Färg För Plast I Burkar: Sprayer Och Aerosoler För Krom Och Guld, Spegel Spray Vattentät Färg

Innehållsförteckning:

Video: Färg För Plast I Burkar: Sprayer Och Aerosoler För Krom Och Guld, Spegel Spray Vattentät Färg

Video: Färg För Plast I Burkar: Sprayer Och Aerosoler För Krom Och Guld, Spegel Spray Vattentät Färg
Video: Testing out A MIRROR IN A CAN?!?!? | MIRROR Spray Paint | 2024, Maj
Färg För Plast I Burkar: Sprayer Och Aerosoler För Krom Och Guld, Spegel Spray Vattentät Färg
Färg För Plast I Burkar: Sprayer Och Aerosoler För Krom Och Guld, Spegel Spray Vattentät Färg
Anonim

Det finns förmodligen många dekorativa föremål av plast i ditt hus. Detta moderna och lättanvända material har förtjänat konsumentkännedom och används flitigt inom renovering och dekoration. Men ofta, med aktiv användning av plastdelar, kan färgskiktet skadas allvarligt. Ytan blir grumlig, färgen bleknar och färg- och lackskiktet kan lossna och smula.

Med hjälp av färg i en sprayburk är det enkelt att uppdatera de drabbade delarna med egna händer eller helt måla om dem i en annan färg.

Bild
Bild

Nyanserna i valet av färg i sprayburkar

Först och främst måste du veta vilken typ av plast dina delar är gjorda, eftersom det ytterligare valet av färgämnets egenskaper och tekniken för dess användning beror på själva materialet.

  • ABS (akrylnitrilbutadienstyren) - från det är tillverkade, fall av hushålls- och datorutrustning, mobiltelefoner och mycket mer.
  • PVC (polyvinylklorid) - fönsterkonstruktioner, golvbeläggningar, barnleksaker och varor, vissa typer av hushållsbehållare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa två plasttyper skiljer sig åt genom att en primer är en förutsättning när de målas. Dess närvaro ger högkvalitativ vidhäftning av färg till ytan, vilket utesluter efterföljande skalning och sprickbildning. Om du inte vet vilken plast du håller i finns det en enkel metod att kontrollera.

Fyll en behållare med vatten som passar din plastdel (exklusive stora föremål). Doppa objektet i vattnet. Om plasten sjunker krävs ingen primer. Du kan applicera färg direkt på ytan. Om din del förblir svetsad måste du köpa en primerspray. Utan det kommer färgen inte att hålla länge.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar med aerosolemalj

Sprayfärger är enkla att använda. Du behöver inte specialkunskaper, utbildning eller ytterligare dyr utrustning. Det räcker med att följa de enkla rekommendationerna från tillverkaren.

Fördelarna med emalj inkluderar också:

  • Slät slät yta. Moderna sprayhuvuden är tillverkade på ett sådant sätt att de simulerar facklan på en färgsprutpistol. Detta gör att du kan uppnå en enhetlig spray av emalj, på grund av vilket ett jämnt, slätt ytskikt erhålls.
  • Torkningshastighet. Sprayfärg torkar mycket snabbt, vilket är en tveklös bekvämlighet, eftersom du inte behöver lägga ner mycket tid på arbete och påskynda torkningen med ytterligare metoder.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ekonomisk konsumtion. Ballongemalj förbrukas långsamt och en patron räcker för en stor yta.
  • Bekväm förvaring. Det finns ingen anledning att skapa speciella förutsättningar för att lagra oanvända rester, hälla och stänga försiktigt, som det är fallet med burkar. Emaljen i cylindern lagras mycket länge och pålitligt.
  • Stor palett av färger och texturer. Detta gör att du kan uppnå ett stort konstnärligt uttryck och imitera många ytor, till exempel metall.

Dock är ytan på sprayen liten. Det är omöjligt att blanda färger för att få önskad nyans. Som regel finns det en viss uppsättning färger till salu, så det är inte alltid möjligt att exakt matcha tonen i tapet- eller fönsterdetaljerna.

Komplexa nyanser och i rätt mängd kan beställas i färgmatchande laboratorier, men det kommer att kosta betydligt mer.

Bild
Bild

Nackdelar med sprayfärg:

  • Om aerosolen förs för nära ytan för att målas kan fläckar bildas på slät plast. Att arbeta med sprayburkar kräver kunskaper och skicklighet.
  • Stort sprutområde. Element för målning måste antingen demonteras eller skyddas mot stänk med hjälp av film och specialpapperstejp intilliggande ytor.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Begränsad bläcktäthet. Du kommer inte att kunna justera färgens döljande effekt eller transparens; du måste arbeta med emaljtjockleken som anges av tillverkaren.
  • Temperaturförhållanden för arbetet. Målning av yttre element måste utföras i varmt, lugnt, soligt väder. Vid vind eller nederbörd är resultatet oförutsägbart.
  • Vissa färger kan innehålla aceton och acetonderivat. Var noga med att studera sammansättningen och rådfråga säljaren i denna fråga. Acetonemaljer kan allvarligt skada plast.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av färger för plast

  • Polymer . I grund och botten är det en högglansig färg som kombinerar egenskaperna hos både färg och primer samtidigt. Dessutom kräver denna emalj inte applicering av ett lackskikt, det ger själv en hög glans på ytan. Polymerfärger är både vattentäta och vattentäta.
  • Polyuretan . Denna emalj baserad på polyuretanhartser har hög slitstyrka, hållfasthet och utmärkt glans. Kompositionen gör att du kan skapa en hållbar beläggning som inte är rädd för daglig friktion, små stötar och vassa föremål. Denna färg möjliggör användning av en primer och är uteslutande lämplig för applicering på styva delar, eftersom färgskiktet har en betydligt högre hållfasthet än plast. Lösningar är oundvikliga på föremål av mjuk, böjbar plast.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Strukturell . Denna färg innehåller speciella partiklar som skapar en texturerad yta som påminner om semolina med olika kornstorlekar. Den här egenskapen hjälper framgångsrikt att dölja eventuella plastfel.
  • SoftTouch (SoftTouch) . Färgen låter dig skapa en trevlig sammetslen eller velouryta. Denna typ av färgning ger produkten ett dyrt utseende och en behaglig beröring.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fordonsfärger och deras egenskaper

För att måla plast med egna händer kan du också använda specialiserade bilfärger och primers.

Bas för lack . Denna typ av emalj måste appliceras på en speciell primer för plast, vilket kommer att öka dess vidhäftning till ytan på delen. Slutligen måste området som ska målas täckas med en aerosol lack. Basemaljen finns i enkla färger, liksom med metalliska och pärlemorseffekter, som gör att du kan förvandla interiörartiklar.

Färgen har ett rikt sortiment av färger, inklusive alternativ för "guld" eller "silver", med olika kornstorlekar - från mycket fin till grov, med ljusa mousserande flingor.

Emalj med kromeffekt . Gör att du kan skapa en yta nära krom. Effekten av en välpolerad spegel, fängslar med sin skönhet och ser dyr ut, kommer samtidigt inte att träffa budgeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aluminiumeffektfärg . Emaljen har en fin och tät slipning av färgämnet, på grund av vilken effekten av baksidan av aluminiumfolie skapas på ytan. Det finns ingen speciell glans, men en mjuk, känslig glöd är närvarande.

Tillsammans med basen för lack är färger med olika effekter gjorda för guld, platina, antikt silver eller koppar. De har färgens finaste slipning, på grund av vilken en pålitlig imitation av ädelmetallen skapas.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vinylfärger . Om du är ett fan av inredning under huden, är denna färg ditt alternativ. Alla plastytor målade med vinylemalj kommer att se ut och kännas så lika läderprodukter som möjligt. Fördelen med denna färg är plasticitet och ökad vidhäftning, vilket gör det möjligt att utesluta en primer. Du kan inte vara rädd för sprickor och chips, detta är uteslutet.
  • Emaljer vid hög temperatur . Naturligtvis kan interiörartiklar knappast värmas till temperaturer som denna emalj tål. Men om du vill måla om eller uppdatera ytan på en vattenkokare, dammsugare, plastdelar i en kaffemaskin som värms upp på ett eller annat sätt, då kommer högtemperaturfärger att hjälpa dig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du målar delar måste du:

  • rengör plastytan med sandpapper med ett slipmedel i storleksordningen 1500-200 gryn;
  • avfetta platsen för den avsedda appliceringen av emaljen med en alkoholrengöring med en luddfri trasa;
  • Innan du målar huvuddelen bör du öva på en onödig plastbit: bestäm trycket på sprayhuvudet och välj det optimala avståndet från burken till ytan.

Du lär dig att måla plasten själv med en sprayburk i följande video.

Rekommenderad: