Hand Laster: Typer Av Metall Hand Mini Laster. GOST -verktyg För Svetsning

Innehållsförteckning:

Video: Hand Laster: Typer Av Metall Hand Mini Laster. GOST -verktyg För Svetsning

Video: Hand Laster: Typer Av Metall Hand Mini Laster. GOST -verktyg För Svetsning
Video: Настя учится правильно шутить над папой 2024, April
Hand Laster: Typer Av Metall Hand Mini Laster. GOST -verktyg För Svetsning
Hand Laster: Typer Av Metall Hand Mini Laster. GOST -verktyg För Svetsning
Anonim

Handstörningar är ett vanligt verktyg och används i stor utsträckning inom olika produktionsområden och vardagsliv . På grund av sin miniatyrstorlek och användarvänlighet är den här enheten populär inte bara bland proffs utan också bland hushållare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Handskruven är tångverktyg som inte kräver fastsättning på ytan och har en snabb fixering . Handfatets huvudfunktion är en pålitlig fixering av färdiga delar eller arbetsstycken för deras bearbetning.

Verktygets design är mycket enkel och ser ut som en tång . Delarna fixeras mellan två käkar, som kläms fast med en vingmutter. Under drift hålls skruven med ena handen, medan den andra handen bearbetar delen.

Omfattningen av den manuella skruvstaven är ganska bred

  • De används aktivt vid små svetsarbeten. inom bilservice och industriell produktion .
  • Förutom svetsning används skruven istället för skiftnycklar och justerbara skiftnycklar Om det behövs, skruva loss den gängade anslutningen och utför också med deras hjälp lossa muttrar och bultar med nedfällda kanter.

Handhållna laster används ofta av flygplansmodellerare, juvelerare och graverare, samt VVS-hantverkare som använder dem för att spänna kranen vid skärning av innergängor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Populariteten för manuella laster inte bara i produktionen utan också i vardagen beror på ett antal obestridliga fördelar med detta enkla verktyg

  1. Manuella idegårdar kännetecknas av frånvaron av motreaktion, vilket ökar noggrannheten hos bearbetningsdelar.
  2. På grund av sin lilla storlek och låga vikt kräver handskruven inget arbetsutrymme och passar enkelt i en byxficka eller ett arbetsförkläde. De behöver inte fästas på en arbetsbänk och kan bäras med dig hela tiden.
  3. Trots sin lilla storlek är mini-skruven mycket hållbar och är ett fullvärdigt låssmedverktyg. För tillverkning används kolstål - en metall med hög hållfasthet och slitstyrka och lång livslängd.
  4. Handtagen på moderna modeller är täckta med santopren - ett material som ger bra grepp mellan handflatan och verktyget och inte låter skruvstaven glida ur handen. Dessutom, till skillnad från metallytan, är santoprenhandtagen varma, vilket gör det möjligt att arbeta i kylan.
  5. Med hjälp av ett handskruv utförs ett brett utbud av arbeten med små delar, varför de säkert kan hänföras till ett universellt verktyg.
  6. Jämfört med stationära prover är manuella laster inte dyra, vilket gör dem ännu mer populära, särskilt bland hantverkare. Dessutom är manuella modeller den enda typen av skruvstycken som är lämplig för korrekt arbete med metallplattor och aluminiumprofiler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillsammans med de uppenbara fördelarna har manuella laster fortfarande nackdelar. Dessa inkluderar oförmågan att arbeta med stora och medelstora delar, samt närvaron av speciella tänder på käftarna på vissa modeller, vilket kan skada delar av mjukt material.

En annan betydande nackdel med manuella laster är omöjligheten att arbeta i en vinkel, vilket ibland är extremt nödvändigt vid bearbetning av krökta element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur är de ordnade?

Den enklaste handskruven består av två spakar med käkar i ändarna , och låsmekanism bestående av en blyskruv som passerar genom strukturen och en vingmutter. Arbetsstycket placeras mellan käftarna och lammet vrids medurs. Som ett resultat stängs käftarna och delen är säkert fixerad mellan dem.

Bild
Bild

Översikt av arter

Hittills tillverkas alla handstörningar som produceras på Ryska federationens territorium i enlighet med GOST 28241-89 . Instrumentet klassificeras enligt två kriterier: design och verktygsfixeringssystem.

När det gäller utformningen av modellerna, alltså standarden förutsätter förekomst av tre typer av enheter : ledade, fjädrande och avsmalnande modeller. Så, gångjärnsprover består av två fjäderbelastade gångjärn och en tvärgående klämma , trots att i vårmodeller ersätts gångjärnet med en fjäder. I ett koniskt skruvstycke drivs käftarnas ändar av en roterande kon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stå en bit bort smycken handskruv med en tvärgående eller ändklämma, som kan tillverkas inte bara av metall, utan också av trä och till och med nylon. De senare har en speciell kil och liknar utåt linneklämmor utåt.

Om en hårdare infästning av smycken krävs, till exempel under gravering, används en bollstång med hål på käkarnas övre yta, utformad för att installera stift som ger fixering av arbetsstycken i komplexa former.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat kriterium för klassificering av handstörningar är fixeringssystem . På denna grundval skiljer sig två varianter av modeller: spak och med käkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med spakar

Sådana modeller är mycket De liknar en tång och består av två käkar och två spakar . Spakprover är mycket praktiska att använda och är mycket populära bland byggare.

Bild
Bild

Med svampar

Sådana modeller består av stålkäftar, ett handtag och en bro med en skruv . Fixeringen av delen utförs genom att vrida handtaget, medan konen på baksidan kommer in mellan läpparnas skaft och gör att de komprimeras.

Bild
Bild

Separat bör nämnas manuella skruvtänger och skruvstänger … Jämfört med klassiska laster har de en mer komplex design och högre kostnad. Så, om den vanliga manuella skruvstaven kan köpas för 300-500 rubel, kostar skruvtangarna och skruvarna från 800 till 3000 rubel och mer. Sådana modeller kännetecknas av bra fixering och bredare möjligheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Försiktighetsåtgärder vid användning

Trots den minsta storleken kan handskruven orsaka skador på händerna om de hanteras vårdslöst. Innan du börjar använda verktyget är det därför lämpligt att bekanta dig med säkerhetsreglerna.

  1. Så de flesta handprover är inte avsedda för fastspänning av glödande delar … Detta beror på det faktum att den heta metallen ändrar käkarnas fysiska parametrar, på grund av vilka fixeringen kan försvagas och arbetsstycket kommer att flyga ur skruvstaven. Detta måste beaktas och, om det är nödvändigt att arbeta med hetglödande arbetsstycken, köpa modeller gjorda av en legering med speciella tillsatser som ökar materialets värmebeständighet.
  2. Förutom, du måste samordna dina rörelser och försök att inte nypa huden på dina händer när du installerar miniatyrdelar i arbetsgapet. Pincett rekommenderas för att placera särskilt små föremål (t.ex. smycken).
  3. Vid fixering av arbetsstycken av mjuka och spröda material nyp inte läpparna eftersom detta kan leda till att delen bryts och bildas fragment.
  4. Använd inte skruvstaven som en justerbar skiftnyckel på strömförande elektrisk utrustning .… Detta krav beror på att det inte finns någon isolerande fläta på handtaget på de flesta modeller, vilket kan leda till elektriska stötar när man arbetar med metalldelar i elektriska installationer. För sådana ändamål bör en speciell tång med ett dielektriskt handtag användas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

När du väljer ett manuellt skruvstycke finns det ett antal viktiga punkter att tänka på

  1. Först och främst måste du bestämma vilka dimensioner som väljs utifrån vilka delar som planeras bearbetas. De mest mångsidiga är modeller med en käkebredd på 50-60 mm. De är perfekta för att fixa inte bara små utan även medelstora arbetsstycken, vilket kraftigt utvidgar tillämpningsområdet.
  2. Du bör också vara uppmärksam på förekomsten av motreaktion. Och även om det praktiskt taget saknas i ett handgrepp, är det fortfarande nödvändigt att kontrollera verktyget för eventuella defekter.
  3. Det är också nödvändigt att titta på arbetsgapet, vars val beror på detaljerna i det arbete som ska utföras och storleken på de arbetsstycken som bearbetas.
  4. Du bör också vara uppmärksam på svamparnas inre yta, och om du planerar att arbeta med arbetsstycken av metall med låg hårdhet är det bättre att köpa en modell med en liten höjd på tänderna, eftersom fler präglade svampar kommer att lämna en märke på mjuka delar.
  5. Det är viktigt att titta på tillverkaren av instrumentet och inte köpa för billiga modeller från tvivelaktiga företag. Så att spara ett par hundra rubel i framtiden kan leda till skador på delar, snabbt brott på skruven och skador på händerna. Bland de mest populära modellerna finns produkterna från det taiwanesiska företaget Jonnesway och det tyska märket Stayer, vars produktionsanläggningar ligger i Kina.
  6. Ett annat viktigt urvalskriterium är verktygets värmebeständighet. Så, om en skruvstång ska användas för att fixa heta arbetsstycken, är det bästa alternativet att köpa modeller av höglegerat stål med tillsats av vanadin, krom och molybden.
  7. Om ett skruvstycke väljs för en smyckeverkstad, skulle det vara rätt att köpa flera verktyg samtidigt, med hjälp av vilka det kommer att vara möjligt att inte bara klämma ämnen av ädla metaller utan också att ägna sig åt slipning och skärning av värdefulla stenar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En översikt över handskruven presenteras i följande video.

Rekommenderad: