Gasmasker "Homyak": PBF -funktioner, Användning Och Lagring

Innehållsförteckning:

Video: Gasmasker "Homyak": PBF -funktioner, Användning Och Lagring

Video: Gasmasker
Video: Как установить фильтры в ПБФ? Собираем противогаз Хомяк 2024, Maj
Gasmasker "Homyak": PBF -funktioner, Användning Och Lagring
Gasmasker "Homyak": PBF -funktioner, Användning Och Lagring
Anonim

Gasmasken med det ursprungliga namnet "Hamster" kan skydda synorganen, ansiktshuden samt andningssystemet från verkan av giftiga, giftiga ämnen, damm, till och med radioaktiva, bioaerosoler. Det antogs av Sovjetarméns försvarsmakt 1973, men redan 2000 erkändes det som ineffektivt och avbröts.

I vår recension kommer vi att fördjupa oss i egenskaperna hos denna personliga skyddsutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

" Hamster" är en lådlös filtreringsmodell av en gasmask som är mycket effektiv mot olika farliga ämnen . Användningen av denna PBP när den exponeras för organofosforämnen, såsom V-gaser, tabun, sarin, soman, är endast delvis effektiv, eftersom alla dessa ämnen tenderar att tränga in i människokroppen genom huden som kringgår andningsorganen. Förutom, " Hamster" kan inte skydda en person från inverkan av strömmar av elementära partiklar och elektromagnetisk strålning, och han kommer inte att skydda honom från slag.

En egenskap hos PBF är gummimask , som utförs i vita och svarta färger. Samtidigt är den svarta masken mer elastisk, eftersom den är mycket lättare att sträcka och följaktligen sätta på.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett färg ger masken gummiplatta , den vidhäftar hårt i ansiktets mjuka vävnader och skapar därmed hinder för att inandningsluft kommer in i glasögonen - följaktligen svettas inte "Hamster" -glasögonen vid användning och stör inte utsikten. Madrassöverdelen är fixerad på ventilerna i porttelefonmekanismen, liksom på fickorna inuti, där huvudfilterelementen är placerade.

Förresten, det är just på grund av sådana ovanliga fickor, som från sidan liknar utpuffade kinder, som gasmask fick sitt ursprungliga namn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellen ger två elliptiska filter var och en av dem innehåller i sin tur ett par påsar som är tillverkade av ett flerskiktigt tyg - det låter fritt luft passera genom, men behåller samtidigt effektivt alla farliga komponenter.

Den största fördelen med Khomyak -gasmaskerna, som bestämde dess popularitet bland tankfartyg och bland arméns ledningspersonal, var användarvänligheten . Denna PBF, till skillnad från många andra modeller, har inte en massiv tung låda som kan störa tankens trånga utrymme och skapa obehag under avfyrning. Du kan springa fritt i "Hamster" gasmask, eftersom det absolut inte stör rörelser, skapar den speciella utformningen av glasögonmonteringen maximal synlighet.

Bekväm kommunikationsmekanism tillåter användare att kommunicera med dig även när de bär en gasmask utan talförvrängning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellen har liten storlek , det är praktiskt och pålitligt.

Det var dock inte utan nackdelar - den här enheten har två av dem. Den första är relativ kort användningstid … Enheten förblir aktiv i bara 20 minuter, sedan tar filterets livslängd slut, det vill säga gasmasken blir helt ineffektiv.

Andra minus - besvär att byta filterblock . För att byta ut ett misslyckat filter mot ett nytt är det nödvändigt att vända gasmasken ut och ut, sedan lossa maskhållaren och först sedan uppdatera rengöringsdelarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

För att börja använda PBF behöver du extrahera out-of-order filter från paket - för detta, skär något i påsen. Därefter vänds hjälmmasken ut och ut och maskhållaren lossas försiktigt. Filter placeras i fickor och deras hals tas bort från enheten.

Alla dessa manipulationer måste utföras så att filtren står parallellt med axeln i ficknoderna. Ventilerna bör installeras på filternas halsar tills de klickar. Var uppmärksam på märket i ventilens hörn - det ska riktas uppåt och hålet tvärtom nedåt.

När du har slutfört alla dessa arbeten kan du fästa madrass.

När du sätter på dig PBF tas den nedre delen försiktigt med båda händerna och sträcks försiktigt . Just nu dras gasmasken över hakan, sedan med skarpa rörelser upp och bakåt gör de det så att det täcker hela huvudet.

Det är mycket viktigt att detta inte lämnar några snedvridningar. Om de dyker upp ska de slätas ut, andas ut och andningen fortsätter i normal rytm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förvaras?

I militära lager, PBF vanligtvis förvaras i hermetiskt förslutna lådor … Förvara det säkert hemma packade … Förvaringsplatsen bör placeras på avstånd från dörrar och fönster, samt radiatorer, spisar och eldstäder.

En lämplig temperatur för förvaring av skyddsutrustning "Hamster" är 10-15 g ., vid ett högre märke börjar gummit åldras snabbt, som ett resultat blir det för skört och kan lätt gå sönder. Frost är inte mindre farligt för PBF - de gör det oelastiskt och grovt, vilket orsakar obehag när det bärs.

Pålitlig skydda enheten mot fukt , eftersom den ökade fuktnivån orsakar försämring av tekniska och driftsparametrar.

Om enheten har kommit i kontakt med regn under drift, innan du förvarar den, är det nödvändigt att demontera strukturen och torka alla element noggrant. Vänligen notera att torkning måste göras naturligt , - användning av hårtork och andra uppvärmningsanordningar är inte tillåtet. Efter varje användning ska madrassdynan och ventilmekanismen torkas av.

Hittills har Khomyak gasmask erkänts som föråldrad, så den har tagits bort från tjänst hos armén och alla tidiga modeller skickas för bortskaffande. Men i den "survivalist" subkulturen är sådana enheter fortfarande mycket populära, eftersom de är lätta och inte begränsar rörelse när de går, springer och skjuter.

Rekommenderad: