Bensintrimmerolja: Vilken Olja Ska Du Använda För Tvåtaktsborstare Och Andra Modeller? Hur Fyller Man På Borstklipparen Med Olja På Rätt Sätt?

Innehållsförteckning:

Video: Bensintrimmerolja: Vilken Olja Ska Du Använda För Tvåtaktsborstare Och Andra Modeller? Hur Fyller Man På Borstklipparen Med Olja På Rätt Sätt?

Video: Bensintrimmerolja: Vilken Olja Ska Du Använda För Tvåtaktsborstare Och Andra Modeller? Hur Fyller Man På Borstklipparen Med Olja På Rätt Sätt?
Video: Oljemålning - grunderna 2024, Mars
Bensintrimmerolja: Vilken Olja Ska Du Använda För Tvåtaktsborstare Och Andra Modeller? Hur Fyller Man På Borstklipparen Med Olja På Rätt Sätt?
Bensintrimmerolja: Vilken Olja Ska Du Använda För Tvåtaktsborstare Och Andra Modeller? Hur Fyller Man På Borstklipparen Med Olja På Rätt Sätt?
Anonim

Bensintrimmare är några av de mest populära gräsklipparna. De är lätta att använda, mobila, tillåter en person att inte vara beroende av ett uttag och visar utmärkta resultat på de platser där de används. Men för en stabil bensintrimmer behövs förbrukningsartiklar av hög kvalitet. I synnerhet pratar vi om bensin och olja. Det handlar om den sista komponenten som vi kommer att prata om i den här artikeln.

Utnämning

Motorolja är en speciell blandning av lösningsmedel och friktionsreducerande tillsatser. De bildar en viss viskositet och låter inte kompositionen tjockna när temperaturen sänks. Vanligtvis är oljor speciellt färgade i olika färger: grönt, rött eller blått . Detta gör att de inte kan bli förvirrade.

Observera att de kan variera i sammansättning, så bensintrimmerolja kommer att märkas "för trädgårdsarbete". Dessutom kan det fortfarande skilja sig åt i märkning: "2T" eller "4T". Den första är tvåtaktsolja, som hälls i motsvarande motor. Och den andra är avsedd att hällas i vevhuset.

Dessutom bör du vara medveten om att mineraliska och syntetiska oljor under inga omständigheter ska blandas på grund av att de har en annan bas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

En kvalitetsolja som kan hällas i en bensintrimmer måste uppfylla ett antal krav och standarder för att säkerställa tillförlitlig drift av enheten och dess prestanda. Oljan ska:

  • ge en ökad slitstyrka för olika element (särskilt växellådan är särskilt känslig för detta);
  • se till att rök- och avgaser bildas så lågt som möjligt;
  • tillåt inte för tidig antändning;
  • blanda väl med bensin när den utsätts för låga temperaturer;
  • har god viskositet och flödesegenskaper i olika temperaturområden;
  • vara så säker som möjligt när det gäller miljöpåverkan.
Bild
Bild

Som nämnts kommer tvåtaktsmotorolja att skilja sig från fyrtaktsmotorolja. Den har högre effekt, varför bränsle för den erhålls genom att blanda en viss mängd bensin och olja. För varje penselklippare kommer förhållandet att vara annorlunda. Du kan ta reda på dess betydelse i instruktionerna för enheten. Dessa proportioner måste observeras med maximal noggrannhet. Vid tillsats av tillsatser måste man beakta typen av motor.

Om mineraloljor används bör blandningen ske någonstans i förhållandet 1: 25, 30 eller 35, beroende på typ . Om vi talar om en syntetisk analog, kommer andelen att vara 1: 50 eller 80. Det vill säga en viss mängd olja är upplöst i bensinvolymen.

Bild
Bild

Olika sorter

Oljan som hälls i motorn kan skilja sig åt i produktionsmetoden. Enligt detta kriterium händer det:

  • mineral - denna typ erhålls under bearbetningen av petroleumprodukter;
  • syntetiskt - det erhålls genom bearbetning eller syntetisering av gas;
  • halvsyntetisk-denna typ har bättre egenskaper på grund av införandet av syntetbaserade komponenter i den.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olja för bensinknivar avser kompositioner avsedda för användning i luftkylda motorer, som har en förbränningskammarvolym på 50-200 kubikcentimeter. Dessutom kan varje tvåtaktsolja skilja sig från analoger i tillsatser som ger den vissa ytterligare egenskaper. De är av följande typer.

  • Antikläder . Oljans huvuduppgift kommer att vara att minska slitaget på delar under driften av enheten.
  • Antioxidant . De tillåter inte oxidation och gör det möjligt att bibehålla oljans prestanda under lång tid.
  • Rostskydds . Deras uppgift är att förhindra att korrosion bildas på motordelar.
  • Friktionsmodifierare . Dessa tillsatser kan avsevärt minska friktionskoefficienten.

Tvåtaktsolja från olika tillverkare kan skilja sig åt i kombinationen av tillsatser som används, vilket innebär att deras egenskaper kommer att skilja sig åt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyligen, när man köper olja för utspädning med bensin, kommer användarna mycket ofta över det faktum att speciella bokstavsförkortningar tillämpas på kapslarna. Dessa beteckningar görs inom ramen för API -klassificeringen. Tänk på vilka typer av oljor som finns i enlighet med den.

TA används för luftkylda buskskärare vars motorvolym inte är mer än 50 kubikcentimeter. Den kan användas inte bara för gräsklippare, utan även för mopeder, gräsklippare och andra typer av maskiner. För en bensintrimmer är detta den optimala lösningen.

Bild
Bild

TB används för att tanka en motorsåg , en skoter, moped eller motorcykel med en motorkapacitet på mindre än 200 kubikcentimeter. Den kan också användas för tankning av bensintrimmare.

Bild
Bild

TC är lämplig för gallring med bensin och häller i en snöskoter, motorcykel och annan typ av utrustning.

Bild
Bild

TD är avsedd för tankning av båtar , yachter och hoverboards.

Bild
Bild

Men förutom denna klassificering finns ofta andra bokstavsbeteckningar av typen FA-FD. Det ska sägas att API: et är en amerikansk standard som används i Europa. Men det finns en skillnad mellan europeiska och amerikanska regler för rökutsläpp. Av denna anledning bör ytterligare bokstäver också beaktas.

  • FA kan användas i länder där minsta avgasutsläpp krävs enligt lag. Subtil rök kan avges vid användning av oljor med detta märke.
  • FB - kan användas i länder där restriktionerna för utsläpp av rök och gaser är mycket strängare. I det här fallet kommer röken praktiskt taget inte att släppas ut.
  • FC - en transparent rök dyker upp här, som det mänskliga ögat inte kan märka.
  • FD är en speciell kategori oljor för 2-taktsmotorer, de skapar inte rök alls. De har ökade kemiska egenskaper. Vanligtvis används denna olja för blandning med bensin och efterföljande tankning av båtar och yachter.
Bild
Bild

Dessutom finns oljor i ytterligare två kategorier:

  • Selfmix;
  • Förblandning.

I det första fallet betyder detta att det är nödvändigt att utföra självblandning, vilket inte kräver skakning, och i det andra fallet kommer det också att vara nödvändigt att göra det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Låt oss nu försöka lista ut hur man väljer en bensintrimmerolja av hög kvalitet. Huvudfunktionen att se upp för är basnumret. Detta ögonblick utesluter oxidationen av delar där friktion observeras och bromsar deras deformation så mycket som möjligt. Ju mer denna förening används, desto snabbare tappar den sin alkalinitet och blir mer oxiderad . Den optimala indikatorn för surhet (PH) är ett värde på minst 8-9 enheter.

Den andra viktiga faktorn, som också har en allvarlig inverkan på bensintrimmerns prestanda, är oljans viskositet. Denna egenskap bestämmer möjligheten att använda enheten vid olika temperaturer. Sommarmärken av oljor börjar tjockna redan med ett minimalt temperaturfall.

Men med tanke på att dessa trimmare vanligtvis används på hösten och våren är det bäst att bara använda olja med sommarmarkeringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den tredje punkten, vars betydelse inte bör underskattas, är flampunkten . Denna indikator bör inte vara mindre än 225 grader. Annars brinner kompositionen ut mycket snabbt och belastningen på kolvgruppen börjar öka, vilket kommer att orsaka dess accelererade slitage. Dessutom kommer 4-taktsolja inte att fungera för 2-takts. Den senare typen av motorer används nämligen i de allra flesta gräsklippare.

Om vi pratar om tillverkare kan du göra ett litet betyg som låter dig navigera i formuleringarna som erbjuds av olika tillverkare. Till exempel, Stihl företag erbjuder syntetiska och mineraloljor av hög kvalitet, som redan har visat sig vara en utmärkt lösning när som helst på året.

Det anses vara mycket bra Shell Helix Ultra olja . Experter noterar dess höga egenskaper och utmärkta indikatorer på alkalinitet och viskositet. Dessutom produkter av märken som t.ex. Oleo Mac, Motul, Hammerflex, Echo … Om vi pratar om produkter från inhemska märken, bör du vara uppmärksam på Lukoil olja … Priset är flera gånger lägre än sina utländska motsvarigheter, men samtidigt har det hög kvalitet och goda tekniska egenskaper.

I allmänhet skulle den idealiska lösningen vara en syntetisk eller halvsyntetisk olja märkt TB eller TA.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

För andel olja som används, se ovan. Vi måste säga direkt att du inte ska avvika från de angivna värdena och späda ut bensin för ögat. I bästa fall behöver du bara byta olja, och i värsta fall kan motorskador inte undvikas.

Det är också viktigt att kunna förbereda blandningen korrekt. Det kan inte hällas i bensintanken. Det är bättre att hälla oljan i en speciell behållare som redan innehåller bensin . En plastflaska mineralvatten är perfekt för detta. Det är mycket viktigt här att det är rent, varför öl eller mjölkflaskor inte fungerar. Och det är bättre att det är en liter eller två liter, eftersom det kommer att vara svårt för många att beräkna hur mycket olja som ska hällas i en 1,5-liters eller 1,25-liters flaska. Du måste också ha en spruta till hands som fungerar som en dosimeter. Det är bäst att ta en vanlig medicinsk för 10 eller fler kuber.

Bild
Bild

Nu kommer vi att förklara steg för steg hur man gör en bra bensintrimmerolja

  1. Först måste du ta reda på exakt vilken typ av olja som krävs för en viss lie -modell, samt ta reda på det exakta förhållandet mellan bensin och olja för att skapa en blandning.
  2. Sedan måste du fylla behållaren. Behållaren ska inte fyllas med bensin till slutet, eftersom olja fortfarande måste passa där;
  3. Nu drar vi den nödvändiga mängden 2-taktsolja i sprutan och häller den i en flaska bensin. Du kan inte göra det motsatta, annars måste alla ingredienser bytas ut och blandningen måste göras om.
  4. Stäng flaskan med lock och rör om. Det är viktigt att inte glömma att du måste röra om blandningen om det finns orden Premix på flaskan med olja. Om det står Selfmix, hälls allt efter att ämnena blandats i tanken.

Nu återstår bara att fylla bensintrimmern, så kan du utföra det nödvändiga arbetet.

Rekommenderad: