Anordningar För Slipning Av Hyvelknivar: Maskiner Och En Vässare. Slipapparat

Innehållsförteckning:

Video: Anordningar För Slipning Av Hyvelknivar: Maskiner Och En Vässare. Slipapparat

Video: Anordningar För Slipning Av Hyvelknivar: Maskiner Och En Vässare. Slipapparat
Video: Planer blade sharpening machine 2024, Maj
Anordningar För Slipning Av Hyvelknivar: Maskiner Och En Vässare. Slipapparat
Anordningar För Slipning Av Hyvelknivar: Maskiner Och En Vässare. Slipapparat
Anonim

Trädetaljer är populära. För att förbättra kvaliteten på det övre lagret på en träyta används plan - specialverktyg, i vars utformning ett blad tillhandahålls.

Bild
Bild

Genom arbetet med detta blad är det möjligt att ta bort det översta lagret och göra strukturen mjukare, ta bort grova kanter. Vid långvarig användning försämras bladet, dess skärkant slipas, vilket leder till omöjligheten att använda verktyget vidare.

Anmärkningsvärt nog har trä en stark negativ effekt på knivar och påskyndar deras slitage. Det stiger när knivarna träffar ett hårt element som en spik eller en krok under träbearbetning.

Bild
Bild

Om kniven har blivit sämre att arbeta, är dess yta tråkig, du bör vända på skärpan . Regelbunden behandling av hyvlarna förlänger verktygets livslängd och bibehåller dess grundläggande egenskaper.

Bild
Bild

Särdrag

Idag finns det flera redskap för bearbetning av blad. De klassificeras enligt olika kriterier. De vanligaste är följande.

  1. Enheterna klassificeras efter typ av användning . Det finns manuella och mekaniserade maskiner. Det första alternativet är lätt att använda, liksom låg kostnad. Fördelen med den andra är den höga hastigheten att bearbeta stålmaterial, varför sådana verktyg är mer populära.
  2. Den andra klassificeringen innefattar separering av anordningar enligt kornstorleken hos slipmaterialet . Stort korn resulterar i snabb avlägsnande av stål från bladet, och minskning av slipande stenar bidrar till en minskning av tjockleken på metallskiktet.
  3. Det tredje klassificeringsalternativet är hemmagjorda eller köpta enheter . Om det behövs kan du själv montera maskinen, och det här alternativet kommer att kosta ännu mindre.
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är många företag engagerade i produktion av skärpningsanordningar. Du bör dock inte ge upp manuell skärpning. En sådan enhet har ett antal fördelar:

  • den är lämplig för skärkanter och kan användas för att slipa andra knivar;
  • mekanismen tar bort en liten mängd metall, i processen kan du använda flera slipande element av olika kornstorlekar.

I grund och botten används en manuell enhet när det är nödvändigt att bearbeta eller ta bort ett lager från komplexa strukturer. Elektrisk utrustning tillåter dig inte att uppnå den nödvändiga noggrannheten, därför sämre i denna situation.

Bild
Bild

Slipning och justering av knivar

Först och främst är det värt att förtydliga att skärpning inte bara är knivens bearbetning, utan också justeringen av dess position, med hänsyn till verktygets krav och egenskaper. Justeringen är i sin tur justeringen av utskjutningsgraden för skärelementet från anordningen. Funktionerna i slipningsproceduren inkluderar:

  • avlägsnande av metall;
  • exponering av önskad vinkel.
Bild
Bild

När det gäller den andra punkten är det värt att notera att med en felaktig vinkel minskar effektiviteten för att använda enheten . Mekaniserad slipning förenklar processen avsevärt, eftersom det är möjligt att tillhandahålla tillförlitlig fastsättning av arbetsstycket och ställa in önskad vinkel för arbete. Samtidigt låter vissa maskiner dig också byta munstycke och förhindrar att ett tjockt lager tas bort från kniven.

Bild
Bild

Typer och deras struktur

Knivar är huvudelementet i planet, så det är värt att titta närmare på deras design, struktur och funktioner. Knivens skärdel utsätts för slitage under drift, så materialet behöver slipas med jämna mellanrum. Idag finns det två typer av hyvlar som använder speciella blad.

Bild
Bild

Mekaniserad

De är elektriska verktyg. Kniven är utformade för att hantera stora mängder trä och är tjockare och tillverkade av starkare stål. På grund av motorn i vagnens konstruktion ökar arbetshastigheten liksom slitage på skärelementen.

Bild
Bild

Manuell

En ganska vanlig typ av verktyg som, om så önskas, kan göras hemma. För tillverkning av hyvelvagnens kropp:

  • metall;
  • trä;
  • plast.
Bild
Bild

Bladet har en liten tjocklek; specialstål används för att skapa det. En särskiljande egenskap hos kniven är slitstyrka. Skillnaden mellan de två verktygen är inte bara i närvaro eller frånvaro av en motor.

Bild
Bild

Elektriska hyvlar kännetecknas av närvaron av flera skär och möjligheten att använda dubbelsidiga blad . Allt detta ökar arbetseffektiviteten, varför elverktyg är populära.

Bild
Bild

Under drift är det inte omedelbart möjligt att avgöra att hyvelknivarna behöver slipas. Det finns dock flera säkra tecken som hjälper dig att förstå behovet av skärpning.

  1. Avfasning . Om det vid inspektion finns ett glänsande tejp med liten tjocklek på dess yta, är skärpning nödvändig.
  2. Utseendet på en vändbar kniv . I det här fallet är det enkelt att bestämma behovet av skärpning - titta bara på metallen efter att du vridit elementet två gånger i planet.

För att slipa knivar, använd speciella enheter och verktyg, och ta också hänsyn till ett antal rekommendationer. Att ignorera det senare kan resultera i dålig bladprestanda, så det är viktigt att ta bort stålet korrekt.

Bild
Bild

Tips för användning

Planet kräver att man tar hänsyn till driftsreglerna. Detsamma krävs för slipning. Man måste komma ihåg att bearbetning av knivar endast bör utföras med följande verktyg och material:

  • en stång, vars yta är täckt med fina slipande korn;
  • smärgel;
  • slipskivor;
  • läderbälte;
  • polermassa.
Bild
Bild

Dessutom måste du förbereda ett annat bälte som du kan slipa ytan med. Slipning säkerställer att skärpan i skäret återställs.

Bild
Bild

Om det uppstår defekter under bearbetningen är det nödvändigt att använda ett sliphjul. Det hjälper till att bli av med utskjutande grader och förhindrar också att kniven böjer sig. Effektiv slipning innebär användning av smörjmedel, utrustad med två hjul:

  • den första har en insats av grov slipande korn;
  • den andra är införandet av mindre partiklar.
Bild
Bild

Denna kombination ger önskad effekt och ökar bladens skärpa. Slipning kräver ett ansvarsfullt tillvägagångssätt, eftersom ignorering av krav och funktioner kan leda till att bladet och verktyget går sönder. En viktig parameter som måste beaktas när man använder slipverktyg är vinkeln vid vilken man behöver slipa kniven. Oftast bör denna siffra inte vara under 25 och över 45 grader.

Vinkeln väljs enligt hårdheten hos materialet som bearbetas, i detta fall stål. Behåll hörnet med hjälp av hållaren som varje mästare har.

Bild
Bild

Det finns flera riktlinjer som hjälper dig att vässa dina hyvlar framgångsrikt

  1. När du utför arbete är det bättre att undvika starkt tryck om du inte vill ta bort ett tjockt lager av material. Detta fel leder också till att bladet går sönder under användning av hyveln på grund av minskad hållfasthet och felaktig spänningsfördelning.
  2. När kniven kommer i kontakt med cirkeln värms dess yta upp, vilket leder till en ökning av duktilitetsindex. För att förhindra att bladet böjer sig rekommenderas det att kyla metallen oftare i en hink med vatten.
  3. Efter huvudslipningen ska bladets yta förädlas och bli av med uppenbara defekter. Detta kan göras med en finkornig stång.
Bild
Bild

Det sista steget är att använda ett läderbälte och slippasta . Med deras hjälp kan du göra bladet så slätt och glänsande som möjligt. Slipning är svår att genomföra. Det måste dock göras regelbundet för att förhindra slitage på hyveln och förbättra arbetseffektiviteten.

Bild
Bild

Vid blad av elverktyg är det bättre att kontakta en specialist för slipning. Detta förklaras av det faktum att även en mindre defekt som kan uppstå under bearbetning kan skada strukturen. Och sådana flygplan är dyra.

Bild
Bild

Kontrollera bladets inriktning

Efter slipning får kniven inte startas omedelbart. Det är nödvändigt att kontrollera och justera bladets position i hyveln. När knivarna har bearbetats och installerats är det nödvändigt att noggrant inspektera planet och uppskatta avståndet som kniven rör sig ur dess position. De optimala parametrarna är följande.

  1. Bladets utskott bör inte överstiga ett avstånd på 0,5 mm. Om ett grovt snitt krävs kan skärelementet förlängas med 1 mm.
  2. Ett stort gap resulterar i stora marker. För att förbättra arbetskvaliteten bör du minska klyftan mellan träytan och bladet. Då kommer chipsen att vara minimal, och detta kommer att minska metallförslitningen.
Bild
Bild

Dessutom bör man komma ihåg att när man jämför en hyvel med andra verktyg kommer den att skilja sig från dem i möjligheten att använda den för finbearbetning. Detta kan endast uppnås genom att korrekt justera knivarnas placering i verktygsdesignen och genom att välja en lämplig vinkel. När alla procedurer för slipning och justering av knivarna är klara är det nödvändigt att bedöma hyvlarnas prestanda . För att göra detta är det värt att försöka bearbeta träets yta. Om det blir smidigt under bearbetningen betyder det att slipningen gjordes korrekt.

Rekommenderad: