Fasadgips (56 Bilder): Våtbearbetningsteknik För Skum Och Isolering, Fasadgips För Huset

Innehållsförteckning:

Video: Fasadgips (56 Bilder): Våtbearbetningsteknik För Skum Och Isolering, Fasadgips För Huset

Video: Fasadgips (56 Bilder): Våtbearbetningsteknik För Skum Och Isolering, Fasadgips För Huset
Video: Icynene 2024, Maj
Fasadgips (56 Bilder): Våtbearbetningsteknik För Skum Och Isolering, Fasadgips För Huset
Fasadgips (56 Bilder): Våtbearbetningsteknik För Skum Och Isolering, Fasadgips För Huset
Anonim

Stor uppmärksamhet ägnas åt dekoration av fasader. Mot bakgrund av aktivt använda efterbehandlingsmaterial uppfattas ofta speciellt gips med skepsis. Men denna inställning är helt orimlig - det här materialet kan visa sig från den bästa sidan och dekorera husets utseende.

Framgång uppnås förutsatt att den bästa typen av gips väljs. Dessutom måste den tillämpas i enlighet med tekniska krav. Detta kan tydligt representeras när specificiteten hos dekorativt gips förstås.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Enkel och dekorativ gips appliceras alltid direkt på ytan; detta kräver inte att det skapas en svarv eller ram. För efterbehandlare är detta material attraktivt eftersom det inte är nödvändigt att stänga små sprickor, slå ner utsprång. Allt som behövs - gör skiktet tjockare, och defekterna försvinner av sig själva.

Du kan dekorera husets fasad på en fri (inte täckt av någonting) vägg och ovanpå värmeisolering. Experter identifierar flera typer av dekorativt gips. Du kommer inte att kunna välja rätt typ av täckning om du inte vet vad deras skillnader är.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av blandningar

På den moderna marknaden för efterbehandlingsmaterial finns det ett brett utbud av fasadgips för olika smaker och budgetar. Från det rikaste urvalet noterar vi flera huvudtyper av täckning som är mest efterfrågade bland köpare.

Bild
Bild

Akryl

Akrylkompositionen är gjord på basis av akrylhartser - samma som används vid tillverkningen av det berömda PVA -limet. Dessa blandningar levereras färdiga att använda, det finns ingen anledning att blanda dem med andra material. Oftare används akrylbaserad dekor på ytor isolerade med skum eller expanderad polystyren.

De positiva aspekterna av sådan täckning är:

  • ångpermeabilitet;
  • hög elasticitet;
  • självstängning av mindre defekter;
  • närvaron av antibakteriella komponenter och fungicider;
  • förmågan att använda vid olika temperaturer;
  • hydrofoba ytegenskaper;
  • förmågan att tvätta väggen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med akrylgips beror på ackumulering av statisk elektricitet på den. Det träffar inte med utsläpp, utan lockar och behåller smuts, liksom damm.

Bild
Bild

Mineral

Den mineraliska sorten av dekorativt gips innehåller cement, priset är relativt lågt. En sådan beläggning är särskilt bra på att släppa igenom ånga och tillåter inte utveckling av skadliga mikroorganismer. Det brinner inte. Mineralsammansättningar krymper eller spricker inte, även efter fullständig torkning. Dom är:

  • resistent mot frost;
  • tolererar kontakt med vattenbrunn;
  • miljövänlig;
  • tvätta väl.
  • Svårigheter börjar under installationen:
  • det är nödvändigt att späda ut torrsubstans;
  • om proportionerna bryts kommer blandningen att vara oanvändbar;
  • utan särskild utbildning är det bara att göra många tester eller kontakta proffs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mineralgips har ett begränsat utbud av färger. Det förstörs lätt av vibrationer och även under idealiska förhållanden varar det högst 10 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silikon

Silikonplåster är mer elastisk än akrylvarianterna. Den kan reparera fasadsprickor som redan har dykt upp och som uppstår senare. Dess motståndskraft mot skadliga biologiska faktorer, vatten, hypotermi är ganska hög. Utseendet på en obehaglig lukt är uteslutet, garantitiden för drift av en sådan finish är ett kvartssekel.

Användningen av en sådan komposition begränsas av dess betydande kostnad. Silikatkvaliteter är baserade på "flytande" glas, syftet med deras användning är att täcka fasader, som tidigare var isolerade med mineralullskivor, expanderad polystyren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta material:

  • tar inte upp statisk elektricitet;
  • elastisk;
  • låter ånga passera genom och stöter bort vatten;
  • kräver inte sofistikerad vård.
Bild
Bild
Bild
Bild

Endast utbildade specialister kan applicera silikatsammansättningen: den torkar mycket snabbt (det finns nästan ingen tid för felkorrigering).

Bild
Bild
Bild
Bild

Terrazitic

Terrazitgips är ett komplext ämne som består av vitt cement, ludd, marmorflis, vit sand, glimmer, glas och ett antal andra material. Sådana blandningar stelnar snabbt, så det är oacceptabelt att laga dem i stora portioner.

Beredningen av terrazitgips för användning reduceras endast till utspädning av torra blandningar med vattenkomponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsområde

Användningsområdena för dekorativa plåster är ganska olika. Med deras hjälp är det möjligt att skydda delar av fundamenten som höjs över marknivån, för att förhindra sprickbildning och försvagning av strukturen. Med färdiga torra blandningar är det möjligt att försvaga effekten av frost och vatten. Några av tillsatserna i sådana kompositioner ökar deras plasticitet.

Om efterbehandlingen innebär maximal besparing bereds lösningen oberoende på basis av cement och sand med tillsats av PVA -lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver trimma ett lager isolering, visar sig gipsföreningar vara en helt effektiv lösning på problemet. De kan appliceras på skum, mineralull … Byggare kan skapa ett smidigt och texturerat lager för att skapa en personlig lösning. Arbetet med tekniken utförs vid en temperatur som inte är lägre än +5 och inte högre än +30 grader (när det är torrt och det inte finns någon stark vind).

Putsning på polystyrenskum, polystyrenskum och polystyrenskum utförs med kompositioner avsedda för beläggning av syntetiska värmeisolatorer. Vissa fabriker producerar bara beläggningsblandningar, andra försöker ge sin produkt universella kvaliteter. Om du måste slutföra fasaden är det mer korrekt att köpa ett gipsmärke. Gips på betongväggar är också fullt möjligt .… En sådan beläggning gör det möjligt att undvika det problem som är typiskt för gasbetongblock - förstörelse vid kontakt med fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt yrkesverksamma bör den inre finishen göras före utsidan, och gapet ska vara 3 eller 4 månader. Ett undantag görs endast för byggnader som ligger på stranden av reservoarer eller på särskilt fuktiga platser.

Efter byggandet av hus av luftbetong väntar de cirka sex månader, sedan under nästa varma säsong avslutar de fasaden … För det måste du välja en komposition som överträffar basskiktet i ångpermeabilitet.

I detta fall bör gipset vara:

  • frostbeständig;
  • elastisk;
  • bra vidhäftning till ytan.
Bild
Bild

Oftast använder professionella byggare mineralplåster. Akrylblandningar är inte lämpliga för utomhusbruk.

Applicering av gips låter dig imitera natursten även på de mest blekta och inexpressiva ytorna. Skenet av naturliga stenar med sin grovhet kommer att skapa grovkorniga kompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

En mindre uttrycksfull, men snygg konsistens skapas med medelstora plåster.

För att säkerställa maximal jämnhet hos väggarna är det lämpligt att använda gipsblandningar. Utseendet varierar på grund av den olika grunden. Detta kan till exempel vara marmorflis, en kombination av granit och kvarts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frågan dyker ofta upp: är det tillåtet att gipsa OSB -plattor. Trots allt absorberar gips lätt atmosfärisk fukt och överför det till basen. Som ett resultat reduceras panelens livslängd. Därför arbetar proffs så här:

  • fastsättning av manteln (bituminös kartong, kraftpapper eller papperstakmaterial);
  • montera förstärkningsnät;
  • häll ett speciellt lim på det färdiga blocket så att nätet helt går in i det;
  • grundade basen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av dessa förberedelser utförs endast med en styv anslutning av plattorna till varandra och till golven. Oftast används ånggenomsläppliga mineral- eller silikatblandningar för huvudgipsskiktet. För exteriörarbete med att avsluta ett privat hus har användningen av DSP -skivor blivit utbredd. Ett alternativ till detta är flerlagers puts över stålnät.

DSP -metoden är ganska snabb, men livslängden för en sådan beläggning är bara 5 eller 6 år (sprickor börjar dyka upp senare). Genom att välja det andra systemet kommer byggare att spendera mer ansträngning och pengar, men resultatet kommer att vara 10-15 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cementspånskiva är slät, har utmärkt vidhäftning och är svår att skilja från en stenyta. För att minska effekterna av termisk expansion och sprickbildning kan vertikala eller horisontella gipspartier användas (åtskilda av dekorativa remsor). Det är tillåtet att använda modern elastisk akrylbaserad gips, som tål temperaturfall från -60 till +650 grader.

Flerskiktsplåster kan endast appliceras om spånen i plattorna är horisontellt orienterade (säkerställs genom speciell installation).

Bild
Bild
Bild
Bild

Fasadplåster på tegel kan appliceras i ett lager som är högst 5 cm tjockt, även om förstärkning utförs. Den våta metoden att applicera kompositionen kommer att jämna ut extremt ojämna ytor och undvika en väsentlig ökning av väggtjockleken.

Nybyggda tegelväggar kan inte putsas … Det är nödvändigt att vänta tills det är helt komprimerat och torrt för att undvika sprickor eller skalning av hela det applicerade lagret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur beräknar man kostnaden?

Efter att en viss typ av gips har valts är det nödvändigt att ta reda på hur mycket av blandningen som kommer att användas. Även i nybyggda hus som helt uppfyller de krav som krävs kan skillnaden mellan riktiga och idealiska väggar vara cirka 2,5 cm.

Användningen av byggnadsnivån hjälper till att exakt ta reda på denna indikator. Beräkningen utförs för varje kvadratmeter separat , placera fyrar och utvärdera med deras hjälp den önskade tjockleken på beklädnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansvariga tillverkare anger alltid förbrukning under antagandet att skikttjockleken är 1 cm. Applicera inte för mycket gips, ignorera genomsnittshastigheten ., annars finns det en stor risk för sprickor och spridning.

Fasad dekorativa plåster förbrukas i en mängd upp till 9 kg per 1 kvm. m., för cementblandningar, fördubblas denna siffra. Minst 5 mm gips appliceras på tegelväggar, den maximala tjockleken kan vara 50 mm (med ett förstärkt nät, utan denna parameter är 25 mm).

Bild
Bild
Bild
Bild

Betongen är täckt med ett lager på 2 - 5 mm, om det är för ojämnt, använd ett armeringsnät och upp till 70 mm gips. Det är nödvändigt att täcka luftbetong med ett dekorativt lager på högst 15 mm. Ta dessutom hänsyn till hur den applicerade kompositionen kommer att reagera med basen. Det är lämpligt att lämna en reserv på 5 - 7%: den täcker eventuella fel i beräkningen och utförandet av själva arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förarbete

När materialet väljs, köps och tas in måste du förbereda dig för puts. Förberedelserna börjar med att jämna ut ytan för att förhindra slöseri med material. Om skillnaden med de vertikala och horisontella planen överstiger 4 cm är det nödvändigt att kompensera för defekter med hjälp av ett stålnät som hålls på spikar eller självgängande skruvar. Väggen måste rengöras från minsta smuts och fett.

Det applicerade lagrets vidhäftning till basen säkerställs av:

  • genom att skapa snitt i betong eller täcka det med ett metallnät;
  • träklädsel med bältros;
  • placera tegelväggar i en ödemark eller bearbeta murade sömmar.
Bild
Bild

Där material eller temperaturutvidgning av materialet, olika när det gäller krympning, används, används stålremsor, bildade av celler på 1x1 cm. Remsans bredd kan inte vara mindre än 200 mm. Som ett alternativ, skapar ibland expansionsfogar (går sönder i gipsskiktet). Som ledstjärnor på fasadytan används inventeringsmetallmarkeringar eller lamellremsor 40-50 mm breda när gips skapas för första gången.

För gipsskiktets enhet måste du köpa rullar av hög kvalitet och andra nödvändiga verktyg.

Bild
Bild

Det spelar ingen roll om lister av trä eller metall används, de demonteras innan den sista beläggningen appliceras. Detta är viktigt eftersom kontakt med vätska med vanliga arbetsmetoder är oundviklig, liksom exponering för atmosfärisk nederbörd.

Vid utjämning kommer en del av det eventuella skyddsskiktet att tas bort. Om väggen är särskilt torr eller tillverkad av hygroskopiskt material måste den grundas två gånger eller till och med tre gånger ..

Bild
Bild

Ansökningsprocess

Våt putsteknik tillåter nästan ingen ökning av väggtjocklek och minimerar belastningen på stödelementen. Samtidigt förbättras värmeledningsförmågan och skyddet mot främmande ljud. Även om konstruktionen är lätt, monteras sockelprofilen med stor omsorg. Annars blir beklädnaden ömtålig och förstörs snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av profiler börjar 3-4 cm över marknivån. Avståndet mellan fästpunkterna får inte göras mer än 20 cm. Fogarna i hörnen måste fixeras med en specialkonstruerad hörnprofil. Kanterna på mattorna eller plattorna är inte täckta med lim; ett inslag på minst 30 mm görs.

Att putsa en vägg med egna händer är inte så lätt; en maskinteknik hjälper till att förenkla arbetet. Inte ens de mest utbildade och ansvarsfulla putsarna kan garantera exakt samma sammansättning av blandningen i alla portioner. Om samma gips appliceras mekaniskt blir det mycket lättare att bibehålla stabila egenskaper .… Detta innebär att husets utsida blir mer attraktiv. Under drift introducerar maskinen luft i blandningen, så förbrukningen av kompositionen minskar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Det rekommenderas att noga välja en nyans som harmoniskt kombineras med det omgivande rummet. Ljusa toner behåller sin ursprungliga färg längre än mörka toner. För att hålla ytan vacker längre det är nödvändigt att eliminera små sprickor i tid utan att vänta på deras tillväxt.

Vissa typer av gips kan användas för ytterligare isolering (haunklif). Förvänta dig inte att de ska vara lika effektiva på vintern som stenull och skum. Men för att förbättra värmeskyddet är en sådan lösning ganska acceptabel.

Rekommenderad: