Cylindriska Borrar: Spiral Långsträckt Med Ett Cylindriskt Skaft Och Andra Borrar C / X, GOST. Vad är Det Och Hur Fästs De?

Innehållsförteckning:

Video: Cylindriska Borrar: Spiral Långsträckt Med Ett Cylindriskt Skaft Och Andra Borrar C / X, GOST. Vad är Det Och Hur Fästs De?

Video: Cylindriska Borrar: Spiral Långsträckt Med Ett Cylindriskt Skaft Och Andra Borrar C / X, GOST. Vad är Det Och Hur Fästs De?
Video: HP Solid Carbide Deep-Hole Drills 2024, April
Cylindriska Borrar: Spiral Långsträckt Med Ett Cylindriskt Skaft Och Andra Borrar C / X, GOST. Vad är Det Och Hur Fästs De?
Cylindriska Borrar: Spiral Långsträckt Med Ett Cylindriskt Skaft Och Andra Borrar C / X, GOST. Vad är Det Och Hur Fästs De?
Anonim

Enligt deras syfte är borrarna indelade i flera grupper: koniska, fyrkantiga, stegade och cylindriska. Valet av munstycke beror på den uppgift som ska utföras. Vad är cylindriska borrar till för, är det möjligt att borra alla typer av hål med deras hjälp, eller är de endast lämpliga för vissa typer av arbeten - vi kommer att överväga i den här artikeln.

Bild
Bild

Vad det är?

En borr med ett cylindriskt skaft ser ut som en stång i form av en cylinder, längs vars yta det finns två spiralformade eller spiralformade spår. De är utformade för att skära ytan och ta bort flisarna som bildas vid borrning. På grund av dessa spår är avlägsnandet av spån mycket enklare än till exempel när man arbetar med fjädermunstycken - då stannar flisen inuti hålet och de måste rengöras regelbundet och stoppa arbetet.

Användning av cylindriska munstycken är nödvändig i de fall borrning av hål i stål-, metall- eller träytor krävs. I enlighet med längden på bilagorna kan de delas in i tre huvudgrupper:

  • kort;
  • medium;
  • lång.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av grupperna har sin egen GOST för tillverkning. De mest populära bland köpare är munstycken av medellängd. De skiljer sig från de andra genom att spårets riktning ges av en spiralformad linje och stiger från höger till vänster. Borren rör sig medurs under drift. För tillverkning av sådana munstycken används stålkvaliteter HSS, P6M5, P6M5K5 . Det finns också andra stålkvaliteter som har hög hållfasthet, och cylindriska borrar är också gjorda av dem. Dessa är HSSE, HSS-R, HHS-G, HSS-G TiN.

Från stålkvaliteter HSSR, HSSR tillverkas munstycken med vilka du kan borra kol, legerat stål, gjutjärn - grått, formbart och höghållfast, grafit, aluminium och kopparlegeringar . Dessa borrar tillverkas med rullningsvalsmetoden, varför de är så hållbara och skär arbetsytan så exakt.

HSSE är en stålprodukt från vilken du kan borra hål i höghållfasta stålplåtar, liksom i värmebeständiga, syra- och korrosionsbeständiga stål . Dessa borrar är legerade med kobolt, varför de är så motståndskraftiga mot överhettning.

Bild
Bild

När det gäller HSS-G TiN-klass, är den lämplig för borrning av alla ovanstående material . Tack vare en speciellt applicerad beläggning håller dessa borrar mycket längre och överhettning sker endast vid en temperatur på 600 grader.

Bild
Bild

Vad är dem?

Liksom alla andra typer av borrar är cylindriska borrar indelade i grupper beroende på materialet som bearbetas:

  • för metall;
  • på trä;
  • bit för bit;
  • på betong.
Bild
Bild
Bild
Bild

I de två sista fallen måste munstycket ha en hård spets, annars kommer det helt enkelt inte att "genomborra" det hårda materialet. En speciell legering används för tillverkning av sådana produkter, och borrning sker med chockrotationsrörelser, det vill säga munstycket i ordets bokstavliga mening bryter igenom betong eller tegel och krossar det . Vid arbete med mjukare ytor är stötar uteslutna, borren krossar helt enkelt materialet försiktigt och skär gradvis i det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att borra i en träyta är det cylindriska munstycket bara bra för att göra små eller medelstora hål. Om materialets tjocklek är hög och ett hål med stort djup krävs, behövs en annan typ av gimbal. Ju mer exakt och jämnt hålet behöver borras, desto bättre kvalitet kommer du att behöva.

För arbete på metall idag finns ett brett urval av borrar, inklusive cylindriska. Var noga med att uppmärksamma den färg som munstycket har.

  • De gråa är de lägsta i kvalitet, de är inte härdade, därför blir de trubbiga och går sönder mycket snabbt.
  • Svarta munstycken behandlas med oxidation, dvs varm ånga. De är mycket mer hållbara.
  • Om en lätt förgyllning appliceras på borren betyder det att härdningsmetoden användes för tillverkningen, det vill säga att den inre spänningen i den minimeras så mycket som möjligt.
  • En ljus gyllene nyans indikerar produktens högsta hållbarhet; den kan fungera med de tuffaste metalltyperna. Titanitrid appliceras på sådana produkter, vilket gör deras livslängd längre, men utesluter samtidigt möjligheten att skärpa.
Bild
Bild

Det avsmalnande skaftet på en cylindrisk borr gör det möjligt att fixera det i verktyget mer exakt . På spetsen av ett sådant skaft finns en fot, med vilken du kan slå ut en borr från ett verktyg - en borr eller skruvmejsel.

Du kan slipa cylindriska munstycken både manuellt - det vill säga mekaniskt med en konventionell slipare och på en speciell maskin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Borrar för metall med cylindriskt skaft kan ha en diameter på upp till 12 mm och en längd på upp till 155 mm. När det gäller liknande produkter utrustade med ett avsmalnande skaft ligger deras diameter i intervallet 6-60 mm och längden är 19-420 mm.

Arbetsspiraldelen i längd är också olika för bitar med cylindriska eller avsmalnande skaft . I det första fallet har den en diameter på upp till 50 mm, i den andra - två diametrar (mindre och större). Om du behöver en produkt med stora dimensioner kan den beställas från en specialiserad verkstad eller verkstad.

När det gäller träborrar, har de flera storlekar av skärkantstjocklek . De kan vara 1, 5-2 mm, 2-4 mm eller 6-8 mm tjocka. Allt beror på vilken diameter själva munstycket har.

Betong- och tegelborrar har samma dimensioner som metallverktyg, men materialet som används för att göra skärkanterna är annorlunda.

Bild
Bild

Långa borrkronor är utformade för att borra och borra djupa hål i vissa hårda metaller . Till exempel i rostfritt, kol, legering, konstruktionsstål, samt i gjutjärn, aluminium, järnfri metall.

Utökade övningar behövs inte alltid, utan bara vid specialarbete . De har en större längd i arbetsområdet, vilket ökar produktens totala längd. Olika kvaliteter av rostfritt stål används för tillverkning. Extra långa bitar skär utmärkt, har lång livslängd och hög produktivitet. De tillverkas i enlighet med GOST 2092-77.

Avlånga munstycken har en diameter på 6 till 30 mm . I skaftets område har de en Morse -kona, med vilken en borr är installerad i maskinen eller verktyget. Skaftet på sådana munstycken kan också vara cylindriskt (c / x). Dess maximala diameter är 20 mm. De används i både hand- och elverktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur är de fästa?

Borrar utrustade med cylindriska skaft monteras i speciella chuckar. Dessa patroner är indelade i flera typer.

Tvåkäftchuckar är anordningar med en cylindrisk kropp, i vars spår det finns härdade stålkäftar i mängden 2 stycken . När skruven roterar rör sig kammarna och klämmer fast skaftet eller omvänt släpper det. Skruven roteras med en skiftnyckel som är installerad i ett fyrkantigt hål.

Självcentrerande chuckar med tre käkar är utformade för fixering av munstycken med en diameter på 2-12 mm och utrustade med en konformad skaft. När munstycket rör sig medurs rör sig kammarna mot mitten och klämmer fast det . Om käftarna lutar i en chuck med tre käkar, kommer borren att fixeras mer exakt och fast.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fixeringen görs med en speciell avsmalnande skiftnyckel.

Om munstycket har en liten diameter och ett cylindriskt skaft, är spännhylsor lämpliga för fixering . Med deras hjälp fixeras borrarna exakt och pålitligt i verktyget - verktygsmaskin eller borr. Spännkroppen har speciella skaft med skruvade muttrar. Fixering sker med hjälp av en hylsa och en skiftnyckel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det i arbetet är nödvändigt att byta skärverktyg ofta, kommer snabbbytande chuckar att vara en utmärkt lösning. De är lämpliga för koniska skaftborrar . Fästning sker med en utbytbar hylsa med avsmalnande hål. Tack vare utformningen av denna chuck kan munstycket bytas snabbt. Byte utförs genom att lyfta kvarhållningsringen och sprida kulorna som klämmer bussningen.

Borrprocessen består i att var och en av skärkanterna skär in i arbetsytan och detta åtföljs av bildandet av flisar som avlägsnas från hålet längs munstycksspåren. Valet av borr utförs i enlighet med vilket material som planeras att bearbetas, liksom med vilken håldiameter du behöver borra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du börjar borra måste arbetsstycket försiktigt fästas antingen på maskinen - där bordet ligger, eller på en annan yta som måste vara fast och jämn. Valet av borrchuck eller adapterhylsa bestäms av borrskaftets form - oavsett om den är cylindrisk eller konisk. Efter att ha valt borren ställs det erforderliga antalet varv till maskinen och arbetet börjar.

För att utesluta överhettning av borren under bearbetningen av materialet, samt för att förlänga dess livslängd, är det nödvändigt att använda kylföreningar.

Rekommenderad: