Planer: Vad är Det? Typer - Trä Och Metall, Kant Och ände, Andra, Deras Enhet. Hur Skiljer Det Sig Från En Fog?

Innehållsförteckning:

Video: Planer: Vad är Det? Typer - Trä Och Metall, Kant Och ände, Andra, Deras Enhet. Hur Skiljer Det Sig Från En Fog?

Video: Planer: Vad är Det? Typer - Trä Och Metall, Kant Och ände, Andra, Deras Enhet. Hur Skiljer Det Sig Från En Fog?
Video: Smart Watch Maimo Watch - Full REVIEW + TESTS 2024, Maj
Planer: Vad är Det? Typer - Trä Och Metall, Kant Och ände, Andra, Deras Enhet. Hur Skiljer Det Sig Från En Fog?
Planer: Vad är Det? Typer - Trä Och Metall, Kant Och ände, Andra, Deras Enhet. Hur Skiljer Det Sig Från En Fog?
Anonim

Under utförandet av snickeri kan du inte klara dig utan ett specialiserat verktyg. Mästare i denna riktning använder ständigt ett plan, en sammankoppling, en scherhebel. Trots utvecklingen av den tekniska processen och produktionen av nya enheter för tillverkning av varor från trä är det nästan omöjligt att klara sig utan ett flygplan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ett plan kallas hyvel för bearbetning av trä, som används vid snickeri och snickeri . Dess användning är riktad mot förvärv av ytan önskad form och raka linjer . Med denna enhet bearbetas arbetsstycken enligt de fastställda parametrarna, alla typer av snickeriförbindelser görs.

Fastän planens huvudsyfte - detta är hyvling av trä, eliminering av oegentligheter, grovhet och alla typer av defekter på det, det har hittat andra användningsområden också. Verktyget används också för puts, golv, fasning, kanter och slipning av bilar.

Betonghyvel och andra typer ser ut som en enkel enhet med en platt sula och block.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om planens design tillåter, kan de utföra följande arbete:

  • fasning;
  • skapa spår på ämnen;
  • materialbearbetning, samt dess anpassning till erforderliga dimensioner;
  • provtagning en fjärdedel;
  • att få utskjutande delar på trädets kanter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandlingsmaterial kan göras med ett plan som är avsett för slipning. Om ett elverktyg har möjlighet att använda olika knivar, kommer enhetens funktionalitet att vara bred. Att sätta upp planet är ganska enkelt - för att göra detta måste du ställa in höjden på utgången från bladets öppna del i förhållande till sulan.

Om luckorna är tillräckligt stora skadas träfibrerna. För förlängning av knivar det är värt att göra fästet svagare genom att slå ner det med en klubba.

Början av användningen av detta verktyg spelades in i antiken, i detta avseende kan vi dra slutsatsen att både tidigare och nu kan hantverkare inte klara sig utan ett plan när de arbetar med träämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Planens struktur kännetecknas inte av komplexitet. Verktyget består av följande element:

  • sula eller kroppsdel;
  • fräs;
  • kil;
  • en plats för att frigöra spån;
  • snittklämma;
  • skärdjupsregulator;
  • horn (främre handtag);
  • stopp (bakre handtag).
Bild
Bild

Huvuddelen av snickeriets struktur beaktas fräs . Det är ett skärelement som ser ut som en vässad tallrik. Bladets placering är vid en given vinkel i förhållande till ytan som bearbetas. Närvaron av en regulator låter dig flytta kniven till ett visst avstånd. Denna funktion i verktyget bidrar till möjligheten att justera skärdjupet, liksom tjockleken på flisborttagningen.

I en fabrikstillverkad hyvel är skärpningen av bladet standard -… Funktionen hos det främre handtaget är riktningskontroll. Ofta har hornet en krökt form, så du får ett bra grepp om föremålet. Bakre handtagets syfte - Detta är en betoning som skapar den nödvändiga ansträngningen för förfarandet.

Sulamaterialet kan vara av flera typer - till exempel metall och trä. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar.

Bild
Bild

Hur skiljer det sig från en fog?

Vissa oerfarna hantverkare kan förvirra ett plan med en fog, men det finns fortfarande en skillnad mellan dessa föremål. Fogar kallas en manuell typ av plan, som har 2 snitt. Huvudsyftet med denna enhet är en exakt efterbehandling, samt utjämning av ytor med stora dimensioner under linjalen. Kvaliteten på proceduren uppnås på grund av de långsträckta sidorna och kanterna.

Skillnaden mellan en hyvel och en fog också genom att blocket av det andra vanligtvis är flera gånger större än blocket för det första.

Skarvkniven innehåller spånmaterialet och handtaget, vilket förenklar arbetet med verktyget. Skillnaden mellan dessa enheter observeras också i antalet blad: hyveln har en och skarven har ett par.

Bild
Bild

Översikt av arter

Trots komponenternas enkelhet finns det för närvarande mer än ett dussin sorter av hyvel … Enheter gjorda av trä och metall är konventionellt uppdelade i kategori för allmänna ändamål, bearbetning med rent utseende och lockigt snidning.

När befälhavaren har bestämt syftet med att köpa ett flygplan kan han välja kantning, avslutning, trimning, grovbearbetning, målning, slipning, stort stationärt verktyg eller annat.

Det finns också ett slutverktyg för metall, karosseri, snickeri, med en dubbel kniv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hyvling

Hyvlar av denna typ är av följande typer

Manuell singel . Verktyget används för att platta ut träytan för att få en perfekt yta. Enheten har ett rakt blad med en något rundad kant. Frånvaron av skarpa hörn förhindrar bildandet av spår. Tack vare ett enda plan kan hantverkare enkelt korrigera grova arbeten efter en såg eller en yxa.

Bild
Bild

Dubbel . Utformningen av denna enhet är mycket lik ett enda plan. Närvaron av en extra kniv bryter chipsen. Den används för efterbehandling av inriktningar för att uppnå en yta med perfekt jämnhet. Efter att du har använt dubbelhyveln är slipning vanligtvis inte nödvändig.

Bild
Bild

Scherhebel . Enheten är utrustad med rundade blad som är fixerade i en vinkel på 45 grader. På grund av den ovala kanten kan hyvling utföras över kornet. Funktionerna i enheten inkluderar också närvaron av ett brett gap som tar bort chipsen. Scherhebel är ett utmärkt alternativ för grov bearbetning. Dess användning syftar till att snabbt eliminera flis, vilket resulterar i att ytan är grov och ojämn, varför ytterligare bearbetning kommer att krävas.

Bild
Bild

Kvarn . Denna typ av enhet är utrustad med ett blad som ligger i en vinkel på 50 grader. Hyveln har också ett dubbelblad och en spånbrytare. Som ett resultat av arbetet med att ta bort träbeläggningen är ytan slät, vilket inte kräver ytterligare bearbetning. Det är lämpligt att använda en slipmaskin efter att ha arbetat på trä med grova verktyg. Syftet med denna enhet är att få materialet till perfekt jämnhet.

Bild
Bild

Skarven är konstruerad för efterbehandling . Den används för avlägsnande av spån på stora ytor. Verktyget har ett långt block, därför tar det bort elementen i trädet som sticker ut. Hantverkarna märkte att ju längre fästet har desto bättre kvalitet är arbetet. Detta verktyg finns ofta i verkstäder som utför professionell träbearbetning.

Bild
Bild

Tsinubel Utrustad med en enda tandad kniv, vilket är nödvändigt för att skapa en räfflad beläggning. Används för efterföljande limning av ämnen. Efter att ha förberett två träelement med en cinubel kan en större kontaktyta göras.

Bild
Bild

Grov … Detta plan kännetecknas av många skillnader från det klassiska utseendet. Den har en rivsula av metall. Detta verktyg har ingen kniv, så det används för att platta ändarna på gips. Tack vare rivjärnet elimineras defekter som uppstod under skärningen av gipsskivan.

Bild
Bild

Räknade hyvling

Denna kategori av verktyg används vid tillverkning av spår, bearbetning av utskjutande delar, kanter. Trots att många hantverkare använder elektriska apparater i sitt arbete är figurhyvlar fortfarande populära.

Zenzubel ser ut som ett smalt plan, vilket behövs för att välja en fjärdedel. På grund av anordningens minsta bredd avlägsnas arbetsstyckets ändyta, vilket resulterar i att ett spår erhålls. Det finns flera modifieringar av denna enhet, med vilken befälhavaren kan arbeta både längs och över fibern. Ofta väljs zenzubeln för efterbehandling, som syftar till att bilda grova omslag.

Bild
Bild

Tunga och spår . Det specialiserade verktyget har en dubbel sula. Det första blocket är nödvändigt för att styra rörelsebanan, och det andra blocket håller bladet på sig själv. Verktyget kan justeras genom att ändra avståndet mellan dynorna. Således justeras avståndet till framkant.

Bild
Bild

Federgubel . Detta ändverktyg används för att bearbeta längsgående utsprång på arbetsstyckena. Enheten har en speciell bladform, vars uppgång ligger i mitten. Efter bearbetning av skivans änddel erhålls en längsgående tapp, som används för limning med en annan del.

Bild
Bild

Kalevka kallas ovanliga typer av hyvlar, tack vare henne bearbetas arbetsstycken bildligt. Detta verktyg är oumbärligt vid tillverkning av en taklist, baguette eller dörröppning. Gjutformen har en stegad sula, som speglas till arbetsstycket.

Bild
Bild

Falzgebel är ett högspecialiserat plan. Dess applikation bildar en remsa vid kanten av arbetsstycket utan föregående märkning. Sulan på detta verktyg liknar en grönkål.

Bild
Bild

Stap . Den här lilla handhyveln är avgörande för att runda kanten. Fördjupningen är rundad vid verktygsbladet. Enhetens sula har ett konkavt utseende. Tack vare designfunktionerna i sulan och kniven kan hantverkaren göra en rundad rumpa.

Bild
Bild

Populära modeller

Eftersom det inte borde finnas några svårigheter när du väljer en handhyvel, bör hantverkare veta vad modeller av elektriska verktyg uppmärksamhet bör ägnas. Enligt recensioner av experter och konsumenter kännetecknas god byggkvalitet och funktionalitet av Japanska och tyska elektriska hyvlar.

Produkter från Makita, DeWalt, Skil, Bosch, Hitachi är ganska efterfrågade.

I betyget för de bästa verktygen av denna typ kan du hitta följande modeller

Interskol R-82/650 … Detta är en kraftfull inhemsk hyvel, som kommer att vara till nytta för att lösa många vardagliga uppgifter. Verktyget gör jämna och rena snitt av trä, och organiserar också intelligent utkastning av spån. Med en sådan enhet kan du utföra enkla reparations- och byggnadsarbeten. Planen för denna modell har inte många funktioner, men det kan fungera länge utan överhettning.

Bild
Bild

" Virvelvind" R-82/1100 - ett verktyg med god kraft, låg vikt, högkvalitativ montering och hög säkerhet. Det här nya verktyget i verktygsvärlden klarar enkelt de tilldelade uppgifterna och är samtidigt billigt.

Bild
Bild

Bort BFB-850-T . En kompakt, lättviktsfäste för korttidsarbete. Verktyget kombinerar kraft och bra funktionalitet. Denna robusta hyvel har ett hyfsat paket och är ganska lätt att använda. Under långvarig drift värms dock växellådan upp vid planet.

Bild
Bild

Hammare RNK600 . Lätt, kompakt, praktisk modell av en hyvel är perfekt för verkstaden hemma. Verktyget kännetecknas av kvalitet, bra funktionalitet och låg kostnad. Av bristerna noterar användarna en liten sladdlängd, samt ett litet provtagningsdjup. Hammer RNK600 är inte lämplig för allvarliga grovbearbetningar, men den är helt enkelt oumbärlig för första materialbearbetningen.

Bild
Bild

Zubr ZR-950-82 Är en kraftfull funktionell hyvel som kan arbeta med vilken hårdhet som helst av trä. Enheten kännetecknas av närvaron av högkvalitativa komponenter, samt hög byggkvalitet. Den kraftfulla hyveln är skyddad mot överhettning, så den klarar den stora mängden arbete på privata byggarbetsplatser.

Bild
Bild

Bosch PHO 1500 … Modellen passar bra för hem- och sommarstugor. Trots den låga motoreffekten klarar planet bra hanteringen av torrt virke med olika densiteter. Verktyget anses vara universellt, eftersom det har ett brett spektrum av funktioner. En billig och kompakt hyvel kan hantera små jobb bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

DeWALT DW680 … Den balanserade elektriska hyveln är lätt och kompakt. Med ganska blygsamma dimensioner kännetecknas verktyget av hög effekt. Armaturen hanterar lövträ med lätthet. DeWALT DW680 -designen möjliggör exakt kontroll av klippdjupet. Planet är lämpligt för hushållsbruk vid arbete med små arbetsstycken.

Bild
Bild

Rebit IE-5708C . Denna modell av en hyvel kan användas som manuell eller stationär enhet. Närvaron av höga varvtal, liksom en kraftfull motor gör att den klarar så komplexa träslag som ek, akacia.

Bild
Bild

Makita 1911 . En enkel och pålitlig hyvel med ett stort antal funktioner kan användas av befälhavaren under lång tid utan hot om överhettning. Detta hårda verktyg rekommenderas inte för arbete med hårda träslag.

Bild
Bild

DEWALT Är ett kraftfullt mångsidigt verktyg som har en genomtänkt design. De kan utföra känsligt arbete och hyvla hårt trä. Fördelarna med modellen inkluderar låg vikt, bra prestanda, utökad funktionalitet. Nackdelen med enheten, användare kallar avsaknaden av en mjuk start, bristen på genomförande av att hålla hastigheten under laster. Detta plan kan kallas ett värdigt exempel på funktionalitet och mångsidighet.

Bild
Bild

Bland handhyvlarna förtjänar följande modeller uppmärksamhet

Pinie Classic 3-48C / S . Detta är en bekväm modell av ett klassiskt träplan. Den kännetecknas av bekväma grepp, en platt sula och en överkomlig kostnad.

Bild
Bild

Topex 140mm 11A314 . Trots den höga kostnaden för verktyget är konsumenterna nöjda med dess funktionalitet. Planet tar bort chipsen i en lång remsa.

Bild
Bild

Pinie Zinubel 45mm 9-45 … Detta plan anses vara det bästa alternativet när det gäller kostnad och kvalitet. Verktyget har en slät, vällimmad sist och en högkvalitativ metalldel. Ett utmärkt alternativ för en snickerihemverkstad.

Bild
Bild

Stanley 1-12-020 är ett massivt järnplan tillverkat i USA. Förutom sin robusta konstruktion kännetecknas den också av sina kompakta mått. Verktyget anses lämpligt för alla typer av trimningsarbeten.

Bild
Bild

Sparta 210805 355x60 mm … Denna budgetmodell för hyvlar produceras av en tysk tillverkare. Verktyget är hållbart och prisvärt. Med hjälp av denna enhet kommer befälhavaren att klara olika enkla snickeriarbeten, som syftar till att jämna ut ytan.

Bild
Bild

Kraftool 18841 syftar på en bra allround grovhyvel. Denna mekaniska anordning gör ett utmärkt jobb med primärbearbetning av mjukt trä. Det används också för att bearbeta kanterna på spånskiva, plast, gips. Ett hållbart och lätt plan kan användas för att täcka väggar och tak med gipsskivor, fiberplattor, spånskivor.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Trähantverkare undrar ofta vilken hyvel som är bäst att använda hemma och på jobbet. När du köper ett verktyg bör du vara uppmärksam på följande funktioner.

  1. Enda . Det ska kännetecknas av jämnhet, frånvaro av skada, chips, droppar.
  2. Blad i planet måste vara ordentligt fixerat, medan backlashes måste vara frånvarande. Det bästa materialet för att göra ett element är härdat stål. Kanterna får inte skadas vid slipning.
  3. Spak … Det måste väljas i enlighet med din handflata. Det ska vara bekvämt för befälhavaren att arbeta med planet. Det är inte värt att köpa ett verktyg av hög kvalitet som är obekvämt att använda.
  4. Tillverkare … Enligt experter anses hyvlar vara de bästa, som gjordes under sovjettiden, eftersom de kännetecknas av högkvalitativt utförande och goda egenskaper hos kniven. Sådana moderna märken av hyvlar som Stanley, Sigma, Zubr, Irwin, Sparta, Bailey, Handyman har bevisat sig bra. Enligt konsumentrecensioner bör den indiska verktygstillverkaren Groz inte föredras eftersom det kan vara obekvämt och av dålig kvalitet.
  5. Kroppsmaterial . Valet av metall eller trä är upp till mästaren själv. Konsumenter väljer ofta trähyvlar, men de är inte så lätta att hitta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Handhyvel - det här är ett ganska populärt verktyg idag, så många tillverkare producerar det. Denna enhet kan ha ett annat syfte, kvalitet och funktionalitet. Innan du köper en hyvel bör du bestämma dig för det köpsyfte, liksom funktioner som ska utföras av verktyget.

Praktiken visar att de bästa hyvlarna inte är billiga, men enkla enheter kan behöva finjusteras.

Rekommenderad: