Klämmor: Snickeriklämmor För Limning Av Möbelpaneler, Mekaniska Och Pneumatiska Pressklämmor För Montering Av Fasader. Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Video: Klämmor: Snickeriklämmor För Limning Av Möbelpaneler, Mekaniska Och Pneumatiska Pressklämmor För Montering Av Fasader. Vad Det är?

Video: Klämmor: Snickeriklämmor För Limning Av Möbelpaneler, Mekaniska Och Pneumatiska Pressklämmor För Montering Av Fasader. Vad Det är?
Video: 6 Amazing Hammer Hacks || Useful Hacks 2024, Maj
Klämmor: Snickeriklämmor För Limning Av Möbelpaneler, Mekaniska Och Pneumatiska Pressklämmor För Montering Av Fasader. Vad Det är?
Klämmor: Snickeriklämmor För Limning Av Möbelpaneler, Mekaniska Och Pneumatiska Pressklämmor För Montering Av Fasader. Vad Det är?
Anonim

Det är ingen hemlighet att möblernas kvalitet inte bara beror på hantverkarnas professionalism utan också på de verktyg och specialutrustning de använder. Det är av denna anledning som det är värt att uppmärksamma de typer av enheter som lindare och de hemligheter som de väljer. Sådana anordningar används i stor utsträckning i snickerier vid montering av möbelskivor från olika träslag, liksom många produkter och deras strukturella element.

Bild
Bild

Vad det är?

Oavsett typ och egenskaper är varje klämma en klämmekanism. Sådana anordningar används i stor utsträckning för tillverkning av:

  • olika möbler;
  • ramar av trä;
  • möbelskivor;
  • ramar och mycket mer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kompressionsanordningar ansvarar för den mest tillförlitliga fixeringen av de fastsatta strukturelementen tills limen är helt torra. Det bör noteras att limmade ämnen av stora storlekar, i motsats till deras analoger av massivt trä, är mindre mottagliga för ett sådant fenomen som vridning. Alla egenskaper och prestandaindikatorer beror dessutom direkt på bindningskvaliteten. I det här fallet är följande punkter de viktigaste:

  • tjockleken på det framtida arbetsstycket och alla dess element;
  • egenskaper hos det använda limmet;
  • orientering av lager;
  • mängd element.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nu i möbelindustrin och andra områden används olika klämstrukturer i stor utsträckning. Med deras hjälp kopplar de snabbt och effektivt inte bara virket till träpaneler. Om vi analyserar de huvudsakliga operativa egenskaperna hos moderna pressklämmor är det värt att fokusera på följande tydliga fördelar med deras användning.

  • Maximal enhetlig tryckfördelning över hela ytan, vilket säkerställer lämplig kvalitet på tillverkade produkter från alla träslag, oavsett designfunktioner.
  • Minimerar risken för luckor mellan delarna som ska fogas efter att limmet har torkat.
  • Möjlighet till individuell placering av varje element, beroende på egenskaperna hos den framtida produkten.
  • Många enheter är relativt små och är också så mobila som möjligt. På grund av detta ger deras verksamhet inte möjlighet att tilldela ett separat rum.
  • Den överväldigande majoriteten av modellerna kännetecknas av yttersta enkelhet i design och drift. Detta gör att även nybörjare kan använda dem framgångsrikt. Det viktigaste är att ta hänsyn till tillverkarens rekommendationer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Först och främst är det värt att uppmärksamma manuella, mekaniska modeller, som är:

  • kam;
  • skruva;
  • spak.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana anordningar består av en robust säng och två eller fyra stopp. De senare drivs av rotation av en skruv, svänghjul eller handtag. Dessutom presenterar tillverkarna sina modeller på marknaden, som kan delas in i två huvudgrupper.

Hydrauliska monteringsenheter - klämmor , används oftast vid montering av fönster- och dörrkonstruktioner. Tillsammans med frontspännanordningar är de effektiva för limning av möbler och andra paneler. En av de viktiga fördelarna med denna typ av utrustning är möjligheten att snabbt justera nypet.

Bild
Bild

Pneumatiska anordningar, som är högpresterande maskiner för montering av snickeristrukturer . Deras lista innehåller dörr- och fönsterklossar, samt ram- och karmprodukter, möbelskivor och många andra träkonstruktioner.

Bild
Bild

Som redan nämnts, oavsett designfunktioner och tekniska egenskaper, är varje klämmans huvuduppgift att skapa maximalt tryck för högkvalitativ sammanfogning av trädelar. Dessutom är sådana anordningar klassificerade efter deras syfte.

För limning

Denna typ av de beskrivna anordningarna används vid limning av ämnen av virke längs kanterna och planen. Detta är viktigt vid tillverkning av dörrar, fönster, såväl som sköldar och laminerat fanervirke, inklusive för bostadskonstruktion . Den enklaste konstruktionen av denna typ är en metallram i kombination med gångjärnshållare. På en av sidorna finns rörliga stopp, med vilka du kan ändra limzonen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta är sådana strukturer gjorda "i flera våningar", vilket gör det möjligt att ge den nödvändiga belastningen under en viss tid under limning utan att äventyra verkstadens lediga utrymme på grund av ökningen av arbetsytorna. En- och dubbelsidiga klämmor med vertikal positionering används nu i stor utsträckning vid tillverkning av limmat laminerat virke i industriell skala . Sådana enheter kombineras ofta till hela block, så att du kan ansluta arbetsstycken, vars längd når 6 meter. Förresten matas de senare av transportörer, medan det limmade paketet bildas av arbetare manuellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan typ av utrustning som används i industrin är klämmor av fläkttyp, en av de främsta egenskaperna är närvaron av ett stort antal områden för limning . Strukturelementet i sådana system är en skruvmekanism, som drivs av elektriska eller pneumatiska skruvmejslar. De senare är utrustade med justerings- och vridmomentsbegränsare, vilket gör att du kan skapa samma kompressionskraft i alla arbetsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

För limning

Till en början bör det noteras att installationer av kantband nu är ganska utbredda. Sådana maskiner används framgångsrikt för att limma plattor upp till 24 mm tjocka med ett speciellt smältlim . Men trots en sådan trend har relevansen av anslutningen av plug-in faner och baren enligt principen om "ås-spår" kvarstått. Detta beror främst på den resulterande föreningens maximala hållfasthet, vilket är särskilt viktigt för möbelproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett slående exempel kan vi nämna en vayma, vars konstruktion och funktion ger plats för en stång med lim på en horisontellt installerad pneumatisk klämma (pneumatisk kammare) så att elementen som ska mötas (skärm) kan installeras vertikalt på det. Fixeringen av delarna sker med hjälp av skruv eller pneumatiska spännanordningar . Efter start av nämnda kammare injiceras det tryck som krävs för limning av hög kvalitet. Ofta används sådana installationer parallellt med geringsmaskiner. En sådan symbios är relevant om du vill limma sköldens foder, klippt på mustaschen på fyra sidor, med undantag för risken för luckor i hörnen.

Bild
Bild

Algoritmen för att använda en sådan vim innehåller följande steg:

  • locken är limmade på 2 motsatta sidor av skölden;
  • de installerade elementen trimmas på maskinen;
  • skenan bearbetas på samma sätt;
  • den monterade och trimmade remsan limmas i samma klämma.
Bild
Bild
Bild
Bild

Möbeltillverkare använder ofta universella strukturer i sitt arbete. De är nästan vertikala perforerade paneler gjorda av plåt eller plywood. Med hänsyn till egenskaperna hos den produkt som skapas installeras stopp och hydraulcylindrar i de angivna hålen. Sådana enheter är:

  • ensidig;
  • bilateral;
  • roterande med en horisontell rotationsaxel.
Bild
Bild

De används i stor utsträckning för tillverkning av element i ramblock med toppar av vilken form som helst, inklusive välvda.

För montering av produkter från stångdelar

I moderna snickerier används de beskrivna anordningarna ofta för att göra:

  • fönsterbågar;
  • dörrblad;
  • lådor med fönster- och dörrblock;
  • ventiler och andra produkter.
Bild
Bild

En annan vanlig typ av kil som är inriktad på att uppnå dessa mål är halvautomatiska system. Deras funktion utförs i två steg:

  • maximal och enhetlig komprimering av skarvtypskarvar i impostområdet;
  • fixering och komprimering av alla kvarvarande hörnelement i den monterade ramstrukturen eller skärmen.
Bild
Bild

Det är värt att uppmärksamma särdragen i arbetet med vimes som är avsedda för anslutning "på mustaschen ". Som regel är denna typ av utrustning relevant när den används som ämnen i profillister med framsida. Vi pratar om installation med hjälp av pluggar och pluggar av typen Lamello. Det är viktigt att notera behovet av att samtidigt säkerställa samma belastning längs axlarna i alla delar av den framtida strukturen.

Bild
Bild

När du skapar paneler (dörrblad och möbelfasader) används genomgående, halvautomatiska installationer. Så, när du monterar dörren, utför följande åtgärder:

  • banan med förbetade delar placeras på transportbandet;
  • avancera den framtida produkten till det tvärgående stödet;
  • komprimera ramen på strukturen på grund av rörelsen bak och sidostopp;
  • när timern utlöses flyttar frontstoppet uppåt;
  • transportörsmekanismen tar bort den färdiga produkten från kammaren.
Bild
Bild

Denna typ av utrustning låter dig arbeta med anslutningar i 90 grader och "mustasch" utan extra tid och justering . Faktum är att alla stopp för sådana installationer automatiskt placeras med hänsyn till produktens dimensioner. Detta ger i sin tur möjlighet att producera små satser med en produktivitet som är jämförbar med industriell produktion. En annan viktig egenskap är möjligheten att justera kompressionskraften separat för varje zon, och varaktigheten av processen regleras av en timer som finns på kontrollpanelen.

Bild
Bild

För montering av stolar

Denna kategori av den beskrivna utrustningen förtjänar särskild uppmärksamhet. Det bör noteras att dessa är ganska kompakta, jämfört med många andra, enheter som används för montering av arbetsstycken, vars längd varierar inom en meter. När det gäller prestationsindikatorer är det värt att notera att några av dem är relevanta för tillverkning av tre typer av stolkombinationer (fram, bak och sida).

Bild
Bild

Den andra typen av installationer är avsedd att montera alla listade konstruktionselement och mellanliggande delar i en enda mätprodukt. Dessutom kan du hitta klämmor som gör att du kan ansluta alla ämnen samtidigt till en enda helhet. Men i praktiken används de mycket mindre ofta än de andra två typerna.

I överväldigande majoritet av fallen, vid montering av stolar och i många avseenden som liknar dem i utformningen av stolramar, används skarvtypskarvar med den så kallade störningen. Det är detta tillvägagångssätt som kräver lämpligt tryck, vilket skapas av den hydrauliska drivenheten. Det är viktigt att ta hänsyn till att sådan utrustning på grund av konstruktionens komplexitet inte kan klassificeras som budgetenheter.

Bild
Bild

För montering av skåpsprodukter

Dessa klämmor liknar på många sätt andra sorter och är avsedda för tillverkning av små möbelartiklar. I ramen för sådana system finns också arbetscylindrarna i den hydrauliska kretsen, som ansvarar för att skapa det erforderliga trycket vid anslutningspunkterna (fastspänning). De viktigaste skillnaderna mellan modellerna handlar främst om närvaron av en transportör av ämnen i processen att skapa produkter och montera strukturer.

Bild
Bild

Snickarpressar utrustade med liknande plattformar har också speciella plattformar för placering av de monterade strukturerna . De går automatiskt uppåt varje gång systemet laddas och lossas. Det är värt att överväga att detaljerna i den monterade (komprimerbara) produkten måste vara manuellt betade innan de fixas och skapar tryck. Till skillnad från sina motsvarigheter med transportörer är pressar som inte är utrustade med sådana anordningar något lättare att använda. Poängen är i synnerhet att det inte är nödvändigt att beta elementen i den framtida produkten före komprimering. Delar placeras i lämpliga positioner, som i sin tur är förinställda med hänsyn till egenskaperna och dimensionerna hos strukturen som ska monteras.

Bild
Bild

Under hållandet av produkten i klämman utförs oftast följande operationer:

  • häng upp dörrarna;
  • installera beslag;
  • fäst stöden;
  • justera de främre ytorna på lådor, om sådana finns;
  • installera polisen.
Bild
Bild

Sådana enheter kombineras ofta till ett slags halvautomatiska komplex som förser dem med kedjedrift och stöd på hjul. Under drift stannar pressarna med fasta ämnen på rätt ställen för att utföra de manipulationer som monteringstekniken föreskriver.

Idag finns det mer än ett brett sortiment av olika vyme -modeller . Tyvärr försummar många tillverkare av möbler och andra snickeriprodukter ofta deras användning. Vissa försöker också spara pengar genom att skapa strukturer på egen hand. Men om detta är sant för små verkstäder, så är ett sådant tillvägagångssätt för stora produktionsvolymer kontraproduktivt. Moderna tillverkare erbjuder på marknaden högkvalitativa, pålitliga och funktionella system som säkerställer maximal noggrannhet vid montering av produkter i alla konfigurationer.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Ett brett utbud av modeller av den beskrivna utrustningen gör å ena sidan att du kan utrusta verkstaden med de mest lämpliga installationerna. Samtidigt kan en sådan sort vara förvirrande för en potentiell köpare. När du väljer en vim bör du vara uppmärksam på följande viktiga punkter.

  • Typ av belastning och tryckgenerering. Detta avser valet av roterande, hydrauliska och pneumatiska enheter. Det senare alternativet kommer att vara den bästa lösningen för småskalig produktion.
  • Specifikationer. Vi pratar om dimensionerna på installationen, liksom antalet kammare och arbetscylindrar.
  • Indikatorer på det skapade trycket.
Bild
Bild

När du väljer utrustning av den aktuella typen för bland annat att utrusta en snickarverkstad kommer det att vara användbart att rådgöra med erfarna specialister.

Var och hur används de?

Utseendet och prestandan för en träprodukt beror direkt på noggrannheten och tillförlitligheten hos anslutningarna av alla strukturella element. Annars kommer produktionstekniken att kränkas, vilket i sin tur kommer att påverka konstruktionernas motsvarande egenskaper negativt. För den överväldigande majoriteten av fogtyper som används i snickeriet är det nödvändigt att säkerställa komprimering av delar med ett visst tryck under ett visst tidsintervall.

Bild
Bild

Det är vägarna som gör att du kan skapa de förutsättningar som krävs. Tack vare användningen av sådana installationer är det möjligt att minimera och oftare helt eliminera risken för luckor vid lederna. Med hjälp av inköpta och hemgjorda pressar utförs följande operationer:

  • anslutning på olika sätt av strukturella element av nästan vilken form som helst;
  • beklädnad av plana, liksom präglade och jämna volymetriska ytor;
  • skapande av ramstrukturer av vilken konfiguration som helst;
  • produktion av trappsteg;
  • produktion av enskilda element och montering av möbler;
  • limbrädor och virke.
Bild
Bild

Om du behöver limma stavarna räcker det med en vertikal eller horisontell fåll. Vid montering av möbelkonstruktioner används roterande och fläktmodeller. Rotationsmekanismer är inte mindre vanliga. Valet av utrustning utförs med hänsyn till ett antal faktorer.

Rekommenderad: