Spatel (46 Foton): Vad är Det? 100 Mm Och Andra Storlekar Av Konstruktionsverktyg, Målning För Gips Och Silikonspatelapplikator, Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Spatel (46 Foton): Vad är Det? 100 Mm Och Andra Storlekar Av Konstruktionsverktyg, Målning För Gips Och Silikonspatelapplikator, Andra Typer

Video: Spatel (46 Foton): Vad är Det? 100 Mm Och Andra Storlekar Av Konstruktionsverktyg, Målning För Gips Och Silikonspatelapplikator, Andra Typer
Video: How to convert meter to millimeter and millimeter to meter / mm to m /m to mm 2024, Maj
Spatel (46 Foton): Vad är Det? 100 Mm Och Andra Storlekar Av Konstruktionsverktyg, Målning För Gips Och Silikonspatelapplikator, Andra Typer
Spatel (46 Foton): Vad är Det? 100 Mm Och Andra Storlekar Av Konstruktionsverktyg, Målning För Gips Och Silikonspatelapplikator, Andra Typer
Anonim

Under byggnadsarbetet anses en spatel vara ett av de oumbärliga verktygen. Den används för applicering av efterbehandlingsutjämningsmassor, liksom limlösningar. Det är ett blad med ett handtag i ett enda plan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En konstruktionsspackel ser ut som en tallrik med ett handtag av metall, plast, gummi eller annat material. Verktyget kan ha en mängd olika former och dimensioner. I bygg- och reparationsverksamheten används den för:

  • injektering av tegel eller kakel;
  • eliminering av mindre defekter på laminat och tapeter;
  • läggning av kakel;
  • spackla ytan;
  • applicering av cementbruk;
  • rengöring av ytor från gammal oljefärg, kitt och tapeterester.
Bild
Bild

För varje typ av arbete används separata typer av spatlar . Vissa är avsedda för dekorativ efterbehandling, andra för grov förberedelse av underlag och andra för efterbehandling av nivellering. Verktyget bör väljas i strikt överensstämmelse med dess avsedda användning, annars kan kvaliteten på arbetet minska avsevärt.

Bild
Bild

Typer efter överenskommelse

Parametrarna för att använda en spatel beror direkt på dess form, densitet, dimensioner och tillverkningsmaterial. Låt oss stanna närmare på beskrivningen av de viktigaste modifieringarna av konstruktionsspatlar.

Målning

Denna grupp verktyg används för efterbehandling av horisontella och vertikala ytor. De är relevanta när man arbetar med kitt, gips och andra byggnadsblandningar för inredning . Verktygsbredd varierar från 20 till 450 mm. Bladet är tunt, trapetsformat.

Bild
Bild

De smalaste modellerna är efterfrågade vid bearbetning av svåråtkomliga områden . Till exempel vid utjämning av en byggnadsblandning i utrymmet mellan en fönsterbräda och en värmeradiator. För att förbereda väggarna används oftast spatlar med en bredd på 250-350 mm, sådana dimensioner låter dig jämnt applicera byggnadsblandningen på ytan och täcker alla oegentligheter. Tillsammans med huvudverktyget används hjälpprodukter med en bredd på 150 mm för att vända mot lokalerna. Med deras hjälp rekryteras byggnadskompositionen från behållaren och omfördelas längs bladet på huvudspateln.

Bild
Bild

Eftersom bladet på en målarspackel är tunt kan det böjas av mekanisk påfrestning. För att skapa en plan yta måste därför bladets arbetskant sättas in i rät vinkel på skrapan.

De dyraste modellerna ger förstyvningsribbor på bladets baksida på den plats där arbetsytan är fäst vid handtaget. Detta gör att du kan minimera uppkomsten av konkavitet vid tidpunkten för krafttryck på spateln.

Bild
Bild

Fasad

Spateln för yttre dekoration har en liknande struktur som målningen. Det utmärks av sin stora styrka - detta förklaras av behovet av att arbeta med plåster och andra tunga byggföreningar. Eftersom kvaliteten på utjämning av fasadpussning vanligtvis är mycket mindre krävande, är verktyget för denna typ av arbete ganska brett - detta gör att du kan maximera hastigheten på tillämpningen av lösningen. Normalt är greppet på ett sådant blad 300-600 mm.

Bild
Bild

Ofta används en fasadspackel för puts inomhus . Detta är möjligt i en situation där huvudplanet redan har bildats och det är bara nödvändigt att något öka dess jämnhet något. I detta fall kommer spatelens bredd att göra det möjligt att utveckla en hög arbetshastighet.

Bild
Bild

Hörn

Högspecialiserade typer av spatlar efterfrågas för efterbehandling av yttre och inre hörn. Sådana verktyg har, till skillnad från alla andra modeller, ett blad krökt i en vinkel på 90 grader. Beroende på handtagets placering tillåter en sådan spatel bildandet av yttre och inre hörn.

Bild
Bild

En vinklad spatel är ett ganska specifikt verktyg, när man arbetar med det krävs skicklighet och fingerfärdighet, därför kan dess användning inte garantera att rätt vinklar uppnås . För att uppnå önskat resultat måste verktyget styras kontinuerligt uppifrån och ner - endast i detta fall visar sig vinkellinjen vara jämn. I de flesta fall används denna spatel när man arbetar med inre hörn, eftersom de yttre traditionellt förstärks med ett perforerat hörn. Det stärker gipsvinkeln och minskar kraftigt risken för dess deformation vid mekanisk skada.

Bild
Bild

Skrapor

Ett sådant verktyg är i stor efterfrågan på demontering. Det gör att du kan skrapa bort det gamla gipsskiktet och måla innan du applicerar ett nytt utjämningsskikt. Det används ofta för att avlägsna härdade murade partiklar och tapeterester. Det kännetecknas av ett smalt blad - upp till 80 mm, det är optimalt för rengöring av kakelfogar . Spateln är tillverkad av tätt, styvt stål, motståndskraftigt mot nötning. Verktyget tappar sin skärpa vid användning, så det måste skärpas då och då för att optimera prestandan.

Bild
Bild

I vissa modeller finns ett metallutskjutning på baksidan av handtaget, det gör att du kan köra i slutet av en spatel när du tar bort särskilt svåra beläggningar.

Bild
Bild

Tandad

En sådan spatel liknar ett målningsverktyg, bara dess kant har triangulära, runda eller fyrkantiga utskärningar. Verktyget är relevant för applicering av lim, det används vid installation av keramiska plattor, linoleum, gips och luftbetongblock. Användningen av ett arbetsverktyg med hack gör att limmet kan fördelas jämnt på ytan i form av parallella ränder . Efter fixering av de självhäftande substraten sprids sådana remsor omedelbart, vilket minimerar risken för luftrum. I detta fall erhålls limskiktet 2 gånger smalare än hackens höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tapet

Vid limning av tapeter är gummi- eller plastspatlar i form av en vinge med ett spetsigt hörn oumbärliga. De låter dig släta tapeten på böjningsställen och nära leder. Ett sådant verktyg har inte ett speciellt handtag, greppet görs på platsen för förtjockningen på kroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För arbete med tätningsmedel

Gummiverktyg används för att ta bort överflödiga tätningsmedel och lim. De är relevanta när du fogar in kakel: spateln glider över ytan utan att repa den. Det är efterfrågat när man applicerar sanitära tätningsmedel under installationen av köksbänkar, badkar och handfat. Gummispatlar är användbara när du limmar akvarier och installerar spegelytor . Beroende på den specifika modellen kan verktyget ha ett bekvämt handtag av slitstarkt material eller smälta ihop när både handtaget och bladet är ett stycke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lockig

Lockiga spatlar med en applikator har funnit sin tillämpning i utformningen av reliefer på färsk färg eller kitt. Stenstruktur och imitation av naturligt trä är mycket populära. Genom att applicera en spatel på den torra murbruk överförs mönstret till ytan . Vanligtvis är sådana verktyg gjorda av gummi och plast, de kan ha en mycket annorlunda lättnad, olika storlekar och djup.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Något mindre vanligt är spatlar för dekorativ gipsbarkbagge - det kan vara en venetiansk spatel eller en murslev. De är inte lämpliga för utjämning av väggar, de används endast för efterbehandling.

Bild
Bild

Ribbade produkter är optimala för dekoration av trä och mosaik . Arbetsytan på en sådan anordning har en komplex fyrsidig form, som är fixerad på ett gummi- eller trähandtag.

Bild
Bild

Den japanska spateln skiljer sig något från traditionella verktyg, den är mycket enkel och lätt att använda, även om den används mycket mindre ofta än konventionella . En sådan spatel ser ut som en rektangulär platta, där en handtagsprofil är fäst vid ena sidan längs hela dess längd. Detta verktyg säljs i uppsättningar om 4 (med bladbredder 60, 80, 100 och 120 mm). Modeller på 100 och 120 mm är mest efterfrågade i byggbranschen, de har ett starkt elastiskt blad som inte tappar sin funktionalitet när det böjs.

Bild
Bild

Japanska spatlar är efterfrågade när man bearbetar komplexa strukturer med konvexa och konkava baser, när man installerar bågar. De är relevanta i situationer där det krävs att applicera det tunnaste lagret av kitt.

Bild
Bild

Till salu hittar du universella modeller . Det är ett multifunktionellt verktyg som låter dig utföra ett brett utbud av jobb. Den är lämplig för applicering av murbruk och som fogverktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en spatel bör särskild uppmärksamhet ägnas åt dess storlek. Bladets bredd måste vara lämplig för typen av underlag, annars kommer kvaliteten på arbetet att minska.

Dimensioner

De bredaste måtten är för fasadfinishverktyg . Deras bredd är 600-800 mm, detta ökar ytan på den bearbetade ytan avsevärt i ett pass och gör att du kan eliminera de allvarligaste ytdefekterna på kortast möjliga tid. Typiskt appliceras sådana anordningar i ett tjockt lager av murbruk. Den breda kategorin inkluderar också spatlar med ett blad på 300-400 cm, som är optimala för bearbetning av tak och innerväggar i ett rum.

Bild
Bild

Medelstora verktyg har en bladbredd på 150-250 mm . De är efterfrågade när man eliminerar ojämnheter i ytan, bucklor och andra defekter kvar efter grov bearbetning av väggar och tak. Efter att ha använt ett sådant verktyg blir kittskiktet slätt. Det är tillåtet att ha minimala defekter, som snabbt korrigeras med sandpapper.

Med en smal spatel 50-100 cm bred eliminerar de de minsta sprickorna och fördjupningarna . För större defekter är de olämpliga, eftersom de börjar upprepa sina konturer och lämnar alla oegentligheter på samma plats. Dessa verktyg är idealiska för att ta upp sprutvätska från stora behållare och för att klä smala områden.

Bild
Bild

Tillverkningsmaterial

Spatelens prestanda beror direkt på materialet från vilket de är gjorda. För tillverkning av detta konstruktionsverktyg används vanligtvis plast, gummi, aluminium eller stål. Metallspatlar är den vanligaste modifieringen. De är efterfrågade när man arbetar med byggmaterial av alla slag, inklusive kitt, kakellim eller venetiansk gips.

Bild
Bild

Plastmodeller kännetecknas av elasticitet och plasticitet, så de är oumbärliga om det behövs för att applicera en byggnadsblandning i ett tunt lager . Dessutom används de för att försiktigt släta ut ytor. Det är därför de används för att limma tapeter, applicera lim för limning och flytande tapeter. Under arbetets gång slits de ut, därför bör de bytas ut efter varje allvarlig användning.

Bild
Bild

Gummispatlar har de mest effektiva elasticitetsparametrarna . De har egenskapen att sjunka under parametrarna för lättnaden längs vilken lösningen leds. De används huvudsakligen för att ta bort lim och tätningsmedel som sticker ut på den motstående ytan. Spatlar gjorda av silikonmaterial kan ha olika grader av styvhet, vissa modeller motsvarar deras plastmotstånd i styrka.

Bild
Bild

Handtaget på alla konstruktionsspackel kan vara såväl plast som trä eller aluminium. Den kan placeras i samma plan med arbetsytan eller anslutas i rät vinkel. Dess plats påverkar direkt funktionerna i verktygets funktion.

Bild
Bild

Tillverkare

Numera erbjuder butikerna ett brett utbud av spatlar från olika tillverkare, storlekar, tillverkningsmaterial och priskategori. Bland konstruktionsanordningarna för applicering av blandningen kan du hitta produkter av utländska och ryska märken. Om du behöver ett verktyg för att utföra engångsarbete kan du välja billiga modeller av kinesisk och koreansk produktion. Om du behöver verktyget regelbundet bör du föredra professionella produkter. De är dyrare, men tillverkade av material av högsta kvalitet. De bästa användarrecensionerna fick företagen:

  • Homa;
  • Eurotex;
  • Santool;
  • Matris;
  • "Bison";
  • Intek.
Bild
Bild

Dessa tillverkare säkerställer genomgående hög kvalitet på sina produkter och ger en långsiktig garanti för deras användning. Priset på importerade produkter är som regel en storleksordning högre än kostnaden för inhemska.

Bild
Bild

Urvalstips

När du köper en spatel måste du följa rekommendationer från specialister.

För att välja en bra spatel måste du först och främst utvärdera komfortens grepp i handen och handtagets kvalitet . Ett plasthandtag kan vara lättare att rengöra från byggnadsblandningar, men det är mer ömtåligt än ett tätt gummi. Handtag av trä har visat sig bra, liksom produkter där den främre delen är gummerad. Sådana verktyg glider aldrig ur handen och underlättar därmed efterbehandlingen.

Bild
Bild

Tänk på: Handtag som är för smala och för långa är obekväma att använda.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt bladets tjocklek . För medelstora och breda spatlar bör den vara minst 0,5 mm, annars börjar verktyget böja och deformeras även med en minimal belastning. Ju mer arbete du måste göra, desto tjockare och starkare ska spateln vara.

Trapezformade spatlar anses vara de mest praktiska och effektiva. Verktyg i form av droppar och trianglar är obekväma att använda; proffs använder dem extremt sällan.

Bild
Bild

Var noga med att testa spateln - i arbetsdelen ska den fjäda något

Rostfria modeller anses vara idealiska. Vanliga järnprodukter, som de används, börjar rosta från konstant kontakt med en våt lösning. En kvalitetsprodukt ska inte ha grader och spår, annars lämnar det ett ojämnt märke vid bearbetning av väggar och tak.

Bild
Bild

Vårdfunktioner

Alla typer av spatlar används för att applicera snabbhärdande murbruk - lim och gips. Det är därför då och då måste verktyget sköljas med vatten, annars kommer den smutsiga produkten att torka ut och det blir mycket svårt att ta bort smuts från ytan . Därför måste spateln tvättas noggrant och torkas efter varje användning.

Du kan försöka tvätta bort outplånliga lager med en koncentrerad lösning av ättiksyra eller citronsyra. För att göra detta löses de i kokande vatten, en spatel doppas i den resulterande lösningen och lämnas där i 24 timmar. Denna tid räcker för att syran ska mjuka upp cement och gipsföreningar. Ett sådant verktyg kan enkelt rengöras med en svamp tills det är helt rent.

Bild
Bild

Långvarig kokning i vanligt vatten ger också en bra effekt.

Det händer att nya platta blad med stålblad börjar lämna fåror på ytan under drift. Denna defekt kan elimineras på två sätt.

I det första fallet krävs en liten böjning av bladet . För att göra detta är dess vassa kanter något böjda åt ena sidan, som ett resultat av dessa manipulationer kan bladets baksida användas som arbetsyta. När du använder en böjd murslev finns inga ränder kvar vid kanterna.

Det andra sättet är mer effektivt . Det innebär att man skärper verktygets vassa kanter. De blir radiella och skadar inte ytan.

Bild
Bild

En spatel är ett oumbärligt konstruktionsverktyg som används i de flesta stadier av reparation och efterbehandling . Det är extremt svårt att utföra byggnadsarbete i rätt kvalitet utan det. Men en av de viktigaste kraven för att säkerställa spatelens funktionalitet är korrekt skötsel av den.

Böj den inte, utsätt den inte för mycket belastning eller använd den för andra ändamål. Behandla honom med omsorg, och då kommer han att tjäna dig i många år och aldrig leda.

Rekommenderad: