Klämmor (34 Bilder): Förstärkning Av Snabbkoppling Och Andra Typer, X1 Och X7, X51 Och Andra Storlekar, GOST, Skruv Och Klämning, Plast

Innehållsförteckning:

Video: Klämmor (34 Bilder): Förstärkning Av Snabbkoppling Och Andra Typer, X1 Och X7, X51 Och Andra Storlekar, GOST, Skruv Och Klämning, Plast

Video: Klämmor (34 Bilder): Förstärkning Av Snabbkoppling Och Andra Typer, X1 Och X7, X51 Och Andra Storlekar, GOST, Skruv Och Klämning, Plast
Video: Filma liggande 2024, April
Klämmor (34 Bilder): Förstärkning Av Snabbkoppling Och Andra Typer, X1 Och X7, X51 Och Andra Storlekar, GOST, Skruv Och Klämning, Plast
Klämmor (34 Bilder): Förstärkning Av Snabbkoppling Och Andra Typer, X1 Och X7, X51 Och Andra Storlekar, GOST, Skruv Och Klämning, Plast
Anonim

Allt som en vanlig konsument behöver veta om klämmor finns i den här artikeln. Det finns grundläggande information om skruv och fastspänning, om plast, förstärkning av snabbkoppling och andra typer. En mycket viktig roll spelas av en tydlig förståelse av klämmorna X1, X7, X51 och andra storlekar på marknaden.

Vad det är?

Det är mycket användbart att börja historien om klämmor genom att spegla deras väsen. Många förstår det på ett förenklat sätt, helt enkelt som ett "sätt att fixa något". Sådana enheter dök upp för ungefär ett halvt sekel sedan - och ersatte omedelbart traditionella svetsfogar. De visade sig vara mycket mer praktiska och bekvämare, installationen tar mycket mindre tid än vid manipulering av svetsmaskiner. I förhållande till klämmor gäller GOST 24137-80, som hänvisar till delarna som ansluter rörledningar samt GOST 28191-89 som beskriver klämanordningar för hylsor; båda standarderna reglerar dimensioner och designfunktioner.

Bild
Bild

Ansökningar

Klämmor kan användas i en mängd olika applikationer. Ett ganska vanligt alternativ är specialband för trådar och kablar av olika slag. Det är mycket enkelt att köpa sådana produkter - de säljs i alla stora stormarknader med elektronik eller hushållsartiklar. Men klämmor används också:

  • för ett avloppsrör (det kan vara metall eller plast);
  • vid läggning av gasledningar;
  • när man skapar vattenledningar och värmenätverk;
  • när man organiserar teknisk kommunikation;
  • för jordning av metallslangen (vanligtvis med en spännskruv).

Översikt över arter

Historiskt sett var de allra första klämmorna för hästar, och kavallerister och kålar, bönder och vagnar, professionella ryttare kunde inte klara sig utan dem. Idag är det nästan omöjligt att se en sådan produkt. Men i stället dök ett stort antal andra typer av klämmor upp. Som tidigare är deras huvudsakliga funktion att säkert fixa olika objekt. Det är dags att lära känna några av dem.

Bild
Bild

Genom design

Det är vanligt att kalla öronmonterade, icke-separerbara steglösa fästelement. Sådana produkter ansluter slangar genom vilka vatten eller luft strömmar. Storleken kan inte ändras godtyckligt. Alla sådana monteringselement är engångsbruk och specialtång hjälper till att fixa dem på plats. Det är också värt att överväga möjligheterna med fjäderklämmor.

Denna konstruktion rekommenderas för elastiska anslutningar av vattenförsörjnings- och värmenätverk, för fastsättning av enskilda rör med en sådan profil. Det kan också ses i bilar, ventilation och luftkonditioneringssystem. Den variabla klämman används:

  • inom VVS -industrin;
  • för tjockväggiga ärmar;
  • för stora slangar;
  • för industriella behov.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av bilaga

Allt är mycket enkelt och förutsägbart här. En stor del av klämmorna är konstruerade för styv fixering. Den anslutna produkten (rör eller något annat) kommer att vara helt orörlig. Presskonsolerna är fastskruvade. Sådana anordningar behövs vid böjar och på grenade sektioner av rörledningar.

Det finns också flexibla fästklämmor . De används främst i värmesystem och kretsar för varmvattenförsörjning. Flexibel storlek gör att du kan kompensera för rörelser och påfrestningar som orsakas av termisk expansion. Viktigare är att denna design nästan inte påverkar produkternas övergripande tillförlitlighet. Hydrauliska ledningar, å andra sidan, kommer att hålla mycket längre under normala förhållanden.

Men förutom klassificeringen efter typ av infästning och design finns det en annan viktig gradering - efter typ av syfte. Och här är det omedelbart värt att nämna om stolpmodellerna. I motsats till det uppenbara används de inte av ryttare, utan av cyklister . Oavsett cykelns specifika märke är enheten i allmänhet ganska nära. Endast ibland introducerar tillverkare originella innovationer i sina produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men ibland, tillsammans med universella mönster, används alternativ som är optimerade för ramar med förbättrade aerodynamiska egenskaper. Du kan också hitta fästelement av kol (så lätt som möjligt) och produkter för ytterligare installation av stammar och stammar . När det gäller snabbkopplingar är de mestadels utformade för att fungera med ventilationskommunikation. Det huvudsakliga konstruktionselementet är oftast stål.

Förstärkningstypen är främst avsedd för avlastningsnät med hög belastning . Med hjälp av sådana klämmor kan du på ett tillförlitligt sätt försäkra dig mot en ökning av trycket i systemet. Det överförda trycket bestäms av produktens diameter. Skruvversionen är utformad för att fästa slangarna på kopplingarna. Ibland används det också för att reparera rör utan att använda en svetsmaskin; en viktig egenskap är den dubbelsidiga klämman, som är jämnare än kraften som appliceras på ena sidan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast används modeller med en gummitätning, vars uppgift är att förhindra skador på det bearbetade röret, slangen och andra föremål. Alla delar av metall är förzinkade för att skydda mot korrosion. För jordning av rörledningar är en klämma att föredra. I vissa fall tvingas han fixa kommunikationen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och inte ens en så stor variation av modifieringar uttömmer inte hela det möjliga intervallet. Så, klämmor används ofta för att samla ställningar. De är indelade i:

  • vändning;
  • icke-roterbar;
  • dockning;
  • speciella undertyper.

Om det blir nödvändigt att lägga ledningar och kablar finns det helt enkelt inga speciella alternativ till kardborreband. Alla sådana modifieringar kommer med mjuka spännen. Med hjälp av dessa återanvändbara enheter blir det enkelt att montera kablar i buntar eller fästa dem på konsoler, arrangörer. Distributionen av kabelkommunikationslinjer är mycket förenklad. Om du behöver fästa röret på en vägg eller golv är en mutterdesign mycket att föredra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det används också vid installation av rörledningar på tak. För att ansluta till en rörledning under tryck rekommenderas det ofta att använda en klämma . Det är mycket tillförlitligt även under tung belastning. Vissa modeller har ett flänsat uttag. Den yttre delen av röret han serverar kan vara 10-122,4 cm, och arbetstrycket når ibland 16 bar.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt U-formade klämmor, som ibland även kallas bultfästen. Sådana produkter har vanligtvis gängor från M6 till M10 och används i monterings- och riggningsarbeten. Bjälkar, fyrkantiga eller rektangulära rör är upphängda från dem. Fixering sker med muttrar och brickor. I många fall används även snabbkopplingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

De är helt säkra och hjälper till där långsiktig tillförlitlighet för de skapade anslutningarna är avgörande . Vi pratar först om filtrerings- eller fyllningssystem för teknisk kommunikation. Eftersom anslutningen är lätt att demontera finns det inga problem med rengöring, vilket ofta krävs i samma livsmedelsindustri. Det är också värt att uppmärksamma märkversionen av klämman. Mer exakt utförs markeringsfunktionen av taggar av olika typer fästa vid sådana strukturer. Många företag levererar produkter med en märkplattform.

Det är användbart att avsluta med att peka på ytterligare två viktiga typer av sådana element . Snäppklämmor har ibland ett dubbelt låshuvud och säkras med en växelmekanism inuti. Produkter för att fästa rör på horisontella och vertikala ytor levereras ofta med en tapp. Många ledande tillverkare tillverkar sådana produkter med förväntan om intensiv ultraviolett strålning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Plastklämman används där flexibilitet behövs och belastningarna ligger på en genomsnittlig nivå. Direkt solljus är skadligt för detta material . Värmeområdet är från -10 till + 60 grader. Men nära kritiska temperaturpunkter garanteras inte tillförlitligheten. Rostfria stålkonstruktioner är starka, relativt flexibla och tål betydande påfrestningar.

De exakta parametrarna bestäms av metalltypen, dess tjocklek och låsets format . Eftersom även det bästa stålet kan korrodera rekommenderas användning av galvaniserade material. När det gäller kopparklämmor är dessa vanligtvis enkla bultmodeller. Strängt taget är det huvudsakliga konstruktionsmaterialet ändå stål och koppar finns endast i ytskiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Produkter med en gummikudde används överallt där ett stabilt och pålitligt fästsystem behövs som inte skadar de bifogade materialen och strukturerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Storleksrutan är ungefär följande:

  • X1 - 230x240x75;
  • X7 - 230x245x70;
  • X8 - 230x285x80;
  • X42 - 215x240x75;
  • X10 - 190x220x75;
  • X51 - anpassad.
Bild
Bild

Nyanser av val

Naturligtvis är i alla fall en rostfri klämma mer attraktiv än en järnmetallklämma. Denna hänsyn kan dock inte begränsas. Spärrstift anses vara föråldrade och kan allvarligt skada de anslutna produkterna . Skruvkonstruktioner tillåter inte en särskilt noggrann, fullvärdig slips. Maskversionen är ännu starkare, och de mest stabila mönstren är utan genomgående serif.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

För arbete behöver du:

  • konstruktionstejp;
  • hushållsövning;
  • penna (markör är bättre);
  • skruvmejsel;
  • en hammare.

När du arbetar med bilar är tången för att ta bort fjäder- eller bandklämmorna mycket viktig . De låter dig till exempel arbeta med rören i kylsystem. Spännetång används ofta av proffs som ett spännverktyg. Sådana strukturer måste ha en minsta tryckkraft (tillåter enhandsdrift), och kompatibilitet med alla fästelement är också oumbärlig.

När det gäller enheten för att dra åt trådklämmor, köps den vanligtvis inte separat, utan görs med egna händer från formade rör i kombination med en stålstång eller hårnål.

Bild
Bild

Installationsfunktioner

Antalet klämmor som ska installeras kan beräknas både enligt ritningen och "för ögat" direkt på plats. Särskilda skyltar lämnas på de angivna platserna . Hål borras exakt enligt markeringen, som måste motsvara de fästelement som används. Klämmorna fästs först på stödet och först sedan på föremålet som hålls. Fixering utförs strikt med den metod som är strukturellt optimal för en viss spänningsenhet.

Snäckväxelklämmor används huvudsakligen för att täta pneumatiska och hydrauliska ledningar . Konstruktionen inkluderar initialt en skruv eller bult för åtdragning. I kombination med en speciell tejp utgör hårdvaran ett steglöst plan. Det gör att du kan dra åt röret jämnt och täta lederna.

Bild
Bild

Skruvhuvudena är olika: sexkantiga, med en axel, med ett slitsat eller korsformat spår. Arbetsverktyget väljs i enlighet därmed. När propellern vänder, träffar kroppen krokarna. Därför håller den pålitligt på underlaget. Snäckväxelklämmor kan installeras och tas bort minst 50 gånger.

När det gäller VVS -produkter dras de åt med sexkantiga muttrar och bultar . En plastklämma för VVS, även om den är sämre i styrka än en stålanalog, är billigare och kombineras optimalt med ett PVC -rör. En metallklämma med ett monteringsuttag är endast lämplig för vissa rördimensioner. Med två fästelement blir det möjligt att anpassa produkten till rör av olika storlekar. VVS -fästelement efter installation i "öronen" är vanligtvis åtdragna med nycklar.

Rekommenderad: