Installation Av Fyrar För Gipsväggar: Hur Man Ställer In Det Korrekt Med En Lasernivå, Hur Man Ställer Upp Det Med Egna Händer, På Vilket Avstånd Man Ska Installera

Innehållsförteckning:

Video: Installation Av Fyrar För Gipsväggar: Hur Man Ställer In Det Korrekt Med En Lasernivå, Hur Man Ställer Upp Det Med Egna Händer, På Vilket Avstånd Man Ska Installera

Video: Installation Av Fyrar För Gipsväggar: Hur Man Ställer In Det Korrekt Med En Lasernivå, Hur Man Ställer Upp Det Med Egna Händer, På Vilket Avstånd Man Ska Installera
Video: How to Use a Laser Level 2024, Mars
Installation Av Fyrar För Gipsväggar: Hur Man Ställer In Det Korrekt Med En Lasernivå, Hur Man Ställer Upp Det Med Egna Händer, På Vilket Avstånd Man Ska Installera
Installation Av Fyrar För Gipsväggar: Hur Man Ställer In Det Korrekt Med En Lasernivå, Hur Man Ställer Upp Det Med Egna Händer, På Vilket Avstånd Man Ska Installera
Anonim

Installation av fyrar för gipsväggar är ett viktigt steg i allt arbete. Jämnheten hos alla beläggningar beror på hur korrekt fyrarna exponeras, därför är det viktigt att närma sig installationsproceduren på ett heltäckande sätt.

Bild
Bild

Särdrag

Gipsning av väggar är ett obligatoriskt steg i reparationsarbetet. Korrekt applicerad gips gör väggarna jämna, topplacken på sådana väggar fäster perfekt. För att korrekt utföra allt putsarbete måste du dock installera fyrar.

Själva putsningen är utformad för att helt förbättra väggarnas utseende, förvandla dem. Det handlar om att dölja oegentligheter och brister. Förutom att eliminera alla defekter, med gips, kan du jämna ut väggarna och ibland till och med ändra rummets proportioner genom att justera väggarnas längd och bredd.

Bild
Bild

Fyrar behövs för att gipset ska kunna appliceras i ett perfekt jämnt lager. Även erfarna byggare kan inte klara sig utan att installera gipsfyrar.

Fyrar finns i olika typer, men syftet med deras användning är detsamma: att hjälpa till att rikta in väggarna så mycket som möjligt. Fyrar förenklar också gipsprocessen, eftersom de är baserade på regeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att installera fyrarna korrekt kommer det att vara möjligt att minimera förbrukningen av blandningen. Det kommer att finnas en möjlighet att spara på material. Detta gäller särskilt eftersom det oftast kostar mycket att köpa gips och puts. Det bör dock komma ihåg att mängden material påverkas inte bara av korrekt montering av fyrarna, utan också av ytans kvalitet. Om det är svårt skadat, ojämnt, kommer det att behövas mycket material. Nivåer minskar kraftigt mängden material som krävs om ytorna är relativt plana.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av höjd för installation av fyrar påverkas också av valet av blandningen. I synnerhet beror nivån på fixering av fyrarna på gipsblandningens sammansättning. För några av dem krävs en förinstallation av gipsnätet, vilket också påverkar avståndet mellan fyren och väggen. Det spelar också en roll i det faktum att vissa gipskompositioner appliceras med ett relativt tunt lager (5-10 mm), och några med ett tjockt lager (upp till 60 mm). När du placerar fyrar måste du ha varje faktor i åtanke.

Bild
Bild

Gipsfyrar är inte specialiserade. De kan också användas vid utjämning av taket, om en så tidskrävande och dyr designmetod som puts är vald för det. En egenskap hos fyrinstallationsscheman är just deras mångsidighet: de kan användas inte bara för väggar utan även för tak.

Specificiteten för installationen av fyrar i nischer, liksom runt dörr- eller fönsteröppningar, är viktig. Detta steg måste ägnas särskild uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För- och nackdelar med att använda

Vissa professionella putsare rekommenderar att du använder fyrar, den andra hälften avskräcker dem från att göra det. Det är värt att undersöka mer i detalj varför sådana motsättningar har uppstått. Fördelarna med att använda beacons inkluderar:

  • Arbetets hastighet . Efter att fyrarna har installerats kommer arbetet med utjämning av väggarna att gå mycket snabbare.
  • Enkelhet . Det blir mycket lättare att justera väggarna efter att fyrarna har installerats, så även en nybörjare kan göra jobbet.
  • Perfekt plan yta … Om du inte använder fyrar kommer du inte att kunna anpassa väggarna så bra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också nackdelar här:

  • Ökad materialförbrukning. Således ökar gipsskiktet med fyrens tjocklek, vilket leder till ökade finansiella kostnader.
  • Behovet av ytterligare tid. Arbetet med att installera fyrar tar extra tid, kräver ytterligare ansträngning, så vissa människor försummar denna förberedelse. Men förgäves.
  • Möjlig försämring av topplacken. Om metallfyrar av dålig kvalitet används kan de rosta med tiden. Rostfläckar kommer att synas på tapeter eller andra dekorativa ytor, och reparationer måste göras om.
  • Någon kan också stoppas från att använda fyrar genom att väggen måste vara speciellt förberedd för installationen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla har rätt att bestämma om de ska installera fyrar för gipsväggar eller inte, men vi rekommenderar starkt att nybörjare inte försummar detta steg. Det kan vara svårt för erfarna byggare att plana väggar utan fyrar, än mindre oerfarna människor. Det finns flera typer av fyrar. Detta innebär att det alltid finns en möjlighet att välja det lämpligaste alternativet.

Dessutom är en av de negativa egenskaperna med att använda fyrar behovet av demontering. Efter puts måste fyrar som inte är gjorda tas bort, för om de lämnas kan oförutsedda incidenter och komplikationer uppstå. Demontering av fyrar är också en svår process, eftersom det är viktigt att ta bort främmande enheter från beläggningen noggrant för att inte skada gipsskiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild

På den positiva sidan är fyrarna i sig billiga. Detta gäller alla typer. Dessutom kan några av dem tillverkas av det befintliga gipsmaterialet, vilket för det första kommer att minska kostnaderna för lösningen, och för det andra kommer det att spara på inköp av fyrar.

Bild
Bild

Visningar

Det finns flera typer av fyrar. Var och en av dem har vissa fördelar och nackdelar på grund av materialet från vilket de är tillverkade, liksom deras storlek. Tilldela fyrar av metall, plast och gips. Det finns också gipsskivor och träfyrar, men de används mycket mindre ofta, så det är vettigt att bara överväga tre populära sorter.

Metallisk . Metallfyrar finns i olika längder och höjder. På längden skiljer sig sorter i 250 cm och 300 cm, och i höjd-i 6 cm och 10 cm. Det finns T-formade och L-formade profiler. De förstnämnda används vid arbete med väggplanet, de senare används för fixering i hörnen. Byggare väljer metallfyr oftare än andra, eftersom de är lätta att arbeta med, de är prisvärda och finns i olika storlekar. Guiden får möjlighet att spara mycket tid när man installerar sådana modeller. Dessutom är de ganska hållbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

De har också sina nackdelar. Till exempel, under installationen är en metallfyr lätt att deformera om du gör några besvärliga rörelser. Det är farligt att "glömma" sådana fyrar i väggarna, eftersom de kan rosta, och denna rost kommer att dyka upp på topplacken. Fyrar måste fixeras med en murbruk som ger deras styvhet (till exempel gips).

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast . Plastfyrar är liknande design som stål, men de har också sina egna egenskaper. Så för tillverkning används höghållfast plast. Plastprodukter är lättare och starkare än metallprodukter, vilket gör dem lättare för nybörjare att arbeta med. Plastfyrar deformeras inte, till skillnad från metall, men de går sönder om du utövar kraft. En annan positiv egenskap är att fyrarna kan lämnas kvar i gipset utan att oroa sig för att något ska hända senare, eftersom plasten inte rostar eller oxiderar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allt är dock inte så enkelt som det kan tyckas vid första anblicken. Plastfyrar är endast lämpliga för puts av innerväggar, eftersom plast inte tål låga temperaturer. Om fyrarna är installerade felaktigt, deformeras de också under regelns tryck. Detta kommer i sin tur att leda till att väggarna inte blir helt plana.

Putsning . Endast proffs kan göra sådana fyrar. De bildas omedelbart under putsarbetet av själva gipset, varefter regeln ger dem önskad form. Ett uppenbart plus är att spara material, men ett minus är att tillverkningen inte är tillgänglig för en nybörjare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även nyligen har de så kallade strängfyrarna dykt upp, som är en metallkabel som sträcks mellan två karabiner. Det har en gemensam nackdel med alla metallalternativ - känslighet för rost, men det är mycket lättare att arbeta med det. Alla nivåer är felfritt även om karabinerna är korrekt fästa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion

Beroende på vilken typ av fyrar som väljs beror materialförbrukningen också. Det är logiskt att anta att gipsfyrar i första hand är den mest ekonomiska representanten. Det finns ingen anledning att spendera ytterligare gips även för att fixa fyrarna.

På andra plats finns strängfyrar. Du kommer att behöva spendera lite mer komposition bara för att täta karbinerna, men annars behövs nästan inte gipset för att täta kablarna själva. De är ganska tunna och är nästan osynliga i beläggningens tjocklek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Något högre förbrukning blir vid installation av metallfyrar. Det är omöjligt att inte ta hänsyn till det faktum att en tillräckligt stor mängd murbruk kommer att krävas för att täta sprickorna efter att ha tagit bort fyrarna. Det är viktigt att ta hänsyn till den korrekta installationen av fyrarna. Gör inte avståndet mellan fyren och väggytan mer än nödvändigt. Kom ihåg att om du minskar gipsskiktet med bara 1 cm kan du spara upp till 10 liter gips per 1 m2.

Maximal gipsförbrukning - vid användning av plastfyrar. Detta beror på att plastprover av de listade alternativen är de tjockaste. Enligt statistik är materialskiktet vid användning av sådana alternativ 6 mm större än vid installation av metall, vilket just beror på skillnaden i tjockleken på själva fyrarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller att beräkna det erforderliga antalet fyrar själva görs det snabbt och enkelt. Först måste du mäta väggens längd. Så du behöver:

  • en fyr på varje sida av väggen;
  • en fyr på varje sida av dörren eller fönsteröppningen;
  • en fyr för varje 1-1,3 m av väggytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi antar att det är nödvändigt att beräkna antalet fyrar för en 7 m bred vägg med en dörr, får vi:

2 (på väggens sidor) + 2 (på dörrens sidor) + 4 (en fyr för varje 1,25 m av ytan) = 8 fyrar.

Det enklaste sättet att beräkna antalet fyrar är när du har en färdig rumsplan i dina händer. På den kan du skildra var nivåerna kommer att vara.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer avståndet mellan fyrarna, utgå från längden på den regel du har. Så steget mellan dem bör vara mindre än regelns längd, så att det under arbetets gång vilar fritt på fyrarna.

Det rekommenderas dock inte att göra en stegfrekvens mindre än en meter: detta kommer att komplicera ytterligare arbete med att ta bort fyrarna från väggen.

Bild
Bild

Verktyg och material behövs

Innan du sätter upp fyrar måste du skaffa nödvändiga verktyg och material. De kommer att underlätta arbetet med fyrar mycket, hjälpa till att genomföra alla evenemang snabbt och effektivt. Av verktygen behöver du:

  • Direkt fyrarna själva. Om trästänger används som fyrprofiler måste de impregneras med en speciell antibakteriell förening.
  • Murslev eller spatel för applicering av fixeringslösningen. Dessutom är det nödvändigt att köpa både stora och små verktyg. De kommer att vara användbara inte bara för direkt fästning av fyrar, utan också för preliminär ytberedning.
  • Alla typer av nivåer: laser, hydro (vattenpass), bubbla. Var och en av de listade verktygen underlättar i hög grad arbetet med att bestämma horisontella linjer och ytterligare beräkna platsen för fyrarna.
Bild
Bild
  • Plumb line. Det är nödvändigt direkt när man bestämmer de vertikaler på vilka fyrprofilerna kommer att fixeras.
  • Regel. Tillsammans med nivå och lodlinje tjänar detta verktyg till att definiera horisontella och vertikala linjer.
  • Kritor och pennor för märkning.
  • Ljus fiskelinje eller snöre. Dessa material kommer att behövas för att bygga nivåer, bygga diagonaler.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Perforator. Krävs för att borra plugghål. I framtiden kommer fyrar att byggas längs de fasta pluggarna. Förutom borrhammaren måste du köpa en uppsättning specialborrar med olika diametrar.
  • Roulett. Det är bäst att välja konstruktionsalternativ av metall med en längd av 8 m, eftersom du på så sätt kan fånga hela avståndet både vertikalt och horisontellt och längs väggens diagonalt.
  • Uppsättning skruvmejslar. Både korsformade prover och med en rak plats kommer att vara till nytta, men allt beror på vilken typ av kåpa pluggen har.
Bild
Bild

Om vi pratar om ytterligare material måste du köpa en primer. Du behöver en vätskeprimer med djup penetration för att behandla basen och en pasta som appliceras på den putsade ytan. För att fästa fyrar kan du behöva plastklämmor eller så kallade "öron". Om du har ett val är det bättre att föredra "öron": med dem kommer det att vara möjligt att avsevärt spara gipskompositionen.

Bild
Bild

Du kan också behöva ett förtjockningsmedel för blandningen eller ett lim om du planerar att fästa fyrarna till lösningen. Sådana tillsatser kommer att bidra till den snabba inställningen av blandningen och följaktligen till snabb fixering av fyren på rätt plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytförberedelse

Innan du installerar fyrar måste ytan förberedas, oavsett vilka väggar som planeras att putsas - tegel, skum eller luftbetong, gipsskivor, betong eller andra. Processen att förbereda stiftelsen består av flera steg, som var och en är mycket viktig. Ingen av dem kan missas.

Det första steget är att ta bort den gamla beläggningen från väggen, och vi pratar inte bara om tapeter, utan också om gips, färg eller något annat. Var uppmärksam på procedurens specificitet. Så tapeten måste tas bort i alla fall, liksom vattenbaserad färg. Om väggarna är täckta med oljefärg (det är nästan omöjligt att ta bort den), kan du lämna färgen efter att tidigare ha gjort hack för att förbättra gipsets vidhäftning och oljesammansättningen. Gammalt gips kan också bevaras om det inte faller av, "buntar inte", men om det finns minsta oro är det bättre att demontera beläggningen. Det är viktigt att ta sig tid och rengöra ytan på basen väl.

Bild
Bild

Dessutom tvättas väggen från damm och smuts, partiklar av den kvarvarande gamla beläggningen avlägsnas. Ytan måste vara ren och något grov.

Väggar grundas väl med en vätskeprimer med djup penetration. Observera att grundningsarbeten utförs 2-3 gånger. Varje gång måste du vänta tills föregående lager primer är helt torrt.

Beroende på typ av yta kan det vara nödvändigt att applicera ett visst material på väggen innan du installerar fyrarna och putsar. Så för tegelväggar krävs ingen ytterligare bearbetning. Betongytor måste slipas. Trä- och metallväggar förstärks dessutom med speciella gipsnät, som fixeras mellan fyrarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

I princip kan detta förberedande arbete betraktas som avslutat. Innan reparationsåtgärder påbörjas måste du skydda de intilliggande föremålen och ytorna med maskeringstejp: limma över dörrkarmarna, limma längs en tejpremsa på golvet och i taket, där de gränsar till väggarna. Detta kommer att skydda miljön helt och i framtiden kommer det inte att ta mycket tid att rengöra de intilliggande ytorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pålägg

Det är viktigt att bestämma exakt var du ska placera fyrarna. Inte bara exponeringens korrekta geometri utan även väggarnas jämnhet beror på riktigheten av markeringen. Markeringsprocessen kallas vägghängande. Genomförandet är inte så svårt som det kan tyckas vid första anblicken. Allt du behöver är kunskap om skolans geometrikurs. Arbetstrinn:

  • Först måste du bestämma väggens jämnhet. För att göra detta, tillämpa en lång regel om olika delar av väggen växelvis, markera utskjutande eller fördjupningar med olika färger. Till exempel kan grön krita markera utbuktningar och blå - fördjupningar.
  • Mät från toppen av väggen 2 m ner. Det är bäst att mäta vid korsningen av två väggar i hörnet. Ställ upp den horisontella linjen med lasernivån. Mät sedan 2 m upp från linjen intill golvet, och bygg också en horisontell linje.
  • Mät 10 cm från hörnfogarna längs den övre horisontella linjen. Borra hål på dessa platser och sätt in skruvar i dem.
Bild
Bild
  • Det finns ett enkelt sätt att skapa raka vertikaler. För detta används en lodlinje. En lodlinje fästs på den övre skruven och sänks tills avståndet från golvet är 3-4 cm. Så snart lodet slutar fluktuera markerar du punkterna på den nedre horisontalen. Här borras hål och skruvar installeras också.
  • Vidare mäts 10 cm från varje skruv och hålen borras igen och skruvarna installeras. De yttersta fyrarna kommer att finnas här.
  • Avståndet mellan punkterna för platsen för de extrema fyrarna måste delas upp i flera ungefär lika delar om 1-1, 3 m i längd. Observera att det är bättre att lägga punkterna längs den övre horisontalen och markera motsvarande med en lodlinje på den nedre. Vid var och en av de nya punkterna, borra hål och sätt in skruvar.
  • Om det finns en dörr eller fönsteröppning i väggen måste du dra dig tillbaka från den 10-15 cm på varje sida. Ytterligare fyrar installeras här. Var noga med att bestämma hur jämnt dörren eller fönstret är med en nivå eller lod. Även om öppningen är jämn är det fortfarande bättre att definiera vertikaler med en lodlinje.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Dra nu linjen mellan de yttersta skruvarna längs omkretsen och diagonalt. Skruva sedan in skruvarna tills linan bara vidrör den mest utskjutande platsen. Diagonala linjer ska röra något, vara jämna och ligga i samma plan.
  • Vidare skruvas alla skruvar som bestämmer varningsljusets position tills de är något i kontakt med linan. Det är viktigt att de bara rör lätt och inte vilar mot fiskelinan. Detta är tjockleken på gipsskiktet. Se till att skruvarna ligger bakom väggen på ett avstånd som inte är mindre än höjden på de valda fyrarna. Om så inte är fallet, justera sedan om positionen genom att skruva loss alla skruvarna lika långt.
Bild
Bild

Hur man fixar?

Efter att markeringarna har gjorts är det nödvändigt att bestämma hur fyrarna exakt ska fixas. Fästelement beror på vilken typ av fyrfärg som används, på materialet från vilket den är tillverkad. Det blir inga problem om du gör fyrar direkt från gips med egna händer. Fyrar av andra material - metall, plast, trä - kan fixeras på två sätt:

Gipsbruk används … För fästelement kan både lösningen med vilken putsarbetet utförs och den modifierade motsvarigheten väljas: gips med tillsatser som ansvarar för inställningshastigheten, gipsbruk och andra. Lösningen appliceras med smällar uppifrån och ner längs linjen som fyren ska monteras på. Sedan är metall- eller plastprofilen tätt inbäddad i lösningen tills den är helt i nivå med skruvhuvudena. Profilens jämnhet i förhållande till vertikalen kontrolleras med hjälp av regeln. Om profilen deformeras i processen, ersätts den omedelbart med en annan. Efter att profilen har installerats som den ska ska överskott av gips tas bort från den och sedan fortsätta till installationen av nästa ledstjärna.

Bild
Bild

Fästning utan murbruk . Detta alternativ är mer modernt, eftersom specialdesignade enheter används här - plastfästen eller "öron". Om det finns ett val mellan plastklämmor eller "öron", välj det senare, eftersom tjockleken på själva fixeringselementet här är obetydlig, därför kommer ett mindre gipsskikt att krävas i framtiden. Klämmorna skruvas i stället för skruvarna som används för märkning, och sedan snäpper profilen helt enkelt fast i fästelementen. Observera att det är svårt att ta bort plastfästen från väggen, så många lämnar dem direkt i väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du är ny inom byggbranschen är det bättre att föredra den andra metoden. Det är lite enklare.

Hur man installerar: steg för steg instruktioner

Tekniken för att göra murbruk är ganska komplicerad, särskilt för en person utan erfarenhet, men ett visst plus är att fixatorn inte behövs här.

Det första steget är att applicera en tillräckligt tjock remsa av gips mellan märkskruvarna. Observera att lösningen måste appliceras omedelbart innan guiden görs, och inte omedelbart på hela väggen. Med hjälp av regeln är det nödvändigt att bilda en fyr genom att platta ut den på båda sidor och ovanpå.

Bild
Bild

Dessutom är det möjligt att avslöja gipsväggar. När väggarna är relativt plana verkar detta alternativ vara ett av de mest acceptabla och billigaste. Du kan använda rester av gips som finns kvar från reparationer.

Först måste gipsskivorna klippas i remsor 3-4 cm breda. Lösningen appliceras på den preliminära ytan med smällar. Avståndet mellan tuberkulorna på murbruk bör vara 20-30 cm. Detta kommer att säkerställa god vidhäftning, samtidigt som gips under regeln inte böjer sig.

Bild
Bild

Därefter pressas remsorna mot väggen med murbruk och anpassas till regeln enligt skruvarna som skruvas fast vid märkning. Resultatet är en plan yta på vilken det är bekvämt att styra regeln. I detta fall kommer gipsremsorna inte att böja sig och väggen kommer inte att justeras fel.

Trästyrningar används inte i modern praxis, eftersom det är extremt problematiskt att dra ut dem från väggen efter att putsarbetet är klart. Som ett resultat kan trädet börja ruttna och tecken på sönderfall kommer att visas på topplacken. Det är dock nödvändigt att installera träfyrar med samma teknik som metall eller plast. Träämnen blir något bredare, annars är fixeringsproceduren densamma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strängfyrar kräver en något annorlunda inställning till installationen. När du installerar dem måste du följa följande instruktioner:

  • Efter att ytan är två gånger grundad och väl torkad är det nödvändigt att fixera fästena på strängenheten på de platser där pluggarna installerades under märkningen.
  • Därefter måste du dra snören mellan klämmorna. Deras placering och avstånd från väggen bör vara samma som bestämdes under layouten.
  • Strängarna sträcks till den så kallade ringen: om du rör dem med en plock ska ett karakteristiskt ringsignal visas.
  • Därefter fixas strängen med en lösning. Detta görs så att det under gipsningen inte hänger ner och att väggens jämnhet inte hotas.
  • Efter att den inbäddade murbruk har härdat helt kan du börja putsa väggarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett vilken typ av infästning du har valt - med fästelement eller med murbruk kommer installationen av profiler eller guider av andra typer inte att orsaka svårigheter. Det viktigaste är att noggrant förbereda ytan och sedan följa instruktionerna steg för steg.

Hjälpsamma ledtrådar

Professionella gips delar användbara tips för att hjälpa dig att ställa in dina löpare innan du putsar. De mest relevanta rekommendationerna var följande:

  • Primern måste tillåtas att mätta ytan väl. Detta görs så att fyrarna på lösningen håller bättre och gipset inte faller av i framtiden.
  • Även om många uppmanar att överge installationen av fyrar, bör detta inte göras. För det första underlättar de kraftigt arbetet med att jämna ut väggar när ett stort område behöver bearbetas. För det andra kommer putsarbetet att utföras snabbare. För det tredje kommer ytan att visa sig vara helt plan, förutsatt att fyrarna är korrekt inställda.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lämna inte profiler eller styrningar av andra material i väggen efter avslutat arbete. Med tiden kan de få sig att känna sig med fläckar på tapeten eller dekorativt gips. Med plastprofiler är allt lite annorlunda. Om de är gjorda av giftig billig plast kan de med tiden släppa ut skadliga ämnen i luften som påverkar människors och djurs hälsa negativt.
  • För att spara material, välj de minsta profilerna om väggarnas krökning gör det möjligt. Till exempel, vid bearbetning av ytor i en ny blockbyggnad är det tillåtet att undvika fyrar alls, medan det i ett gammalt tegelhus, där väggarna är snett och ojämnt, kommer att behövas fyrar med en höjd av 10 mm eller mer.

Rekommenderad: