Hur Späds Cement? Hur Man Spädar En Blandning Av Sand Hemma, Hur Man Gör Det Själv, Hur Man Knådar Korrekt

Innehållsförteckning:

Video: Hur Späds Cement? Hur Man Spädar En Blandning Av Sand Hemma, Hur Man Gör Det Själv, Hur Man Knådar Korrekt

Video: Hur Späds Cement? Hur Man Spädar En Blandning Av Sand Hemma, Hur Man Gör Det Själv, Hur Man Knådar Korrekt
Video: Blanda betong i tombola eller hink | Byggmax tipsar 2024, April
Hur Späds Cement? Hur Man Spädar En Blandning Av Sand Hemma, Hur Man Gör Det Själv, Hur Man Knådar Korrekt
Hur Späds Cement? Hur Man Spädar En Blandning Av Sand Hemma, Hur Man Gör Det Själv, Hur Man Knådar Korrekt
Anonim

De som står inför byggnads- och reparationsarbeten, minst en gång, hade en fråga om hur man korrekt förbereder cement, eftersom det är en av de vanligaste baserna som används i bygg- och reparationsarbete. Ofta, när man blandar en lösning, uppfyller byggare inte de proportioner som krävs av standarderna för att förbereda blandningen, vilket påverkar det slutliga resultatet: strukturen som görs på detta sätt blir oanvändbar med tiden. I detta avseende övervägs rätt cementutspädningsteknik nedan genom att fylla i vilken du kan få en högkvalitativ lösning för framtida konstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Cement har länge fått status som det mest efterfrågade materialet som används för konstruktion. Med sin hjälp erhålls betong, som används för grunden för framtida strukturer. Cementsammansättningen är huvudbindemedlet för att erhålla en betongblandning.

Cementet i sig är ett sammandragande mineralpulver, som i kombination med vatten blir en viskös massa gråaktig färg och efter ett tag stelnar i det fria.

Pulver framställs genom slipning av klinker och ytterligare tillsats av mineraler och gips . Förtjockat cement kan påverkas negativt av aggressiva medier och vanligt vatten. För att förbättra egenskaperna tillsätts ett hydroaktivt material till cementkompositionen, vilket förhindrar penetrering av salter. Korrosionsbeständigheten ökar med tillsatsen av en speciell polymeradditiv till råmaterialets initiala sammansättning, vilket avsevärt minskar porositeten och förhindrar negativa fysiska och kemiska effekter på miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla typer av cementkompositioner absorberar olika volymer vatten. Materialets kornstorlek har en ganska hög densitet, tre gånger vattnets densitet. Som ett resultat, när en stor mängd vatten tillsätts, kommer en del av cementet inte att lösa sig utan hamna på ytan av den beredda lösningen. Därför kommer materialet att sedimentera, och toppen av strukturen från den resulterande cementmorteln kommer att visa sig vara en instabil och sprickbildande struktur.

Kostnaden för ett material beror på kvaliteten på dess slipning: ju finare cementens beståndsdelar, desto mer kommer en person att betala för det. Detta är direkt relaterat till inställningshastigheten: en finmald komposition hårdnar mycket snabbare än grovmald cement.

Bild
Bild

För att bestämma kornstorlekssammansättningen siktas materialet genom en sikt med maskor mindre än 80 mikron. Med en cementkomposition av hög kvalitet siktas den största delen av blandningen. Men glöm inte samtidigt att finslipning är av bättre kvalitet, men i framtiden kommer det att kräva en större volym vatten. Därför rekommenderas att man föredrar en komposition med både små partiklar (upp till 40 mikron) och stora (upp till 80 mikron). I denna situation kommer cementblandningen att ha alla nödvändiga och acceptabla egenskaper.

Möjligheten att tina och frysa är en av cementblandningens huvudkarakteristika . Vattnet i cementkonstruktionens porösa områden expanderar i volym upp till 8% vid låga temperaturer. När denna process dupliceras sprickas betongen, vilket bidrar till förstörelsen av de konstruerade strukturerna.

I detta avseende används cement inte i sin rena form vid byggnadsarbeten. Trähöjd, natriumabietat och andra mineraltillsatser hjälper till att öka livslängden och förbättra betongens stabilitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recept

Innan du skapar en cementbas måste du bestämma för vilket ändamål den kommer att behövas. Varje blandning kräver specifika proportioner. Nedan är de vanligaste alternativen för framställning av cementblandningar.

För puts av väggar . För att få denna typ av blandning krävs att man använder ett förhållande av cement och sand i förhållandet 1: 3. Vattenmängden är lika med mängden cement. För att uppnå önskad konsistens tillsätts vattnet gradvis till den torra blandningen. Om det är nödvändigt att utföra byggnadsarbeten inne i lokalen ges företräde till märkena M150 eller M120, och vid planering av fasadgips, varumärket M300.

Bild
Bild
Bild
Bild

Murverk . I detta fall krävs ett förhållande mellan cement och sand på 1: 4. M300 och M400 är det bästa alternativet för denna typ av byggnadsarbete. Ofta späds denna blandning med släckt kalk, som fungerar som ett bindemedel. Mängden beräknas för en del cement och två tiondelar släckt kalk.

Tack vare denna komponent kan du få ett plastmaterial som är ganska bekvämt och enkelt att använda. Den erforderliga volymen bestäms under tillsatsprocessen innan en lösning av erforderlig konsistens erhålls. Det rekommenderas att du får en blandning som inte rinner av murslevaren i 40 graders vinkel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golvbeläggning . Standardandelen för denna komposition är 1 del cementbas till 3 delar sand. Märket M400 är perfekt för detta. I detta fall tas vatten i volymen en sekund till den redan tillsatta delen av cementet.

För en bättre avjämning ska vatten inte hällas i sin helhet, eftersom det är oerhört viktigt att blandningen blir plastisk och sträcker sig väl - detta garanterar att alla tomma ytor på underlaget på avjämningen är fyllda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betongblandning . För att få betong används 1 del av en cementbas, 2 delar sand och 4 delar grus. Vid planering kan du använda den resulterande betongblandningen som grund för framtida lokaler. I det här fallet rekommenderas att köpa material av märket M500. Vattenhastigheten är lika med hälften av delen av cementbasen. Vattnet ska användas rent och drickbart.

Blandning bör göras i en betongblandare. Du måste applicera den resulterande betongblandningen inom en timme. För en bättre sammansättning, lägg till alabaster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur odlar man rätt?

Gör-det-själv-blandning av cement hemma rekommenderas att utföras i en behållare av metall eller plast. För att göra detta behöver du en spade, spatlar och en borr med olika bilagor. Med en stor mängd cementberedning (från 1 till 3 kubikmeter) blir det mer praktiskt att använda en betongblandare. Alla nödvändiga verktyg, material samt avelsplatsen förbereds långt före arbetets start.

Det är värt att komma ihåg att den beredda blandningen måste appliceras omedelbart efter att ha mottagit den, sedan börjar den härda och dess funktion är omöjlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sanden måste sköljas och torkas i förväg . Våta fyllmedel läggs inte till på något sätt - detta bryter mot förhållandet mellan vatten och cement. Överensstämmelsekontrollen bestäms enligt följande: betyget med stabiliteten som bestäms på fabriken divideras med antalet sandfraktioner. Det är att föredra att blanda cementet med rent vatten (det är också tillåtet att använda smält, regn och dricksvatten). För att ge plasticitet kan du ange en tvålösning, kalk, en mjukgörare, men inte bryta mot normen: mer än 4% av sammandragningens sammandragande andel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sekvensen för införande av material i behållaren bestäms med knådningsmetoden. Om specialutrustning inte används, siktas sand i behållaren, därefter cement och sedan tillsätts vatten. Använd en betongblandare - tillsätt först vatten, sedan sand och cement. Med vilken metod som helst, späds cementbasen inom 5 minuter. Under denna tidsperiod bör basen bli en enhetlig konsistens.

En väl utspädd blandning finns kvar på spateln och rinner långsamt från den, och om den vänds finns det inga klumpar eller dåligt utspädda partiklar i den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Siktning genom sand kan verka tråkigt och onödigt. Men om det finns ett behov av att få en högkvalitativ och jämn yta, bör du bli av med alla slags orenheter i sanden. För siktning, använd en sil eller ett fint nät.

Ett annat budgetalternativ är att borra hål i skopans botten .med en tunn borr. För en stor mängd sand kan du bygga en träram som du behöver sträcka ett metallnät på. Efter det återstår bara att placera sanden och skaka den vid ramens kanter. Det resulterande materialet med finkorn är perfekt för en cementblandning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att få en homogen blandning kan sand och cement knådas med hjälp av en speciell infästning för en borr eller en spatel. Om det behövs kan du blanda en större volym av blandningen - i det här fallet används en betongblandare eller ett stort badkar, där alla komponenter omrörs med en spade. Ett budgetalternativ är att använda en bit gammalt linoleum som bas för omrörning av lösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter erhållande av en homogen lösning tillsätts den erforderliga volymen vatten, vilket är ungefär lika med mängden cementblandning. Den bör hela tiden omröras tills en homogen massa erhålls. Det är inte nödvändigt att uppnå en alltför flytande konsistens - lösningen sätter sig tillräckligt bra och rinner inte ut när du vrider spateln.

Den beredda lösningen rekommenderas att appliceras senast två timmar från mottagandet. I detta avseende är det nödvändigt att planera den tid för vilken den resulterande blandningen säljs.

När du köper färdigt material måste du vara säker på att det var förberett precis innan det skickades till köparen. Det är lämpligt att studera all information om produkten innan du köper för att se till vilka komponenter lösningen består av, samt hur du använder den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla cementblandningar har samma konstanta komponenter, inklusive cement, stenbrottssand, krossad sten och vatten. Deras förhållanden ändras på grund av det trådiga elementet. Med andra ord, ju högre cementkvalitet desto tjockare blir den förberedda murbruk. Till exempel 1 kubikmeter. m cementblandning kommer att konsumeras på följande sätt: klass M150 - 230 kg, klass M200 - 185 kg, klass M300 - 120 kg, klass M400 - 90 kg.

Proportionerna varierar beroende på vald betong och typ . För manuell läggning kan blandningen användas genom att kombinera komponenterna på detta sätt: M300 cement - en del, sand - tre och en halv delar, krossad sten - fem delar, vatten - en andra del. När du är klar får du en betongblandning av märket M50.

Det är viktigt att vatten används utan alla slags föroreningar: olja, klorhaltiga föreningar, rester av andra lösningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cement med tillsatt kalk erhålls till följd av olika proportioner. I detta fall spelar användningsplatsen en betydande roll. Till exempel, när du använder en gipsblandning i områden med störst slitage, rekommenderas att öka bindemedlet.

Det finns dock en enda sekvens för att förbereda lösningen:

  • tillsätt rent vatten till kalkbehållaren i förväg;
  • kombinera sand med cement;
  • rör om blandningen i kalkvätskan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med grundläggande kunskaper om cementbruk kan du påskynda beredningsprocessen, samt välja rätt komponenter.

Rekommenderad: