Mekaniska Uttag: Vi Väljer Skruv, Flaska Och Teleskop, Kil Och Ställ Med En Last På 2 Ton Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Mekaniska Uttag: Vi Väljer Skruv, Flaska Och Teleskop, Kil Och Ställ Med En Last På 2 Ton Och Andra Modeller

Video: Mekaniska Uttag: Vi Väljer Skruv, Flaska Och Teleskop, Kil Och Ställ Med En Last På 2 Ton Och Andra Modeller
Video: Unboxing X-Wedge 2024, Maj
Mekaniska Uttag: Vi Väljer Skruv, Flaska Och Teleskop, Kil Och Ställ Med En Last På 2 Ton Och Andra Modeller
Mekaniska Uttag: Vi Väljer Skruv, Flaska Och Teleskop, Kil Och Ställ Med En Last På 2 Ton Och Andra Modeller
Anonim

Att lyfta olika belastningar i vardagen med hjälp av komplexa enheter är ganska utbredd. Men även en enklare teknik, som vanligtvis inte har motorer, är värd att studera noggrant. Det är användbart att till exempel känna till funktionerna i mekaniska uttag, deras allmänna prestanda, principerna för urval och möjligheter, nyanser i applikationen.

Bild
Bild

Särdrag

Huvuddragen i mekaniska uttag som skiljer dem åt i en separat form är hur de aktiveras. För att använda enheten måste du utöva fysisk kraft . Men schemat är mycket enkelt och pålitligt. Det är mekaniska uttag som är monterade som standard i de flesta personbilar. Ägarens huvudsakliga ansträngning under användning läggs på att flytta den huvudsakliga arbetsdelen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Grundstrukturen för mekaniska uttag är ganska begriplig. Men vi måste ta hänsyn till att det finns ett stort antal typer av sådana enheter. Och det är absolut omöjligt att säga exakt i förväg vad en viss modell består av. Men på ett eller annat sätt finns det tre huvudblock:

  • skapa en insats (handtag);
  • ett element som ansvarar för att lyfta eller pressa delar;
  • förbindelseled.
Bild
Bild

Vyer

För att flytta en bil, liksom att höja den, används ofta en flaskjack. Det fullständiga namnet är flaskkolvens hydrauliska domkraft . Dess huvudsakliga del är en cylinder. Att öppna cylindern avslöjar en kolv inuti. Beroende på konstruktionen kan den huvudsakliga arbetsvätskan (hydraulolja) placeras både i själva cylindern och i behållaren under den.

Direkt aktivering av enheten sker med en kolvpump . Den är ganska liten i storlek. Denna blygsamma detalj räcker dock för att oljan ska tvingas genom förbikopplingsventilen in i hålrummet under kolven. Diametrarna på kolven och cylindern i domkraften väljs på ett sådant sätt att den erforderliga kraften reduceras till ett minimum. När vätska pumpas under kolven kommer den mekaniskt att trycka ut den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter detta stiger också vikten ovanför kolven automatiskt. För att sänka domkraften, blöda långsamt bort hydrauloljan under kolven . Det kommer att flöda därifrån till toppen av cylindern eller till en speciell behållare. Systemets prestanda som helhet och andra nyanser beror till stor del på kapaciteten hos denna reservoar. När de pratar om en "vertikal" jack, menar de nästan alltid flaskplanen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kolvar och cylindrar kan bara röra sig strikt längs den vertikala axeln. Detta kan vara ganska obekvämt. Flasklyftare är särskilt dåliga när lasten är nära marken. Därför väntar svårigheter ägare till bilar med låg markfrigång.

Teleskopjacket är anordnat något annorlunda . Dess huvudsakliga arbetselement är samma kolv. Men redan två kolvar är installerade som standard. Tack vare detta tillägg kan lyfthöjden ökas avsevärt. Det är viktigt att dubbla kolvsystem fungerar lika bra som traditionella modeller med bara en kolv. Men komplikationen av designen gör utrustningen dyrare och tyngre, därför används den främst av reparationsorganisationer, och inte av enskilda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men kiljacket behövs inte längre av bilister . Ofta används en sådan anordning inom industriellt skogsbruk. Det används också vid byggandet av trähus. Slutsatsen är enkel: en speciell kil rör sig horisontellt. En sådan lösning är universell och pålitlig, den kan lyfta en last i många år i rad utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men kiluttag används i andra fall. Till exempel flyttar de tunga laster och hjälper till att skjuta isär delar av gjutgods. De är också lämpliga för att bestämma noggrannheten i installationen av utrustning och vid utbyggnad av smala öppningar i olika byggnader.

En rack och pinion jack är en mekanism med en manuell typ av enhet. Dessa modeller används för att lyfta laster under:

  • konstruktion;
  • reparera;
  • stärkande;
  • demontering;
  • rekonstruktion;
  • festvåning;
  • några andra verk på föremål av olika slag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det huvudsakliga arbetselementet är ett tandhylla av ensidig typ . Den nedre änden viks tillbaka så att laster kan lyftas i rät vinkel. Stödkoppen är placerad så lågt som möjligt. Bibehållandet av vikter som har lyfts på skenan utförs med speciella låsknutar. Lyftkapaciteten kan vara 2500-20000kg.

Bild
Bild

Men inom biltjänster finns ofta en rullande domkraft. Det kommer att vara användbart att köpa det för avancerade bilägare . En sådan anordning har en horisontell design. De skruvas fast på karossen när hjulet monteras. De låter dig också rulla upp hissen utan att lyfta den från ytan (förutom kanske för att övervinna trösklar och andra hinder). Supportens tillförlitlighet säkerställs exakt på grund av det faktum att enheten samtidigt som bilen lyfts går djupare under den.

Bild
Bild

Växelmekanismen är typisk för växellådor . Mekanismen drivs i rörelse genom att skruva loss handtaget. Lyftkapaciteten kan variera från 3000 till 20 000 kg. Men för privat bruk kan du också köpa en skruvjack.

Bild
Bild

Detta är en helt pålitlig och robust enhet som används framgångsrikt i en mängd olika situationer.

Modellbetyg

Knektar med en lyftkapacitet på 2 ton ger ett bra resultat. " Bison Master 43040-2 " … Denna skruvanordning har en lyfthöjd på 0, 12 m. Lasten lyfts till en höjd av 0, 395 m. Lyftets vikt är 3, 5 kg; det är tillräckligt för att arbeta med personbilar.

Bild
Bild

Bärkapacitet 3 t har en domkraft " Autodelo 43330 " … Huvudmekanismen är en specialskena. Lyfthöjden når 0, 645 m. Lastning kan tas upp på 0, 13 m höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver lyfta en last på 70 ton måste du inte köpa en mekanisk, men en kraftig hydraulisk domkraft. Men för att lyfta bilar med en totalvikt på 5 ton kommer det till nytta skruvflaska modell TOR . Pickupens höjd är minst 0,25 m. Över denna höjd kommer lasten att lyftas med 0,13 m. Produktens egenvikt är 5,6 kg.

Bild
Bild

DR (SWL) -modellen kommer att kunna lyfta upp till 10 ton last . Det viktigaste lyftverktyget är en specialskena. Upptagningshöjden är 0,8 m. Jackens torrvikt är 49 kg. Tågresor - 0, 39 m; men det är omöjligt att hitta mekaniska manuella modeller med en bärighet på 15 ton.

Bild
Bild

För detta värde, till exempel, en pneumohydraulisk Mega apparater … Modellens totala bärförmåga når 30 ton. Upphämtningen kommer att ske på en höjd av 0,15 m. Den högsta lyfthöjden är upp till 3 m. Den egna vikten är 44 kg.

Bild
Bild

Det är möjligt att lyfta 70 ton last med en hydraulisk anordning " Enerpred DN25P70T " … Ett ryskt företag bedriver utveckling och produktion av denna modell. Skaparna hävdar att deras produkt kan appliceras i en mängd olika branscher. Stångens slag blir 0,031-0,039 m. Det hydrauliska vevhusets arbetskapacitet är 425 kubikmeter. centimeter.

Bild
Bild

Hur väljer man?

I teorin kan alla hissar med lämplig lastnivå användas för personbilar. Men det är viktigt att förstå att bärförmågan bör tas "med marginal". Att lyfta även en tungt lastad maskin med en gammal enhet som har fungerat mycket kommer inte att orsaka några speciella problem. Mycket uppmärksamhet bör ägnas åt lyfthöjden . Faktum är att det vanligtvis är begränsat till en justeringsskruv, och det är omöjligt att skruva loss det maximalt samtidigt.

Bild
Bild

Det måste finnas en förbikopplingsventil ändå . Sammanställarna till den inhemska GOST nämnde inte detta element för ingenting. Å andra sidan får produkter som tillverkas någon annanstans utomlands inte ha en bypassventil. Utseende är också viktigt. Alla synligt märkbara defekter indikerar antingen en fabrikationsfel eller kraftigt slitage på hissen.

Bild
Bild

För inköp behöver du bara kontakta stora butiker eller officiella filialer av tillverkare . Det spelar ingen roll om de ligger någonstans i staden eller arbetar i nätverket - denna princip är universell. Det är användbart att inte begränsa dig till prislappen och reklamförsäkringar, utan att studera medföljande dokumentation. Du måste också vara uppmärksam på pickuphöjden, som ska motsvara fordonets avstånd eller väljas av bekvämlighetsskäl vid hantering av laster. Slutligen måste du studera recensionerna.

Bild
Bild

Hur man använder?

Men även den bästa domkraften kan misslyckas om den används analfabetiskt. Det är absolut nödvändigt att följa viktbegränsningar och standarder för lyfthöjd. Försök på bekostnad av "människors tekniska uppfinningsrikedom" att kringgå dem båda leder inte till något bra. Det är absolut nödvändigt att blockera hjulen eller förhindra förflyttning av delar av annan last (om vi inte talar om maskinen).

Bild
Bild

Det är oerhört viktigt: när bilen lyfts ska det inte finnas människor eller djur i den.

Den lyftade lasten får inte hållas på en domkraft . Uppstigningstiden bör hållas till ett minimum så mycket som möjligt. Det är nödvändigt att överväga var domkraften ska placeras korrekt i varje fall. Den har vanligtvis intuitiva etiketter.

Bild
Bild

Plötsliga rörelser och manövrar är oacceptabla, även om bilen eller annan last är fast - du kan klättra under den när någon annan tittar på hissen, och inte ensam.

Rekommenderad: