Zenzubel (21 Bilder): Vad är Det? Skillnader Från Falzgebel. Vad är Ett Zenzubelplan För? Verktygsapplikation

Innehållsförteckning:

Video: Zenzubel (21 Bilder): Vad är Det? Skillnader Från Falzgebel. Vad är Ett Zenzubelplan För? Verktygsapplikation

Video: Zenzubel (21 Bilder): Vad är Det? Skillnader Från Falzgebel. Vad är Ett Zenzubelplan För? Verktygsapplikation
Video: Зензубель 2024, Maj
Zenzubel (21 Bilder): Vad är Det? Skillnader Från Falzgebel. Vad är Ett Zenzubelplan För? Verktygsapplikation
Zenzubel (21 Bilder): Vad är Det? Skillnader Från Falzgebel. Vad är Ett Zenzubelplan För? Verktygsapplikation
Anonim

Många frågar vad en zenzubel är, vad den är avsedd för. Detta är planet som behövs för lockig hyvling. Med verktyget kan du göra spår, rektangulära snitt och avsluta den färdiga ytan. På grund av den låga vikten och det sneda bladet kan mejseln användas för att skapa tvärsnitt av träfibrer.

Bild
Bild

Vad det är?

Zenzubel är ett slags handplan - ett verktyg som behövs inom snickeri och snickeri. Till skillnad från den klassiska enheten används den för lockig, inte platt hyvling. Ett alternativt namn är provtagning. I de flesta fall används en zenzubel för följande ändamål:

  • rengöring av rektangulära sektioner;
  • val av kvartal på brädorna;
  • skapande av veck;
  • städning och urval av kvarter på lameller och barer.
Bild
Bild

Tack vare den individuella konstruktionen kan skäraren eller mejselns metalldel ställas in i 90 ° vinkel mot blocket. Det finns ett sidohål i snickeriverktygshuset. Genom det tas onödiga marker bort. Formen på mejselknivarna liknar en spatel som skjuter och snabbt skär av ett trälager.

Bild
Bild

Innan du börjar arbeta med en hyvel för planhyvling dras markeringslinjer på arbetsstycket med en hyvel. Först noteras storleken på kvartalet, varefter zenzubeln tas. Planet styrs snyggt längs markeringarna och tar bort de första spånen för att skapa en liten avsats . I framtiden kan du vidta mer självsäkra och snabba åtgärder.

Bild
Bild

På grund av noggrann användning används mejseln för efterbehandling , under vilken du kan uppnå den nödvändiga grovheten på arbetsytan och justera arbetsstyckets dimensioner. En fjärdedel väljs vanligtvis med en falzgebel. Den senare liknar en zenzubel i strukturen och tillhör också planerade hyvlar, men har ett antal individuella egenskaper. Dessa inkluderar den stegade yttersulan.

Bild
Bild

Verktygsfunktioner

Bladet på ett snickeriverktyg är en liten spade. Knivens skärbredd varierar från 18 till 30 mm. Beroende på hur hyvelns metalldel fästs på sulan kan bladet vara snett eller rätat . Knivens längd är cirka 210-220 mm. Om den har en sned skulpturform har den 2 skär. En skarp kant är i sidled, den andra är lägre.

Bild
Bild

Det finns hyvlar med en smal arbetsdel, vars storlek inte överstiger 12 mm . Detta är en mejsel med ett snett blad som skärper sig längs sidokanterna och underkanterna. Tillsammans konvergerar båda skärdelarna i en spetsig vinkel, tack vare vilket det är möjligt att göra spår som kallas "svanssvans". Det sneda bladet gör att du kan hantera en träyta rent, praktiskt taget utan att använda stor fysisk kraft. Den bladformade kniven med två skäreggar kan till och med utföra tvärhyvling-vinkelrätt mot kornriktningen.

Bild
Bild

När du använder en mejsel med ett rakt blad, för att ta bort en fjärdedel, måste du markera arbetsstycket med en tjockleksmätare . Först efter förberedelse längs de dragna linjerna arbetar de med ett plan för att ta bort det första trälagret och göra en avsats. För att konsolidera resultatet planerar de med verktyget flera gånger. Om du inte vill göra den preliminära markeringen av linjerna med en tjockleksmätare utförs valet av en fjärdedel med en falzgebel.

Tack vare detta verktyg kan du öka noggrannheten i arbetet. I detta fall kommer mejseln endast att användas för efterbehandling.

Bild
Bild

Vad är det för?

Zenzubel behövs uteslutande för lockig hyvling. Det finns följande applikationer för snickeriverktyg:

  • skapa rektangulära skivor;
  • att göra spår eller veck;
  • strippning eller provtagning en fjärdedel;
  • hyvling av vinkelräta ytor på träämnen.

Tack vare den smala kroppen och spatelbladet är det möjligt att ta bort tvärsnittet på trä. Detta är nödvändigt för att skapa spåret.

Bild
Bild

Som ett resultat av hög rörlighet produceras olika modeller av zenzub: för längsgående och tvärgående arbete på arbetsstycken. I 85% av fallen används snickeriverktyg för att avsluta bearbetningen på en tidigare formad grov yta.

Bild
Bild

Skillnader från falzgebel

Zenzubeln i enlighet med GOST 14668-79 används för manuell bearbetning och hyvling av en fjärdedel på ämnen i snickerier. På delen är zenzubas kropp ganska hög och når 80 mm. Samtidigt är planet smalt med en rak sula. Närvaron av ett speciellt hål i kroppen för gratis avlägsnande av spån under hyvlingsprocessen ökar kvaliteten på bearbetningen av en träprodukt . Det är lättare att skapa en fjärdedel med en sned mejsel, som är vässad på botten och sidan.

Bild
Bild

Falzgebel, enligt GOST 14669-79, är endast avsedd för val av kvarter, veck i träämnen kah. Jämfört med zenzubeln har falzgebelblocket en trappstoppad sula. Tack vare denna struktur kan du välja veck av samma storlek. För att göra detta placeras bladet i en vinkel på 80 ° i förhållande till skoaxeln, sidohålet för spånens utgång bör placeras på vänster sida av sulan.

Bild
Bild

En falzgebel, till skillnad från en zenzub, används för att skära ett spår i ändarna på långa delar . Under driften är det inte nödvändigt att göra preliminär märkning med tjockleksmätare. Snickeriverktyget, förutom den stegade sulan, har en bred last, tack vare vilken det blir möjligt att göra veck av samma storlek.

Bild
Bild

För val av spår av olika storlekar, olika i profil, i vissa modeller av falzgebela tillhandahålls manuell byte av den stegade sulan. Det finns möjlighet att installera en extra sidokniv . I denna position kan bladet trimma kvarterets vertikala vägg.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av ett lämpligt snickeriverktyg är baserat på följande kriterier

  1. Pris . Lägsta pris på en zenzubel är cirka 7 200 rubel.
  2. Robust fodral . Det finns trä-, metall-, plastmodeller.
  3. Vikt . Snickarverktyg med en träkropp är lätta, gjutjärnsverktyg är ganska tunga, så det krävs mer ansträngning under driften. För lockig bearbetning är det bättre att välja en lätt träprodukt.
  4. Enkelhet och hållbarhet . Det rekommenderas att köpa ett verktyg av kvalitetsmaterial som håller minst 2-3 år.
Bild
Bild

För pålitlig drift av mejseln är det nödvändigt att välja en produkt med ett skarpt blad, som måste installeras korrekt. Vid regelbunden användning blir kniven ofta trubbig, så du måste bekanta dig med reglerna för att slipa den i förväg.

Bild
Bild

Ett korrekt installerat blad ska inte sticka ut mycket över sulans nivå, bara med en bråkdel av 1 mm. När det ses längs det sista kommer skäreggen visuellt att likna en tunn tråd.

Bild
Bild

När bladet sticker ut för långt ovanför stryksulan tas ett tjockt lager spån bort. Träet som tas bort från arbetsstyckets yta hamras mellan det vassa bladet och kroppen, det tas inte bort från sidohålet . På grund av detta blir arbetet svårare, risken för defekter som bildas på en träprodukt ökar. Om kniven är placerad ovanför sulans nivå, är dess skärkant placerad i kroppen, och det blir omöjligt att arbeta med ett sådant verktyg. Hyvlan planerar inte träet.

Bild
Bild

Som en sista utväg kan du självjustera bladfrigöringen . Detta kan göras med en kil eller en skruv, beroende på planets strukturella egenskaper. Slå ut kilen med en hammare eller klubba. I detta fall är det strängt förbjudet att påverka bladets skärkant. Annars blir kniven tråkig, verktyget blir oanvändbart. Vid självjustering, se till att skäränden sticker ut jämnt över hela bladets bredd.

Bild
Bild

Det rekommenderas att du kontrollerar skärpningen av bladet innan du köper . Det räcker med att försiktigt skjuta fingret över skärkanten. Det är strängt förbjudet att köra handen längs bladet, annars kan du skära dig själv. För en högkvalitativ produkt ska bladet inte vara rostigt eller tråkigt.

Rekommenderad: