Pneumatisk Nitare: För Gängade Och Blinda Nitar, Välj En Pneumatisk Hydraulisk Nitare

Innehållsförteckning:

Video: Pneumatisk Nitare: För Gängade Och Blinda Nitar, Välj En Pneumatisk Hydraulisk Nitare

Video: Pneumatisk Nitare: För Gängade Och Blinda Nitar, Välj En Pneumatisk Hydraulisk Nitare
Video: Pneumatic rivet nut tool 2024, Maj
Pneumatisk Nitare: För Gängade Och Blinda Nitar, Välj En Pneumatisk Hydraulisk Nitare
Pneumatisk Nitare: För Gängade Och Blinda Nitar, Välj En Pneumatisk Hydraulisk Nitare
Anonim

Ett specialverktyg används för att sammanfoga olika täta tyger, syntetmaterial samt plåtar av metall och trä. Det är en nitare som minskar användararbetet och gör sitt jobb bra.

Bild
Bild

Beskrivning och driftsprincip

Den pneumatiska nitaren är ett specialverktyg vars funktion är att installera blindnit och nitar. Verktyget är mycket hållbart och vibrationsbeständigt . Resultatet av hans arbete kan jämföras med punktsvetsning. Det används ofta i professionella aktiviteter och i vardagen. För att arbeta med detta verktyg är det nödvändigt att fästa de material som ska fästas på varandra och borra ett genomgående hål på rätt plats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först väljer vi en hylsa av den önskade storleken för nitaren så att den matchar nitstångens omkrets, sätt sedan in den i verktyget och säkra den med en skiftnyckel. Vi sätter niten med en stång nära ytan så att spetsen kommer in i hålet helt . Vi inspekterar så att på andra sidan ser huvudet ut minst 1 cm. Tryck långsamt på nitaren tills det kommer i full kontakt med huvudet och ta bort spaken flera gånger tills benet bildas.

I det ögonblick du känner av bristen på motstånd, ta bort verktyget.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den pneumatiska nitaren har många positiva egenskaper. Med sin lätta vikt och storlek har den en stor dragkraft . Även modeller som väger upp till 2 kg har en dragkraft på 15 000-20 000 N och mer. Tack vare dessa indikatorer är det möjligt att installera stålnitar med en diameter på 6, 4 till 6, 8 mm. De är mycket enkla att använda och prestandan är hög.

Mer än hundra nitar kan installeras inom en timme utan att användaren utsätts för fysisk ansträngning . Dessa enheter innehåller inte laddningsbara batterier, vilket sparar mycket tid. Resultatet av arbetskraft är en högkvalitativ anslutning med hållbara och pålitliga indikatorer.

Tack vare det här verktyget kan du arbeta med kritiska detaljer.

Bild
Bild

Säker, när du använder den här enheten kan du hitta några nackdelar . För arbete är det nödvändigt att använda speciella luftslangar, vars längd ibland inte räcker. Dessa slangar är anslutna till kompressorn, därför används det pneumatiska verktyget endast under stationära förhållanden. Om ett fel uppstår eller installation av pneumatisk utrustning behövs, måste reparationer endast utföras av en erfaren specialist, vilket kommer att medföra stora ekonomiska kostnader.

För att undvika för tidiga fel måste verktyget underhållas regelbundet: smörj delarna, dra åt anslutningarna för att säkerställa täthet . Trots detta är luftpistoler populära inom bilindustrin och monteringslinjer. De används mycket ofta vid tillverkning av metallkonstruktioner i konstruktion.

Används även för montering och reparation av fartyg, jordbruksmaskiner och andra konstruktioner.

Bild
Bild

Översikt av arter

Pneumatiska nitare finns i olika typer. Till exempel, pneumohydraulisk eller helt enkelt hydraulisk används för stora gängnitar i industrin . Sådana alternativ utför fastsättning av delar med hög downforce. Används mest inom maskinteknik.

Hydraulisk pneumatisk nitare AIRKRAFT designad för att fungera med aluminiumnitar och rostfritt stål. Utför professionell nitning i en kontinuerlig process. Designen är utrustad med ett dubbel luftintag, vilket möjliggör både höger- och vänstermanövrering. Det finns en speciell behållare med en kant för att skydda användarens ögon och hålla arbetsplatsen ren. Denna design är utformad för att minimera handtrötthet.

En ljuddämpare finns och en speciell spetsdesign har skapats för att undvika nitförlust . Det finns också ett oljefyllningshål. För arbete måste du använda en luftslang med en diameter på 8-10 mm. Vid nitning är luftförbrukningen 0,7 liter per enhet. Effekten är 220 Hm. Slaglängd - 14 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pneumatiska nitar kan också skilja sig åt i syfte och prestanda, de kan användas för att installera blindnit, gängnitar eller mutternitar. Taurus-1-modellen av pneumohydrauliskt nitritverktyg har en lätt vikt (1,3 kg), luftförbrukningen är 1 liter per nit med ett arbetsslag på 15 mm . Niten kommer att hållas i valfri position tack vare ett speciellt omkopplingsbart sugsystem. Mottagaren använder tryckluft för att installera den och mata ut avrivningsstavarna.

En trycksäkerhetsventil finns också . Under drift är det minimal vibration och ljudnivå, viktfördelningen är optimal. Det finns en infällbar gimbalhållare. Modellen är utrustad med ett handtag med en gummiinsats. Blindnitern utför arbete med installation av blindnit. Den största fördelen med denna typ är det låga priset på förbrukningsmaterial. Nitar av denna typ täcker hålet på arbetsstycket väl.

Verktyget har en enkel design och anses vara den vanligaste.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den gängade versionen fungerar lite annorlunda, den är utformad för gängade nitar . Denna typ är ett grunt rör, i vars ena ände det finns en invändig gänga, och den andra sidan blossar, som en blindmutter. En tapp skruvas fast i gängan. Den tunna metallen mellan tråden och facklingen när den dras mot sig själv skrynklig, vilket resulterar i att den komprimerar de delar som ska skarvas. Dessa anslutningar är mycket hållbara, men kostnaden för sådana nitar är mycket högre än den tidigare versionen.

Det finns också universella pneumatiska vapen som fungerar med nitar och gängade typer samtidigt. Setet innehåller utbytbara huvuden och instruktioner. JTC Heavy Duty Air Niveter har följande dimensioner: längd - 260 mm, bredd - 90 mm, höjd - 325 mm, vikt - 2 kg. Luftanslutningens storlek är 1/4 PT. Verktyget är utformat för att fungera med nitar av aluminium och rostfritt stål.

Enkel och enkel användning garanteras av tvåkomponentshandtaget . Arbetsdelen är tillverkad av kromvanadiumstål, vilket gör att verktyget har en lång livslängd. För att öka produktiviteten kan du arbeta med två händer. Denna modell tillhör yrkes- och industriklassen. Kvaliteten på produkterna bekräftas av ett internationellt certifikat.

Spännhylsans gripare garanterar exakt och tillförlitlig drift av utdragningsmekanismen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att välja en pneumatisk nitare är det nödvändigt att inledningsvis bedöma omfattningen av arbetet och den insats som krävs för detta. Verktyget måste vara tyst och lätt . Beroende på arbetet kan du välja ett verktyg för blindnitar eller gängnitar. Det är nödvändigt att välja en produkt baserat på elementens diameter. Om luftpistolen väljs för en mindre storlek kommer du inte att kunna fixa delen väl. När du väljer en modell måste du ta hänsyn till arbetsstyckets längd.

Ström är en mycket viktig indikator för det här verktyget, så du måste välja en modell med maximalt denna parameter . Det gör det möjligt att arbeta med stora nitar av hårda material.

När det gäller luftflödeshastigheten för den pneumatiska nitaren bör denna indikator vara 20% lägre än kompressorns liknande egenskaper . Halvprofessionella modeller är gjorda av mer hållbar metall, som kan fungera länge och göra fästelement. Mycket ofta har dessa modeller ett vridbart huvud, vilket underlättar lätt arbete på svåråtkomliga platser. Produkter kan också ha förlängda spakar, vilket gör att användaren gör mindre ansträngning och arbetet går snabbare.

Detta alternativ blir det dyraste.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

För att fungera korrekt med slagverktyget bör du alltid bara använda nitar av god kvalitet. Följaktligen är de de dyraste. Billiga alternativ har inte bra egenskaper, och när ärmarna dras åt kan stången bryta ut i förväg . Som ett resultat av detta arbete passar niten inte tätt till hålet och bladmaterialet fäster inte bra. När du använder verktyget måste du ta bort de fallna nitaxlarna, eftersom de är mycket skarpa vid skärpunkten och kan absorberas i den mjuka ytan.

Nitar utrustade med speciella svansar kan monteras magnetiskt.

Rekommenderad: