Monteringsklämma: Vad är Det? Hur Väljer Man En Strålklämma För Kablar, Dubbar Och Rör?

Innehållsförteckning:

Video: Monteringsklämma: Vad är Det? Hur Väljer Man En Strålklämma För Kablar, Dubbar Och Rör?

Video: Monteringsklämma: Vad är Det? Hur Väljer Man En Strålklämma För Kablar, Dubbar Och Rör?
Video: Dra elkabel i slang utan att den fastnar, ska alltid förläggas av registrerat elinstallationsföretag 2024, Maj
Monteringsklämma: Vad är Det? Hur Väljer Man En Strålklämma För Kablar, Dubbar Och Rör?
Monteringsklämma: Vad är Det? Hur Väljer Man En Strålklämma För Kablar, Dubbar Och Rör?
Anonim

Under de senaste åren har monteringsklämmor blivit allt populärare och används alltmer i konstruktion. Det finns flera typer av klämmor som kan väljas beroende på deras avsedda ändamål.

Bild
Bild

Vad det är?

En fästklämma eller, som det också kallas, en balkklämma är en hållbar stålprodukt, oftast U-formad (ibland C-formad), som används för att fixera delar och säkerställa deras orörlighet. Detta stödverktyg spelar rollen som en så kallad "hjälpare" för att fästa byggnadsstrukturer av vilken komplexitet som helst.

Bild
Bild

Metallklämman består av två delar . Kärndelen är en U-formad bas av galvaniserade metalllegeringar. Ett hål borras i käken (en av sidorna) för en rörlig bult av en viss storlek. Tät fixering av klämman uppnås genom att flytta bulten, vilket minskar avståndet mellan det rörliga elementet och käken.

Detta är en mycket praktisk armatur med en ganska enkel design som hjälper till att hålla fast både metallrör och trädelar.

Bild
Bild

Fördelar med monteringsklämma:

  • lätt vikt och rörlighet;
  • spara tid för mästaren på jobbet;
  • pålitlig infästning, oavsett vikten av strukturer och delar, fixering i ett bekvämt läge;
  • möjligheten att använda klämman när du arbetar med en mängd olika material (trä, metall, glas).
Bild
Bild

Enhet

Efter installation av klämman fixeras bulten med en skruv, som är placerad på klämmans rörliga sida. Det finns flera typer av strålklämmor, beroende på var de ofta används: hemma, i garaget, i snickeriverkstäder och biltjänster.

Bild
Bild

Universella klämmor

  1. G-formad Klämmorna är utrustade med en skruvklämma, som vanligtvis används för att fästa tunga och stora delar.
  2. F-formad klämmor är mindre stabila än G-formade klämmor. Huvudfunktionen är det stora utbudet av justeringar. Med hjälp av denna modell pressas delarna mot en fast yta och kan samtidigt fixa flera strukturer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionella klämmor

Hörn . Denna design används för att skapa en rät vinkel och är utrustad med två spiralformade käkar. Genomgående hål på huvuddelen gör det möjligt att fästa det extra verktyget på det vertikala planet. Svagheter inkluderar gränsen för storleken på de bearbetade delarna.

Bild
Bild

Bälte (bälte) . De används främst i verkstäder av coopers och snickare. Verktyget består av en spännmekanism och ett lamellband eller bälte för enkel grepp om massiva runda produkter. Fördela lasten jämnt, sådana klämmor är väl lämpade för limning av hörnfogar. Används ofta för montering av runda bord, i VVS, samt vid tillverkning av fat.

Bild
Bild

Snabbspännande (automatiska) klämmor . Sådana anordningar kallas också trigger-enheter på grund av deras F-form. Enheten är en järnstång med en rörlig läpp med två utlösare på ena sidan och en avtagbar fast käke på den andra. Ett sådant verktyg är ganska praktiskt att använda, eftersom det är utrustat med ett automatiskt läge och används med en hand.

Bild
Bild

Automatiska klämmor - ett integrerat inslag i verktygslådan för varje mästare som sysslar med låssmed- eller snickeriarbeten.

Bild
Bild

Valbara kriterier

Vi kommer att avslöja några viktiga punkter som hjälper dig att välja rätt klämma och förenklar ditt arbete avsevärt

  1. Huvudkriteriet är materialets kvalitet . Monteringsklämmor är konstruerade av gjutjärn eller stållegeringar. Vid bortskaffande av klämmor görs stora ansträngningar, varför det är nödvändigt att enheten tål stötbelastningar utan att skada materialets integritet.
  2. Egenskaper hos gängan på spännskruven . Användning av en grov tråd (dragkraft eller trapetsform) rekommenderas för maximal åtdragning.
  3. Särskilda vinklar på klämmornas yta . Deras huvuduppgift är att förhindra skador på det bearbetade materialet. Mycket ofta används träklossar för detta.
  4. Särskild uppmärksamhet ägnas åt klämman . För att eliminera snedvridningar bör enheten inte smälta samman med resten av kroppen, och tryckplattan ska ha en maximal yta.
  5. Praktiskt handtag som ger fullständig komfort vid användning av verktyget . Den är vanligtvis utrustad med ett handtag av gummi eller trä.
Bild
Bild

Ansökan

En monteringsklämma kännetecknas av ett antal fördelar vid användning: vid installation av konstruktionssystem kan svetsning och borrning undvikas, den tål en belastning på upp till 2,5 kN, tack vare denna enhet är installationen mycket budgetmässig, behöver inte ytterligare investeringar.

Bild
Bild

Klämman installeras med en stift som går genom det gängade genomgående hålet för att göra det lättare att fästa skruven . Ventilationskragen fästs från motsatt sida. Med hjälp av muttrar och låsmuttrar är tappens stabilitet fixerad för att förhindra spontan vridning.

Bild
Bild

Rörklämmor används oftast för limning av stora paneler, som senare används för att skapa bänkskivor eller dörrar . Enheten är ett metallrör med två fästa käkar. En av dessa käkar är stillastående, medan den andra rör sig och är fixerad med en spärr. Detta verktyg är mycket långt och därför svårare att använda.

Syftet med rörklämmor är att skapa skärmar, och verktyget är praktiskt taget inte lämpligt för att fästa små delar.

Bild
Bild

Fjäderklämmor skiljer sig inte åt i funktionalitet, eftersom de låter dig justera kompressionskrafterna. Utformningen av detta verktyg består av en fjäder som skapar krafter . Typiskt används sådana modeller för känsligt arbete, inklusive för att lägga strömförsörjningskablar.

Bild
Bild

Monteringsklämman är en viktig del av arsenalen i verkstaden för varje snickare eller bockar . Det används ofta för att lägga brickor för lågströmssystem, för att fästa luftskruvar i ett luftkonditionerings- och ventilationssystem, samt vid installation av tekniska system.

Rekommenderad: