Klämmor För Sandwichpaneler: Vakuumklämmor, Mekaniska Och Andra Typer För Installation Av Väggsmackpaneler

Innehållsförteckning:

Video: Klämmor För Sandwichpaneler: Vakuumklämmor, Mekaniska Och Andra Typer För Installation Av Väggsmackpaneler

Video: Klämmor För Sandwichpaneler: Vakuumklämmor, Mekaniska Och Andra Typer För Installation Av Väggsmackpaneler
Video: Sandwichpaneler från Isolamin Sweden AB 2024, Maj
Klämmor För Sandwichpaneler: Vakuumklämmor, Mekaniska Och Andra Typer För Installation Av Väggsmackpaneler
Klämmor För Sandwichpaneler: Vakuumklämmor, Mekaniska Och Andra Typer För Installation Av Väggsmackpaneler
Anonim

Nyligen har populariteten för avancerad teknik för installation av vägg- och takpaneler ökat i rekordfart. Sådana byggmaterial utmärks av användarvänlighet, tillverkningsförmåga och hög värmekapacitet. Och en av de viktiga punkterna är variationen och designfunktionerna hos olika gripare för sandwichpaneler, som används ofta i modern konstruktion.

Bild
Bild

Vad det är?

Inledningsvis är det värt att förtydliga att de övervägda segmenten av vägg- och takkonstruktioner inte har egna fästelement som kan användas under överföringen och installationen. Med hänsyn till alla egenskaper hos materialet och nyanser i själva konstruktionstekniken kan man dra slutsatsen att man inte kan klara sig utan specialiserade mekanismer . Och vi menar pålitliga gripare för sandwichpaneler.

Bild
Bild

Starka rep och selar, samt speciella mekanismer, är utformade för att bekvämt och snabbt leverera panelerna till önskad höjd i lämplig position . Det är viktigt att ta hänsyn till att alla sådana enheter måste säkerställa materialets säkerhet. Dessutom reduceras arbetsintensiteten hos själva panelens lyftning avsevärt.

Bild
Bild

I grunden, alla gripare är en specialdesignad hållaranordning baserad på element gjorda av högkvalitativa och mest hållbara material . Alla mekaniska anordningar har en gummibas. Detta säkerställer en tillförlitlig fixering av den rörliga och installerade plattan. Parallellt minimeras risken för skada på panelen. Med andra ord, med hjälp av den beskrivna utrustningen kan du snabbt och så säkert som möjligt utföra allt nödvändigt arbete.

Bild
Bild

Enhetens funktioner och grundläggande driftsprinciper

Med tanke på installationens nyanser och de krav som ställs på den måste utrustningen som används uppfylla vissa standarder.

Bild
Bild

I situationen med mekaniska anordningar pratar vi om strukturer, vars grund är en metallram med ett ögla för fästringar . Enhetens yttervägg har hål i vilka gängade bussningar är placerade. På motsatt sida finns en kudde av tjockt korrugerat gummi.

Bild
Bild

Med hjälp av en gängad anslutning fixeras ett handtag, som också har en gummikudde . På grund av dess rotation är sandwichpanelen fixerad. En liknande anordning finns på andra sidan strukturen som ska installeras.

Bild
Bild

I mekanismer utrustade med spakar är fixeringsenheten placerad på en sänkningsdel som kallas vipparm . I sådana situationer är en motvikt (dragkraft) obligatorisk på motsatt sida. Fixering och kvarhållning av den rörliga plattan sker på grund av spaken i spaken.

Bild
Bild

Vakuumgripare är utrustade med en extra enhet - en drivenhet och installeras på en krankrok . Det är viktigt att komma ihåg att enheter som tillhör denna kategori bör placeras uteslutande i mitten av panelen. När sugkopparna kommer i kontakt med plattans profilark, rör sig anordningens kolv nedåt och aktiverar därigenom avlägsnande av luft från cylindern genom styrventilen. Så snart all luft har avlägsnats och sugkoppen är helt ansluten till panelens yta börjar kedjelänken omedelbart sjunka tills omkopplaren trycks in.

Bild
Bild

Som ett resultat av alla beskrivna manipulationer blockeras luftutloppet och därför ökar trycket i cylindern till det maximala . Det måste komma ihåg att sugkopparnas klämkraft bestäms av vikten av elementen i väggen och takkonstruktionerna som ska monteras. Stabil kvarhållning av gripsugkopparna säkerställs genom ett jämviktsvakuum som är installerat i anordningens cylinder. Och deras lossning från plattans yta utförs när alla ovanstående operationer utförs i omvänd ordning.

Bild
Bild

Olika sorter

Allt arbete i samband med överföring och efterföljande installation av flerskiktsplattor med lyft- och transportutrustning måste utföras i strikt överensstämmelse med gällande bestämmelser. Särskilt lyftning av plattor (enligt GOST, längd - 12 m, tjocklek - 0, 250 m) utförs endast i längdläget när grepp av sidoväggarna. Det är värt att notera att de senare inte är styva. Med hänsyn till sådana nyanser bör greppen:

  • helt eliminera materialdeformation;
  • säkerställa tillförlitligheten vid fixering;
  • tillhandahålla minimiindikatorer för arbetsintensitet vid arbete.
Bild
Bild

Med hänsyn till gällande standarder och föreskrifter har flera typer av enheter utvecklats . Idag transporteras och installeras paneler med textil- och syntetiska selar (kablar), mekaniska anordningar och vakuumsugkoppar. Med tanke på alla nyanser är de två sista alternativen optimala. Det är viktigt att ur ekonomisk synvinkel blir mekaniska modeller mycket mer lönsamma. Samtidigt ger vakuumgripare en enhetlig fastspänning och följaktligen en mer tillförlitlig och säker fixering för plattornas yta.

Bild
Bild

Textilselar

Den så kallade kabelslingan av paneler idag är det mest prisvärda, men samtidigt det minst praktiska alternativet. En av de viktigaste punkterna är att de i fabriker som producerar flerskiktspaneler packas platta, det vill säga horisontellt flera paneler i ett paket . I en sådan situation kommer separationen av plattorna för efterföljande sling att vara ganska mödosam. Det bör också komma ihåg att på grund av otillräcklig styvhet kan panelen böjas, vilket i regel inte kan jämnas ut.

Bild
Bild

Slinga vid användning av rep från 2SK -serien är endast möjlig i följande situationer:

  • om det finns minst två par selar;
  • killens vinkel är inte mer än 60 grader;
  • fästelementen är placerade på lyftmekanismens linjära travers;
  • gummipackningar måste placeras under selarna;
  • selar installeras i steg om högst 1,5 meter.
Bild
Bild

Med sådana begränsningar blir det nästan omöjligt att lyfta en panel längre än 4 meter. Detta kräver en kran med specialutrustning.

Med hänsyn till alla nyanser kan ett antal fördelar med slyngning fortfarande särskiljas, nämligen:

  • minsta vikt;
  • maximal flexibilitet;
  • ingen risk för skada på panelernas beläggning;
  • överkomlig kostnad;
  • kan användas vid nästan vilken temperatur som helst.
Bild
Bild

En av de största nackdelarna med textil- och syntetprodukter är den höga sannolikheten för skador på trådarna på brädornas vassa kanter. Dessutom bör man komma ihåg att panelerna oftast är placerade plant på föremålen. Detta leder till problem under slinging och un-slinging.

Bild
Bild

Mekanisk

För närvarande, när man arbetar med de beskrivna panelelementen, används flera typer av mekanisk utrustning i stor utsträckning. Inledningsvis är det värt att överväga konstruktioner som klämmor . Dessa enheter ger inte bara en säker passform, utan också möjligheten att justera kompressionen, vilket minimerar risken för skador på ytor. Det är värt att notera att med en relativt låg vikt låter sådana klämmor dig att arbeta med plattor, vars tjocklek varierar inom 5-20 cm, och vikten når 200 kg.

Bild
Bild

Nästa typ är konstruktionsklämmodeller, bestående av en styv huvudram, som är fixerad, och en skruvmontering . Som ett resultat av rotationen av den rörliga delen ändras avståndet mellan presskäftarna. I önskat läge i förhållande till varandra fixeras de med en skruv eller en spak.

Bild
Bild

Enheter, som tillhandahåller fixering av paneler "i ett lås", används framgångsrikt vid överföring av dem . Det är viktigt att ta hänsyn till att ett av fästelementen i sådana situationer är själva plattornas lås, det vill säga att en "torn i ett spår" -anslutning uppstår. I förberedelsestad placeras plattorna vertikalt på speciella distanser. Denna typ av hållaranordning används både för transport och för fixering i horisontellt läge.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan typ är mekaniska strukturer, vars användning möjliggör borrning av plattor . Det är viktigt att komma ihåg att borrnoggrannhet kommer att vara den avgörande faktorn. I detta fall måste fäststiftet vara vinkelrätt mot ytan. Denna typ av utrustning används oftast i situationer där vertikal montering utförs. Hålen som gjorts för tapparna efter att arbetet har slutförts stängs med formade eller fästelement.

Bild
Bild

Vakuum

Denna kategori av fixeringsenheter är den mest tekniskt avancerade, eftersom den är utrustad med ett speciellt drivsystem. Samtidigt ger endast dessa enheter den mest tillförlitliga fixeringen av paneler med minimal risk för skador. Klämmans enhetlighet underlättar kraftigt lyft, lutning och installation av själva plattorna . För operationer med monterade segment av den framtida designen räcker det med en enhet, som ligger strikt i mitten.

Bild
Bild

Alla hållare av denna typ har följande strukturelement:

  • kolv och cylinder;
  • sugkoppar;
  • dragkedja av kedjetyp;
  • vakuumkammare;
  • enhet som ansvarar för reglering av tryck (ventil).
Bild
Bild
Bild
Bild

Mekanismerna i denna kategori kännetecknas av en hel lista med obestridliga konkurrensfördelar. Så, under installationen kommer följande punkter att vara de viktigaste.

  • Sugkopparna garanterar maximal säkerhet för de profilerade arkens ytor. De lämnar inte ens spår vid kontaktpunkterna.
  • När du bär och håller plattorna under installationen elimineras risken för förskjutning helt.
  • Maximal tillförlitlighet för fixering garanteras.
  • På grund av griparnas driftsegenskaper ökas arbetshastigheten avsevärt (i genomsnitt installeras paneler per dag, vars totala yta är 50-800 "rutor"). Paneler tas ut ur stapeln och monteras omedelbart utan förberedelser, vilket avsevärt sparar tid.
  • 2-3 personer räcker för att utföra arbetet.
  • Enheterna kännetecknas av sin mångsidighet.
  • Den upphängda plattan kan roteras efter önskemål under installationen.
  • Det är möjligt att arbeta med plattor upp till 26 meter långa.
  • Vakuumgripare skiljer sig från andra modeller med maximal användarvänlighet.
Bild
Bild

Den enda betydande nackdelen med sådana strukturer är den höga kostnaden. Om mekaniska strukturer kommer att kosta 4-8, 5 tusen rubel, måste du betala upp till 280 tusen för en vakuumgrepp.

Bild
Bild

Säkerhetsregler för drift

Som redan nämnts är fixeringsanordningarna för de övervägda väggpanelerna enheter som avsevärt förenklar och påskyndar installationsarbetet. I princip kan du klara dig utan sådana strukturer, men i det här fallet ökar risken för skador på byggmaterialet många gånger . Men oavsett vilken typ av enheter som används måste vissa regler iakttas vid flyttning och installation av plattor.

Bild
Bild

I synnerhet krävs det innan arbetet påbörjas:

  • identifiera de farligaste områdena;
  • sätta upp staket vid alla öppningar;
  • installera varningsetiketter;
  • Om det behövs, se till att tillförlitliga skogar finns tillgängliga.
  • säkerställa tillräcklig belysning av webbplatsen;
  • kontrollera stabiliteten hos lyftmekanismerna;
  • kontrollera alla riggningsanordningar under dubbel belastning.
Bild
Bild

Bland annat ska man komma ihåg att ur säkerhetssynpunkt är en av de avgörande faktorerna rätt val av personal. Montörer måste ha kunskap, praktisk erfarenhet och tillräcklig fysisk kondition.

Bild
Bild

Videon visar en av de mest effektiva greppmetoderna för att installera sandwichpaneler.

Rekommenderad: