Glasjack: Egenskaper Hos Dubbel, Trippel, Enkel Jack Och Andra Typer För Glas. Hur Väljer Man?

Innehållsförteckning:

Video: Glasjack: Egenskaper Hos Dubbel, Trippel, Enkel Jack Och Andra Typer För Glas. Hur Väljer Man?

Video: Glasjack: Egenskaper Hos Dubbel, Trippel, Enkel Jack Och Andra Typer För Glas. Hur Väljer Man?
Video: Vlad and Niki dress up costumes and play - kids toys stories 2024, Maj
Glasjack: Egenskaper Hos Dubbel, Trippel, Enkel Jack Och Andra Typer För Glas. Hur Väljer Man?
Glasjack: Egenskaper Hos Dubbel, Trippel, Enkel Jack Och Andra Typer För Glas. Hur Väljer Man?
Anonim

Användning med glas kräver alltid maximal uppmärksamhet och största omsorg, särskilt om det har en stor yta. Detta komplicerar arbetet och behovet av att transportera och lyfta panelen till en höjd. Vid vårdslös hantering utesluts inte skada på den arbetande personen, därför ger användningen av ett glasjack den nödvändiga prestandan och minimerar också risken för skada och förstörelse av glasytan. Vi kommer att berätta om vad den här enheten är, vad den är och hur du använder utrustningen korrekt i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Glasjacket är utformat för att greppa och hålla produkter med jämna och släta ytor under lång tid. Fastän det är en mycket användbar enhet som är mycket efterfrågad i en mängd olika branscher , inte alla användare vet vad ett glasjack är och vad dess struktur är.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska noteras att själva verktyget kännetecknas av exceptionell slitstyrka och hållbarhet … Glasuttag med plast- och aluminiumkroppar är utbredda - sådana produkter kan behålla sitt utseende och prestanda under lång tid även i områden med hög luftfuktighet. Faktum är att en sådan enhet fungerar analogt med kraftfulla sugkoppar - de fäster vid glasets yta och håller den därmed i ett förhöjt tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glasuttag kan tillverkas i olika versioner, som alla är konstruerade för en viss vikt, beroende på vilken enhet som kan ha en eller flera koppformade sugkoppar . Enheten har ett plasthandtag för enkel transport. Vänligen notera att att lyfta en sådan domkraft för hand kan vara svårt och till och med farligt - ofta skadas glaset . För att förhindra att detta händer ger designen speciella klämmor som försiktigt trycker på sugkopparna. Således, när de sänks, är skålarna ordentligt fastsatta på ytan.

Vissa användare är rädda för att handtaget lossnar och glaset faller av när de bär det. För att minimera dessa situationer är det bäst att använda dubbla eller till och med trippeluttag. I detta fall, även om en av sugkopparna rör sig bort, fungerar resten som ett skyddsnät.

Det enda villkoret för säker rörelse av panelen med en domkraft är att glaset måste vara rent och torrt. Annars kommer enheten helt enkelt inte att fixas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan flytta inte bara glaspaneler utan också några andra material med en slät yta, till exempel konststen, plywood, kakel, samt några andra byggmaterial. Följande situation händer ofta: golvet är fodrat med ett tätskikt, och det är extremt oönskat att flytta på det. Samtidigt fixeras elementen från det framtida klinkergolvet som monteras på varandra ovanifrån. Naturligtvis kan du numrera dem och flytta dem till ett annat rum för att sedan smörja in dem en efter en och sätta tillbaka dem. Det blir dock mycket lättare att använda ett glasjack - använd den för att lyfta fragmenten av golvet, sprida den med en fixeringsmassa och sätt omedelbart tillbaka den på plats, utan att störa den övergripande installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glasjack kan användas vid transport av möbler om det inte finns något att ta tag i . Enheten kan lyfta tunga bänkskivor i porslin. Dessutom kan tillbehöret användas för att lyfta material till en höjd.

Bild
Bild

Vyer

Beroende på komplexiteten i det utförda arbetet och glasets dimensioner kan olika typer av glasdon användas. Manuell konstruerad för transport av plåtglas, har en relativt låg vikt i intervallet från 2 till 25 kg. Manuella installationer med en vakuumpump låter dig överföra glasblad som väger 40-80 kg. Mekaniserade glasuttag De används främst förutom kranar och är avsedda att arbeta med glasplattor som väger upp till 500 kg. Sådana anordningar är allmänt efterfrågade när man utför fasadglas.

Bild
Bild

Trots alla de existerande skillnaderna i konstruktionsegenskaperna hos olika typer av glasdon bygger de alla på samma driftsprincip. I funktionsplanet bildas en zon med reducerat tryck artificiellt.

Som ett resultat pressas installationens gripelement fast mot glasets släta yta, vilket ger de nödvändiga krafterna för dess tillförlitliga fixering och hållning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av den optimala modellen för ett glasuttag beror direkt på flera viktiga parametrar.

Enhetsmaterial

Mekanismen kan vara plast eller aluminium. När du väljer en viss modell bör särskild uppmärksamhet ägnas inte bara materialet, utan också fodralets form. Var noga med att plocka upp elementet och se till att det är bra och genomtänkt ergonomi . Det finns en uppfattning att ett metallhölje är tyngre än ett plast - detta är långt ifrån alltid fallet, särskilt om aluminium används för tillverkning. Numera kan du hitta ganska pålitliga plastfodral, som är mycket praktiska att arbeta med. En annan tveklös fördel är närvaron av gummikuddar på handtaget.

Dessutom är kvaliteten på plastdelar inte nödvändigtvis sämre än metalldelar, men till ett pris är det naturligtvis metallprodukter som kommer att bli mycket dyrare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antal sugkoppar

Ju fler det är, desto högre blir den totala bärförmågan . Det bör noteras att i en professionell miljö används enkla uttag med en enda sugkopp nästan aldrig - i ett pålitligt verktyg bör det finnas minst två av dem, och ännu bättre om det finns samma antal handtag. Denna design gör att du enkelt kan lyfta en glaspanel som väger upp till en centner. Oftast köper hantverkare en glasjack med tre sugkoppar arrangerade i en triangelform. Med hjälp av denna design är det inte bara bekvämt att flytta helglasögonen, utan du kan också enkelt vända dem på ena sidan om det behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att flytta plattor som väger upp till 150 kg, är det bättre att överlåta detta till ett glasjack med fyra sugkoppar. Samma konstruktioner gör det möjligt att transportera glas till en stor höjd, men i detta fall är det mycket viktigt att se till att det finns en tillräcklig tillförsel av själva domkraften. Det är bäst att välja en modell som har den nödvändiga lastkapaciteten . - endast i detta fall är det möjligt att säkerställa en tillräcklig nivå av tillförlitlighet och säkerhet för glasrörelser. Designets egenskaper hos fodralet kan återspeglas i produktens totala kostnad.

Vissa moderna enheter har små gångjärn som begränsar avståndet mellan de enskilda sugkopparna eller sätter dem i ett atypiskt läge. En sådan lösning är efterfrågad om det är nödvändigt att flytta en trappad glasstruktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var noga med att uppmärksamma tillverkningsdatumet för glasjacket . För den överväldigande majoriteten av mekanismerna spelar detta naturligtvis ingen speciell roll, så i onlinebutiker och på annonsplatser kan du fortfarande hitta några konserverade modeller av IP-4402 pneumatisk spikare, som tillverkades redan på 90-talet. förra århundradet. När det gäller uttag har detta kanske inte den bästa effekten på sugkopparnas tekniska tillstånd - det är aldrig känt under vilka förhållanden gummit lagrades och hur detta påverkade dess fixeringsegenskaper.

Sammanfattningsvis kommer vi att ge några rekommendationer som underlättar din användning av domkraften mycket. Genom att använda ett sådant verktyg, var noga med att ha en mjuk bomullshandduk nära till hands - det är bekvämt för henne att torka av glasytan på de material som överförs för att säkerställa god vidhäftning. Förresten, hon kan också torka av sugkopparna själva då och då. Med jämna mellanrum måste sugkopparna bytas ut - det är lämpligt att göra detta vartannat år, du kan alltid hitta ett reparationssats på vilken byggmarknad som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var vänlig och uppmärksamma att sugkoppar kan misslyckas mycket tidigare - detta händer om du råkar repa deras inre yta … Erfarna glasmästare vet dock mycket väl hur membran kan repareras snabbt och billigt. För att göra detta måste du alltid ha en burk med cyanoakrylatlim på gården, till exempel Cosmophen . Efter att ha bearbetat den inre ytan av gummit med en sådan komposition kommer du inte bara att kunna fortsätta använda verktyget utan problem, utan du kommer att avsevärt utöka funktionen hos ditt glasjack. Efter en sådan behandling kommer den att kunna greppa även korrugerade och ojämna ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dubbelglasjacket visas i videon nedan.

Rekommenderad: