Gipsväggar Med Gips: Hur Man Gör Det Själv, Hur Man Spädar Cementblandningen För Puts

Innehållsförteckning:

Video: Gipsväggar Med Gips: Hur Man Gör Det Själv, Hur Man Spädar Cementblandningen För Puts

Video: Gipsväggar Med Gips: Hur Man Gör Det Själv, Hur Man Spädar Cementblandningen För Puts
Video: Putsa dina innerväggar med gipsputs - så gör du 2024, Maj
Gipsväggar Med Gips: Hur Man Gör Det Själv, Hur Man Spädar Cementblandningen För Puts
Gipsväggar Med Gips: Hur Man Gör Det Själv, Hur Man Spädar Cementblandningen För Puts
Anonim

Gipsning av väggar med en gipskomposition har funnit stor tillämpning för att eliminera ojämnheter i ytan för ytterligare målning eller tapetsering. En sådan komposition är miljövänlig, orsakar inte allergier, har ingen lukt, är ganska lätt att använda, förbrukas ekonomiskt, är inte rädd för eld, har värmeisolerande och bullerdämpande egenskaper.

De obestridliga fördelarna inkluderar också förmågan att upprätthålla ett konstant mikroklimat i rummet, eftersom gips snabbt absorberar överflödig fukt när det dyker upp och sedan också lätt ger upp det när luften blir för torr.

Ytan, förbehandlad med gipsbruk, är inte heller rädd för att spika in spikar och skruva fast vikten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast trimmas väggar, tak och skiljeväggar i bostadslokaler, liksom kontor och andra byggnader med liknande ändamål med gipskomposition. Det rekommenderas inte att använda det för utjämning av väggar i badrum och tvättstugor, där hög luftfuktighet är närvarande hela tiden. För dessa ändamål är en fuktresistent torr gipsblandning bättre lämpad. Det är också oönskat att använda gipsbruk för att jämna ut väggar i ouppvärmda rum och på öppna gatufasader.

Gips appliceras på en mängd olika underlag - betong, skumbetong, tegel, cement-sand och andra ytor. Det enda villkoret är att materialet inte är känsligt för fukt.

Observera att om ytan som ska beläggas har allvarliga skador måste du först täta den med cement, eftersom gipsbeläggningen appliceras i ett tunt lager och inte kommer att kunna dölja kosmetiska defekter.

Gips är av mycket plast och gör det därför möjligt att skapa filéer i takytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggdekoration med gips har på grund av materialets egenskaper vissa nyanser, som kommer att diskuteras i detalj nedan.

Särdrag

Med hänsyn till tekniken och iakttagande av alla rekommendationer i bruksanvisningen kommer även en oerfaren person i puts att klara avvägningen på egen hand.

Först och främst måste du förbereda arbetsytan .nämligen att rengöra den från damm och eventuell kontaminering och förbereda den. Denna manipulation kommer att ge bättre vidhäftning och tätare vidhäftning av den behandlade ytan med kompositionen. Innan kompositionen appliceras, bestäm den önskade tjockleken på gipsskiktet: ju tunnare den är, desto mer flytande ska kompositionen vara. Sprid kompositionen längs väggen med en tunn spatel, och för utjämning använd regeln - en lång, jämn remsa 1,5-3 m lång.

Vid gipsapplicering i flera lager, låt den föregående torka ordentligt innan du fortsätter till nästa - det tar minst 3 timmar. Sprid och jämna ut det första lagret, rör dig horisontellt, det andra lagret - tvärtom, vertikalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsgips bildar inte sprickor, därför ger ytor som behandlats med det gott om möjligheter till dekorativ bearbetning. För arbete med betongbaser används en gipsblandning med grundmaterial.

När applikationen fortskrider sprids gipset jämnt och får sedan en perfekt jämnhet. Det tar minst 5 dagar för beläggningen att torka helt, varefter ytan är klar för slutbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och design

Under lång tid har gips använts som bas och som en utjämningskomponent. För närvarande är dess dekorativa sorter utbredda, vilket lätt kan konkurrera med tapeter i popularitet. Det är lätt att kombinera det med andra typer av ytbehandlingar och som ett resultat av att väcka liv i de mest vågade designidéerna. Det kan vara smidigt eller texturerat.

Dekorativ gips kan delas in i typer enligt bindemedlet:

  • Akryl elastisk, perfekt applicerad på en mängd olika ytor, lämplig för att skapa dekorativa element och mönster med en rulle eller spatel. Finns på marknaden som en färdig att använda blandning. Om så önskas kan du lägga till önskat färgämne till det. Lämplig för arbete i badrum och kök. För att applicera gips på basen kan speciella installationer användas, vilket vanligtvis görs med ett stort arbete. Observera att för att få en enhetlig nyans och lika konsistens är det nödvändigt att hela tiden röra om kompositionen så att den inte tappar sin enhetlighet och, om möjligt, inte avbryta arbetet längre än en halvtimme. Den resulterande ytan kan rengöras med milda tvättmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineral . Den använder cement som bindemedel. Denna formulering säljs i pulverform. Av de positiva aspekterna kan man särskilja dess styrka, motståndskraft mot mekaniska skador, goda ljudisoleringsegenskaper. Tillåter målning eller lackering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Silikon tillverkad på basis av syntetiskt harts. Plast, lätt att applicera, efter torkning, bildar en vattenavvisande film på ytan, som gör att den kan täcka ytor i badrummet. Långvarig, inte rädd för mögel och mögel. Den används uteslutande för dekorativa ändamål och kräver inte en förberedelse av ytan för applicering, eftersom den väger väggarna perfekt. Priskategorin för sådant gips är något högre än för de tidigare typerna. Det säljs i behållare av olika storlekar, vilket är extremt bekvämt för att skapa en unik inredning under det slutliga efterarbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silikat - tillverkad med flytande glas. Det är den mest hållbara och hållbara beläggningstypen, det förhindrar att väggar ruttnar och mögel ser ut, därför används det oftare för yttre dekoration av fasader, även om det ibland används för inomhusarbete. Lider inte av temperatur och vindförändringar. Den finns i vitt eller så kan den färgas. Perfekt för porösa underlag som luftbetong.

Noggrann förberedelse krävs för arbete med andra ytor. En av nackdelarna är också att påpeka en eventuell förändring i färg på beläggningen under påverkan av direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utseendemässigt är gips gips uppdelat i följande typer:

  • Strukturellt - med tillägg av marmorflis eller kvarts ser det ut som en ojämn granulär yta. Mycket andningsbar och fuktbeständig.
  • Texturerat - visar hög vidhäftning mot tegel, trä och helt enkelt släta putsade ytor. Skapar enkelt en imitation av trä, tyg eller sten, det är möjligt att måla kompositionen i olika färger. Denna typ av gips döljer perfekt oegentligheter.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Venetiansk - imiterar marmor eller onyx, används ofta i inredning i klassisk stil. Appliceringen av ett sådant gips kräver noggrann förberedelse av väggarna, inklusive förstärkning, kitt och primer. Därefter appliceras färgen med en gummispatel. Varje utstrykning kräver noggrann torkning. Kan vara matt eller blank.
  • Flock är en ny utveckling som innehåller akrylflingor i kompositionen. Skapar en imitation av mocka eller velour, används ofta för att avsluta tak och pelare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jag vill kort belysa de mest populära typerna av finish:

  • " Barkbagge " - innehåller mineralkorn, som när de appliceras imiterar ett mönster som liknar banan för en träbagge. Den används endast för efterbehandling, den passar perfekt på gipsskivor, tegel och betongunderlag.
  • " Lamm " - innehåller mineralflis. Som regel används den för fasadarbete, den passar perfekt på alla slags ytor, tidigare rengjord för smuts och grundad. Efter torkning kan den målas i valfri färg.
  • " Pälskappa " - har rankats först i popularitet på länge. Rör om kompositionen ordentligt innan arbetet påbörjas, eftersom dekorativa element tenderar att sätta sig till behållarens botten med tiden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur blandar man kompositionen?

Receptet på lösningen är extremt enkelt:

  • I ett djupt tråg eller en hink samlas rent vatten upp till 0,5-0,7 liter per 1 kg pulver.
  • Blandningen hälls i behållaren och blandas noggrant med en mixer för byggnadsarbete eller en borr. Om denna teknik inte är tillgänglig blandas lösningen för hand tills den är jämn.
  • Sedan får blandningen stå i 5 minuter, knådas igen, varefter den är helt klar för användning.
  • I jämförelse med cement härdar gipsblandningen mycket snabbt, tänk på detta, det här är en irreversibel process och kan inte saktas ner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Var uppmärksam på följande nyanser vid arbete:

  • Gipsgips härdar mycket snabbt, så det tar inte mer än en halvtimme att applicera det på ytan.
  • Efter härdning är kompositionen olämplig för arbete. Det är oacceptabelt att försöka späda det igen med vatten eller lägga till nya komponenter för att bromsa härdningsprocessen.
  • I rummet där arbetet utförs måste det finnas torr luft och temperaturen får inte vara lägre än +5 och inte högre än +25 grader.
  • Se till att det inte finns några drag, annars kan arbetsresultatet skadas.
  • Innan puts, se till att alla nödvändiga ledningar (t.ex. elektriska eller larmrelaterade) har dragits.
  • Kom ihåg att gips irriterar andningsorganen - det är vettigt att skydda dig själv om du gör arbetet själv.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om det finns aluminium- eller ståldelar i väggarna, demontera dem eller behandla dem med ett korrosionsskyddande medel, eftersom gips tenderar att oxidera metallföremål.
  • I slutet av arbetet, se till att det inte finns oönskade märken eller fläckar på den putsade ytan. Ta bort dem med en speciell avfettningsmedel eller ånga om de hittas.
  • Det är bättre att inspektera ytan igen, klar för slutbehandling, i bra belysning.
  • Ta ditt val av blandning på allvar. Det är bättre att ge företräde åt märken som länge har varit kända på marknaden och har goda recensioner från kunder.
  • Vid blandning är det tillåtet att använda en konstruktionsblandare för snabbare och mer enhetlig beredning av blandningen.
  • Glöm inte att noggrant studera basen och förbereda den för arbete - betong- och träväggar måste grundas på olika sätt innan puts.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter av ansökan

Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att förbereda för att täcka golvet med en skyddande film för att undvika att få kompositionen på den. Läs noga igenom bruksanvisningen för pulvret du ska arbeta med.

Innan gipsblandningen späds ut måste du förbereda arbetsytan så att den är så ren och torr som möjligt.

Det skulle vara korrekt att göra detta i flera steg:

  • bitar av betong flisas bort, som inte fäster bra på basens yta;
  • knacka på väggen - om ett tråkigt ljud hörs har betongen lossnat, den måste också slås ner;
  • sprickor och hålrum rengörs och fylls med cement;
  • torra ytor poleras med en stålborste;
  • damm från väggarna kan borstas bort med en mjuk borste eller avlägsnas med en dammsugare;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • gipsbeläggningen kommer inte att fästa vid oljefärgen, så den senare måste avlägsnas med en speciell borr, ytan på fläcken ska slipas med en hård stålborste eller torkas av med ett lösningsmedel och sedan ett lager av gipskomposition bör tillämpas;
  • för förbehandling av basalt- och granitväggar används specialiserade föreningar som appliceras på ytan i form av en aerosol. Efter en tid avlägsnas den stelnade massan från ytan i form av en film som har absorberat alla föroreningar, varefter väggarna grundas med en akrylprimer - det är viktigt att inte låta luft droppa från väggarna och bilda luftbubblor;
  • för att förbättra vidhäftningen av basen och beläggningen används en primer; för betongväggar är verktyget "Betongkontakt" lämpligt;
  • väggar av tegel och block behandlas med jord som har djupa penetrationsegenskaper för att minska deras hygroskopicitet. Använd också specialprodukter innan du arbetar med en träbas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsning av väggar utförs med hjälp av fyrar eller utan deras användning, samt med installation av ett förstärkt nät eller utan det.

Arbete utan fyr utförs när du behöver trimma väggen något i ett plan eller skapa ett externt dekorativt lager. Detta görs ofta för hand. Med hjälp av regeln bestäms oegentligheter i tak och väggar - verktyget pressas på olika ställen, vilket indikerar arbetsområdet. En gipskomposition appliceras på dessa områden och smetas över ytan. Vidare, med hjälp av regeln, bestäms förekomsten av ett gap mellan verktyget och den behandlade ytan.

Om verktyget passar ordentligt utarbetas samma algoritm i nästa avsnitt. Alla planerade områden bearbetas på samma sätt. Den ungefärliga tjockleken på skiktet kommer att vara 2-3 mm, efter att kompositionen har torkat och ytan är slipad kan du fortsätta till den dekorativa ytbehandlingen av basen.

Att arbeta med fyrar är lämpligt när man arbetar med stora ytor på basen, när maskinpussning inte kan utföras. Specialiserade metallprofiler, fiskelinor eller tunna kablar används som fyrar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken är följande: fyrar är jämna och försöker hålla gipsskiktet så tunt som möjligt. Använd en nivå för att skapa markeringar för installation av fyrar. Applicera lite murbruk på de angivna platserna och fäst fyrarna, var noga med att kontrollera nivån. Observera att avståndet mellan dem ska vara mellan 30 och 50 cm - små luckor garanterar ett enklare förfarande. Försök att hålla steget mellan dem inte mer än byggregelns längd. Med ett öga på fyrarna appliceras kompositionen på basen och fördelas, överskottet avlägsnas.

För att utföra denna manipulation används också en regel. Efter att gipsskiktet torkat lite måste ytan jämnas med en skärare. Tänk på att du måste börja detta steg minst en halvtimme efter arbetets slut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter två timmar kan ytan spartlas. För att göra detta, spray vatten med en sprayflaska och låt fukt absorberas i det övre lagret av gipskompositionen. När den putsade ytan blir matt igen med en speciell pensel, gnids det fuktade toppskiktet över hela väggen, fyller de minsta oegentligheterna och gör ytan felfri. Sedan strykas ytan igen väl med en specialspackel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver ge gipset en blank glans, fuktas det efter en dag igen med vatten och gnids snabbt med en spatel tills önskad effekt uppnås. Det är mycket lämpligt att få metallprofilerna när arbetet är över, och de återstående groparna kan enkelt repareras med en liten del av lösningen, men om det har tagit slut kan du alltid späda ut en extra mängd.

Fyrar kan rosta med tiden och fula fläckar kommer att dyka upp på ytan och därmed störa dess utseende. Om metallprofilerna inte är böjda eller skadade kan de användas nästa gång. Den enda gången profilerna kan lämnas under ett lager gips är om du vill lägga plattorna ovanpå gipsunderlaget.

Förstärkt nät används när det är nödvändigt att gipsa väggar med otillräcklig hållfasthet eller om gipsskiktet måste överstiga 2 cm. I de flesta fall, om väggarna är släta nog, behandlas de med ett lager primer. Gipsskivor eller betongbaser grundas i flera lager.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur länge torkar det?

Som nämnts ovan stelnar lösningen mycket snabbt - beroende på blandningens egenskaper varierar inställningstiden från 45 minuter till 1,5 timmar. Den maximala inställningstiden visas av blandningar för hårdvaruapplikation - de härdar på två timmar.

För att öka gipsskiktets livslängd och tillförlitlighet är det nödvändigt att låta skikten torka ordentligt. Det andra lagret appliceras först efter att det första torkat helt.

När arbetet är över får ytorna torka i 5-7 dagar, sedan kan de putsade väggarna slipas och förberedas för dekorativt efterbehandling.

Rekommenderad: