Vinkelklämma För Svetsning: DIY -ritningar. Hur Man Gör En Hemlagad Svetsklämma Av Formade Rör?

Innehållsförteckning:

Video: Vinkelklämma För Svetsning: DIY -ritningar. Hur Man Gör En Hemlagad Svetsklämma Av Formade Rör?

Video: Vinkelklämma För Svetsning: DIY -ritningar. Hur Man Gör En Hemlagad Svetsklämma Av Formade Rör?
Video: Make A 90 Degree Angle Welding Clamp | Homemade Welding Clamp | DIY 2024, Maj
Vinkelklämma För Svetsning: DIY -ritningar. Hur Man Gör En Hemlagad Svetsklämma Av Formade Rör?
Vinkelklämma För Svetsning: DIY -ritningar. Hur Man Gör En Hemlagad Svetsklämma Av Formade Rör?
Anonim

Vinkelklämman för svetsning är ett oumbärligt verktyg för sammanfogning av två delar, professionella rör eller vanliga rör i rät vinkel. En klämma kan inte jämföras med två bänkstörningar, inte heller två assistenter som hjälper svetsaren att behålla den exakta vinkeln under svetsning, tidigare kontrollerad med en fyrkantig linjal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

En gör-det-själv eller fabrikstillverkad hörnklämma är ordnad enligt följande. Bortsett från dess modifieringar, som gör det möjligt att svetsa två vanliga eller formade rör i en vinkel på 30, 45, 60 grader eller något annat värde, skiljer sig detta verktyg i dimensioner för olika rörbredder . Ju tjockare hållkanter, desto tjockare rör (eller beslag), med vilka du kan ansluta dess delar. Faktum är att metallen (eller legeringen) som svetsas böjer sig vid uppvärmning, vilket oundvikligen följer med någon svetsning.

Bild
Bild

Undantaget är "kallsvetsning": istället för att smälta kanterna på sektionerna som svetsas används en förening som vagt liknar lim. Men även här behövs en klämma så att de delar som ska sammanfogas inte störs i enlighet med önskad vinkel för deras relativa position.

Klämman innehåller en rörlig och en fast del . Den första är själva ledningsskruven, låsmuttrar och blymuttrar och en pressande rektangulär käft. Den andra är en ram (bas) fixerad på en stödjande stålplåt. Skruvens kraftreserv justerar bredden på gapet mellan de rörliga och stationära delarna - de flesta klämmor fungerar med fyrkantiga, rektangulära och runda rör från enheter till tiotals millimeter i diameter. För tjockare rör och kopplingar används andra enheter och verktyg - klämman kommer inte att hålla dem vid applicering av fasta punkter eller segment av den framtida sömmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att rotera skruven används en spak i huvudet . Den kan vara rörlig (stången rör sig helt åt sidan), eller så är handtaget T-format (huvudstången är svetsad mot ledskruven i rät vinkel).

För att immobilisera produkter under svetsning används också G-formade klämmor som förbinder ett professionellt rör eller fyrkantig förstärkning med en total tjocklek på upp till 15 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjocklek upp till 50 mm lämplig för F-klämmor. För alla typer av klämmor behövs ett pålitligt bord (arbetsbänk) med en strikt horisontell yta.

Bild
Bild

Ritningar

Ritningen av en hemlagad rektangulär klämma för svetsning har följande dimensioner

  1. Löpstiftet är en M14 -bult.
  2. Kragen är en förstärkning (utan lockiga kanter, en enkel slät stav) med en diameter på 12 mm.
  3. Inre och yttre klämdelar - professionellt rör från 20 * 40 till 30 * 60 mm.
  4. Löpbandet av 5 mm stål - upp till 15 cm, med en snittbredd på upp till 4 cm är svetsat på huvudplattan.
  5. Längden på varje sida av hörnen på de yttre käftarna är 20 cm, och de inre är 15 cm.
  6. Ett fyrkantigt ark (eller hälften av det i form av en triangel) - med en sida på 20 cm, under längden på klämmans yttre käkar. Om en triangel används - benen är 20 cm krävs en rät vinkel. Arksegmentet tillåter inte att ramen bryter sin rätta vinkel, detta är dess förstärkning.
  7. En lådanordning i slutet av stålplåtlisten styr klämmans rörelse. Består av 4 * 4 cm fyrkantiga bitar av stål, till vilka låsmuttrar är svetsade.
  8. Triangulära remsor som förstärker den rörliga delen är svetsade på båda sidor. De väljs ut efter storleken på det inre lediga utrymmet som bildas av tryckbacken på sidan av ledskruven. Löpmuttern är också svetsad på den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Så för att göra en rektangulär klämma behöver du:

  • stålplåt 3-5 mm tjock;
  • bit professionellt rör 20 * 40 eller 30 * 60 cm;
  • M14 hårnål, brickor och muttrar för den;
  • M12 bultar, brickor och muttrar för dem (tillval).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande används som verktyg

  1. Svetsmaskin, elektroder. En skyddshjälm som blockerar upp till 98% av ljusbågen krävs.
  2. Kvarn med skärskivor för metall. Var noga med att använda ett skyddande stålkåpa för att skydda skivan från gnistor.
  3. En perforator med ett övergångshuvud för konventionella borrar för metall eller en mindre elektrisk borr. Borrar med en diameter mindre än 12 mm behövs också.
  4. En skruvmejsel med en skiftnyckelfäste (tillval, beror på befälhavarens preferenser). Du kan också använda en justerbar skiftnyckel för bultar med ett huvud upp till 30-40 mm - sådana nycklar används till exempel av rörmokare och gasarbetare.
  5. Fyrkantig linjal (med rätt vinkel), konstruktionsmarkör. Icke-torkande markörer produceras-oljebaserade.
  6. Intern trådskärare (M12). Det används när det finns massiva bitar av fyrkantig förstärkning, och det var inte möjligt att få ytterligare muttrar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också behöva en hammare, tång. Få tag på den kraftfullaste tunga tången.

Tillverkning

Märk och skär profilröret och stålplåten i dess komponenter, med hänvisning till ritningen. Klipp av önskade bitar från hårnålen och slät förstärkning. Sekvensen för ytterligare montering av klämman är enligt följande.

  1. Svetsa rörets yttre och inre delar till stålsektionerna och ställ in en rät vinkel med en rektangulär linjal.
  2. Svetsa stålbitarna med varandra genom att montera en fyrkantig U-formad bit. Svets in låsmuttrarna i den. Borra ett hål i det uppifrån, svetsa en extra fästmutter till låsmuttrarna och skruva in en bult i den. Om en bit fyrkantig förstärkning användes (till exempel 18 * 18), borra ett blindhål i den, skär en innergänga för M1. Svets sedan den monterade lådformade biten till en avlång stålbit, och själva stycket till ramen.
  3. Svetsa spindelmuttern till den fasta delen av klämman - skruva in spindeln mittemot låsen. Efter att ha kontrollerat att skruven vrids fritt, skruva loss den och slipa änden som skjuter den rörliga delen fram och tillbaka - tråden ska tas bort eller vara trubbig. Fäst vredet i skruvens fria ände.
  4. På den plats där skruven är fäst vid den rörliga delen, gör en enkel hylsa genom att svetsa en bit av ett professionellt rör eller ett par plattor med förborrade 14 mm hål.
  5. Skruva i skruven igen. För att förhindra att tappen (själva skruven) kommer ut ur bussningshålen svetsar du flera brickor (eller ståltrådsringar) på skruven. Det rekommenderas att smörja denna plats regelbundet för att förhindra nötning av stålskikt och lossning av strukturen. Professionella mekaniker installerar en gängad axel med en slät ände istället för en konventionell tapp, på vilken en stålkopp med ett kullager är placerad. Svets också en extra mutter - i rät vinkel mot axeln.
  6. När du monterar bussningen rekommenderas att svetsa på topplattan och säkra hela strukturen med en bult sist, när du är övertygad om att klämman fungerar.
  7. Kontrollera att fästelementen och svetsarna sitter fast. Testa klämman i drift genom att klämma fast två stycken rör, kopplingar eller profil. Se till att vinkeln på de delar som ska klämmas är rätt genom att kontrollera den med en kvadrat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klämman är klar att användas . Ta bort hängande, utbuktande sömmar genom att vrida dem på kvarnens såg / slipskiva. Om det använda stålet inte är rostfritt, rekommenderas att måla klämman (förutom ledningsskruven och muttrarna).

Rekommenderad: