Vilket Polykarbonat Att Välja För En Baldakin? Vilken är Den Bästa Utsikten För Ett Lusthus? Vilken Tjocklek Ska Du Använda? Ska Jag Ta Cellulärt Polykarbonat?

Innehållsförteckning:

Video: Vilket Polykarbonat Att Välja För En Baldakin? Vilken är Den Bästa Utsikten För Ett Lusthus? Vilken Tjocklek Ska Du Använda? Ska Jag Ta Cellulärt Polykarbonat?

Video: Vilket Polykarbonat Att Välja För En Baldakin? Vilken är Den Bästa Utsikten För Ett Lusthus? Vilken Tjocklek Ska Du Använda? Ska Jag Ta Cellulärt Polykarbonat?
Video: Pardörr till lusthus 2024, April
Vilket Polykarbonat Att Välja För En Baldakin? Vilken är Den Bästa Utsikten För Ett Lusthus? Vilken Tjocklek Ska Du Använda? Ska Jag Ta Cellulärt Polykarbonat?
Vilket Polykarbonat Att Välja För En Baldakin? Vilken är Den Bästa Utsikten För Ett Lusthus? Vilken Tjocklek Ska Du Använda? Ska Jag Ta Cellulärt Polykarbonat?
Anonim

Genomskinlig och tonad plast används i stor utsträckning för installation av byggnadshöljen. Moderna tillverkare erbjuder två typer av plattor - cellulära och monolitiska. De är tillverkade av samma råvaror, men har betydande skillnader. Vi kommer att prata om hur man väljer rätt material för en baldakin i vår recension.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Skjul och baldakiner gjorda av polymermaterial har blivit utbredd i arrangemanget av angränsande territorier, butiker, växthus och parkeringsplatser. De passar logiskt in i rymdens arkitektoniska lösning och kan förädla utseendet på även den enklaste, omärkliga byggnaden. Oftast installeras ett genomskinligt tak i privata hus för att skydda verandan, grillplatsen, lekplatsen, poolen eller sommarköket . Den är monterad på balkonger, loggior och växthus.

Det finns två typer av polykarbonat - cellulärt (cellulärt), liksom monolitiskt . De skiljer sig åt i plattans struktur. Monolitisk är en fast gjuten massa och liknar visuellt glas.

Honungskammarens design förutsätter närvaron av ihåliga celler, som är placerade mellan de enskilda plastskikten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Monolitisk

Denna typ av polykarbonat kallas stötsäker glas i vardagen. Den ökade ljusöverföringsnivån kombineras med exceptionell styrka och slitstyrka - enligt detta kriterium är polykarbonatpolymer 200 gånger överlägsen traditionellt glas . Bladkarbonat produceras med en tjocklek på 1,5-15 mm. Det finns släta gjutna paneler, samt korrugerade med förstyvningsribbor.

Det andra alternativet är av högre kvalitet - det är starkare än det vanliga monolitiska, det böjer lättare och tål höga belastningar . Om så önskas kan den rullas till en rulle, vilket underlättar mycket rörelse och transport. Utåt liknar sådant material ett professionellt ark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss notera de främsta fördelarna med den monolitiska polymeren

  • Ökad styrka. Materialet tål betydande mekaniska, vind- och snöbelastningar. En sådan baldakin kommer inte att skadas av en nedgången trädgren och kraftiga snöfall. En produkt med ett snitt på 12 mm tål till och med en kula.
  • Resistent mot de mest aggressiva lösningarna - oljor, fetter, syror och saltlösningar.
  • Gjutet polykarbonat kan enkelt rengöras med vanlig tvål och vatten.
  • Materialet är av plast, därför används det ofta för konstruktion av välvda strukturer.
  • Buller och värmeisolering är mycket högre jämfört med vanligt glas. En panel med en tjocklek på 2-4 mm kan dämpa upp till 35 dB. Det är ingen slump att det ofta finns i byggnadens kuvert på flygplatser.
  • Monolitisk polymer är lättare än glas.
  • Materialet tål ett brett temperaturintervall från -50 till +130 grader Celsius.
  • För att säkerställa skyddet av polykarbonat från ultraviolett strålning läggs stabilisatorer till massan av plast eller en speciell film appliceras.

Nackdelarna inkluderar:

  • ganska hög kostnad;
  • låg motståndskraft mot ammoniak, alkalier och metylhaltiga föreningar;
  • efter yttre exponering kan flis och repor finnas kvar på polykarbonatytan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mobil

Den ihåliga strukturen påverkar materialets fysikaliska och prestandaegenskaper. Dess specifika vikt är mycket lägre och produktens mekaniska hållfasthet minskar i enlighet därmed.

Mobilpaneler är av flera typer

  • Femlagers 5X - består av 5 lager, har raka eller lutande förstyvningar. Snittstorleken är 25 mm.
  • Femlagers 5W - har också 5 lager, men skiljer sig från 5X vid horisontell placering av förstyvningsmedel med bildandet av rektangulära honungskakor. Produkttjocklek 16-20 mm.
  • Tre lager 3X - plattor med 3 lager. Fixeringen utförs med raka och vinklade förstyvningar. Plåtens tjocklek är 16 mm, storleken på förstyvningens tvärsnitt beror på produktspecifikationerna.
  • Tre lager 3H - skiljer sig från 3X polymerer i rektangulärt bikakearrangemang. Färdiga produkter presenteras i 3 lösningar: 6, 8 och 10 mm tjocka.
  • Dubbelskikt 2H - inkludera ett par ark, har fyrkantiga celler, förstyvningar är raka. Tjocklek från 4 till 10 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cellplast är mycket billigare och lättare än gjuten . Tack vare den luftfyllda ihåliga bikakan får polymeren extra styrka men förblir lätt. Detta möjliggör tillverkning av lätta konstruktioner, samtidigt som kostnaderna reduceras avsevärt. Förstärkare ökar den maximala böjningsradien. Cellulärt polykarbonat med en tjocklek på 6-10 mm tål imponerande belastningar, men till skillnad från glasbeläggningar går det inte sönder eller smulas i skarpa fragment. Dessutom presenteras produkten i butiker i en mängd olika nyanser.

Nackdelarna med en cellulär polymer är desamma som för en monolitisk panel, men priset är mycket lägre. Alla prestandaegenskaper hos ark är endast kända för tillverkare.

Vanliga användare tvingas fatta beslut om användningen av detta eller det här materialet, guidat av recensioner från de personer som använde detta material för konstruktion av visir i praktiken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst noteras ett antal funktioner

  • När det gäller värmeledningsförmåga skiljer sig monolitiskt polykarbonat lite från cellulärt polykarbonat . Detta innebär att is och snö kommer att lämna kapellet av cellulär polymer inte sämre och inte bättre än från en struktur gjord av monolitisk plast.
  • Böjningsradien för en gjuten panel är 10-15% högre än för en bikakeplatta . Följaktligen kan den tas för konstruktion av välvda baldakiner. Samtidigt är den bikakeflerlagrade polymeren mer anpassad för produktion av krökta strukturer.
  • Livslängden för monolitisk plast är 2,5 gånger längre än cellplast, vilket är 50 respektive 20 år . Om du har ekonomisk förmåga är det bättre att betala mer, men köp ett lock som kan installeras - och glöm det i ett halvt sekel.
  • Gjutet polykarbonat kan överföra 4-5% mer ljus än cellulärt polykarbonat . I praktiken är denna skillnad dock nästan omärklig. Det är ingen idé att köpa ett dyrt gjutmaterial om du kan ge en hög belysning med en billigare honungskaka.

Alla dessa argument betyder inte alls att monolitiska modeller är mer praktiska än cellulära. I varje enskilt fall måste det slutliga beslutet fattas utifrån kapellets strukturella egenskaper och dess funktion. Till exempel är massan av ett gjutet polykarbonatark cirka 7 kg per kvadrat, medan en kvadratmeter cellulärt polykarbonat bara väger 1,3 kg. För konstruktion av en lätt båge med parametrarna 1, 5x1, 5 m är det mycket mer praktiskt att bygga ett tak som väger 3 kg än att installera ett visir på 16 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken tjocklek är bättre att ta?

Vid beräkning av den optimala polymertjockleken för att installera ett tak är det nödvändigt att ta hänsyn till kapellens syfte, liksom volymen av belastningar som det kommer att uppleva under drift. Om vi överväger en cellulär polymer måste du följa flera experttips.

  • 4 mm - Dessa paneler används för staket med små ytor med hög krökningsradie. Vanligtvis köps sådana blad för baldakiner och små växthus.
  • 6 och 8 mm - är relevanta för skyddsrum som utsätts för höga vind- och snöbelastningar. Sådana plattor kan användas för att göra carportar och simbassänger.
  • 10 mm - optimal för konstruktion av bodar som utsätts för intensiv naturlig och mekanisk belastning.

Polykarbonatets hållfasthetsparametrar påverkas till stor del av konstruktionsegenskaperna hos inre förstyvningar. Råd: det är lämpligt att beräkna snölasten för staketet med hänsyn till kraven i SNiP 2.01.07-85 för varje natur- och klimatregion i landet. När det gäller den gjutna polymeren är detta material mycket starkare än cellulärt. Därför är produkter med en tjocklek av 6 mm vanligtvis tillräckliga för konstruktion av parkeringsbodar och baldakiner.

Detta är tillräckligt för att ge den nödvändiga styrkan och hållbarheten hos skyddet i en mängd olika väderförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgval

Vanligtvis uppfattas de arkitektoniska särdragen i byggnader och utformningen av gardinstrukturer av människor som en ensemble. Det är därför när du väljer en färglösning för en polymer för ett tak är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till det allmänna färgschemat för angränsande byggnader . De mest utbredda är polymerer av grönt, mjölk och även bronsfärger - de förvränger inte de verkliga färgerna på föremål som placeras under skyddet. När du använder gula, orange och även röda toner kommer alla föremål under visiret att få en motsvarande ebb. När du väljer en nyans av polykarbonat är det nödvändigt att ta hänsyn till polymermaterialets förmåga att överföra ljus. Till exempel, mörka färger sprider det, det blir ganska mörkt under lock. Dessutom värms sådant polykarbonat snabbt upp, luften i lusthuset blir varm och det blir för varmt.

För täckning av växthus och uterum är gula och bruna paneler idealiska . De är dock inte lämpliga för att skydda poolen och rekreationsområdet, eftersom de inte tillåter ultraviolett ljus att passera igenom. I det här fallet kommer det att vara bättre att föredra blå och turkosa färger - vattnet får en uttalad havseb.

Men samma nyanser är oönskade för taket på en shoppingpaviljong. Blå toner förvränger färguppfattningen, vilket gör att frukt och grönsaker ser onaturliga ut, och det kan skrämma bort potentiella köpare.

Rekommenderad: