Borr Med Avsmalnande Skaft: Spiralformad, Långsträckt Och Andra Typer, GOST För En Borrning Med En Morse Avsmalnande

Innehållsförteckning:

Video: Borr Med Avsmalnande Skaft: Spiralformad, Långsträckt Och Andra Typer, GOST För En Borrning Med En Morse Avsmalnande

Video: Borr Med Avsmalnande Skaft: Spiralformad, Långsträckt Och Andra Typer, GOST För En Borrning Med En Morse Avsmalnande
Video: Borra i hardox 500 12m borr 2024, April
Borr Med Avsmalnande Skaft: Spiralformad, Långsträckt Och Andra Typer, GOST För En Borrning Med En Morse Avsmalnande
Borr Med Avsmalnande Skaft: Spiralformad, Långsträckt Och Andra Typer, GOST För En Borrning Med En Morse Avsmalnande
Anonim

Hur berättar man en borr från en annan? Förutom den uppenbara yttre skillnaden finns det ett antal kriterier enligt vilka de är indelade i grupper: materialet från vilket de är tillverkade, tillverkningsmetoden, syftet (för arbete med metall, trä, tegel, betong, etc.). Det finns också en uppdelning efter typen av framkant.

Det koniska skaftet är en design som gör det enkelt att centrera en borr eller borrmaskin

Bild
Bild

Vad det är?

Denna produktgrupp inkluderar en rad olika typer av redskap … Var och en av modellerna används för att fullgöra sina uppgifter. Till exempel arbetar en borr tillverkad i enlighet med GOST 10903-77 för att öka ytan på det borrade hålet. Var och en av de spiralformiga munstyckena har karakteristiska egenskaper i den: geometrisk design, typ av framkant, material för tillverkning och typ av dess bearbetning, till exempel sprutat eller ångbehandlat stål.

Formen på munstycket är mycket viktigt, eftersom det avgör om en borr väljs för en viss typ av arbete eller inte . Olika typer av skär används för olika ytor och för att borra hål med olika djup och diametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning av sådana gimbals används legeringar eller kolstålskvaliteter 9XC, P9 och P18 . De två sista är märkta som HSS och skär snabbt. Sådana legeringar tappar inte styrka vid uppvärmning, till och med starka, vilket gör deras produkter oumbärliga för borrning. För att avgöra i vilket område borren ska användas måste du veta vinkeln på dess skärpning, det vill säga storleken på vinklarna på de två huvudsakliga skärkanterna och den tvärgående. För att borra plexiglas, plast, behöver du ett munstycke med en vinkel på 60 till 90 grader. Ju tunnare arket som ska borras, desto mindre ska skärpningsvinkeln vara.

Ett litet värde ger en bra indikator på värmeavledning, och detta är viktigt för de material som deformeras vid överhettning. Men man måste komma ihåg att skärpning i låg vinkel gör själva borren mer sårbar, ömtålig, så den kan bara användas för att borra icke-fasta material. Avståndet till frigångsvinkeln bör inte vara mindre än 15 grader. Annars kommer borren att skrapa ytan snarare än att klippa den, vilket leder till deformation.

Bild
Bild

Vinkeln vid vilken skärkanterna konvergerar på spetsen är mellan 118 och 135 grader . Det finns också extra fasningsbitar - dubbel slipning. Denna metod minskar friktionen som uppstår under borrprocessen. Det finns också enheter med två steg som gör skaftet mer perfekt. Med en tvåstegsspets blir borrcentreringen mycket mer exakt.

Avsmalnande skaftborrar har samma funktion som sina cylindriska motsvarigheter och består av samma element. Anordningen på borrens arbetsdel innefattar en skärdel (dessa är två huvud- och en tvärkant) och en styrning (den inkluderar extra skärkanter). Ett skaft är ett element genom vilket munstycket är fixerat i chucken på elverktyget. Konformen, som skaftet har, är bekväm för att enkelt fixa och släppa produkten från chucken.

Koniska borrar är särskilt efterfrågade i branschen, eftersom de gör det möjligt att automatiskt byta ut munstyckena i spindeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer

Koniska skaftborrar är indelade i fyra huvudgrupper

  • Förkortad . De behövs för att borra grunda hål. Förkortningen sker i den bredare delen av konen.
  • Konisk . De har en konform och är mycket enkla att använda.
  • Metrisk … Skaft- och arbetsytans längd är 1 av 20.
  • Drills Morse . Skillnaderna från metriska övningar är minimala. Det finns speciella storlekar för denna typ av gimbals, det finns totalt åtta av dem. Med både metriska och Morse -bitar kan du borra hål i en mängd olika material: aluminium, gjutjärn, mässing och brons, alla typer av stål.

För att göra Morse -biten mer hållbar används HSS -stål för tillverkning . Detta förbättrar skärarens förmåga att skära igenom stål och gör det lättare att använda - även vid borrning eller brottning av svåra hål. Koniska skaftprodukter är idealiska för borrning av hål i ytor av material med hög hållfasthet och densitet. Tack vare konen i enheten kan du snabbt byta tillbehör till en annan och justera den exakt.

Bild
Bild

Alternativ för koniska skaftborrningar varierar. De kan ha ben, och sedan utförs fästningen genom att fixera dem i ett läge, då roterar inte borren under drift. De kan gängas, och det här är det mest pålitliga alternativet, eftersom spindeln, med hjälp av vilken fästet är fixerat, helt förhindrar att borren faller ut under drift. Det finns också produkter som saknar både fötter och trådar. De arbetar med material som plast, ebonit, plexiglas, det vill säga relativt lätt.

Det finns också speciella borrar med hål eller spår för kylvätsketillförsel. Men munstycken med avsmalnande skaft är populära i vardagen, eftersom de är lätta att centrera, dessutom är de optimala för borrning av hål med stor diameter, eftersom de låter dig omedelbart ställa in önskade parametrar utan ytterligare borrning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

När du väljer en borr med ett koniskt skaft är det mycket viktigt att vara uppmärksam på dess längd och diameter. Förutom de förkortade och standardiserade, Det finns också långsträckta munstycken - för att borra de djupaste hålen.

Det är nödvändigt att ta hänsyn till andra parametrar för gimbalen, till exempel hur hårt materialet du planerar att bearbeta är. Vad munstycket själv är tillverkat av är lika viktigt som vilken ytterligare beläggning som appliceras (eller inte appliceras) på den. De mest hållbara borrarna är belagda med diamantflis eller titankväve .… För att förstå hur gimlet bearbetades är det tillräckligt att titta på dess färg. Om han grå , det betyder att det inte var någon bearbetning, och stålet har låg hållfasthet och är lätt att bryta. Svarta borrar behandlas med varm ånga - denna metod kallas "oxidation". Ljus gyllene ton indikerar att inre spänning har tagits bort från förpackningen och dess styrka har ökat.

De mest pålitliga borrarna är de med en ljus gyllene färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsmetoder

Koniska skaftbitar används för att borra arkmaterial med varierande styrka och hårdhet, men bör inte vara spröda. Det kan vara alla typer av metaller och legeringar, samt hårdplåtglas, alla typer av plast, trä, fiberboard. För att borra högsmältande legeringar behöver du ett munstycke på vilket det finns hårdmetallplattor, och för att arbeta med plast behöver du en speciell skärpning av kardborren.

Rekommenderad: