Polyuretanfärg: Tvåkomponentkompositioner För Betong Och Trä, Färgämnen För Plast I Burkar

Innehållsförteckning:

Video: Polyuretanfärg: Tvåkomponentkompositioner För Betong Och Trä, Färgämnen För Plast I Burkar

Video: Polyuretanfärg: Tvåkomponentkompositioner För Betong Och Trä, Färgämnen För Plast I Burkar
Video: Betonglack Paint-AP - Golvlack till betong, målade ytor, trä och plast 2024, Maj
Polyuretanfärg: Tvåkomponentkompositioner För Betong Och Trä, Färgämnen För Plast I Burkar
Polyuretanfärg: Tvåkomponentkompositioner För Betong Och Trä, Färgämnen För Plast I Burkar
Anonim

Polyuretanfärg är bra för alla ytor, oavsett om det är betong, metall eller trä. Polymerkompositionen har inte bara höga dekorativa, utan också skyddande egenskaper. Andra typer av material har mer tvetydiga egenskaper. Ofta är beläggning av en produkt med en polyuretanförening just funktionen att skydda den från skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Vid utförande av yttre efterbehandling används polyuretanemalj. Denna emalj ökar stabiliteten hos stenstenar, eftersom den skapar en stark film på ytan, som hindrar fukt från att tränga in inuti.

Polyuretanfärger har ett brett användningsområde: från hushållsbruk till vägmärkning. Tvåkomponentkompositioner hjälper till att skapa intressanta effekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att den applicerade kompositionen torkat visas en attraktiv glans. Tyvärr betonar den glansiga ytan all grovhet och ojämnhet, så ytan måste bringas till perfekt jämnhet i förväg. Det finns också emaljer som skapar en matt finish.

Målningsproceduren utförs bäst vid temperaturer från minus 10 till plus 30. Luftfuktighet spelar ingen roll. Emaljen appliceras väl på betong även vid en luftfuktighet på nära 95%. Själva beläggningen tål temperaturer från minus 40 till plus 150. För att få en god vidhäftning av färgen är det nödvändigt att grunda ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretanfärger kan klassificeras efter deras sammansättning och material för vilka de är avsedda. Du kan applicera färg med en pensel eller rulle, eller du kan köpa färg i en sprayburk.

Metallprodukter sprayas vanligtvis. Denna metod för att måla bilar gör att du kan få en enhetlig färg utan ränder och ränder. Betonggolv är lättare att måla med en rulle, medan träytor är lättare att måla med en pensel. Olika former av kompositionens frisättning underlättar uppgiften att måla ett föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretanfärger är mycket mångsidiga och lämpliga för olika typer av material. En primer krävs. Detta gäller särskilt för metallytor.

Träytor behöver inte grundas, men se till att torka dem ordentligt. Trä tenderar att absorbera allt i sig själv, så det krävs inte ett enda lager. Träfärg är främst avsedd för möbler och möbelproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

De som inte vet hur eller inte vill pyssla med utjämnande färglager kan köpa en självutjämnande version av kompositionen. Efter applicering bildas spänning, vilket säkerställer ett jämnt flöde av färgen, vilket eliminerar bildandet av ojämnheter. Ansökningsmetoden spelar ingen roll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förening

Färgen i denna kategori är anmärkningsvärd för att den skapar ett starkt lager på den behandlade ytan och skyddar materialet från skador. Färgen är baserad på polymerer och en homogen blandning av härdare och färgämnen. Varje element i färgkompositionen bidrar till bildandet av en hållbar, fuktbeständig beläggning.

Bild
Bild

Ofta säljs denna grupp av färger i två separata behållare, en som innehåller hartset och den andra innehåller härdaren.

Tvåkomponentsfärg har fördelar jämfört med enkomponentsfärg:

  • mer positiva recensioner än vanlig färg;
  • fuktmotstånd;
  • möjligheten att förbereda lösningen i portioner, vilket garanterar en ekonomisk förbrukning av efterbehandlingsmaterial.
Bild
Bild

Polyuretanfärg är lämplig för att täcka områden som utsätts för miljöens destruktiva effekter. Vatten, syror och alkalier kommer inte att skada beläggningen.

Bild
Bild

Vyer

Färgen, som innehåller ett organiskt lösningsmedel, tillhör kategorin enkomponent och innehåller ett pigment och en förtunning. Det polymeriseras under påverkan av fukt, därför är det värdelöst att inte använda kompositionen i ett alltför torrt och varmt utrymme. Beläggningen blir maximalt hållbar efter två dagar. Motstånd mot aggressiva miljöer och slipmedel visas samtidigt. Sådana egenskaper har kompositioner för betong.

Vattenbaserade färger är också en-komponent, men i stället för ett lösningsmedel använder de vatten. Dessa formuleringar är säkra för hälsan och har ingen obehaglig lukt. Jämnt fördelade komponenter i kompositionen efter avdunstning av vatten är fästa vid varandra och bildar en stark slät film.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid låga temperaturer kommer sådan färg inte att förlora sina egenskaper, men dess egenskaper minskar märkbart. Sådana alternativ är bra för användning i rum med hög luftfuktighet. Färgen är mycket flexibel, därför är den lämplig för plast, gummiprodukter och beläggning av delar av ovanliga former (stuckaturgjutning, socklar).

Alkyd-uretangruppen av färger är avsedd för målning av metallytor som bilkarosser. Förutom pigment och lösningsmedel innehåller färgen ämnen som påskyndar torkning och alkyd-uretanlack.

Bild
Bild
Bild
Bild

Köparen kan välja glansnivå och textur efter eget tycke. Färgen har hög hållbarhet och dekorativa egenskaper, den är också lämplig för både inomhus och utomhus. Temperaturområdet varierar från minus 50 till plus 50.

Andra fördelar inkluderar:

  • repmotstånd;
  • enkel applicering;
  • snabbtorkande (2 timmar);
  • förmåga att skydda materialet från rost.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkares översikt

Idag erbjuder byggmaterialmarknaden polyuretanfärger från många tillverkare. Priset för en burk beror på varumärkeskännedom, volym och förpackningsform. De mest populära är tyska, turkiska, grekiska färger. OSS -länderna producerar produkter som inte är sämre i sina egenskaper, och deras priser är en storleksordning lägre.

Utländska kompositioner säljs dyrare på grund av de höga transportkostnaderna och varumärkesmedvetenheten. Inhemska produkter genomgår allvarlig kvalitetskontroll, har nödvändiga certifikat och licenser. Varje typ av beläggning har sitt eget utgångsdatum. Det spelar ingen roll vilken typ av beläggning som behövs - lack, emalj eller färg. Du kan säkert köpa produkter från ryska märken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Separat bör det noteras polyuretanfärger från Kina. Celestial Empire representerar den största marknaden för färger och lacker av alla slag och ändamål.

Således har färger baserade på komplexa polymerer inte bara skyddsfunktionen och ger ytan sådana egenskaper som antistatisk, slagfasthet, halkskydd, utan förbättrar också ytans utseende.

Bild
Bild

Vad ska man tänka på när man väljer?

Inför problemet med att välja en polyuretanbeläggning kan köparen bli förvirrad bland det stora antalet alternativ. Färger för samma ändamål skiljer sig åt i typer och proportioner av komponenterna i blandningen. Detta kan avsevärt påverka prestanda.

Till exempel finns emaljer anpassade till låga temperaturer. Därför är det skillnad i ytkrav och applikationsförhållanden. Tänk på att vissa formuleringar i en del har en hållbarhet på mindre än 6 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialtips

För att komma igång måste du noggrant studera instruktionerna för användning av en viss färg. Innan du gör ett val är det lämpligt att läsa de allmänna rekommendationerna för polyuretanbeläggningar.

Bild
Bild

Om du planerar att måla ytan med befintlig gammal färg är det nödvändigt att testa kompositionernas kompatibilitet och graden av deras styrka i ett oansenligt område. Gammal färg kan börja skala och bubbla. I detta fall måste den gamla ytan rengöras.

För maximal vidhäftning måste ytan ha ett antal egenskaper:

  • Det är nödvändigt att göra ytan slät, ren och fri från fett.
  • Fuktavläsningar bör inte överstiga 5%.
  • Temperaturen bör vara minst +5.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är nödvändigt att ta bort släpande och sönderfallande fragment med slipning, fräsning, sandblästring.
  • Sömmarna måste förseglas med tätningsmedel.
  • Om golvet är nytt är det absolut nödvändigt att ta bort lagret.
  • Ytan måste grundligt grundas.
Bild
Bild

Före arbetet måste färgen blandas med en mixer eller manuellt med en pinne. Låt inte sediment sitta kvar på burkens botten. Undvik bubblor vid blandning.

Ett extra beläggningsskikt kommer inte att ge ytterligare styrka och kan till och med leda till bildning av porer, bubblor och andra defekter. För bästa resultat, avvik inte från instruktionsalgoritmen. Vänta den erforderliga tiden innan du applicerar nästa skikt.

Färgen appliceras med en rulle, murslev eller pensel. Aerosolversioner är ett undantag.

Bild
Bild

Torktiden kan vara långsammare vid förhållanden med låg luftfuktighet . Rummet kan fuktas artificiellt, men får inte bilda kondens och stänk på ytan. Detta kommer att orsaka bubblor.

Använd alkaliska produkter för att rengöra målade ytor - syror kan vara skadliga.

Återstående färg får inte kastas i avloppet.

Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Färger i denna grupp har både yrkesmässigt och hushållsbruk. I vardagen skyddar polyuretanföreningar ytor mot fukt och mögel. Om så önskas kan beläggningen även användas i bostadsområden. Efter torkning är det helt säkert för människor.

Polyuretangolv är självutjämnande ytor som innehåller speciella tvåkomponentspolymerer. Det resulterande golvet överraskar med sina höga estetiska egenskaper, liksom elasticitet och hållbarhet. Särskilda kemiska reaktioner leder till syntesen av polymerer - så här skapas en monolitisk struktur av självutjämnande golv.

Självnivellerande golv är resistenta mot deformation, slitage, nötning och är okänsliga för aggressiva miljöer. Golv av denna typ är lämpliga inte bara för industriella och kommersiella lokaler, utan också för bostadshus och kontor.

Bild
Bild

När du väljer en beläggning är det viktigt att tänka på:

  • graden av kemisk och mekanisk spänning under drift;
  • syftet med rummet;
  • förberedande arbete för att skapa ett självutjämnande polyuretangolv;
  • individuella funktioner i rummet.
Bild
Bild

Efter att ha gett dig själv ett svar på var och en av dessa punkter kan du börja välja en design och beräkna kostnaden för golvet.

Epoxi uretangolv används på parkeringsplatser, plattformar och andra liknande lokaler på grund av dess höga hållfasthet och slitstyrka.

Bild
Bild

Blankt svart golv är en djärv och ovanlig lösning.

Bild
Bild

Golvet, som påminner om paletten av en akvarellkonstnär, blir korridorens främsta accent.

Bild
Bild

Polyuretangolv kan ses i gymmet.

Bild
Bild

Ett golv i form av en grön gräsmatta med prästkragar är en bra lösning för en plantskola.

Bild
Bild

Det finns många alternativ där golvet blir höjdpunkten i hela rummet.

Rekommenderad: