Träspackel För Inredningsarbete: Fuktresistent Kitt, Typer Och Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Träspackel För Inredningsarbete: Fuktresistent Kitt, Typer Och Egenskaper

Video: Träspackel För Inredningsarbete: Fuktresistent Kitt, Typer Och Egenskaper
Video: Stainable Wood Filler - How to Use Wood Putty 2024, Maj
Träspackel För Inredningsarbete: Fuktresistent Kitt, Typer Och Egenskaper
Träspackel För Inredningsarbete: Fuktresistent Kitt, Typer Och Egenskaper
Anonim

Den moderna byggmaterialmarknaden erbjuder många olika sätt för utomhus- och inomhusdekoration, samt för att skapa originaldesigner. Samtidigt har naturliga råvaror alltid värderats över konstgjorda. Sådana naturmaterial inkluderar trä. Det kräver särskild behandling och behandling.

Varför behöver du ett kitt?

Obehandlat trä försämras mycket snabbt. Med tiden kommer sprickor säkert att synas på den, och den naturliga färgen bleknar, blir mörk. För att bevara det naturliga mönstret, strukturen och kvaliteten på trä måste det bearbetas med vissa medel. Dessa inkluderar kitt.

Den har utmärkta fuktavvisande egenskaper och skyddar ytan från negativa yttre påverkan. Det måste appliceras innan målning. I detta fall kommer beläggningen att ligga mjukare och hålla mycket längre. Kittet förhindrar också avdunstning av vätskan och torkning av själva träet. Det låter dig bli av med små oegentligheter, knutar och andra defekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompositioner för inomhus- och utomhusbruk

Föremål och ytor som ligger både inomhus och utomhus måste bearbetas. Det är logiskt att anta att medlen för externt och internt arbete bör vara olika. Dessutom måste båda lagen uppfylla vissa krav.

Under alla omständigheter måste kittet ha följande egenskaper:

  • avvisa fukt;
  • förhindra att trä torkar ut;
  • dölja mindre oegentligheter och defekter;
  • betona den naturliga konsistensen;
  • har utmärkt vidhäftning (vidhäftning) till ytan;
  • förbättra trästrukturen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare försöker uppfylla dessa krav när det gäller träskydd så mycket som möjligt. Tyvärr är det nästan omöjligt att skapa en enda universalprodukt som är lika väl lämpad för inomhus- och utomhusbruk.

Olika användningsförhållanden har lett till att det nu finns flera huvudtyper av kitt. Var och en av dem har individuella egenskaper. För att förstå vilken som är rätt för dig måste du förstå vad de är.

Vyer

Kitt kan vara av följande typer:

Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl

Tillhör kategorin universalmedel. Lämplig inte bara för trä, utan också för bearbetning av sömmarna på spånskivor och keramiska plattor. Materialet är mycket flexibelt, så speciella färdigheter krävs inte när du arbetar med det. Med alla fördelar finns det också nackdelar: det täcker inte stora defekter, det kan inte appliceras i ett tjockt lager. En tjocklek på 2-3 mm anses vara optimal, men om du torkar noggrant efter varje lager är det tillåtet att applicera tjockare lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Epoxi

En egenskap hos denna typ av kitt är sättet det används på. Var noga med att läsa instruktionerna innan du påbörjar arbetet. Faktum är att det kommer att bli nödvändigt att blanda 2 komponenter, varigenom en kemisk reaktion kommer att starta. Den resulterande blandningen stelnar mycket snabbt. Den exakta tiden kommer att anges på förpackningen.

En obestridlig fördel är en mycket hållbar beläggning som bildas efter torkning. Tack vare detta kan den säkert användas för att reparera och eliminera betydande defekter på olika träprodukter: fönster, dörrar, golvlister. Bland bristerna kan man peka ut omöjligheten att applicera olika fläckar ovanpå denna kitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gips

En traditionell typ av kitt, som har vunnit människors förtroende och kärlek länge. Detta kan tyckas konstigt, eftersom det när det gäller dess tekniska egenskaper är betydligt sämre än sina motsvarigheter. Men han har en obestridlig fördel - detta är priset. Om du behöver bearbeta ett stort område kan valet av dyra alternativ betydligt öka arbetskostnaden.

Gipsbaserat kitt är rädd för fukt, av denna anledning är det kontraindicerat att använda det för utomhusarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polymer

Ett av de mest framgångsrika alternativen för inredningsarbete. Det är mycket svårt att hitta uppenbara brister. Det enda som kan avskräcka dig från att köpa är den relativt höga kostnaden för produkten.

De obestridliga fördelarna inkluderar följande:

  • miljövänlighet: helt säker och giftfri;
  • snabbtorkande (även om det är något sämre än motsvarigheter till akryl);
  • brist på en skarp lukt;
  • ingen krympning;
  • varaktighet;
  • fuktbeständighet: kan användas även i rum med hög luftfuktighet och för utomhusbruk;
  • tål stora mekaniska belastningar (kan användas för golv och parkett);
  • elasticitet: spricker inte med tiden.
Bild
Bild

Det är denna typ av kitt som är särskilt populärt på grund av dess utmärkta prestandaegenskaper och mångsidighet.

Lim

En välkänd och beprövad typ av kitt. Huvudkomponenterna här är torkolja, lim, krita. Används för inredningsarbeten. Kompositionen fördelas enkelt över ytan. Efter fullständig torkning blir den behandlade ytan mycket starkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olja

Denna typ är väl lämpad för utomhusarbete. Fuktresistent kitt, som på grund av dess egenskaper är utmärkt för utomhusbruk. Även efter långvarig användning kommer du inte att märka sprickor och slitage på den behandlade ytan. Mycket få av hennes bröder kan skryta med sådana egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett om du planerar att måla träet i framtiden eller lämna den naturliga konsistensen, kommer kittet att skydda produkten eller ytan från aggressiva klimatnycklar och snabb åldring. Butikerna erbjuder en bred palett av nyanser och färger, så att du enkelt kan hitta det perfekta alternativet. Dessutom betonar det perfekt det naturliga mönstret i trä, utan att maskera eller dölja det.

Börja eller avsluta: vilken ska du välja?

Vid klassificering av kittet efter sammansättning och typ av arbete får en viktigare punkt inte förbises. Kommer denna bearbetning bara att vara ett förberedande steg för efterföljande manipulationer med trä, eller är det det sista lagret. Allt beror på ytans ursprungliga tillstånd och din idé.

Startspackel innehåller större partiklar , vilket skapar ett tätare lager. Om det behövs kan den appliceras i flera steg tills önskat resultat uppnås.

Efterbehandlingskittet kan vara det första och enda skiktet eller appliceras på en tidigare förberedd yta. Den ligger i ett tunt lager och gör ytan så platt och slät som möjligt.

Bild
Bild

DIY träspackel

Varje år försöker tillverkare att förbättra sammansättningen av sina kitt så att de uppfyller kraven från konsumenterna så mycket som möjligt. Men än idag kan träkitt av ganska hög kvalitet göras oberoende. Detta kräver inga exklusiva komponenter eller specialanordningar.

Det enklaste receptet för att göra kitt hemma är att kombinera PVA -lim och krita. Slipa bara krita och blanda noggrant i limet. Konsistensen ska likna tjock gräddfil. Applikationstekniken är exakt densamma som i versionen med den köpta produkten. Man måste bara tänka på att det kommer att torka i minst ett dygn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns allvarliga defekter, om virket är gammalt, rekommenderar vi att du lägger till mycket fint sågspån. Detta kommer att dölja alla brister och ge ett estetiskt utseende.

Det är möjligt att uppnå kittets elasticitet om du tar en vattenlöslig lack som bas. Om det behövs, liksom i föregående fall, läggs sågspån till. I detta fall kan kompositionens enhetlighet uppnås genom att kombinera komponenterna och lämna blandningen över natten. Spån kommer att svälla och bli mjukare.

Hur får du det perfekta resultatet?

Även om du redan har bestämt vilken typ av kitt du behöver, det är värt att lyssna på rekommendationer från experter och deras råd så att resultatet inte slutligen gör dig besviken:

Prova först kittet på en separat del av ytan eller, om detta inte är möjligt, på ett område som inte kommer att synas. När du arbetar, var uppmärksam på alla små saker: hur kittet lägger sig, hur det fyller sprickor, hur det slipas efter torkning. Håller med, om resultatet inte passar dig är det mer lönsamt att köpa ett annat kitt än att slänga en produkt av dyrt trä eller en gammal möbel

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om du är säker på kvaliteten på kompositionen och det framtida resultatet är det sällan möjligt att exakt förutse vilken nyans som kommer att visa sig under ansökningsprocessen. Det beror både på tillverkaren och på träets egenskaper. I det här fallet kan du köpa flera nyanser samtidigt, eller efter att ha bearbetat en testplott, gå till affären för en annan. Det är inte ovanligt att manuellt blanda flera nyanser för att uppnå det perfekta resultatet

Bild
Bild
  • Var uppmärksam på densiteten. Om du inte behöver maskera allvarliga defekter väljer du fler flytande formuleringar: polymer eller vatten. De kommer att skydda trädet och maximera dess skönhet. Lösningsmedelsbaserade kitt är mer lämpade för ytor som kräver större renovering.
  • Torktiden spelar också roll. Om djupa sprickor ska repareras måste flera lager kitt appliceras. Dessutom måste var och en av dem torka väl innan nästa är klar. I det här fallet är det bättre att använda ett lösningsmedelsbaserat fyllmedel.
  • Kanske är en av de viktigaste förutsättningarna att bestämma exakt vilken typ av arbete kittet ska användas till. Samma komposition är inte lämplig för både inomhus- och utomhusarbete.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trä är ett ovanligt vackert och miljövänligt material. Spackel på trä hjälper till att bevara sin struktur. Det viktigaste är att välja det som passar din typ av arbete och det ursprungliga tillståndet på ytan.

Rekommenderad: