Massiva Hårdmetallborrar: För Metall Och För Kretskort, VK8, Monolitisk Och Spiralformad, Andra Modeller, Deras Skärpning

Innehållsförteckning:

Video: Massiva Hårdmetallborrar: För Metall Och För Kretskort, VK8, Monolitisk Och Spiralformad, Andra Modeller, Deras Skärpning

Video: Massiva Hårdmetallborrar: För Metall Och För Kretskort, VK8, Monolitisk Och Spiralformad, Andra Modeller, Deras Skärpning
Video: Borra i hardox 500 12m borr 2024, Maj
Massiva Hårdmetallborrar: För Metall Och För Kretskort, VK8, Monolitisk Och Spiralformad, Andra Modeller, Deras Skärpning
Massiva Hårdmetallborrar: För Metall Och För Kretskort, VK8, Monolitisk Och Spiralformad, Andra Modeller, Deras Skärpning
Anonim

En hårdmetallborr kan användas för att bearbeta sådana höghållfasta material som till exempel gjutjärn, stenar-både naturliga och konstgjorda, samt arbete på betong, på ett kretskort, tegel, icke-järnmetaller, alla typer av plast. De kallas karbid av en anledning, men eftersom plattor är lödda på deras skärande delar, för tillverkning av vilka hårdmetalllegeringar används. När höghållfasta material borras med dessa hårda bitar gör det borrprocessen dubbelt så effektiv som att använda konventionella stålverktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och omfattning

Hårdheten hos skären, lödda på borrkronan, förlänger dess livslängd avsevärt, men det betyder inte att sådana gimbals kan användas för att arbeta på vilken yta som helst. Till exempel, Vid bearbetning av stålplåtar kan hårdmetallspetsar slits ut snabbt, jämnt gå sönder . För att förhindra att detta händer måste arbetsverktygen vara mycket styva.

På grund av vibrationer under drift kommer hårdmetallskärna först att tappa färg och sedan helt enkelt bryta av borren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Hittills erbjuds köparnas uppmärksamhet ett brett utbud av gimbals med hårdmetallplattor, som kan användas för att bearbeta metall och andra material. Dessa munstycken kan klassificeras enligt ett antal parametrar, till exempel:

  • av materialet från vilket plattorna är gjorda;
  • genom metoden att fästa dessa plattor på munstyckets arbetsdel;
  • av plattornas form;
  • i formen som spåren har mellan munstyckets skärytor är dessa spår utformade för att effektivt evakuera flis och annat avfall som härrör från borrprocessen.

Munstycken utrustade med hårdmetallplattor har vissa designfunktioner som skiljer dem från andra "bröder".

Bild
Bild

Detta är först och främst kortare arbetsdel - i jämförelse med andra typer av borrar är det mindre med 20-30% . Detta beror på processen att slipa om borren - det kan bara göras på hårdmetallskär. Om borren och jiggen utgör en uppsättning är längden på borren lika med längden på en konventionell borr.

Diametern i munstyckets kärna i skaftets riktning växer var 10 cm från 1,4 till 1,8 mm . Vinkeln i vilken du håller biten står i direkt proportion till djupet av det hål som ska borras. Skaftet i form av en kon måste anpassas väl till spindeln i maskinen, för hur styvt och starkt greppet är beror på hur noggrann och högkvalitativ borrprocessen kommer att bli.

Dessutom garanterar den goda fastspänningen av borren problemfri drift och inga brott i processen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tillverkningsmaterial

Om vi talar om de material från vilka skären är gjorda är det oftast volframkarbidlegeringar. De erhålls huvudsakligen med pulvermetallurgimetoder. Varumärket VK8 har länge etablerat sig som särskilt populärt för stansning av munstycken för arbete med hållbara material . Dessa gimbals används framgångsrikt för att borra hål i legerat stål, värmebeständigt stål, gjutjärn och hårda träslag. Dessutom är det denna komposition som är mest prisvärd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom metoden att fixera plattorna

Fixering av hårdmetallskär sker på skärdelarna antingen genom lödning eller genom skruv (mekanisk) anslutning, sedan kan insatserna bytas ut. Om lödning används är återslipning endast möjlig några gånger, varefter borren blir oanvändbar.

När det gäller att använda en mekanisk metod för att fästa plattorna är det ganska enkelt att byta ut plattorna utan ytbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form

Hårdmetallinsatsen kan ha flera olika former - detta är ett parallellogram och en rektangel och en rombe och en triangel med sex skär. Typ av spårform mellan skärkanterna bör inte ignoreras . Oavsett vilken form de har måste deras inre yta poleras noggrant så att flisar effektivt avlägsnas från arbetsområdet och inte täpper till hålet, vilket stör verktyget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

Hårdmetallskär, som är lödda till en massiv borr, tillverkas i enlighet med GOST 25393-90. Utbytbara plattor med ett visst antal kanter görs enligt en annan GOST - 19086-80.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer hårdmetallspetsar finns det två huvudfaktorer att tänka på: vilken yta du planerar att bearbeta och vilket djup och diameter hålet ska ha. Detta kommer omedelbart att begränsa urvalet till en liten grupp övningar. Därefter måste du vara uppmärksam på vilket material skärkanterna är gjorda av, hur stark hårdmetallen är.

Ryktet hos tillverkaren av produkten och dess kvalitet är inte mindre viktigt, eftersom priset för sådana gimbaler som regel är ganska högt . Därför bör du noggrant studera produktens egenskaper innan du betalar för den. Naturligtvis, ju mer känd tillverkaren av borrmaskinen är, desto högre är priset för den, men kvaliteten på sådana produkter är också ganska hög.

Måste jag betala för verktyg vars tillverkare är okänd och kvaliteten väcker många tvivel? Varje köpare svarar själv på denna fråga.

Om du vill att produkten ska tjäna dig länge och fungera korrekt, är det bättre att välja dem som tillverkats av tillverkare med ett gott rykte och har arbetat på marknaden för konstruktionsverktyg länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kylning och smörjning

För att hårdmetallgimlet ska fungera mer effektivt måste den kylas inifrån. Det är möjligt att bara använda skärvätska när du borrar ett hål vars djup inte är mer än 1 munstycksdiameter (till exempel med en diameter på 3 mm kan hålet också vara 3 mm djupt).

Kvaliteten på borrningen beror inte bara på hur mycket skärvätska (kylvätska) som kommer att röra sig genom munstyckets inre hålighet, utan också på hur mycket kylvätska som kommer att tillföras. Huvudet måste vara minst 12 atmosfärer. Då kyls verktyget inte bara intensivt, utan också avlägsnandet av chips blir mycket mer effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skärpning

För att ge borren den erforderliga hårdheten i dess arbetsdel (mätningen utförs i enlighet med HRC -skalan), behandlas den termiskt, i princip sammanfaller denna process med lödningen av plattorna själva. Om skären är profilerade blir borrresultatet mycket bättre . Löstagbara plattor på vrid- eller monolitiska borrar är lämpliga inte bara för borrning av hål, utan även för tråkiga färdiga spår och hål.

Om borren är utrustad med vågformade plattor kan den fungera i en mer subtil teknik-steg-för-steg-insättning . Denna teknik stabiliserar borr- eller hammarborrens position i det inledande skedet av tappning och minimerar också risken för att verktyget "leder" i processen.

Den stegvisa nedskärningen minskar också skärkraften som genereras vid borrning.

Rekommenderad: