Vilken Geotextil Ska Användas För Blinda Områden Runt Huset? Vad är Geotextil För Och Vilken är Bättre? Hur Väljer Man Densitet? Vattentätning Med Geotextiler

Innehållsförteckning:

Video: Vilken Geotextil Ska Användas För Blinda Områden Runt Huset? Vad är Geotextil För Och Vilken är Bättre? Hur Väljer Man Densitet? Vattentätning Med Geotextiler

Video: Vilken Geotextil Ska Användas För Blinda Områden Runt Huset? Vad är Geotextil För Och Vilken är Bättre? Hur Väljer Man Densitet? Vattentätning Med Geotextiler
Video: Kemikaliesmart kök – Hantera farliga kemiska produkter rätt 2024, April
Vilken Geotextil Ska Användas För Blinda Områden Runt Huset? Vad är Geotextil För Och Vilken är Bättre? Hur Väljer Man Densitet? Vattentätning Med Geotextiler
Vilken Geotextil Ska Användas För Blinda Områden Runt Huset? Vad är Geotextil För Och Vilken är Bättre? Hur Väljer Man Densitet? Vattentätning Med Geotextiler
Anonim

För att hålla grunden från nederbörd och förlänga byggnadens livslängd är det nödvändigt att utföra ett mörkt område runt huset . Den är gjord på olika sätt. Skyddslistans tillförlitlighet och byggnadens hållbarhet beror på kvaliteten på det valda materialet. I artikeln kommer vi att överväga installationen av ett mörkt område med hjälp av geotextiler. Låt oss ta reda på vad det är och vilket värde det har för byggnadens säkerhet.

Bild
Bild

Vad behövs det för?

Blindområde - en vattentät remsa av betong och andra material, gjorda runt huset för att skydda fundamentet från frysning och nederbörd . Det skyddar byggnadens bas och behåller värmen.

Geotextil är ett syntetiskt material med ett brett användningsområde. Det används vid konstruktion, vid utförande av vägarbeten, i kampen mot erosion (befästande flodstränder), i jordbruksverksamhet, för att skapa landskapsdesign.

När du ordnar det blinda området geotextiler läggs i form av ett substrat under krossad sten och sand, där det fungerar som ett filter i dräneringssystemet . Materialet gör att vatten kan sippra och gå ner i marken, men behåller samtidigt föroreningar som täpper till dräneringen . Dessutom tillåter inte underlaget lagrat i lager att krossad sten kryper längs jorden.

Alla typer av rör som lämnar huset genom marken är också insvept med syntetmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med geotextiler är följande:

  • det är hållbart, tål tung belastning;
  • har en låg vikt;
  • obegränsad livslängd;
  • underlaget är frostbeständigt;
  • passar lätt in i processen att ordna det blinda området;
  • nivåer, mjukar upp effekterna av krympning;
  • är ett idealiskt material för filtrering av sediment och grundvatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Geotextiler kan klassificeras enligt produktionsmetoden och de råvaror som används vid tillverkningen. Enligt produktionsmetoden är produkterna indelade i flera typer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vävd

Geofabric vävs som en duk med starka syntettrådar. Vävningarna är i rät vinkel. Det färdiga tyget är impregnerat för att ge ytterligare styrka. Vävda produkter är sämre än fiberdukar när det gäller drag- och rivegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Non-woven

Denna typ av produkt produceras på olika sätt

  • Nålstansat alternativ . En halvfabrikat av syntetfibrer är genomborrad med triangulära nålar med speciella skåror. Tyget får filtreringskapacitet, blir tätare och blir samtidigt mer elastiskt.
  • Härdplatta … Det är en variant av det förstärkta nålstansade tyget. Den färdiga produkten värmebehandlas med varm luft, vilket resulterar i att filtreringskapaciteten minskar, men materialets hållfasthet ökar.
  • Termiskt bunden … Kalandreringsmetoden framställs av smälta syntetiska granuler. Syntetiska fibrer smälts på den resulterande ytan. Resultatet är ett mycket hållbart homogent lager.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Geotextil är också uppdelad efter vilken typ av råmaterial den tillverkas av. Det finns flera av de vanligaste alternativen.

  • Polypropylen har en tät struktur, stark att riva, men blir spröd när den utsätts för solljus. Därför används det inte som täckmaterial.
  • Polyester Geotextiler är ofta tillverkade av återvinningsbara material, till exempel från återvunna plastflaskor, vilket minskar kostnaden avsevärt. På grund av omöjligheten att producera långa trådar på detta sätt visar sig att duken är mer fleecy och mindre hållbar.

Förutom de listade alternativen tillverkas produkter av polyamid, polyeten. Ibland används blandade fibrer, viskos, glasfiber.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Inte alla typer av geotextil kan användas för blinda områden runt huset. Det är bättre att använda ett material som har en hög densitet och förmåga att filtrera fukt. Arten av områdets mark och andra yttre påverkan bör beaktas. Varje duk har sina egna karakteristiska egenskaper, och du måste vara uppmärksam på dem när du väljer.

  • Termiskt bunden och blandad geotextiler ska inte användas om jorden innehåller fina lerpartiklar.
  • Bästa bärande och resistent mot kemikalier och andra kemikalier syntetiska polypropylentyg , Till exempel, TechnoNIKOL .
  • Mindre hållbart material är tillverkat av polyester … Det har dock den lägsta kostnaden.
  • För långvarig användning av det blinda området är det bättre att välja täta, vattenledande tyger, t.ex. Dornit . Man bör komma ihåg att ju starkare materialet är, desto högre blir kostnaden, så valet måste göras med tanke på budgetmöjligheter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsteknik

När du skapar ett mörkt område runt huset med dina egna händer bör du först ta reda på mellan vilka lager du behöver för att lägga hydro-textilunderlaget, hur du lägger det korrekt, var du måste lägga teknotextilen. För att inte misstas är det bättre att göra ett litet hjälpdiagram för dig själv.

Bild
Bild

I de flesta fall staplas lagren i en specifik sekvens, som vi kommer att diskutera nedan

  • I en förberedd skyttegrav på marken häll i lite lera .
  • Efter att ha komprimerat och utjämnat lerskiktet, är det täckt med ett vattentätande membran … Det är viktigt att trottoarkanterna stiger till nästa nivå med sanden och inte låter den blandas med jorden.
  • Efter att ha lagt sanden på vattentätningen är den täckt med geotextiler uppifrån och ändarna vänds upp igen … Så nästa lager av spillror eller småsten blandas inte med jorden.
  • På krossad sten lägg om teknotextilen , skyddar den från alla sidor från krypning.
  • För att jämna ut ytan, upprepa sandnivån igen , och sedan installeras en toppbeklädnad, till exempel beläggningsplattor.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar med geotextiler måste du se till att överlappningarna vid lederna är minst 30 cm, och glöm inte att ta hänsyn till hela omkretsen. Därför är det bättre att köpa materialet med marginal.

Geotextil, som deltar i dräneringssystemet, bidrar till att skydda byggnaden från nederbörd och frysning

Syntetiskt tyg hämmar tillväxt av ogräs, ger värmeisolering.

Rekommenderad: