Nitare För Gängade Nitar (30 Bilder): Manuella Och Andra Nitar. Hur Man Gör Ett Verktyg Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Nitare För Gängade Nitar (30 Bilder): Manuella Och Andra Nitar. Hur Man Gör Ett Verktyg Med Egna Händer?

Video: Nitare För Gängade Nitar (30 Bilder): Manuella Och Andra Nitar. Hur Man Gör Ett Verktyg Med Egna Händer?
Video: Simple Rivet Nut Tool | DIY TOOL 2024, Maj
Nitare För Gängade Nitar (30 Bilder): Manuella Och Andra Nitar. Hur Man Gör Ett Verktyg Med Egna Händer?
Nitare För Gängade Nitar (30 Bilder): Manuella Och Andra Nitar. Hur Man Gör Ett Verktyg Med Egna Händer?
Anonim

Den gängade nitniten är ett användbart verktyg för att göra permanenta anslutningar. Med dess hjälp kan du arbeta med fästelement med olika diametrar, snabbt och effektivt fästa ihop material. Hur man gör ett verktyg med egna händer, vad är skillnaden mellan manuella och andra skruvnitar - svaren på dessa och andra frågor bör övervägas mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Gängad nitare är ett verktyg som är utformat för att installera en speciell typ av universalfäste. Det fungerar med speciella muttrar som har en skruvtyp på insidan. Efter installationen kan en sådan nit användas för sitt avsedda ändamål eller fungera som grund för en gängad anslutning ihop med en bult eller tapp . Standardmåttjocklekar för gängade fästelement är 0,3 till 6 mm.

Ett speciellt nitverktyg behövs för att kunna montera fästet på den plats som är avsedd för det . Funktionsprincipen för utrustningen är ganska enkel. Dess design har ett speciellt huvud för nitar - en plattform på vilken en av delarna av metallhållaren är fäst. Det andra sätts in i ett färdigt hål i linje med verktygets spets och utsätts sedan för mekanisk, pneumatisk eller annan påverkan. Metallens arbetsstycks kanter är platta, muttern är ordentligt fastsatt inuti metallen eller annat material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Beroende på hur ofta gängnitar måste installeras, kan befälhavaren välja vilken typ av verktyg som passar honom. Till exempel fungerar en elektrisk mutterpistol mycket mer produktivt än en manuell. Pneumatic anses vara industriell, lämplig för installation av nitar i linje . Funktionsprincipen för den tvåhands spärrnitar skiljer sig från den klassiska pistolversionen.

För applikationen liknar den skiftnyckeln med samma namn, den är lämplig för arbete på platser med begränsat ledigt utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Manuell

Gängade nitare av denna typ använder principen om en spak i sitt arbete: vid kontakt klämmer verktyget i muttern och får den att deformeras. Utåt liknar det tång eller tång, men arbetsområdet är kanske inte rakt, utan i sidled . Det finns nitar av spakstyp med 1 eller 2 handtag. I det första fallet förblir en av konstruktionens delar statisk, är en del av verktygskroppen, men skiljer sig inte åt i hög komprimeringskraft - de används på muttrar upp till 5 mm i diameter. Tvåhandsmodeller kan skapa mer tryck, lämpliga för arbete med fästelement med en diameter på upp till 6,4 mm.

Ratchet -nitar är också handverktyg, men de har en helt annan typ av design . De använder två handtag, sekventiellt fixerade på en gemensam axel i rät vinkel mot den. Hävkraften genereras genom att rotera dessa element runt omkretsen. Detta verktyg är idealiskt för arbete med gängnitar med stor diameter. Finns i "andra längdsmodeller" för montering av fästelement i tjockare fogar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Teleskopiska nitar är ett relativt nytt fenomen på marknaden för handverktyg . De är utrustade med spakar som gör det möjligt att öka och minska deras längd inom ett visst område, oberoende av varandra. Detta är praktiskt när du arbetar i trånga utrymmen. Dessutom ger spakarnas olika längd en ökning av kraften som utövas på metallen när muttern deformeras under installationen.

Gängade spärrnitar av gängad typ har en planetmekanism inuti huset . Det ökar kraften som ges till den drivna axeln, påskyndar fästprocessen med 3-4 gånger. Kostnaderna för fysiska krafter reduceras och arbetets produktivitet ökar.

Verktyget är främst utformat för att fungera med nitar från M6 till M12.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pneumatisk

Denna typ av verktyg fungerar utifrån tryckluft. Den externa enheten - kompressorn - ger en tillräcklig kraftpåverkan på ytan på den gängade niten. Denna typ av utrustning kan knappast kallas bärbar och kompakt, den används oftast inom industriområdet, i linjearbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pneumohydraulisk

Nitpistoler av denna typ kan hantera fästelement med största diameter. Kombinationen av pneumatisk och hydraulisk verkan ger en betydande ökning av kraften som utövas på muttern under deformation . Så hög effekt i vardagen är helt enkelt värdelös. Det är därför det rekommenderas att använda det för industriella ändamål, i produktion eller i privata verkstäder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppladdningsbar

Precis som klassiska elektriska nitar har detta verktyg en motor ansluten till en strömkälla i sin design. I laddningsbar utrustning spelas denna roll av ett löstagbart eller utbytbart batteri. Enheterna är ganska autonoma, praktiska att använda och har en pistoldesign . Kraftens kraft beror på prestandan hos själva verktyget; de flesta alternativen klarar sig bra med både små och stora nitdiametrar.

Det är lämpligt att välja batterimodeller i de fall manuell utrustning inte räcker till. Om installationen av gängade muttrar inte sker för ofta kan du byta ut ett fullvärdigt elverktyg mot en konventionell adapter för en borr eller skruvmejsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer ett verktyg för att sätta nitar är det mycket viktigt att se till att det uppfyller de önskade parametrarna. Diametern på muttrarna som du arbetar med är viktig. Om manuella nitar fortfarande klarar fästelement i storleken M5-M6 behöver du en professionell batteriversion eller en modell med tvåhands spärr för alternativ M8, M10, M12. Ett antal viktiga urvalskriterier bör också noteras.

  • Nit materialtyp . Det är viktigt att förstå att de flesta billiga nitarna är konstruerade för att fungera med mjuka aluminiumfästen. De är inte lämpliga för installation av stålmuttrar, verktyget kan fastna. Om du planerar att arbeta med titan eller rostfria nitar är det bättre att välja en sladdlös eller handhållen spärrverktygsmodell.
  • Ansträngning tillämpas . För hemmabruk räcker det med en tvåhands nit av vilken typ som helst - med stänghandtag eller spärr. Om du måste arbeta utomhus eller i en sommarstuga är det bättre att köpa en batterimodell. Den klarar både nitar med stor diameter och miniatyrversioner.
  • Huvudtyp . Det mest mångsidiga är svängelementet, som enkelt kan installeras i önskat läge - från sidan eller rakt. Detta ger enklare åtkomst till svåra arbetsområden. Det är viktigt att det kilar säkert i den valda positionen. Om du måste utföra de enklaste operationerna kan du ta en enkel nitmaskin med ett sidhuvud.
  • Utrustning . Ytterligare uppsättning utbytbara huvuden, specialnycklar, verktygssmörjmedel. Allt detta bör finnas i den grundläggande konfigurationen av en kvalitetsprodukt. Dessutom måste batterimodellen ha utbytbara borstar för motorer av lämplig typ, ett förvaringsfodral, en laddare och ibland ett utbytbart batteri.
  • Köns genomförbarhet . Om verktyget inte är planerat att användas regelbundet, skulle det vara mer ändamålsenligt att köpa en skruvmejselfäste för att installera nitar. Med frekvent användning av gängade anslutningar är det värt att välja den modell som bäst passar din budget.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa faktorer påverkar direkt valet av en lämplig nitare för arbete med gängade muttrar . Det är värt att överväga att skillnaden i kostnad mellan ett handhållet och ett sladdlöst verktyg är ganska stort. Det är absolut nödvändigt att uppskatta arbetets omfattning i förväg. De pneumatiska och hydropneumatiska alternativen bör endast övervägas för industriinköp.

De används inte i vardagen, de kommer att vara lediga för det mesta, medan kostnaden för att köpa utrustning blir mycket betydande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Om du inte har ett lämpligt färdigt verktyg till hands är det fullt möjligt att göra det själv. Detta kräver inte ritningar eller komplexa diagram. Den enklaste enheten för installation av gängade nitar kan tillverkas av en vanlig bult och mutter, och ett vanligt lager, som används för bussningar, är också användbart. Låt oss överväga arbetsordningen.

  • Välj bulten enligt nitdiametern. Den ska passa fritt i tråden.
  • Fäst muttern på bultens yta.
  • Lagret är installerat som en stötdämpare, vilket förhindrar ojämn trycksättning, eliminerar anfall. Brickor placeras mellan niten och lagret på skruvens yta. Deras exakta antal beror på hur djupt fästelementet ska komma in i materialets yta.
  • Nytens yta är i linje med hålet. Inuti är det byggandet av en hemmagjord nitare.
  • Muttern är fastklämd med en skiftnyckel i botten. Skruven vrids ut, vilket skapar en kraft som appliceras på niten. Fästet plattas ut genom att klämma hålets kanter.

En bult med ett inre hexhuvud är optimalt för ett sådant hembakat verktyg. Det är bekvämt att använda den som spak. I vilket fall som helst kan en sådan design inte ändras, den är designad för 1 gång.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Vid användning av en gängad nit måste befälhavaren utföra arbetet i etapper. Oavsett om en hand- eller batteriverktyg används, måste du först förbereda ytorna som ska anslutas, välja fästelement och motsvarande huvud. Förfarandet innehåller flera punkter.

  • Rengöring av arbetsytor . Eftersom gängnitar oftast är fixerade i metallen måste de ha god kontakt med basen. Spår av färg och andra beläggningar tas bort, grader och andra metallfel tas bort. Det enklaste sättet är att göra en grov fil med en fil och en mer känslig med en slipmaskin.
  • Justering av lager av bindat material . Det är bättre att använda en klämma för att fästa arbetsstyckets delar i önskat läge.
  • Märkning . Med hjälp av ritanordningar väljs punkten för installation av nit. En stans markerar det område där borrkronan kommer an.
  • Att göra ett hål . Det borras igenom, omedelbart genom båda materiallagren, anslutet genom nitning. Det är mycket viktigt att fixera verktygsspetsen vinkelrätt mot planet. Valet av borrdiameter bör vara något mindre än själva fästet - med 1-2 mm. Om dold installation är planerad försänks hålet.
  • Nitförberedelse . En stång är fäst på verktygshuvudet, vars diameter motsvarar den inre gängan på muttern som ska installeras. En nit skruvas tätt på den tills ett konkret stopp.
  • Montering . Fästets motsvarighet placeras i det förberedda hålet. Nithuvudet med en skruvad mutter installeras nära ytan. Verktyget måste vara strikt vinkelrätt, annars kan anslutningen skadas. När en kraft appliceras på huvudet deformeras niten, den installeras.
  • Arbetets slutförande . Spindeln skruvas loss från den resulterande gängade anslutningen. Den installerade niten kontrolleras för snedvridningar och andra defekter, spår av deformation i den gängade delen. Om de finns, måste du ta bort fästet, börja om igen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att följa dessa riktlinjer kan du enkelt klara av att använda en nit när du monterar gängade muttrar med olika diametrar.

Rekommenderad: