Gör Det Själv Sandblästringspistol: Från En Slagpistol Och En Flaska Med Egna Händer, Ritningar Av En Hemlagad Enhet För En Kompressor

Innehållsförteckning:

Video: Gör Det Själv Sandblästringspistol: Från En Slagpistol Och En Flaska Med Egna Händer, Ritningar Av En Hemlagad Enhet För En Kompressor

Video: Gör Det Själv Sandblästringspistol: Från En Slagpistol Och En Flaska Med Egna Händer, Ritningar Av En Hemlagad Enhet För En Kompressor
Video: How to make a simple sandblaster 2024, Maj
Gör Det Själv Sandblästringspistol: Från En Slagpistol Och En Flaska Med Egna Händer, Ritningar Av En Hemlagad Enhet För En Kompressor
Gör Det Själv Sandblästringspistol: Från En Slagpistol Och En Flaska Med Egna Händer, Ritningar Av En Hemlagad Enhet För En Kompressor
Anonim

Ofta blir det nödvändigt att genomföra högkvalitativ rengöring av ytor från föroreningar, avfetta dem, förbereda sig för efterbehandling eller i glasmattor när man utför arbeten i vissa områden. Rengöring av ytor är särskilt viktigt i små bilverkstäder eller garage. Specialutrustning för sådana manipulationer är inte billig. Men om det finns en kompressor med bra prestanda, om du vill kan du skapa sandblästring för sådana operationer på egen hand. Låt oss försöka ta reda på hur man gör en hemlagad sandblästring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enheten och diagrammet över en sandblästringspistol

Sandblästringsalternativet som övervägs med din egen hand kan göras på grundval av två varianter av designscheman, som skiljer sig från varandra genom processen att mata slipmedlet till utloppskanalen. Samtidigt kommer deras implementering att kräva nästan samma uppsättning komponenter.

Utformningen av en sådan enhet kommer att kännetecknas av god prestanda och lågt pris . Schemat för dess drift kommer att vara följande: slipmedlet, som vanligtvis siktas fin sand, under verkan av luftströmmar som genereras av kompressorn, går genom en förstärkt slang till munstycket och går in genom hålet i det på ytan för att Bli behandlad. På grund av det höga trycket i luftflödet får sandpartiklarna en stor energi av den kinetiska typen, vilket är orsaken till effektiviteten hos de utförda åtgärderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pistolen som används för sådan bearbetning fungerar inte självständigt. Med hjälp av speciella slangar måste den anslutas till kompressorn, där högt lufttryck genereras. Dessutom finns det ett behov av att tillhandahålla slipning till pistolen från en separat behållare.

För att en sådan hemlagad pistol ska fungera korrekt måste ett tekniskt system skapas, vars grund kommer att vara en kompressor, dispensrar och andra element . Och också måste allvarlig uppmärksamhet ägnas åt kvaliteten på sanden, som först måste siktas med en sil och rengöras från allt överskott. Sanden ska bestå av fraktioner specificerade i storlek. Om du inte uppfyller dessa krav kommer pistolens munstycke med stor sannolikhet helt att täppas till, så att enheten inte kan fungera normalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid utgången bör en sådan sandblästring skapa ett flöde av en luftslipande blandning. Samtidigt används tryckkretsen för att tillföra slipmedlet med tryck till utloppsröret, där det blandas med luftflödena som genereras av kompressorn. Hushållens ejektorsandblåsning använder Bernoulli -principen för att skapa ett vakuum i det slipande intagsområdet. Och den senare går in i blandningstanken.

Ritningar och sandblästringsscheman, som gör det möjligt att skapa en sådan apparat på egen hand, kan ha en mängd olika alternativ

Av denna anledning bör man överväga de grundläggande principerna för vilka en enhet av denna typ skapas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Instrumentförberedelse

För att få sandblästring måste du ha följande komponenter till hands:

  • munstycke;
  • kompressor;
  • gascylinder, som kommer att fungera som en behållare för slipmedlet.

Beroende på konstruktionstypens funktioner kan dessutom följande element behövas:

  • Kulventiler;
  • gummislang utrustad med förstärkta skär 1, 4 cm och mer;
  • luftslang med en diameter på upp till 1 cm;
  • övergångskoppling;
  • beslag, som är slangfästen eller hylsor av spännhylsa;
  • fumtejp, som låter dig täta lederna;
  • limpistol eller analog för polyuretanskum;
  • varmt lim;
  • en tom 0,5 liters plastflaska;
  • kvarn eller fil;
  • sandpapper med en bar;
  • borra med borrar;
  • Bulgariska;
  • vass kniv;
  • tång.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man av en blåspistol?

Låt oss nu titta på hur man gör en sådan pistol från olika enheter. Den första kommer att vara instruktioner för att skapa en version av enheten från en blåspistol. Du måste ha:

  • slagpistol;
  • borra enligt munstyckets diameter.

Skär först av remsan på flaskans hals, som ligger under korken. Ett hål görs där det fanns en remsa. Nu måste du prova munstycket genom att sätta in det i det borrade hålet. Vi utför markeringar med en markör för spåret av den tekniska typöppningen i pistolmunstycket, varefter vi slipar denna plats med en fil. Nu måste du sätta in munstycket i hålet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter det återstår bara att täta korsningen och sedan fixa den med varmt lim. Det återstår att hälla sanden i flaskan, ansluta enheten till kompressorn och du kan börja rengöra verktyget från rost.

När du arbetar med en sandblåsare måste du dock följa säkerhetsstandarderna och använda nödvändig personlig skyddsutrustning: glasögon, slutna kläder, andningsskydd, vantar eller handskar

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering av apparaten från en gasflaska

Nästa alternativ för att skapa en sådan apparat är från en gascylinder. Du måste ha i lager:

  • gascylinder;
  • kulventiler - 2 st.;
  • ett rör som kommer att bli basen i tratten för att fylla behållaren med sand;
  • bromsar - 2 st.;
  • slangar med ett nominellt hål på 10 och 14 mm - de behövs för att ansluta till kompressorn och dra ut blandningen;
  • klämmor för att fästa ärmar;
  • fumtejp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Algoritmen för åtgärder kommer att vara följande

  1. Ballongförberedelse … Det kommer att vara nödvändigt att ta bort den återstående gasen från den och rengöra insidan av ytan med icke-slipande rengöringsmedel och vänta tills ytan är torr.
  2. Att göra hål i behållaren . Hålet på toppen kommer att användas för att fylla i sanden. Den måste dimensioneras enligt måtten på det förberedda röret. Hålet på botten är för kompressorn, eller närmare bestämt för anslutning av kranen.
  3. Kraninstallation . Det kan svetsas på eller helt enkelt skruvas fast med ett adapterrör.
  4. Nu återstår installera bromsen och blandarblocket . För att göra den gängade anslutningen så tät som möjligt kan du använda duntape.
  5. På ballongventil en kran monteras, varefter en tee finns .

Därefter bör problemet lösas för att göra enheten så mobil som möjligt. För att göra detta kan du svetsa på handtagen och hjulen för enkel transport. För att apparaten ska vara stabil är det nödvändigt att svetsa stöden från hörnet eller delar av armeringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det återstår att ansluta delarna av kanalerna för att leverera och dispensera kompositionen:

  • beslag måste monteras på en tee och en ballongventil;
  • en slang med en 14 mm borrning bör placeras mellan tee och mixerområdet;
  • en installation av urladdningstyp bör anslutas till tee-grenen, som är fri och utrustad med en koppling;
  • en slang är ansluten till det sista lediga utloppet från tee för att leverera den färdiga kompositionen.

För att skapa en täthet av strukturen kan en skruvkåpa monteras på röret som fyller cylindern med sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkning från en sprutpistol

Sandblästring kan göras från en sprutpistol. Du bör förbereda följande komponenter:

  • en pistol med en blandningsventil;
  • ett handtag med en lufttillförselanordning;
  • en plastflaska som kommer att fungera som en behållare för ett slipmedel;
  • tee;
  • kulventil med vilken det kommer att vara möjligt att styra tillförseln av sand.
Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringen av en sådan enhet kommer att utföras enligt följande algoritm:

  1. pistolen ska vara uttråkad för att öka inloppsmunstyckets diameter;
  2. blandnings -tee måste anslutas till pistolen;
  3. då är det nödvändigt att utföra installationen och fastsättningen av matnings- och cirkulationsslangarna;
  4. nu måste du klämma på avtryckaren så att slipmedlet matas ut. Om allt fungerar som det ska är enheten från färgstationen klar för användning.

Det bör tilläggas att en liten plastbehållare kommer att räcka för att rengöra ytor i en halvtimme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra alternativ

En sandblästringspistol tillverkas också av andra enheter. De vanligaste alternativen inkluderar omarbetning av högtryckstvätten. Detta är till exempel minikärlen Kärcher . Ett sådant handfat genererar ett mycket högt vattentryck vid låg vattenförbrukning och är därför en idealisk lösning för att få en sandblästring. Det är särskilt viktigt att använda fin (kalibrerad) sand med jämn spridning.

En annan fördel är att det inte finns något behov av att demontera själva minitvätten. Det är bara nödvändigt att göra ett munstycke för enhetens utloppsrör.

För att göra detta måste du köpa:

  • keramiskt munstycke;
  • förstärkta slangar;
  • blandningsblock i form av en tee med en lämplig diameter;
  • dispenser i form av en cylinder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som nämnts ovan är en egenskap hos denna enhet att inte luft, utan vatten kommer att ansvara för tillförsel av sand här. Trycksatt vätska kommer att flöda genom blandningskammaren, vilket skapar ett vakuum i slangen, som är ansvarig för matning av slipmedlet. På grund av detta kommer sand att matas ut med stor kraft, vilket möjliggör rengöring, slipning och mattning av ytan.

Ett annat intressant alternativ är att göra en anti-grusapparat från en konventionell brandsläckare . Detta kräver att du hittar en brandsläckare och sedan skapar en plugg med en svarv för att täta det övre området. Du måste sätta på en tätningsring av gummi på pluggen och skruva sedan fast den i enhetens hals. Detta hål kommer att användas för att fylla sanden inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter måste du borra hål i husen i den övre delen, liksom i botten. Först måste du rengöra dessa områden från den gamla färgbeläggningen. Dessutom kan ben från beslag eller rör svetsas till botten genom svetsning. Efter installation av tees och slangar för matning och utmatning är sandblästringen redo att användas som avsett.

Som du kan se finns det ett stort antal alternativ för att skapa en sandblästringspistol: från en rörlig pistol, sprutpistol, brandsläckare och andra enheter eller improviserade medel . I princip är detta inte svårt, men du bör tydligt förstå vad du gör och även ha de nödvändiga komponenterna till hands.

När du skapar sandblästring med egna händer måste du strikt följa säkerhetskraven, och allt arbete bör uteslutande utföras med särskild skyddsutrustning och utrustning.

Rekommenderad: