DIY Förlängningssladd: Hur Man Gör Det Från En Behållare? Hur Monterar Jag En Elektrisk Förlängningssladd? Hemmagjord Bärare Med Glödlampa

Innehållsförteckning:

Video: DIY Förlängningssladd: Hur Man Gör Det Från En Behållare? Hur Monterar Jag En Elektrisk Förlängningssladd? Hemmagjord Bärare Med Glödlampa

Video: DIY Förlängningssladd: Hur Man Gör Det Från En Behållare? Hur Monterar Jag En Elektrisk Förlängningssladd? Hemmagjord Bärare Med Glödlampa
Video: Make Elskola | Stickpropp och skarvuttag del 7 - Montering av jordat skarvuttag 2024, Maj
DIY Förlängningssladd: Hur Man Gör Det Från En Behållare? Hur Monterar Jag En Elektrisk Förlängningssladd? Hemmagjord Bärare Med Glödlampa
DIY Förlängningssladd: Hur Man Gör Det Från En Behållare? Hur Monterar Jag En Elektrisk Förlängningssladd? Hemmagjord Bärare Med Glödlampa
Anonim

En förlängningssladd är en mycket användbar och nödvändig sak i huset. Med hjälp av en enkel elektrisk enhet kan du samtidigt ansluta ett stort antal elektriska apparater: dator, TV, strykjärn, tvättmaskin, oavsett storlek, avstånd i lägenheten, funktionalitet, syfte.

Bild
Bild

Tillverkningsfunktioner

Det första eluttaget med flera uttag lanserades 1972. Uppfinningen tillhör ingenjören Peter Talbot, som arbetade då på Kambrook.

Innovationen patenterades inte i tid, men enheten blev allmänt känd, därför fick företaget och ingenjören inga belöningar för skapandet av en användbar elektromekanisk enhet från andra tillverkare.

Bild
Bild

Moderna förlängningssladdar tillverkas i ett stort sortiment. De är utrustade med:

  • olika mönster;
  • antalet uttag med flera uttag;
  • olika sladdlängder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också andra designförbättringar - switch, ljusindikering, överspänningsskydd . Förlängningssladdar fungerar från en elektrisk spänning på 100-127 V, 220-240 V, beroende på de accepterade standarderna. En förlängningssladd med en lång tråd och många uttag är bekvämt inte bara för att driva ett stort antal elektriska apparater i ett hus eller lägenhet. Det kommer definitivt att vara till nytta under reparationsarbete, när du behöver ta anslutningspunkten, till exempel till staketet eller till byggnadens fasad. I det här fallet ser installationen av ett stationärt uttag opraktiskt ut, därför utförs strömförsörjningen till elektriska apparater med en mobil enhet.

Att göra en förlängningssladd med egna händer är först och främst fördelaktigt ur ekonomisk synvinkel.

Bild
Bild
Bild
Bild

En elektromekanisk enhet monterad av improviserade föremål kommer i alla fall att kosta mindre än en färdig utrustning som köps i en butik. Innan monteringsprocessen bör du dock noga tänka på förlängningskabelmodellen, eftersom det finns många designalternativ för enheter - du måste välja en. För att förenkla uppgiften är det vettigt att lista de vanliga modellerna av moderna förlängningssladdar.

Inhemsk . En enkel design (vanligtvis med tre uttag) utan moderna förbättringar: strömknappar, överspänningsskydd, indikatorer och annat.

Bild
Bild

Grundstötning . En enhet med jordade kontakter för anslutning av 3-6 elektriska apparater. Landningsuttaget håller kontakten tätt.

Bild
Bild

Med en knapp . En sådan enhet är mycket bekväm när du omedelbart behöver slå på flera elektriska apparater som är anslutna till förlängningssladden. Inte en motsvarande ersättning för ett överspänningsskydd.

Bild
Bild

Med kraftfilter . Förlängningssladdens viktigaste designfunktion är det inbyggda överspänningsskyddet. Det skyddar elektriska apparater som är anslutna till uttag från överspänningar, spänningsstötar.

Bild
Bild

Bärbar (på rullar) . Det används ofta i industrier, byggarbetsplatser. Det kommer också alltid att vara till nytta i ett privat hus om det krävs externt arbete med ett elverktyg.

Bild
Bild

Det finns tillräckligt många typer av förlängningssladdar för att en man ska kunna svara på frågan om vilken elektrisk enhet han kommer att montera i första hand.

Hur man gör det?

För att montera den enklaste enheten som fungerar från ett 220 V -nätverk måste du först förbereda verktyget, liksom material. Om en design med en glödlampa tillhandahålls, bör du köpa en lysdiod som fungerar på AC i förväg . I ett annat fall, när du behöver montera bäraren på en rulle, måste du tänka på denna aspekt, från vilken strukturella baser för att göra trumman.

Bild
Bild

Du bör också förbereda en strömkabel med ledningar, ett stickmonteringssats, externa uttag och en högspänningsadapter (strömfiltret kan monteras själv om du har lämplig kunskap inom el). Du behöver också en lång sladd, en träbas för att ansluta strukturen . Många hantverkare gör förlängningssladdar med egna händer, och sådana elektromekaniska enheter fungerar länge och effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

För att montera ett hushållsuttag med flera uttag utan hjälp behöver du verktyg:

  • tång;
  • lödkolv;
  • skruvmejsel;
  • skruvar;
  • vass kniv;
  • basmaterial (träblock eller plastbas, de kan skäras ur behållaren);
  • bågsåg för metall;
  • sandpapper;
  • liten skruvstycke för fastsättning av arbetsstycket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också nödvändigt att förbereda en spänningsmätare för att kunna ringa kontakterna efter montering.

Av de material du behöver ha till hands:

  • 3-4 takuttag;
  • högspänningskabel;
  • kontakten eller nödvändiga element för montering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ganska enkelt och snabbt att montera en elektrisk förlängningssladd utan specialverktyg. För nybörjare utan träning rekommenderas att börja arbeta med just en sådan modell av en elektromekanisk enhet.

En mer sofistikerad armatur - med ett strömfilter, indikatorlampa och avstängningsknapp - kräver avancerad elektrisk kunskap och färdighet att montera.

Därför är den bästa lösningen här att arbeta med en hushållsförlängningssladd.

Bild
Bild

hopsättning

Det första steget är att göra en bas för förlängningssladden. Uppskatta hur mycket utrymme i längd och bredd som 3-4 takuttag kommer att ta på en träskiva eller ett plastställ . Fixera det förberedda arbetsstycket i en skruvstång och såga bort den nödvändiga delen med en bågsåg för metall. För att rengöra stångens vassa kanter från grader med sandpapper.

Nu måste du ansluta den elektriska kontakten till den långa kabeln . Ta isär enheten som köpts i förväg, ta bort kontakterna i strömkabeln och anslut kopparändarna till kontaktuttagen. Bulta och montera. Kom ihåg färgschemat för senare ledningar. Om kontakten och multicore-kabeln köps monterade (icke-separerbart alternativ) förenklas uppgiften att montera en hushållsförlängningssladd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter måste du demontera de överliggande uttagen samt utföra ett ganska noggrant arbete för att ansluta varje enhet enligt färgschemat . Klipp av den erforderliga mängden tråd från kontaktkabeln, skär försiktigt isoleringen med en vass kniv och skär trådarna (vanligtvis röda och blåa) i separata bitar av lika längd. Ta bort kontakterna på båda sidor och anslut alla överliggande uttag i serie i färg.

Nu, enligt färgschemat, anslut kabeln till kontakterna i det första patchuttaget.

Innan den sista delen av monteringsprocessen för förlängningssladden rekommenderas att kontrollera den elektromekaniska enheten, nämligen att ringa en spänningsmätare. Flytta omkopplaren på enheten till "Resistance" -märket och anslut en sond till en kontakt, och den andra till kontakten i det sista uttaget . Detta bör göras enligt trådens färglinje. Om enhetens pil avviker, monteras förlängningssladden utan fel.

Bild
Bild

Det sista steget är den slutliga monteringen av den elektromekaniska enheten. De anslutna takuttagen måste placeras på en förberedd botten (träblock) och skruvas in med självgängande skruvar. Kontrollera förlängningssladdens funktion när de elektriska enheterna är påslagna. Med erfarenhet kan du montera en garageförlängningssladd med en roterande spole och stativ. För att göra en sådan enhet med egna händer behöver du samma verktyg plus:

polypropenrör

  • 5 hörn av polypropen;
  • 30 meter kabel;
  • 4 pluggar;
  • elektrisk plugg;
  • gängade dubbar;
  • nötter;
  • 2 tees;
  • avloppskoppling (110: e);
  • 2 runda plywoodskivor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det första steget är att förbereda ett hemlagat förlängningsställ . Ta ett polypropenrör och skär det i vissa längder så att du får en pålitlig och solid grund. Du kommer också att behöva klippa av den långa änden av röret för den efterföljande installationen av begränsaren på toppen av den elektromekaniska enheten.

Du måste montera ett fyrkantigt stativ med polypropylenhörn förberedda i förväg.

Bild
Bild

Som ett resultat är det nödvändigt att uppnå en sluten bas av rör och hörn, på vars sida den L-formade strukturen ska stiga uppåt. Du behöver den för att montera den roterande trådrullen.

Nu ska du ta runda skärbrädor och applicera markeringarna . Plywoodcirklar måste väljas så att de kan rotera fritt efter montering av förlängningen, så detta faktum bör beaktas. Fäst ett rör på den centrala delen av brädorna, cirkla runt det med en penna och borra runt det. Applicera sedan avloppshylsan, markera platserna för borrhålen för de inre dubbarna, gör hål.

Bild
Bild

Nästa steg är att montera spolen . För in tapparna i hålen på en bräda, sätt på ärmen, fäst den andra cirkeln och dra åt med muttrar på andra sidan. Nu måste du skruva in uttagen på spolen. För detta ändamål, borra karakteristiska hål och fixa den elektromekaniska enheten med små självgängande skruvar, och glöm inte att först ansluta tråden med en elektrisk kontakt.

Den färdiga spolen måste installeras på den L-formade sektionen . Ta ett polypropenrör, skär det i storlek och löd det i stället. Skär den utstående änden med en bågfil för metall och sätt på kontakten. Det sista steget är installationen av handtaget. Detta element kan också vara tillverkat av rör eller annat material.

Bild
Bild

Driftsregler

Det är nödvändigt att montera en hushålls hemlagad förlängningssladd från fabriksmaterial för att undvika force majeure -situationer. Det får inte finnas några utsatta ledningar eller skadade områden på bäraren. Om kabeln slits med tiden måste de farliga områdena isoleras. För att förhindra överhettning av kabeln, när förlängningssladden används vid maximal belastning, måste tråden vara helt avlindad.

Rekommenderad: