Elektronisk Kaliber: Digitala Modeller 150-250 Mm. Hur Väljer Och Använder Man? Betyg Av De Bästa. Hur Fungerar Han?

Innehållsförteckning:

Video: Elektronisk Kaliber: Digitala Modeller 150-250 Mm. Hur Väljer Och Använder Man? Betyg Av De Bästa. Hur Fungerar Han?

Video: Elektronisk Kaliber: Digitala Modeller 150-250 Mm. Hur Väljer Och Använder Man? Betyg Av De Bästa. Hur Fungerar Han?
Video: Hur väljer du rätt element? Elgiganten förklarar 2024, April
Elektronisk Kaliber: Digitala Modeller 150-250 Mm. Hur Väljer Och Använder Man? Betyg Av De Bästa. Hur Fungerar Han?
Elektronisk Kaliber: Digitala Modeller 150-250 Mm. Hur Väljer Och Använder Man? Betyg Av De Bästa. Hur Fungerar Han?
Anonim

Tillsammans med en mikrometer, borrmätare och andra instrument för mer exakta mätningar används också en tjocklek. Detta är inte bara en linjal, utan mer exakt än det, ett verktyg som mäter avstånden mellan kanterna på delar med en noggrannhet på 0,1 mm.

Bild
Bild

Funktioner och syfte

En tjocklek låter dig mer exakt bestämma de yttre och inre diametrarna för luckor och hål, längden och djupet på delar i olika projektioner. Med en specialkaliper kan du också mäta avståndet i spår, hål med liten diameter, avståndet i den del som bearbetas på ett visst sätt, avståndet mellan axlarna, tjockleken på rörväggarna etc.

Den klassiska tjockleken kan modifieras och förbättras med hjälp av ytterligare vågar och element i dess design, vilket gör det möjligt att utöka tillämpningsområdet och omfattningen.

Bild
Bild

I sin enklaste form består huvudkroppen av en fast bas med en vänster käke . Den högra rör sig tillsammans med en rörlig styrning - en stång och är fast ansluten till den. Detta par käkar används för externa mätningar. Det andra paret har tänder som har vridits 180 grader och rör sig på samma sätt som det första paret och tjänar till att mäta inre diametrar och avstånd. Det finns en andra skala på stapeln, som hjälper till att mer exakt mäta önskat avstånd. I slutet av linjalen finns en djupmätare som låter dig läsa avståndet för hålens djup. För att fixera avläsningarna från delen eller hålet, så att stången inte rör sig, finns en hållarskruv med ett handtag.

Men ett obligatoriskt attribut för en digital tjocklek är en digital modul med display.

Sensorn för rotation av valsen som rullar längs stången är placerad inuti - den räknar med hur långt den rörliga delen har rört sig och styrs av huvudskalan.

Bild
Bild

Noggrannheten för den digitala mätaren är upp till 0,01 mm, vilket gör den närmare en analog mikrometer . En mekanisk mikrometer har också en noggrannhet på upp till 10 mikron, men i och med att mätområdet är begränsat till 2,5-10 cm, och för en tjocklek är detta begränsningsavstånd mycket större-15-130 cm. En elektronisk bromsok är, i faktiskt, en enkel mikrodator med processor, ADC, RAM.

Bild
Bild

Om en rent mekanisk (analog) bromsok inte har särskilda krav för fel ("så mycket som jag såg, noterade jag så mycket"), så i en digital, enligt GOST och internationella standarder, bör felet inte vara mer än 10% av examenspriset.

Om du stöter på en tjocklek med hög precision, vars noggrannhet är nära mikrometrisk (0,01 mm), bör dess fel vara en mikron. Om det finns en signifikant avvikelse från denna indikator ges tjocklek efter att produkten lämnat transportören för omverifiering eller avvisas.

Tillämpningsområdet för tjocklek - metallbearbetningsproduktion , bilindustri och bilservice, reparation av alla typer av utrustning och produkter, konstruktion.

Bild
Bild

Funktionsprincip

Principen för vilken kaliper som helst är baserad på sammanfallet av de nödvändiga skalmärkena på de stationära och infällbara delarna. Men en digital enhet har sina egna egenskaper. Den använder en kapacitiv matris med en kodare. Enkelt uttryckt, ett par enkla kondensatorer fungerar i kretsen, anslutna genom varandra, och topplattan på var och en av dem är en gemensam terminal . För att skapa en kapacitiv kombination används flera kondensatorplattor.

Bild
Bild

Ett sådant system har ett känsligt svar på sensorrörelser . Den roterande delen i detta system är reglaget. Den fasta delen placeras i en linjal av stål. Det digitala blocket med en reglage är fixerat på den rörliga delen av bromsoket. När man flyttar isär tjocklekarnas käftar flyttas inte bara den rörliga delen, utan reglaget roterar och drar den i rätt riktning.

Bild
Bild

Ett långtidsminnechip, eller ROM, innehåller ett mikroprogram som laddas in i processorn varje gång den digitala modulen slås på och organiserar dess drift. Den tolkar data som tas emot från bromsokssensorn via ADC till avläsningar och visar dem på displayen.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fördelar med den digitala bromsok.

  1. Ökad noggrannhet och lågt fel, vilket är extremt viktigt för noggranna mätningar, där den minsta skillnaden i en viss del omedelbart kommer att orsaka instabil drift i hela mekanismen eller installationen.
  2. Förenklad verifiering (eller kalibrering) - när det är nödvändigt att kontrollera flera kalibrers funktion samtidigt.
  3. Uppfattningshastigheten och överföringen av mottagna data. Detta är extremt viktigt i produktionen, där transportören har en inspektör som bestämmer noggrannheten och noggrannheten hos vissa dimensioner hos de producerade delarna och identifierar tillverkningsfel. Enhetens avläsningar ges direkt - beräkningen på vågen krävs inte här.
  4. Nybörjare behöver inte lära sig hur mätningar görs - sensorn och den digitala modulen kommer att göra allt för dem.
  5. Möjligheten att växla från en typ av mätning till en annan - på multiprofildelar som har olika tillvägagångssätt för att mäta ett visst gap.
  6. Möjligheten att enkelt konvertera tum till centimeter och vice versa, samt överföra data med det inbyggda gränssnittet för extern kommunikation med datorer och mobila enheter.
Bild
Bild

Nackdelar med en elektronisk enhet

  1. Närvaron av ett batteri - om du glömmer att byta ut det i tid kommer du att ställas inför behovet av att göra mätningar "på det gamla sättet".
  2. Känslighet för hög luftfuktighet, stötar, stötar och vibrationer, vilket lätt kan skada den elektroniska modulen.
  3. Programvarufel på grund av stark störning i närheten, statisk känslighet. Därför är inoperabiliteten hos både enskilda funktioner och hela enheten som helhet. Indikationen kan försvinna - de flesta bromsok har inte bakgrundsbelysning och det är omöjligt att gissa att enheten fortfarande är användbar och funktionell (när displayen är avstängd).
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Kända tillverkare är följande företag:

  1. Microtech (Ukraina);
  2. Intertool, Miol, UKC, Vemer och Wenzhou Sanhe mätinstrument (Kina);
  3. Kom till, Digital (Sydkorea).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa modellerna idag ställde dock upp enligt följande (med början från de mest mångsidiga)

Holex 412805150 - vernierkaliper med 150 mm rörelse och microUSB -gränssnitt för överföring av data till en PC, smartphone eller surfplatta.

Bild
Bild

Yato idag har det rekordet för försäljning av sådana enheter. De har en hög kvalitet på utförandet, mätnoggrannheten är 25 mikron. Garantin är sex månader. På 1, 5 millisekunder kommer den att mäta. Lämplig för personer med behov av högprecisionsmätningar. Denna polska modell är pålitlig, den bästa när det gäller vardagliga uppgifter, som inkluderar sådana mätningar.

Bild
Bild

Montera digital bromsok - enheter med en oöverträffad konstruktionskvalitet och elektronisk modul, extrem klarhet och snabbhet i arbetet med små delar. Den svaga punkten är plasthöljet på den elektroniska delen. Mäter lika snabbt som den tidigare modellen, men noggrannheten når redan 10 mikron. Den kanadensiska produkten kombineras perfekt i kvalitet med sitt värde och är lämplig för småskalig produktion eller hemma.

Bild
Bild

IP67 Filetta 907 -serien - enheten ger genomgående hög noggrannhet. Det är möjligt att mäta under vattnet, eftersom det är utformat för nedsänkning i upp till 20 minuter. Har 300 mm avstånd.

Bild
Bild

CRIN SHTSTs-1-125 / 150 0,01 har en längd på upp till 250 mm, en noggrannhet på upp till 10 mikron.

Bild
Bild

MATRIX 31611 - mätområde upp till 200 mm, noggrannhet - som i föregående. Utrustad med en djupmätare. Ökad prestanda (upp till 1,5 ms). Fungerar vid en temperatur på 5-40 grader.

Bild
Bild

Modeller ШЦЦ-1/2/3 innehåller också en digital läsanordning - deras längd varierar från 15 cm till 1 m, de är professionella enheter.

Bild
Bild

" Ermak" MT-027 - mätområde upp till 150 mm, samma noggrannhet - 0,01 mm.

Bild
Bild

Qstexpress 150 - en exakt enhet, men dess kvalitet är genomsnittlig, motiverad endast i fråga om pris. Liten skillnad mellan skalorna på bäraren och avläsningarna på skärmen. Skyddad mot fukt, lätt att använda.

Bild
Bild

Qstexpress 008 - relaterad till den tidigare modellen, men har sin egen design. Plasthölje för den elektroniska modulen, noggrannhet - endast 0,1 mm, men lämplig för sällan användning. Det finns ingen låsskruv. Prestandan är fortfarande densamma - 1,5 ms.

Stödstrukturen för alla dessa bromsok är gjorda av rostfritt stål, det finns stöd för båda åtgärderna, automatisk avstängning när användaren är inaktiv (efter en minut).

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du köper en tjocklek kontrollerar du noggrannheten, mätområdet (i längd), närvaron av en digital mätare, en djupmätarstift och en låsskruv, klornas integritet och hela stödstrukturen som helhet.

Det rekommenderas inte att köpa en tjocklek med ett försvagat eller lågkvalitativt digitalt modulhus - det går lätt sönder, och i bästa fall är det bara den analoga komponenten (skalmarkeringar) som finns kvar från bromsoket.

I värsta fall kan enheten misslyckas helt.

Bild
Bild

Kroppen på den digitala modulen måste vara tillverkad av en aluminiumlegering eller komposit av hög kvalitet . Det ska inte leka och knarra. Den ljusa skalan kan vara slående om du lämnade instrumentet någonstans, men det här är bara en trevlig bonus för det. Bromsoket måste tillverkas av sig själv åtminstone av aluminium eller en legering baserad på det. Men det bästa valet är just instrumentet i rostfritt stål.

Bild
Bild

Undersökning

Att kontrollera en tjocklek är en viktig aspekt innan du köper en. Det är oerhört svårt att få kalibreringsteknik nära fabriken hemma . Läs data från databladet.

Bild
Bild

Det får inte innehålla några felaktigheter eller brister i beskrivningen av enheten

  1. Under en extern undersökning kontrolleras integriteten och renheten hos "skivstångsmekanismen". Brist på tydlighet i notering, markering och rörelse är ett tecken på dålig prestanda, slösa inte bort din tid och pengar i det här fallet.
  2. Kontrollera om den rörliga ramen "sitter" på noll i utgångsläget (före mätningar).
  3. Se till att ljuset inte passerar genom kontaktlinjen när du mäter tjockleken, till exempel en platt bräda eller smartphone. Om så inte är fallet måste instrumentet vara fritt från damm och sandkorn, främmande partiklar (om de hittas). Samtidigt bör hans läppar tydligt vidröra, igen, inte släppa ljus genom slutlinjen.

Om den valda modellen har klarat testet och passar dig i alla avseenden kan du stanna vid det.

Bild
Bild

Hur man använder?

Enligt bruksanvisningen ska verktygsbackarna rengöras från främmande partiklar innan arbetet påbörjas. Hår som råkar fastna mellan dem, en ludd från stoppade möbler, etc. kan leda till ett överskott av avläsningarna med mer än det värde som är lika med enhetens deklarerade fel.

Bild
Bild

Att använda digitala bromsok skiljer sig från analoga bromsok med några ytterligare funktioner

  1. Använd knappen "tum och millimeter" för att välja den enhet som ska mätas.
  2. Om avläsningarna i början av arbetet inte är noll, tryck på knappen "Återställ till noll". Lossa låsskruven som håller i den rörliga delen av verktyget.
  3. Sprid käftarna, vars spetsiga kanter är riktade inåt.
  4. Placera delen eller röret som ska mätas mellan käftarna.
  5. Ta ihop dem så att de sitter tätt mot delen, dra åt fästskruven lätt.
  6. Kontrollera, mittemot vilken uppdelning pekaren (raden) finns. Instrumentet visar omedelbart önskat värde på displayen.
  7. Om du behöver beräkna skillnaden mellan två delar i samma projektion klickar du på knappen "Återställ till noll", lossar låsskruven och mäter samma yta på en annan liknande del. Bromsoket visar skillnaden från det tidigare erhållna värdet.
Bild
Bild

Det resulterande värdet blir delens storlek. Om du vill mäta de inre måtten, sätt in ytterligare ett par käftar, vars kanter sprids utåt, i hålet eller spåret, och sprid dem isär, fixera sedan skruven. De är placerade så att värdena uppmätta utifrån och inifrån är lika.

Om så inte är fallet anses enheten vara en falsk tjocklek.

Rekommenderad: