Vattenbaserad Och Akrylfärg: Vad är Skillnaden, Vilken är Bättre Att Välja, Vad är Skillnaden, Skillnaderna I Kompositionerna

Innehållsförteckning:

Video: Vattenbaserad Och Akrylfärg: Vad är Skillnaden, Vilken är Bättre Att Välja, Vad är Skillnaden, Skillnaderna I Kompositionerna

Video: Vattenbaserad Och Akrylfärg: Vad är Skillnaden, Vilken är Bättre Att Välja, Vad är Skillnaden, Skillnaderna I Kompositionerna
Video: Tips å Trix: Vad är AKVARELL, VATTENFÄRG, GOUACHE, AKRYL? Vad är skillnaden? 2024, Maj
Vattenbaserad Och Akrylfärg: Vad är Skillnaden, Vilken är Bättre Att Välja, Vad är Skillnaden, Skillnaderna I Kompositionerna
Vattenbaserad Och Akrylfärg: Vad är Skillnaden, Vilken är Bättre Att Välja, Vad är Skillnaden, Skillnaderna I Kompositionerna
Anonim

Vattenbaserade färger har länge ingått i vårt liv. Deras senaste sort - akrylfärgsmaterial - är mycket populär på grund av dess förbättrade egenskaper. Skillnaden mellan kompositionerna bestämmer tillämpningsbredden för typer av vattendispergerbart material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungshistoria

Tyska kemisten Fritz Klatte uppfann PVA -lim 1912. Under första halvan av 1900 -talet upptäcktes 3 typer av dispersion för vattenbaserade färger successivt: PVA -dispersion - den första basen, syntetiskt gummi - den andra dispersionsbasen och den sista dispersionen när det gäller skapande - akryl.

Obs: en homogen substans gjord av vätskor som inte initialt interagerar kallas en dispersion. I de resulterande emulsionsfärgerna finns det ett lösningsmedel (här - vatten) och en färgdel med olika tillsatser. På grund av det faktum att dessa två delar av spridningen inte interagerar kan de inte blanda för alltid - de kommer så småningom att sönderfalla i de ursprungliga skikten.

Av denna anledning kräver allt lackmaterial noggrann blandning.

Bild
Bild
Bild
Bild

På 1950 -talet släppte två amerikanska konstnärer de första akrylfärgerna som ännu inte kunde lösas upp i vatten, men löstes till exempel med terpentin. De var uteslutande avsedda för ett snävt omfång - konstnärligt.

Ett decennium gick, och 1960 skapade en av dessa två konstnärer, Leonard Bocku, en helt vattenlöslig akrylfärg.

För lite mindre än 30 år sedan importerades vattenbaserade akrylfärger till Ryssland, som inte producerades i vårt land vid den tiden. Nu etableras deras produktion på vårt lands territorium, och vi producerar ganska konkurrenskraftiga produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Som framgår av historien om ursprunget för vattendispersionsmaterial skiljer sig deras typer beroende på dispersionsgrunden.

De billigaste emulsionsfärgerna - baserat på PVA , eftersom de löser sig i vatten, är instabila för det. Men de behåller sin färg och är UV -beständiga.

De kan endast användas i torra inomhusrum (badrum och kök ingår inte) och på ytor som inte kräver frekvent och noggrann våtrengöring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa typ - butadien -styrenkvalitet är högre … Denna typ av färg kan också användas i inredning, de är mer motståndskraftiga mot slitage, men inte mot solljus. De är inte frostbeständiga.

Det senare och högsta kvalitetstyp av vattendispersionsfärg - akryl … Den tillhör den dyraste arten på grund av dess komplexa och förbättrade sammansättning. Den är praktiskt taget universell och är avsedd för alla inre och yttre ytor på vilka den bildar en elastisk, nötningsbeständig film. Detta färg- och lackmaterial är helt vattentätt, har temperatur och UV -beständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förening

Lösningsmedlet i vattendispersionsfärger är demineraliserat vatten som renats från mineralsalter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sampolymererna som bildar en film på den målade ytan upptar ungefär 1/2 av den totala massan. Dessa kommer att vara:

  • polyvinylacetat dess emulsion i vatten är ett välkänt PVA-lim;
  • styren-butadien - eller syntetiskt gummi, motståndskraftigt mot vatten, till skillnad från det första alternativet, men instabil mot UV -strålning;
  • styrenakrylat , dess minsta partiklar ger god vidhäftning, färger med denna polymer har högre kvalitetsegenskaper än färger med de två första polymererna;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • akrylat , bildar en mycket stark vidhäftning till ytan, ger högt skydd mot solljus, färger baserade på det är en av de dyraste - de används ofta i utomhusdekoration;
  • versatat , en ny film-former (aka sampolymer) som nyligen har börjat användas i sammansättningen av vattenbaserade färger, vars färg har utmärkta egenskaper, men är billigare än färg på akrylat, är jämförbar i pris med styrenakrylat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta följs av olika tillsatser, som också ansvarar för färgens egenskaper och kvalitet, dess tillämpningsområde:

  • själva pigmenten är färgbasen;
  • förtjockningsmedel (oftast - CMC -lim eller karboximetylcellulosa) och konserveringsmedel;
  • mjukgörare;
  • antiseptika;
  • frostskydd frostskyddsmedel;
  • medel som reducerar skumning och de som förbättrar kompositionens viskositet;
  • korrosionsskyddande tillsatser;
  • dispergeringsmedel, vars roll i kompositionen är svår att överskatta - de är ansvariga för att förhindra separering av lackmaterial i komponenter, med andra ord tillåter inte partiklar att hålla ihop.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den billigaste vita vattenbaserade färgen är gjord på basis av krita, har lämplig kvalitet och syfte. De bästa kvalitetsvita pigmenten är zinkoxid och titandioxid. Flera mineraler kan vara fyllmedel på en gång: talk, glimmer, kalcit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Beroende på kompositionen har färgen vissa tekniska egenskaper. Detta innebär krav på:

  • torkningshastighet på 1 lager;
  • gömd kraft - är ansvarig för färgförbrukning;
  • typen av den bildade ytan - dess enhetlighet;
  • pH -nivå - neutral, låg alkalisk;
  • graden av motståndskraft mot UV -strålar;
  • slitstyrka;
  • möjlighet att använda vid låga temperaturer.

LK -material för efterbehandling väljs med hänsyn till dessa egenskaper. Tack vare det rätta valet kommer det att uppfylla användarvillkoren fullt ut, det kommer att hålla länge och visa sin bästa prestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Kvaliteterna hos vattendispersionsmaterialet beror på dispersionssampolymeren, från en av de 5 listade i avsnittet "Komposition":

  1. polyvinylacetat;
  2. styrenbutadien;
  3. styrenakrylat;
  4. akrylat;
  5. versatata.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss i sin tur överväga egenskaperna hos vattenbaserade färger som innehåller en av dem i basen:

  • gulning, brist på motståndskraft mot vatten, av denna anledning, en smal omfattning - endast i rum med normala luftfuktighetsnivåer, på ytor som inte kräver våtrengöring, inte utsätts för mekanisk belastning;
  • bra vattenbeständighet, men känslighet för UV -strålning, något bredare tillämpning, men fortfarande begränsad till inomhusytor;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • beläggningens porositet, som bildar ångpermeabilitet, motståndskraft mot blekning i ljuset, tät vidhäftning till många ytor - hög vidhäftning, som ett resultat av bredare applicering, på inre och vissa yttre ytor;
  • det högsta motståndet mot ljus, alla fördelar har förbättrats och gör det möjligt att aktivt använda denna typ av akryl -vattendispersionsfärg under oskyddade förhållanden i den naturliga miljön - utomhus, det vill säga i yttre dekoration (fasader av olika material - trä, gips);
  • utmärkta kvalitetsegenskaper jämförbara med alla fördelarna med de listade akrylfärgerna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Latexfärger baserade på syntetiskt gummi - styren -butadien, med silikontillsatser, har ett antal fördelar:

  • motståndskraft mot vatten - bilda en tvättbar yta, tillämplig i rum med hög luftfuktighet;
  • elasticitet - kommer inte att spricka;
  • adhesion;
  • ångpermeabilitet, men det är bättre att använda en preliminär primer mot svamp;
  • slitstyrka - för rum med intensiv belastning;
  • en mängd olika dekorativa effekter;
  • brännbarhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Liksom alla vattenbaserade färger är den miljövänlig, eftersom den inte innehåller giftiga organiska lösningsmedel, torkar den snabbt och är luktfri.

Alla vattendispergerbara material kan färgas, de är lätta att arbeta med och resistenta mot alkalier.

Akrylfärger behåller sin färg, tjänar länge - 10-20 år, är lätta att rengöra, kan användas för att måla möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader

Vattenbaserade färger jämför sig positivt med lackmaterial baserade på organiska lösningsmedel-emaljer, lacker som är hälsosäkra, icke-brännbara, snabbtorkande.

Vattenbaserade färger har skillnader i kompositioner som bestämmer deras syfte, omfattning. Akrylkvaliteter är en förbättrad version av vattenbaserade färger. Skillnaden mellan de första vattenbaserade färgerna och deras moderna formuleringar är betydande. Framsteg har tagit dem till en ny tillämpningsnivå, och nu är de ett av de bästa tvärvetenskapliga lackmaterialen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brister

Minus: du kan måla vid t från + 50C, du kan inte frysa denna typ av lackering.

Akryl är dyrare, men priset motiveras av dess kvaliteter.

Det är svårt att måla en träyta med vattenbaserad färg på grund av färgens höga ytspänning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Konstnärlig kreativitet, efterbehandling - internt, fasad. Vattenbaserade akrylfärger används på trä, betong, tegel, putsade, metallytor. Designers och konstnärer använder dessa färger i stor utsträckning i sitt arbete.

Rekommenderad: