Hur Knyter Man Ihop Druvor? 18 Foton Vad är Det Rätta Sättet Att Knyta Unga Druvor I Landet Det Första året? Strumpebandsmetoder Under Våren Och Andra Perioder

Innehållsförteckning:

Video: Hur Knyter Man Ihop Druvor? 18 Foton Vad är Det Rätta Sättet Att Knyta Unga Druvor I Landet Det Första året? Strumpebandsmetoder Under Våren Och Andra Perioder

Video: Hur Knyter Man Ihop Druvor? 18 Foton Vad är Det Rätta Sättet Att Knyta Unga Druvor I Landet Det Första året? Strumpebandsmetoder Under Våren Och Andra Perioder
Video: Knyta skor 2024, April
Hur Knyter Man Ihop Druvor? 18 Foton Vad är Det Rätta Sättet Att Knyta Unga Druvor I Landet Det Första året? Strumpebandsmetoder Under Våren Och Andra Perioder
Hur Knyter Man Ihop Druvor? 18 Foton Vad är Det Rätta Sättet Att Knyta Unga Druvor I Landet Det Första året? Strumpebandsmetoder Under Våren Och Andra Perioder
Anonim

Druvor anses vara en av de vanligaste fruktgrödorna i världen. Populära sorter finns inte bara i de södra ryska regionerna, utan också i väst, norr och i de centrala regionerna i landet. Varje sort har sina egna egenskaper som bör beaktas under odlingsprocessen.

Trots skillnaderna i jordbruksteknik är några av dess komponenter oförändrade, till exempel vinrankan. Värmeälskande fruktgrödor växer snabbt under naturliga förhållanden, så ett strumpeband är oumbärligt. För arbete används speciella stöd, de måste vara starka och pålitliga nog för att klara kraftfulla skott och motstå angreppet av atmosfärisk nederbörd.

Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Enligt erfarna trädgårdsmästare är ett strumpeband ett måste, oavsett var buskarna växer: på landet eller i storskaliga kommersiella vingårdar.

Denna procedur utför flera funktioner samtidigt:

  • manipulation utförs så att vinstocken inte sammanflätar närliggande växter, byggnader och andra föremål;
  • bandaget hjälper till att skörda snabbt och bekvämt;
  • bär kommer att få tillräckligt med solljus för full mognad och sötma;
  • lättare vård, särskilt beskärning av trasiga och deformerade skott;
  • ett korrekt utfört strumpeband med vårens början leder till det faktum att vinstocken inte sträcker sig, behåller den nödvändiga formen och längden - skotten växer av samma storlek, vilket gör att växter kan förbättra dess dekorativa egenskaper;
  • druvorna kommer att växa bekvämt, och grenarna kommer inte att sammanflätas med varandra;
  • fixering av vinstockarna på stöden ger full ventilation och syreutbyte, vilket är nödvändigt för att förhindra utseende och utveckling av svampen;
  • i en förtjockad och oförskämd krona lever ofta farliga insekter som angriper växten och äter frukterna.
Bild
Bild

En välskött växt ser attraktiv och snygg ut . Druvor planteras ofta inte bara för att samla saftiga och söta bär, utan också för att dekorera det lokala området och skapa en häck eller valv. För att få alla fördelarna med ett fruktgrödströja måste du få jobbet gjort i tid.

Tidpunkt

Optimala tidsfrister har fastställts för arbetet. Att binda växter tidigt på våren verkar för många oerfarna sommarboende vara ett kostsamt och komplicerat förfarande, men om du väljer rätt system för att utföra arbetet blir det inte svårt att ta hand om druvorna. Flera strumpebandsmetoder har utvecklats, var och en utförs med hänsyn till tidpunkten för anläggningens utveckling.

Bild
Bild

Ett tidigt grönt strumpeband utförs tidigt på våren . Du måste ha tid att slutföra arbetet innan sapflödesprocessen börjar. Knopparna på grenarna måste förbli stängda, annars kan de lida under strumpebandsprocessen, vilket kommer att påverka fruktens frukt och kvalitet negativt.

För att klasarna ska bli stora fixeras grenarna i en spetsig vinkel (från 45 till 60 grader) eller horisontellt . Sådan fixering kommer att ha en positiv effekt inte bara på penslarnas storlek, utan också på fruktens smak. Bären växer saftiga, söta och aromatiska.

Om sorten har en hög stam eller långa ärmar, placeras skotten i en vinkel på 90 grader.

Bild
Bild

I processen med att odla vinstocken och dess förlängning måste du binda tillbaka strumpebandet . Förfarandet kan endast utföras innan blomningen börjar och äggstockarna bildas. I annat fall kvarstår risken för skador på fruktborstarna. Under en säsong utförs minst 4 strumpebandsprocedurer.

Och även ett grönt strumpeband utförs på sommaren för att skapa bekväma förhållanden för växter och skydda dem från dåligt väder och nederbörd.

Materialval

För att binda druvorna ordentligt utan att skada växten måste du förbereda inte bara stöd, utan också ett lämpligt strumpmaterial. För att fästa grenar på strukturer är det lämpligt att använda mjuka textilier skurna i små remsor . Tjock tråd eller garn är också lämplig. Tunn ståltråd eller fiskelina kommer att skada skotten och ska kasseras.

Att välja fel strumpmaterial kan lätt skada växten. Och processen med saftflöde störs, på grund av vilken grenen kommer att börja förlora näringsämnen och torka ut.

Bild
Bild

Vid fixering ska vävnaden inte dras åt ordentligt, den ska vara något lös för att inte överföra skotten när de växer . Tät fastsättning sker endast när du utför ett grönt strumpeband, eftersom unga skott utvecklas långsamt och kan bryta från starka vindar. En stel anslutning skyddar dem från eventuella skador.

Druvornas huvudelement, som placeras strikt vertikalt i marken, kan vara gjorda av metall eller en lämplig träslag.

Bild
Bild

Obs: Galvaniserad metalltråd används ofta. Den är lämplig för horisontella staplar. För att nivåerna ska klara vinstockens vikt bör trådens tjocklek vara cirka 2 millimeter.

De bästa träsorterna för att göra träpinnar anses vara mullbär, al, ek och poppel . Det är ett robust trä som är mycket motståndskraftigt mot sönderfallsprocesser. På grund av denna funktion kommer sådana stöd att vara längre än andra.

Bild
Bild

Strumpebandsmetoder

Det finns två huvudmetoder för druvbindning - torr och grön, som alla har vissa egenskaper. När de tar hand om en fruktgröda använder de både det första och det andra alternativet.

Torr

Detta strumpebandsalternativ väljs när man arbetar med en förkortad och redan mognad och lignifierad vinstock. I detta fall bör grenarna fästas på spaljernas lägsta nivåer. Med en alltför hög belastning på den nedre delen av stödet används ytterligare nivåer högre . Bulken läggs horisontellt och förra årets vinstock, som är nödvändig för den framtida stammen, fixeras vertikalt.

Strumpeband kombineras med beskärning, att bli av med gamla, trasiga och frusna skott.

Bild
Bild

Grön

Den gröna strumpebanden startas först efter att den unga och fortfarande omogna vinstocken växer till 0,5 meter. Huvudmålet med arbetet är att skydda känsliga skott från sammanvävning och otäcka av dåligt väder, inklusive starka och vindstilla vindar . Genom att välja denna fixeringsmetod fixeras skotten strikt vertikalt. Hela växtmassan fördelas på ett sådant sätt att högst 3 grenar samlas upp vid noden.

Bild
Bild

Om ovanstående krav inte uppfylls kommer pollinering att vara problematisk, vilket kommer att påverka kvaliteten och volymen på grödan negativt. När du utför ett strumpeband, först och främst, är det material som används fixat. Först lindas de runt stödet, och först då börjar de fästa vinstocken.

Denna fästmetod skyddar vinstocken från skav och andra möjliga skador . Och också en kompetent strumpeband skyddar växten från brännskador som kan erhållas från överhettning av metalltråden.

Möjligheten till sådana skador ökar betydligt under den varma säsongen.

Bild
Bild

När den är fläktformad

För att dekorera en fruktväxt vackert, tar de till en fläktstrumpa. Metoden för att fixa druvor i form av en fläkt används aktivt av både vanliga sommarboende och erfarna trädgårdsmästare . Denna metod är utbredd i olika regioner i landet. Detta gjutalternativ är idealiskt för sorter som, med vinterns början, läggs i skyttegravar och täcks.

När du väljer denna teknik kommer ärmarna, som bildas från basen, att växa på olika sidor med samma hastighet . Alla förra årets skott är fixerade i ett strikt horisontellt läge. Den unga vinstocken lyfts försiktigt och fixeras vertikalt. Resultatet är en attraktiv buske med fläktformade grenar. En sådan växt kommer att bli en uttrycksfull dekoration för en trädgård eller en tomt.

Bild
Bild

Hur man knyter buskarna med hänsyn till åldern?

När du utför ett strumpeband av druvor beaktas inte bara säsongen och utvecklingsperioden för växten, utan också dess ålder.

Ung

Buskgrenar fästs på små trädstolpar under det första levnadsåret. Om det behövs kan du placera en kompakt spaljé av nät på platserna . Det måste vara tillräckligt starkt och tjockt. Fästning utförs med ett mjukt och tätt material som inte skadar den mjuka och ännu inte styva vinstocken.

Och du kan också välja ett rutnät med stora celler . I detta fall måste den skruvas fast i ett trä- eller metallstöd. De flexibla grenarna kommer oberoende att spåra uppåt när de växer och bildas.

Bild
Bild

Vuxna

När du tar hand om vuxna buskar måste du vara särskilt uppmärksam på strumpebandet och göra jobbet korrekt för att så småningom samla en välsmakande och rik skörd. Långa och massiva ärmar är fästa på en stark och stabil spaljé och placerar dem i en spetsig vinkel . Den lägsta stången används för att säkra ersättningsknutarna.

Runt den tjocka tråden flätas de skott som kommer att bära frukt under den aktuella säsongen noggrant . För att fästa dem är remsor av mjukt men hållbart tyg lämpliga. Garnet är också lämpligt för att binda dem till den konstruerade spaljén.

Den största skillnaden mellan strumpeband av vuxna fruktväxter och unga buskar är ärmarnas placering i en vinkel på 90 grader . Varje åtgärd måste utföras mycket noggrant. Även den minsta kränkning kan bryta ömtåliga vinstockar.

Bild
Bild

Möjliga misstag

När du utför fästproceduren måste du tänka på följande grundläggande regler:

  • nya grenar fixeras i området 3 eller 4 nivåer;
  • en ung vinstock är fäst i den andra raden och placerar den i en liten vinkel;
  • de sista nivåerna är för skelettgrenar.

Dessa regler är utbredda och universella, medan processen för att utföra arbetet kan skilja sig utifrån hänsyn till sortens egenskaper och andra parametrar.

Bild
Bild

När man knyter druvor med en "åtta" fästs skotten separat och inte i grupper . Vinstocken som bildar grödan fixeras horisontellt och pilarna placeras i en vinkel.

När man utför ett strumpeband av druvor gör många sommarboende, särskilt de som inte har rätt erfarenhet av att ta hand om en fruktväxt, ofta misstag. Vissa anser att detta förfarande är svårt att utföra och av rädsla för skador på druvorna vägrar det helt och hållet . Det räcker dock bara några få gånger för att korrekt utföra strumpebandet för att säkerställa att detta förfarande är enkelt.

Ett av de vanligaste misstagen är att använda olämpliga strumpeband och stöd, vilket ofta leder till vinstockens död. Om det inte är möjligt att förbereda nödvändigt material kan det köpas i specialaffärer. Sortimentet erbjuder ett stort urval av klämmor, krokar, trådar och andra hållare.

Bild
Bild

För att montera strukturen använder vissa sommarboende en möbelhäftapparat eller limpistol. Även när man odlar underdimensionerade sorter måste stödstrukturen vara pålitlig och stabil.

Nästa vanliga misstag är felaktig placering av vinstockar . Nybörjare knyter ofta skotten upprätt. Detta leder till en minskning av händernas vikt. En annan kränkning är fixeringen av vinstocken på toppen. Efter en viss tid kommer skotten att växa i olika riktningar och tjockna kronan. Alla internoder som växer i närheten torkar upp.

Bild
Bild

Du bör inte böja vinstocken för mycket. När man fixar långa skott bildar många trädgårdsmästare ofta ovaler eller ringar från det, vilket påverkar druvornas hälsa och produktivitet negativt . Felaktig placering begränsar vägarna för tillförsel av mikronäringsämnen till skotten. Som ett resultat börjar växten att svälta och blir oförmögen att bilda en rik och saftig gröda.

Med hänsyn till ovanstående kränkningar kan du uppnå maximal avkastning och samla ett stort antal välsmakande och friska bär varje säsong . De misstag som beskrivs ovan görs inte bara av nybörjare, utan också av erfarna trädgårdsmästare, så att bekanta sig med dem är obligatoriskt för alla.

Rekommenderad: