Vänsterborr För Metall: Syfte Och Princip För Drift Av Vänsterborrar. Hur Väljer Man En Vänster Gängborr?

Innehållsförteckning:

Video: Vänsterborr För Metall: Syfte Och Princip För Drift Av Vänsterborrar. Hur Väljer Man En Vänster Gängborr?

Video: Vänsterborr För Metall: Syfte Och Princip För Drift Av Vänsterborrar. Hur Väljer Man En Vänster Gängborr?
Video: Using a left hand drill bit to remove a buggered screw 2024, Maj
Vänsterborr För Metall: Syfte Och Princip För Drift Av Vänsterborrar. Hur Väljer Man En Vänster Gängborr?
Vänsterborr För Metall: Syfte Och Princip För Drift Av Vänsterborrar. Hur Väljer Man En Vänster Gängborr?
Anonim

I byggprocessen och reparationsarbetet är det ibland nödvändigt att skruva loss bulten. Och om det av någon anledning var avbrutet, är det ganska svårt att skruva loss resten. Detta måste göras mycket försiktigt för att inte bryta tråden. Oerfarna specialister försöker bli av med bulten med en konventionell (höger) borr, utan att inse att dessa åtgärder bara kommer att förvärra situationen ytterligare. Du måste använda en icke-standard vänster borr.

Bild
Bild

Egenskaper och arbetsprincip

Vänstra handborrar finns i två svansformer: cylindriska och avsmalnande. Oavsett så har borrarna samma komponenter.

  • Den huvudsakliga arbetsdelen, gjord av segerlegering eller specialiserat höghastighetsstål. Denna del består av två skär.
  • Kalibreringsdel för rengöring av det borrade hålet.
  • Svansdelen, med vilken produkten är fixerad i chucken på elverktyget.
Bild
Bild

Högkvalitativa borrar av denna typ måste uppfylla de standarder som föreskrivs i GOST 10902-77.

Som nämnts tidigare används sådana atypiska borrar för att extrahera veck från hålet . Principen för användning av sådana tillbehör är ganska enkel. Borren sätts in i ett elverktyg som drivs. Så snart borren rör vid vecket kommer det att borra ut. Det finns en viktig punkt: borrar för metallrotation bör vara 2-3 mm mindre än trådstorleken. Annars kan det skadas oåterkalleligt.

Bild
Bild

Utnämning

Vänsterborrar används både i vardagen och i produktionen. Med deras hjälp kan du borra ut en trasig bult på några sekunder. Det är anmärkningsvärt att "bakåt" -knappen på elverktyget under arbete med en sådan borr måste vara påslagen . Det vill säga, borrning kommer att utföras i motsatt riktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Omfattningen av denna typ av borr är ganska bred:

  • de används ofta i bilverkstäder;
  • att reparera delar;
  • vid reparation av möbler.

Eftersom tillbehöret är atypiskt är det nödvändigt att inte bara arbeta med det noggrant utan också att välja rätt.

Bild
Bild

Val

Det finns många viktiga nyanser att tänka på när du väljer en vänster borr. Uppmärksamhet bör ägnas åt följande parametrar.

  • Skaft . Du måste omedelbart titta på dess form. Och för att bestämma valet måste du veta vilken typ av patron i elverktyget som ska användas. Beroende på detta måste du välja en borr med ett cylindriskt eller koniskt skaft.
  • Tillverkningsmaterial . Höghastighets stålprodukter anses vara av högsta kvalitet.
  • Slipningsvinkel . Här kommer materialet som du vill göra hål att hjälpa till att avgöra. Så om det är gjutjärn bör vinkeln vara 110-120 ° C. För mjukare material behöver du ta mindre.
  • Storleken . Allt beror på individuella krav.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att köpa sådana tillbehör i betrodda märkesbutiker. Till exempel är välkända elverktygsbutiker ett bra alternativ.

När du köper måste du också titta på informationen om tillverkaren . Högsta kvalitet och mest populära är modellerna tillverkade under varumärkena Bosch, Makita, Interskol och Zubr. Det är praktiskt taget ingen skillnad i produkter från utländska och inhemska tillverkare. De skiljer sig bara i kostnad. Och så beror allt på individuella preferenser och möjligheter. Det rekommenderas inte att köpa produkter från tvivelaktiga leverantörer eller de som inte har någon information om tillverkaren.

Rekommenderad: