Växthus För Druvor: Avtagbara Toppdesigner

Innehållsförteckning:

Video: Växthus För Druvor: Avtagbara Toppdesigner

Video: Växthus För Druvor: Avtagbara Toppdesigner
Video: Grape Vines in Greenhouse 2024, April
Växthus För Druvor: Avtagbara Toppdesigner
Växthus För Druvor: Avtagbara Toppdesigner
Anonim

På alla sätt i alla regioner tillåter klimatförhållanden att odla druvor på en personlig tomt. Denna gröda kan dock odlas i specialutrustade växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar med växthusodling

I växthus odlas inte bara druvsorter som inte är anpassade till klimatförhållandena i regionen. Anspråkslösa växtarter planteras också ofta i särskilt förberedda strukturer.

Växthusodlingen av druvor har sådana betydande fördelar som:

  • vingårdar är pålitligt skyddade mot ogynnsamma väderförhållanden;
  • växter som odlas i ett växthus ger mer avkastning;
  • snabb mognad av bär;
  • minimala risker för druvsjukdom. Växter som växer i öppen mark blir sjuka mycket oftare;
  • lätt att ta hand om vingården;
  • skydd mot skadliga insekter;
  • även de druvsorter som inte är lämpliga för plantor i regionen på det öppna fältet kan odlas i växthus;
  • vingården behöver inte behandlas med kemikalier, vilket gör att du kan få en miljövänlig skörd av bär.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med växthusodling inkluderar främst kontantkostnader för köp eller tillverkning av den önskade strukturen. Dessutom kan druvorna som växer i växthuset överhettas och skadas under varma perioder, särskilt om strukturen inte är utrustad med ett automatiskt ventilationssystem.

Design egenskaper

Strukturer för att odla druvor har vissa särdrag. Detta gäller främst växthusets storlek. Byggnadens höjd måste vara minst två och en halv meter. Växthusets totala yta måste vara minst tjugofem kvadratmeter. Det är absolut nödvändigt att lägga en grund under ett växthus för druvor för att skydda växten från frysning. En solid grund kommer också att skydda strukturen från penetration av skadliga insekter och ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cellulärt polykarbonat används oftast som täckmaterial för ett växthus. Detta material överför ljus bra och har goda värmeisoleringsegenskaper.

För ouppvärmda växthus kan du använda en täckande plastfolie. Att odla druvor kräver en stark och hållbar struktur, eftersom växten inte kan bära frukt under det första året. En stark ram av strukturen är nödvändig för dess långsiktiga drift. Ramen kan vara tillverkad av galvaniserade eller profilerade rör.

För odling av termofila druvsorter måste växthuset vara utrustat med uppvärmning . Infraröda lampor kan användas som värmeenheter. Enheterna är upphängda i takområdet. När man använder sådana anordningar måste strukturramen förstärkas väl. Ett alternativ är en särskild värmekabel som läggs under marken. Vissa druvor kräver mycket ljus. I de norra regionerna kan bristen på solljus kompenseras av belysningsarmaturer. De mest använda lysrören är dagsljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också nödvändigt att skapa god ventilation i växthuset för att upprätthålla mikroklimatet. För att byggnaden ska kunna ventileras automatiskt rekommenderas det att utrusta växthusventilerna med hydraulcylindrar. Denna enhet reagerar på förändringar i lufttemperaturen inuti växthuset. När temperaturen i växthuset stiger öppnar enheten ventilerna, när temperaturen sjunker stänger den dem. Det rekommenderas att använda droppbevattning som bevattningssystem. Druvorna kräver inte ofta vattning. Automatiska system gör det mycket lättare att ta hand om växter och ger den nödvändiga mängden fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

För odling av druvor kan du köpa ett färdigt växthus eller göra det själv. För att välja lämplig konstruktionstyp måste du ta hänsyn till några av särdragen hos växande vingårdar.

Enligt typen av täckmaterial är växthus för druvor uppdelade i två typer

  • Polyetenfilm . Detta material är det billigaste alternativet för att täcka växthus. Filmen har dock inte en lång livslängd och är endast lämplig för odling av druvor av okänsliga sorter.
  • Cellulärt polykarbonat . Styrkan hos detta material är två hundra gånger glasets. Polykarbonatkonstruktionen är pålitligt skyddad mot nederbörd och stark vind. Dessutom kännetecknas materialet av god transparens och lång livslängd. Växthus i cellulärt polykarbonat är det mest lämpliga alternativet för att odla druvor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Formen på strukturen är också viktig för vingårdarna.

De mest lämpliga alternativen för druvor är två typer av växthus

  • Rektangulär konstruktion med gaveltak. Denna konstruktion ger en bra belysningsnivå för växterna. Växthusets form låter dig bilda den optimala höjden på strukturen för odling av vingårdar.
  • Byggnaden är i form av en båge. Denna typ av växthus är anmärkningsvärd för sin låga kostnad och enkel montering. Denna design är i vissa avseenden sämre än rektangulära växthus, men är också lämplig för plantering av vingårdar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att man använder en avtagbar toppstruktur för att odla druvor.

Med det här alternativet kan du skydda växter från att frysa på vintern . Efter att ha tagit bort taket öppnar nederbörd i form av snö upp till byggnadens insida. Således är jorden mättad med fukt, och snöskiktet skyddar vingårdens rotsystem från att frysa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Genom att känna till egenskaperna hos växthus för druvor kan du göra en lämplig design själv. Detta tillvägagångssätt, till skillnad från förvärvet av färdiga alternativ, låter dig skapa den mest bekväma byggnaden och utrusta den efter behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturell design

Vid utformning av en framtida byggnad är det nödvändigt att bestämma storleken och formen på strukturen, liksom de material från vilka växthusets huvudelement kommer att tillverkas. Byggnadsområdet beror på hur mycket druvor som planeras planteras. Den rekommenderade växthushöjden är två och en halv meter. Men för vissa druvsorter är lägre mönster också lämpliga.

För konstruktion av en välvd struktur av polykarbonat kan storleken på raka väggar vara 4, 2x1, 5 m. Växthusets höjd i ett särskilt fall kommer att vara 1, 5 m. Byggnadens bredd beror på på taklutningen. Förutom välvda former är en rektangulär struktur med gaveltak väl lämpad för vindruvor. Detta alternativ kan monteras från träbjälkar och en hundradels polykarbonat.

Bild
Bild
Bild
Bild

fundament

Det rekommenderas att bygga en grund innan man bygger ett växthus. Det vanligaste alternativet är en grund remsa. Nackdelen med denna lösning är den höga sannolikheten för en dålig effekt på vingårdens rotsystem. En konkret grund kan begränsa spridningen av växtrötter i bredd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alternativt kan metallhörn med en längd på cirka en meter användas.

I botten av hörnen svetsas små tjocka stödplattor av järn . Ett stort växthus kan kräva 14 av dessa stödstift för omkretsplacering och cirka 7 för en central installation.

Ram

För konstruktion av ramen är material som metall eller trä lämpliga. Att arbeta med träbjälkar är mycket lättare, eftersom det inte är nödvändigt att utföra svetsarbete. Detta material är emellertid sämre i många egenskaper än metall. Det bästa alternativet är en galvaniserad profilram. Självgängande skruvar, metallnitar eller bultar kan användas som fästelement. Om du har erfarenhet av en svetsmaskin blir strukturen mycket lättare att svetsa genom svetsning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Först och främst monteras ramen för det framtida växthuset. Den galvaniserade profilen skärs i element med önskad längd. Ramen monteras eller svetsas från komponentdelarna. För att fästa polykarbonatark på ramen måste du installera speciella gummiinlägg. Skivor av cellulärt polykarbonat installeras på insatserna. Vid lederna fästs metallplattor med självgängande skruvar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För konstruktionens täthet rekommenderas att alla sömmar tätas med ett tätningsmedel.

Rekommenderad: