Förbrukning Av Cement För 1 M2 Tegel: Hur Mycket Murbruk Behövs För 1 Kub Tegel, Vad är Andelen Sand

Innehållsförteckning:

Video: Förbrukning Av Cement För 1 M2 Tegel: Hur Mycket Murbruk Behövs För 1 Kub Tegel, Vad är Andelen Sand

Video: Förbrukning Av Cement För 1 M2 Tegel: Hur Mycket Murbruk Behövs För 1 Kub Tegel, Vad är Andelen Sand
Video: Applicering av lättfyllnadsmassa 2024, April
Förbrukning Av Cement För 1 M2 Tegel: Hur Mycket Murbruk Behövs För 1 Kub Tegel, Vad är Andelen Sand
Förbrukning Av Cement För 1 M2 Tegel: Hur Mycket Murbruk Behövs För 1 Kub Tegel, Vad är Andelen Sand
Anonim

Cement används i stor utsträckning i konstruktion och efterbehandling. Med sin hjälp är tegel, luftbetongblock anslutna, gips och golvbeläggning förberedd. Varje specifikt fall tvingar dig att noggrant beräkna mängden material som krävs. Efter att ha köpt för få av dem tvingas byggare att skyndsamt köpa ytterligare cement och sand. Om du köper för mycket råvaror måste du komma till rätta med dess förlust, organisera lagring eller leta efter någon att sälja överskottet till.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Förbrukningen av cement per kubikmeter tegelverk bestäms av blandningens sammansättning. Standard cementblandning för sammanfogning av byggstenar innebär samtidig användning av sand och vatten. Det är extremt sällsynt att variera andelarna av komponenterna, huvudsakligen uppnås resultatet beroende på märket på det använda bindemedlet.

Vanligtvis för att få 1 kubikmeter. m. lösning används 400 kg torrt cement, för 1 del av det måste du ta 4 delar sand.

1m3 vanliga tegelstenar kan läggas med 0,25 - 0,3 kubikmeter. m. av blandningen är antalet förbrukningsbara tegelstenar cirka 400 stycken . Arbetsförhållandena måste beaktas. Murverk ovanför marken i miljöer med hög luftfuktighet, vägginstallation under grundvattenskiktet är annorlunda, blandningens proportioner varierar något. Ytterväggar är oftast gjorda av M10 -blandning, skapade på basis av M400 -cement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cementförbrukningen bestäms också av tjockleken på väggarna under konstruktion. Om du behöver göra ett murverk i 1⁄4 av en tegelsten, kommer 1 m2 av det att använda 5 kg cement (när du förbereder en lösning av märket M100), för att förbereda en lösning av typen M50, halva bindemedel behövs. I denna murbruk är proportionerna av sand typiska 4 delar till 1 del bindemedel.

Detta förhållande beror på att det gör att du kan uppnå den bästa balansen mellan:

  • strukturens styrka;
  • blandningens rörlighet;
  • hastigheten för omvandling av lösningen till ett fast material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra typer av blandningar

När knådning utförs med tillsats av ytterligare ämnen (lera, kalksten, marmor, syntetiserade tillsatser), ska det ta från 5 till 9 delar sand för 1 del cement. Betong görs genom att spendera högst 5 kvintaler av ett bindemedel för att få 1 kubikmeter. m. av den färdiga blandningen. De relevanta normerna föreskrivs av den statliga standarden, men byggare kan avvika från lagkraven om de behöver uppnå en viss viskositet, göra lösningen mer flytande, påskynda eller fördröja stelningen. Vid arbete använder de skopor och tråg (det här är de mest lämpliga behållarna), en perforator med blandningsmunstycken, spadar för att fördela portioner.

Knådningen utförs initialt på basis av torra massor . Tillsätt sedan vatten gradvis och långsamt. Det är absolut nödvändigt att se till att murverket blir enhetligt utåt genom hela tjockleken och inte sprids för aktivt. Betongens hållfasthet och tegelväggarnas hållbarhet beror på kvaliteten på blandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sandcementmurbruk kännetecknas av hög hållfasthet. Men om du avviker lite från standardtekniken kan det uppstå sprickor. I en blandad version tillsätts slakad kalk (annars kallad kalkmjölk) till cement och sand.

Det finns också en typ med mjukgörande tillsatser, när man förutom cement och en sandfraktion på 0,2 cm använder polymerer, vilket gör lösningen mer flexibel. Det finns ingen anledning att ta hand om beredningen av sådana lösningar: det är bättre att köpa färdiga torra kit och späda dem med vatten enligt instruktionerna.

Oavsett vilken typ av blandning som förbereds måste du kontrollera att det inte finns en enda klump i den torra massan.

Sanden förs genom en sil, kalken måste filtreras . Om det är nödvändigt att tillsätta kalk, introduceras det först efter blandning av de pulverformiga ämnena och hälls ut i små portioner. Vätskans temperatur bör vara cirka 20 grader, blandningen omrörs, annars kommer kompositionen snabbt att stelna. En betongblandare eller en perforator hjälper till att minska tiden för att förbereda lösningen, för att spara energi.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pärmkonsumtion

Standardförbrukningshastigheten för 1 m3 eller 1000 tegelstenar kan fungera som en riktlinje vid köp, men du måste också ta hänsyn till hantverkarnas professionalism och vilken typ av block som används (om produkterna är tomma eller porösa behöver du mer murbruk). Mindre absorption är inneboende i blandningen för hyperpressade och motstående tegelstenar än för enkelt keramiskt material.

Blandningskonsumtion per 1 cu. m. (baserat på den typiska tjockleken på sömmarna) är 0,23 kubikmeter. m. i genomsnitt . Med en väggtjocklek på en halv tegelsten, för enkelt dekorerade ytor av keramiskt material, kommer det att vara nödvändigt att använda 0,21 m3 cementblandning.

Förbrukningen av den färdiga blandningen per 1 m2 av en tegelvägg kan variera beroende på kvaliteten på de resurser som används, mikroklimatet och väderförhållandena. Även på olika våningar kan detta antal vara något, men variera.

Bild
Bild
Bild
Bild

I en hink avsedd för 10 liter kan du lägga 14 kg cement, för sand för samma indikator (10 liter) tar det 2 kg mindre. Förhållandet sand och cement av märket M400 är vanligtvis 3: 1, och om du tar M500 -bindemedlet, då 4: 1. På en varm sommardag bör lösningen göras mindre tjock, en ökning av plasticiteten uppnås med införa små portioner tvättpulver eller diskmedel. En kubikmeter färdigt cementmurbruk, tillverkat i förhållandet 1: 4, kräver användning av 4,1 centimeter cement av M500-kvalitet och 1,14 kubikmeter. m. av sand.

Eftersom för 1 m3 av en vägg med en tjocklek av en silikatsten med måtten 25x12x6, 5 cm, förbrukas 0,24 kubikmeter. m beräknas förbrukningen av cementgödsel per m3 genom att multiplicera den specifika förbrukningen med 410. Totalen är 98 kg cement. Om du använder ett bindemedel M400, i förhållandet 1: 3, per 1 cu. m. blandningen kommer att kräva 4, 9 centner cement. För 1 kubikmeter m. murverk behöver 117 kg av den ursprungliga komponenten.

Cementkalkmurbruk behåller sina egenskaper i högst fem timmar. På sommaren, när luften värms upp till +25, reduceras denna period till 1 timme.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beklädnadskonsumtion

När du utför ansiktsarbete ändras tillvägagångssättet. Det är nödvändigt att beräkna förbrukningen av cementhaltiga blandningar per 1 m2 vägg (inte per kubikmeter).

Det verkliga värdet bestäms:

  • byggnadsmaterialets tendens att absorbera vatten;
  • väderförhållanden i arbetet;
  • antalet inre hålrum.

Normerna som föreskrivs i SNiP 82-02 i praktiken visar sig alltid vara små, så vid köp är det nödvändigt att ta en lösning eller torka cement med en liten reserv. Det mest ekonomiska materialet i detta avseende är dubbel tegel (keramik eller silikat), som nödvändigtvis måste ha hög hållfasthet. Som ett resultat är det möjligt att spara upp till 1/5 av hela blandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

I den överväldigande majoriteten av fallen använder byggare murbruk av en cement-sandblandning av kategorin M75 för att få det på basis av 300-serien Portlandcement. Det är nödvändigt att späda ut en del av bindemedlet med tre delar sand. Det är nödvändigt att använda M100 och starkare föreningar endast för byggnader med högre hållfasthetsegenskaper. Vid beräkningen av cementmassan som används för att göra skiljeväggar måste du inte bara vara uppmärksam på sömmens bredd, utan också hur jämnt ett visst lager är.

Om tegelbyggnaden är lätt och inte för viktig (vi pratar om nytto- och hjälpstrukturer) är det tillåtet att minska koncentrationen av cement till 15 - 20% i förhållande till blandningens totala massa.

Det finns ingen anledning att överväga geometrin och volymen för varje enskilt block . Beräkningar som dessa är svåra för icke-proffs, och viktbesparingarna kommer inte att motivera ansträngningen. Det räcker att använda de genomsnittliga siffrorna som erhållits under många års konstruktion, för att göra ändringar för en specifik situation.

Rekommenderad: