Förlängningskablar: Hur Väljer Jag En Tråd? Frostbeständiga Kablar För Förlängningssladdar Utomhus Och Andra Typer. Vilken Kabel Ska Jag Använda?

Innehållsförteckning:

Video: Förlängningskablar: Hur Väljer Jag En Tråd? Frostbeständiga Kablar För Förlängningssladdar Utomhus Och Andra Typer. Vilken Kabel Ska Jag Använda?

Video: Förlängningskablar: Hur Väljer Jag En Tråd? Frostbeständiga Kablar För Förlängningssladdar Utomhus Och Andra Typer. Vilken Kabel Ska Jag Använda?
Video: Top 5 Best Extension Cord for Air Conditioner in 2021 - Top Selling Collections 2024, Maj
Förlängningskablar: Hur Väljer Jag En Tråd? Frostbeständiga Kablar För Förlängningssladdar Utomhus Och Andra Typer. Vilken Kabel Ska Jag Använda?
Förlängningskablar: Hur Väljer Jag En Tråd? Frostbeständiga Kablar För Förlängningssladdar Utomhus Och Andra Typer. Vilken Kabel Ska Jag Använda?
Anonim

En förlängningssladd är viktigt i alla hem. Den kan användas för att ansluta olika utrustningar till elnätet om antalet uttag är otillräckligt, eller om de är placerade på en obekväm eller olämplig plats. Även om det finns en mängd olika förlängningskabeladaptrar, föredrar vissa användare att montera dessa enheter på egen hand. För detta du måste välja rätt kabel.

Karakteristisk

Förlängningskabeln måste ha specifika specifikationer … Vilken tråd som helst kan inte användas. Experter säger bara det koppar kablar.

Bild
Bild

De måste vara flexibla, motståndskraftiga och skyddade av dubbel isolering. Om det första lagret skadas skyddar det andra mot elektriska stötar.

På den ryska marknaden kan du hitta flera alternativ som passar alla krav. En av dessa tillverkare är varumärket PVA . Detta företag har fått ett rykte för sin utmärkta kvalitet. Trådarna är resistenta mot betydande mekanisk påfrestning och har den nödvändiga flexibiliteten för att hålla länge.

Bild
Bild

De flesta kablar som kan användas för att montera en förlängningssladd är skyddade med PVC -plast . Det är ett slitstarkt material som inte är rädd för höga eller låga temperaturer. Det högsta värdet är 40 grader Celsius över noll, det lägsta är 25 grader under noll.

Den frostbeständiga förlängningssladden kan användas utomhus eller inomhus utan uppvärmning.

Bild
Bild

Vyer

Kablar som används vid tillverkning av förlängningssladdar är indelade i frimärken … Var och en av dem har vissa tekniska egenskaper, som kommer att diskuteras senare i artikeln.

Till salu kan du hitta alternativ som är utformade för olika temperaturindikatorer. Frostbeständig arter tolererar låga temperaturer lugnt. Även vid hårda temperaturer spricker de inte och behåller sin elasticitet.

Bild
Bild

Det är värt att notera alternativen som inte är rädda för överhettning och långvarig exponering för höga temperaturer. Moderna tillverkare erbjuder ledningar som kan kombinera funktionerna i båda typerna . Tillverkas separat alternativ för standard hushållsbruk , inte kännetecknas av speciella fysiska egenskaper.

Kablar är indelade i typer och beroende på avsnitt . Minsta indikator för en förlängningssladd är 1,5 mm i kvadrat. När den används kommer en bärare med en effekt på 3,5 kW att klara belastningen i nätverket, som når 5 kW.

Markosize KG 3x1, 5 anses lämplig för en 220 V -ledning.

Bild
Bild

Obs: om du ökar bärlängden kan den reducerade effekten återställas genom att öka tvärsnittsvärdet.

Varumärkesöversikt

Det finns olika märken av kablar på marknaden som passar bra för en förlängningssladd. Var och en av typerna har vissa egenskaper som måste beaktas innan du väljer.

KG

Denna förkortning står för kabeln är flexibel. Rekommenderas för användning i öppna områden (byggarbetsplatser, reparationer utomhus, etc.). Detta alternativ har en hög böjningsmotstånd … Kvalitetsprodukter tål minst 30 cykler. Samtidigt är ledningarna inte rädda för konstant intensiv och hög temperatur.

Bild
Bild

Den högsta temperaturindikatorn är 50 grader Celsius, den lägsta är 40 grader under noll. Livslängden är 4 år. Europeiska tillverkare använder förkortning XYMM.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och även till försäljning kan du hitta KG-HL-variant … Den har alla de egenskaper som beskrivs ovan, men har ökat motstånd mot låga temperaturer. Denna kabel kan användas kontinuerligt i tuffa väderförhållanden.

CGN

Det här alternativet liknar det som presenteras ovan, men det har en minskad livslängd (istället för 4 år - två och ett halvt år). Och även den resistenta temperaturregimen har ändrats: från 50 grader med ett plustecken, till 30 grader med ett minustecken.

Bild
Bild

En sådan kabel kan användas på platser där inträngning av oljor och andra vätskor, inklusive aggressiva kemiska komponenter, är acceptabelt. Detta märke behöver skydd mot solljus.

Bild
Bild

PVS

Den främsta kännetecknen för denna art är motståndskraft mot direkt solljus … Samtidigt utför kabeln alla nödvändiga funktioner även vid låga temperaturer.

Bild
Bild

Temperaturintervallet är följande: från 25 grader under noll till 40 grader Celsius. Experter rekommenderar att du använder kabeln under den varma årstiden. Livslängden är 6 år. Antalet böjar är 30 tusen.

Bild
Bild

PRS

I detta fall använder tillverkarna följande temperaturintervall: från 40 grader under noll till 40 grader Celsius. Denna typ av kabel kan användas både inomhus och utomhus .… Europeiska företag använder beteckning RN.

Bild
Bild

Urvalsrekommendationer

För att välja rätt alternativ måste du bestämma dess användningsområde … För utomhusbruk under den kalla årstiden är ett frostbeständigt märke bättre lämpligt. Och även tillverkare erbjuder olika typer för utomhus- och inomhusbruk. Vi beskrev egenskaperna hos var och en av varumärkena ovan i artikeln.

Processen att välja rätt kabel är lätt för erfarna proffs. Oerfarna köpare kan möta svårigheter. Att känna till några enkla regler är dock inte svårt att välja rätt kabel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att välja alternativ med en hög grad av flexibilitet . Var också uppmärksam på närvaron av en isolerande beläggning av gummi och andra slitstarka material. Utforska varumärkena ovan och bestäm vilket alternativ som passar dig bäst.

Val av avsnitt

Experter rekommenderar att du väljer en sektion på 0,75-1 mm2 vid en spänning på 220 volt . I detta fall bör bärlängden variera från 5 till 10 meter. Vid en högre spänning på 380 volt rekommenderas att välja ett tvärsnitt från 1,5 till 2,5 mm2.

Bild
Bild

Driftsregler

Innan du använder en förlängningssladd, var noga med att bekanta dig med säkerhetsåtgärderna

  1. Var försiktig så att du inte får vatten eller andra vätskor på bäraren.
  2. Om produkten är skadad och behöver repareras, se till att koppla bort den från elnätet.
  3. Se till att trådarna inte är spända, särskilt om bäraren är på.
  4. Det är förbjudet att lägga kabeln under tapeter, mattor eller andra beläggningar. Och du kan inte leda sladden genom dörrtrösklarna.
  5. Överskrid inte tillåten last.
  6. Före användning, kontrollera noga förlängningssladden för defekter (flis, sprickor etc.). Trasig utrustning får inte användas.
  7. Förvara förlängningssladden på en torr plats utan direkt solljus.
  8. Bryt inte ledningarna - det kommer att leda till att de går sönder.
Bild
Bild

Obs: om du följer enkla och tydliga regler, kommer en förlängningssladd gjord med egna händer att räcka länge.

Rekommenderad: