Vilken Gasgenerator är Bättre - Inverter Eller Konventionell? Vad är Skillnaderna Mellan Generatorer Och Vad Ska Man Välja?

Innehållsförteckning:

Video: Vilken Gasgenerator är Bättre - Inverter Eller Konventionell? Vad är Skillnaderna Mellan Generatorer Och Vad Ska Man Välja?

Video: Vilken Gasgenerator är Bättre - Inverter Eller Konventionell? Vad är Skillnaderna Mellan Generatorer Och Vad Ska Man Välja?
Video: Svenska välfärden 2024, Maj
Vilken Gasgenerator är Bättre - Inverter Eller Konventionell? Vad är Skillnaderna Mellan Generatorer Och Vad Ska Man Välja?
Vilken Gasgenerator är Bättre - Inverter Eller Konventionell? Vad är Skillnaderna Mellan Generatorer Och Vad Ska Man Välja?
Anonim

För närvarande finns det en mängd olika modifieringar och sorter av elektriska generatorer på marknaden att det är ganska svårt att avgöra vilken som är lämplig för att lösa en viss uppgift. Först och främst är det nödvändigt att klargöra hur mycket el som huset förbrukar. Naturligtvis kommer varje ägare till ett enskilt hus att ha sina egna indikatorer.

I ett lanthus krävs vanligtvis minst 10-15 kW för att stödja försörjningssystem. En liten stuga eller grovkök (tillfälligt hus) "äter" 2,5-5 kW.

Det är mycket svårare att fastställa vilken typ av generator som ska köpas: inverter, konventionell diesel eller bensin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna egenskaper hos generatorer

Låt oss analysera fördelarna och nackdelarna med vart och ett av proverna.

Det vanliga

Faktum är att detta är en liten kraftstation i huset: bränslet brinner ut, motorn vrider generatorn, energin i mekanisk rörelse och interaktion av systemet omvandlas till elektrisk energi.

Fördelar:

  • ett brett utbud av enheter med olika kapacitet: från "små" för 1 kW till fasta enheter för 8-10 kW eller "jättar" för 20-40-100 kW, som redan är avsedda för industriellt bruk;
  • enkel användning och relativ tillförlitlighet enligt villkoren för användning;
  • låg kostnad i jämförelse med växelriktarinstallationer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också många nackdelar

  • Enheten måste arbeta med en konstant belastning . Att använda generatorn med mindre än 25% belastning leder till för tidigt fel.
  • Hög bränsleförbrukning med otillräcklig arbetsbelastning.
  • Motorbrus … Operationsenheten ska placeras hemifrån eller i en ljudabsorberande låda.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat problem som kan uppstå under driften av en sådan enhet är fluktuationer i utspänningen med en ökning eller minskning av motorvarvtalet.

För hushållsbelysning och enskilda apparater är mindre spänningsfluktuationer inte särskilt kritiska. För vissa dyra system (smarta hemsystem, styrenheter för gaspannor, tvångscirkulationspumpar eller kylskåp) kan dock en förändring av kvaliteten på elektrisk energi leda till utrustningsfel eller för tidigt fel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inverter

Oftast används växelriktargeneratorer för oregelbunden användning vid oväntade strömavbrott. De praktiseras i hem utanför staden eller för hushållsbehov på en permanent bostad, på kontor där högfrekvent utrustning fungerar. En sådan installation kan köpas en gång och under en mycket lång period. Enhetens tillförlitlighet ger en uppsättning funktionella egenskaper.

  • Växelströmmen som genereras av generatorn omvandlas till likström, och de resulterande vågoscillationerna blir stabila . Detta gör det möjligt att ta emot högkvalitativ el vid utgången.
  • I princip ligger generatorns funktion möjligheten till en snabb lansering , som aktiveras av ett speciellt tändsystem.
  • Generatorn styrs av ett autoreguleringssystem , under övervakning av vilken det finns ett motorvarvtal, kännetecknat av lastparametrar. Denna princip gör det möjligt att praktiskt taget konsumera bränsle (förbrukningen kan minskas med nästan 40%).
Bild
Bild
Bild
Bild

En invertergenerator är mycket dyrare.

Det har dock många fördelar:

  • Det har brett effektområde (2-8 kW) med ekonomisk förbrukning av flytande bränsle;
  • ekonomisk , eftersom den kan balansera motorvarvtalet korrekt baserat på den verkliga belastningen och därmed spara bränsleförbrukning;
  • lätt och kompakt (i jämförelse med andra modeller);
  • nästan inget ljud när du arbetar eftersom dess design inkluderar specialiserade ljuddämpare och ett dubbel ljudisolerat hölje;
  • producerar högkvalitativ elektrisk energi , tillsammans med detta, nästan utan att avge skadliga föreningar till den omgivande atmosfären;
  • extremt pålitlig och hållbar: alla dess element och anslutningar är anpassade till yttre belastningar och är resistenta mot negativa miljöfaktorer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med utmärkt elektrisk prestanda och hög ekonomi har invertergeneratorn nackdelar, som måste beaktas vid köp:

  • högt pris: en solid inverter har ett pris 2-3 gånger mer än en vanlig modifiering;
  • enhetens kapacitet är begränsad: den tillåtna maximala effekten för huvuddelen av vanliga modifieringar kommer inte att vara mer än 5 kW (du kan hitta modeller för 7 kW, bara de är ännu inte så vanliga och deras pris överstiger rimliga gränser);
  • komplexiteten i reparationsarbetet vid misslyckande;
  • problem att byta batteri vid förlust av hennes arbetsförmåga.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden?

Huvudskillnaden mellan en diesel- eller en inverter-typgenerator från en enkel ligger i detaljerna om att ansluta motorn till en elektrisk generator: den är direkt och detta beslut är korrekt. Växelriktarenheter är mobila, bensin eller diesel används för att driva dem, vilket är mycket praktiskt.

Till skillnad från en konventionell elektrisk generator, i en invertergenerator, flödar den genererade högfrekventa växelström inte direkt till konsumenten.

Initialt passerar den omvandlaren, där den omvandlas till en konstant, varefter den skickas till utjämningsfiltret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stabilisatorn normaliserar prestandan . Därefter omvandlas likströmmen med hjälp av växelriktaren igen till en växlande, bara renad, med en avvikelse av sinusoidens amplitud på högst 2,5%.

I grund och botten praktiseras en sådan anordning i form av en växelström eller likström elektrisk generator för service av känslig elektrisk utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska jag välja?

Efter att ha behandlat parametrarna för olika typer av enheter och bestämt skillnaden mellan dem, kan vi med precision säga vilken gasgenerator som är den bästa. Inköp av miljövänliga och ljudlösa, kompakta och pålitliga invertergasgeneratorer är rätt beslut, eftersom de är klart bättre än konventionella motsvarigheter i många avseenden. Deras lilla storlek och tillhandahållande av en stabil energiförsörjning är mycket prisvärd. Kostnaden för växelriktarenheten är ganska hög, men tveka inte, det kostar så mycket pengar, det kommer snabbt att motivera sig själv.

Till fördel för växelriktarenheter är också det faktum att de köps inte bara som reservutrustning (om strömmen bryts), utan också som ett stationärt kraftverk där det inte finns någon elektricitet. De tas för att ansluta känslig elektronik utan stabilisator.

Om hög noggrannhet av spänning och frekvens är avgörande, liksom mobilitet, vikt och låg ljudnivå, ekonomi, så är inköp av en invertergenerator ett utmärkt val.

Bild
Bild
Bild
Bild

De fördelar och egenskaper som ges och nämns i denna artikel gör det möjligt att prata om mycket hög prestanda och egenskaper hos växelriktarenheter. Deras användning i vardagen, i industriföretag, på kontor, utbildnings- och medicinska institutioner är mer än motiverad sedan dess de garanterar en stabil drift av industriella installationer, multimedia- och datorutrustning, säkerhetslarmsystem, verktyg och annan utrustning som behöver strömförsörjning . Efter att ha installerat en sådan enhet en gång kan du inte vara rädd för oväntade avbrott eller strömavbrott. Och den långsiktiga användningen av enheten gör det möjligt att spara pengar på reparation eller byte av generator.

Rekommenderad: