Rackuttag: Hur Man Använder? Hur Fungerar Enheten? Betyg På Bilmodeller. Hur Väljer Man SUV: Er Och Andra Typer Av Bilar?

Innehållsförteckning:

Video: Rackuttag: Hur Man Använder? Hur Fungerar Enheten? Betyg På Bilmodeller. Hur Väljer Man SUV: Er Och Andra Typer Av Bilar?

Video: Rackuttag: Hur Man Använder? Hur Fungerar Enheten? Betyg På Bilmodeller. Hur Väljer Man SUV: Er Och Andra Typer Av Bilar?
Video: Hur en bil fungerar - Grundläggande saker till din första körlektion 2024, Maj
Rackuttag: Hur Man Använder? Hur Fungerar Enheten? Betyg På Bilmodeller. Hur Väljer Man SUV: Er Och Andra Typer Av Bilar?
Rackuttag: Hur Man Använder? Hur Fungerar Enheten? Betyg På Bilmodeller. Hur Väljer Man SUV: Er Och Andra Typer Av Bilar?
Anonim

De enastående prestandaegenskaperna hos moderna lyftmekanismer förklarar fullt ut mångas önskan att lära sig allt om rack- och pinjonkontakter. Först och främst bör det noteras att de idag används flitigt på olika områden. Samtidigt har rack-and-pinion-uttag blivit en integrerad del av arsenalen för bilister. Detta är viktigast för dem som gillar att erövra terräng.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Den överväldigande majoriteten av mekanismer med ökad bärighet, ur designfunktionens synvinkel, tillhör kategorin rack- och pinjonkontakter . Sig design inkluderar en kuggstång placerad vertikalt, samt en bas och en enhet för fixering av vikter. Det kan kallas med fullständigt förtroende så enkelt och pålitligt som möjligt.

De främsta konkurrensfördelarna med enheten, som kallas rack och pinion, är imponerande nyttolast och ökad effektivitet … Denna mobila mekanism hanterar tunga laster enkelt. Vi pratar i synnerhet om fordon, på grundval av vilka många anser att en sådan domkraft är bil. Många positiva recensioner från utrustningsägare beror bland annat på dess multifunktionalitet.

Så att lyfta en bil kan göras på flera sätt. Dessutom kan rack- och pinjonkontakten ersätta vinschen, samt utföra funktionerna hos en klämma eller en press.

Bild
Bild
Bild
Bild

Objektivt bedöma prestandan för den beskrivna utrustningen är det värt att lyfta fram följande tydliga fördelar:

  • maximal tillförlitlighet och användarvänlighet;
  • rörlighet, så att du kan använda domkraften på svåråtkomliga platser, begränsat utrymme;
  • underhållbarhet;
  • varaktighet;
  • multifunktionalitet;
  • möjligheten att använda både i vertikala och horisontella positioner.
Bild
Bild

En annan egenskap hos tandhjulsmekanismer är lyfta laster på två sätt: på tassen och direkt på själva huvudet . Det andra alternativet ger betoning på topplattan, som har en avlastning, vilket i sin tur förhindrar glidning. Användningen av foten och bottenplattan är mest användbar i situationer där belastningen är för låg. Det är viktigt att ta hänsyn till att i detta fall kommer enheten att fungera med en lastkapacitet reducerad med nästan en tredjedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

För att fullt ut förstå principen för drift av ett rack och pinion jack måste du först ha en uppfattning om dess struktur. Designen av moderna Hi Jack -modeller innehåller följande element:

  • övre fästet och dess bult;
  • skena av den så kallade perforerade typen;
  • brytare och omkopplingsbult med bricka och mutter;
  • handtag (spak) av metall, med en hållare och ett lås;
  • vevstång, axel och vevstångsbult;
  • en stor lyftplattform med en så kallad näbb;
  • returstång och fjäder;
  • korsa och lyft fingrarna;
  • lyftstift fjäder;
  • litet område;
  • Klack och sprint.
Bild
Bild
Bild
Bild

Operationsalgoritmen för alla rack och pinion uttag är baserade på flytta lasten mellan de två plattformarna som nämns ovan, placerade på skenan . I detta fall är vevstaken ansvarig för trycköverföringen. I det första lyftsteget är handtaget placerat strikt vertikalt, och hela lasten faller på en stor plattform. Så snart spaken sänks, ansluter vevstaken mot den lilla plattformen. Hon överför i sin tur lasten till det övre stoppet tills fingret är i nästa cell.

Det är viktigt att ta hänsyn till att belastningen på den lilla plattformen stannar vid denna rörelse från ett hål i skenan till ett annat. Handtaget återgår sedan till vertikalt läge igen. Parallellt är det nedre anslaget ett hål högre.

Bild
Bild

Sänkning av lasten sker i omvänd ordning . Den lilla plattformen tar all last när spaken är i horisontellt läge. När handtaget höjs riktas den stora plattformen nedåt tills tappen är ett hål i stället lägre.

Bild
Bild

Vad behövs det för?

Som redan nämnts är den övervägda typen av enheter för att lyfta stora och tunga laster en multifunktionell utrustning. Baserat på detta är det värt att överväga hur exakt sådana jack används, särskilt för bilar. I det här fallet talar vi om följande alternativ för att lyfta fordonet.

  • För fordonets konstruktionselement . I detta fall placeras själva lyftanordningen initialt på en hård yta. I praktiken är det en av de mest effektiva och bekväma att rycka upp en bil bakom förstärkta element som trösklar. Som ett resultat är det möjligt att ta sig ur en djup brunn eller grop på terrängen.
  • För hjulet . Detta alternativ är relevant i de fall ovanstående strukturelement saknas eller inte har tillräcklig styvhet. Det är viktigt att komma ihåg att detta alternativ för användning av domkraften ger närvaron av en speciell enhet som kallas Lift Mate. Den sätts på "näbben" på domkraften och hakas fast på fordonets hjulskiva med hjälp av selar med krokar.
  • För stötfångaren . Denna metod är effektiv både när du "sparar" en bil och när du utför reparationsarbete. Vi pratar särskilt om byte av hjul. Vissa Hi Jack -modeller har en stötfångarlift, som är en kedjesele. Den är utrustad med en "näbb" -fäste och en krok med vilken du kan greppa de olika styrkelementen i bilen som ligger under stötfångaren.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom allt ovanstående kan kuggstångsmekanismen effektivt utföra vinschens funktioner … Tidigare var uppmärksamheten inriktad på mångsidigheten hos Hi Jack. Ofta måste offroad-erövrare hantera behovet av att befria fordonet från lera eller snö fångenskap. Om bilen behöver förflyttas en kort sträcka kan det vara tillräckligt med kapaciteten hos rack- och pinjoliftet. Det är viktigt att ta hänsyn till att den maximala skenlängden för de allra flesta Hi Jack -modeller är 1,5 meter.

Det bör också komma ihåg det rack och pinion uttag är efterfrågade inte bara av jippers.

Dessa enheter används framgångsrikt för att utföra annat arbete, inklusive montering. Det är därför Hi Jacks anses välförtjänt som universell utrustning och är efterfrågade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Nu på marknaden finns det mer än ett brett utbud av lyftmekanismer. Deras lista innehåller till exempel en växellåda. Dessutom kan alla tillgängliga enheter delas in i två huvudkategorier - manuell och elektrisk. I sin tur har var och en av dem, med hänsyn till designfunktionerna, följande typer:

  • pneumatisk;
  • skruva;
  • hydraulisk;
  • kuggstångsväxel.

Alla dessa uttag utför identiska funktioner. De är konstruerade för att lyfta tunga laster till flera meters höjd med möjlighet att fixa dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I en situation med rack- och pinjonkontakter bör särskild uppmärksamhet ägnas åt väggmodeller … De kan inte bara lyfta och sänka lasten utan också att flytta den horisontellt. De används ofta vid manipulering av tunga grindar eller lock till stor utrustning.

För närvarande är en av branschledarna Amerikanskt märke Hi-Lift . Det finns två typer av rack och pinion uttag av detta märke på den ryska marknaden. Dessa är enheter gjorda av stål och gjutjärn. De är lika framgångsrika i att lyfta och fixa laster upp till 1,5 ton.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modellbetyg

En av de viktigaste konkurrensfördelarna som är lönsamma markerar Hi-Jeck mot bakgrunden av de flesta andra typer av knektar, är lyfthöjden. Men andra egenskaper spelar också roll när du väljer en specifik modell av hissen. Högkvalitativa recensioner och objektiva betyg, som inkluderar de bästa representanterna för ledande tillverkares modelllinjer, hjälper till att förstå det stora utbudet av modeller på marknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som redan nämnts innehåller listan över de mest populära modellerna produkter från amerikanen av Hi Lift . De rackjack som den producerar är bättre kända som Hi Lift Jack. För tillfället har de funnit mer än utbredd användning.

De används oftast för att lyfta terrängbilar och stadsjeepar. Du kan utvärdera jackens prestanda med hjälp av exemplet på två populära modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hej Lift 485:

  • längd - 120 cm;
  • vikt - 13 kg;
  • arbetslyftshöjd - 99 cm;
  • arbetsförmåga - 2 268 kg;
  • kritisk belastning - 3 175 kg.

Denna representant för familjen av det kända varumärket kan med säkerhet kallas en universell rack och pinion jack.

Bild
Bild

En annan ganska vanlig modell är Hej Lift Jack 605 … Den har följande parametrar:

  • längd - 150 cm;
  • vikt - 14 cm;
  • arbetslyftshöjd - 127 cm;
  • arbetsförmåga - 2 268 kg;
  • kritisk belastning - 3 175 kg.
Bild
Bild

En annan modell av uttag som representeras på den amerikanska marknaden och tillverkas i Kina är AE&T 48 T41003 … Enheten kan lyfta laster till en höjd av 10, 5 m och väger bara 13 kg. Utöver dessa indikatorer inkluderar dess främsta fördelar:

  • maximal enkelhet och användarvänlighet;
  • ingen glidning av handtaget (spaken);
  • maximal stabilitet med ett brett stöd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Celestial Empire i det ansedda marknadssegmentet representeras av MATRIX 505155 . Modellen är tillverkad av högkvalitativt material som garanterar tillräcklig hållbarhet. Enheten kan lyfta laster som väger upp till 3 ton och hålla dem i önskad höjd. Det bör noteras att den nedre tröskeln för att plocka upp denna domkraft är 153 mm och den maximala lyfthöjden är 0,7 m … Det används i stor utsträckning på servicestationer under reparation av bilar och till och med minibussar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan representant för familjen av kinesiska lyftmekanismer, som intar en ledande position i nuvarande betyg, är modellen SkyWay S-01803005 . Tack vare introduktionen av avancerad teknik och innovativa lösningar har utvecklarna kunnat minimera den tid som spenderas på att höja och sänka fordonet och andra laster med hjälp av denna rack och pinion jack. Smidig rörelse i båda riktningarna säkerställs av en högkvalitativ stegmekanism. Samtidigt är den maximala bärförmågan 3,5 ton.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvinga 08-08-03 - professionell lyftutrustning från en rysk tillverkare. Denna modell har blivit en del av arsenalen för många däckbutiker och bensinstationer. En av de viktigaste konkurrensfördelarna i detta fall är maximal livslängd, även under de mest allvarliga driftförhållandena.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en specifik utrustningsmodell rekommenderas det starkt att först studera enheten, driftsprincipen och de viktigaste egenskaperna hos rack- och pinion -uttag. I det här fallet är en av nyckelpunkterna jämförelsen av representanter för olika rader. Samma Det är viktigt att ta hänsyn till att säkerheten för arbetsprestanda direkt beror på rätt val.

När du väljer en rack-and-pinion jack rekommenderas det först och främst att fokusera på följande kriterier

  1. Bärförmågan, som specialiseringen av utrustningen direkt kommer att bero på. I det här fallet talar vi om enkel lyftning av en personbil eller om att lyfta och hålla tunga laster. Det är också värt att uppmärksamma vikten av själva instrumentet. En lätt jack blir mer bekväm att använda.
  2. Dimensionerna, formen och kvaliteten på stödplattformens täckning, som är ansvarig för hissens stabilitet och följaktligen säkerheten för dess drift.
  3. Pickup höjd. Enligt aktuell statistik är modeller med låg hämtning störst efterfrågan.
  4. Maximal lyfthöjd. Det är omöjligt att definiera den optimala indikatorn i denna situation, eftersom den bestäms av driftförhållandena.
Bild
Bild

Med hänsyn till de angivna punkterna kan du göra det mest korrekta valet i varje specifik situation. Men det är viktigt att komma ihåg att nu erbjuder många tillverkare från olika länder sina produkter. Vilken att ge företräde åt, varje potentiell köpare bestämmer individuellt, styrd av erfarenhet, såväl som ekonomisk förmåga.

För de mindre erfarna rekommenderas att, förutom allt ovan, fokusera på recensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Driften av någon lyftutrustning är oundvikligen förknippad med potentiella risker. Detta gäller naturligtvis situationer där du behöver höja och sänka bilen. Men oavsett vilket arbete som utförs rekommenderas det starkt att följa följande grundläggande regler.

  1. Först och främst måste du noggrant studera instruktionerna som bifogas utrustningen.
  2. I processen för att utföra manipulationer ska människor inte vara i närheten av den lyftade bilen eller annan last.
  3. Kontrollera noggrant domkraften för att identifiera skador i form av chips och olika deformationer. Separat är det värt att fokusera på stiftens och skenans skick.
  4. Enheten, trots enkelheten i dess design, måste rengöras och underhållas regelbundet.
  5. Utrustningen får endast användas med smörjmedel av god kvalitet (teflon eller silikon). Detta kommer att maximera dess livslängd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis kommer algoritmen för att arbeta med rack och pinion jack i varje specifikt fall att ha sina egna nyanser. Det finns dock en viss instruktion enligt vilken det är nödvändigt att utföra följande åtgärder när du lyfter och sänker bilen:

  1. Placera skor under fordonets hjul.
  2. Placerar jackplattan på en plan och solid yta.
  3. Höj omkopplaren.
  4. Vrid spaklåset och dra tillbaka det något.
  5. Sätt "näbben" under belastning och höj sedan elementet till maximalt säkert stopp.
  6. Sänk och höj handtaget med båda händerna. I detta fall måste domkrokens krok och häl förbli stilla.
  7. Lås spaken horisontellt när du lyfter till önskad höjd.
  8. Installera en tonvikt (oftast används speciella reparationsställ), sänk bilen på den och ta bort lasten från lyftutrustningen.
Bild
Bild

Sänkning av fordonet eller annan last utförs i omvänd ordning. Detta kräver:

  • placera domkraften korrekt och höj föremålet något;
  • ta bort den tidigare installerade tonvikten;
  • lyft handtaget till ett vertikalt läge;
  • sänk omkopplaren hela vägen;
  • sänk lasten genom att flytta spaken upp och ner;
  • ta av lasten från utrustningen.

Efter avslutat arbete, ställ handtaget i vertikalt läge och fixa det med ett speciellt fäste.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg det användning av alla apparater och utrustningar kan vara förknippad med hälsofara och ofta liv . På grundval av detta bör särskild uppmärksamhet ägnas åt iakttagande av säkerhetsföreskrifter. Naturligtvis är kugghjul och lyft av tunga laster inget undantag.

Det är viktigt att komma ihåg att uttag av den aktuella typen, oavsett alla deras prestationsindikatorer, det rekommenderas inte att använda det för långvarig hållning av fordonet i upphöjt läge . En lättsinnig inställning till rekommendationer och överförtroende i enhetens tillförlitlighet kan leda till allvarliga konsekvenser.

Bild
Bild

Det finns ett antal regler, vars efterlevnad hjälper till att säkra processen för att utföra det nödvändiga arbetet så mycket som möjligt. Vi talar om följande viktiga punkter.

  1. Maskinen ska vara så nivå som möjligt. Naturligtvis, när man erövrar terräng, är uppfyllandet av detta villkor nästan omöjligt.
  2. Innan du lyfter en bil måste alla dess rörliga delar blockeras.
  3. Du bör också se till att växeln framåt eller bakåt är inkopplad. Det kommer inte vara överflödigt att sätta bilen på handbromsen. Med andra ord är det nödvändigt att utesluta möjligheten till rörelse.
  4. Lyft bör göras smidigt, utan ryck.
  5. Placera vid behov ett hårt material under enhetens stödområde. Det är inte tillåtet att använda tegel och liknande föremål.

Efter att ha lyft fordonet och installerat stödet rekommenderas det starkt att du ser till att det är det hållbarhet . För detta ändamål kan du skaka föremålet från sida till sida. Först efter detta är det tillåtet att utföra det avsedda arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bruksanvisningen för rack- och pinjonkontakten presenteras i videon nedan.

Rekommenderad: