Optisk Nivå: Hur Använder Man En Konstruktionsnivå? Granskning Av Condtrol 24X- Och ADA-instrument Ruber-X32-modeller, Betyg På De Bästa Nivåerna

Innehållsförteckning:

Video: Optisk Nivå: Hur Använder Man En Konstruktionsnivå? Granskning Av Condtrol 24X- Och ADA-instrument Ruber-X32-modeller, Betyg På De Bästa Nivåerna

Video: Optisk Nivå: Hur Använder Man En Konstruktionsnivå? Granskning Av Condtrol 24X- Och ADA-instrument Ruber-X32-modeller, Betyg På De Bästa Nivåerna
Video: How to use dumpy level || Dumpy level || Auto level || surveying in civil engineering || 2021 2024, Maj
Optisk Nivå: Hur Använder Man En Konstruktionsnivå? Granskning Av Condtrol 24X- Och ADA-instrument Ruber-X32-modeller, Betyg På De Bästa Nivåerna
Optisk Nivå: Hur Använder Man En Konstruktionsnivå? Granskning Av Condtrol 24X- Och ADA-instrument Ruber-X32-modeller, Betyg På De Bästa Nivåerna
Anonim

Optisk (optisk-mekanisk) nivå (nivå) är en enhet som praktiseras i geodetik och konstruktionsarbete, vilket gör det möjligt att detektera höjdskillnaden mellan punkter på ett plan. Med andra ord, den här enheten låter dig mäta ojämnheterna i planet du behöver och vid behov jämna ut det.

Bild
Bild

Enhet och egenskaper

Strukturen för den överväldigande massan av optisk-mekaniska nivåer är liknande och skiljer sig främst i närvaro eller frånvaro av en roterande platt metallring (urtavla), vilket gör det möjligt att känna igen vinklar på en horisontell yta med en noggrannhet på 50% och funktioner i utformningen av vissa komponenter. Låt oss analysera strukturen och hur det vanliga optiska lagret fungerar.

Bild
Bild

Enhetens grundelement är ett optiskt (teleskop) rör med ett linssystem som kan visa observationsobjekt i en förstorad vy med en förstoring av 20 gånger eller mer. Röret är fixerat på en specialiserad roterande säng utformad för följande:

  • fixering på ett stativ (stativ);
  • inställning av enhetens optiska axel i exakt horisontellt läge, för detta ändamål är sängen utrustad med 3 vertikalt justerbara "ben" och ett eller två (i prover utan automatisk justering) bubbelnivåer;
  • exakt horisontell vägledning, vilket görs med parade eller enkla svänghjul.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som nämnts ovan har sängen för vissa modifieringar en speciell cirkel (platt metallring) med grader i grader (urtavla, skala), vilket gör det möjligt att mäta eller skapa ett projektion av rumsliga vinklar på en horisontell yta (horisontella vinklar). På höger sida av röret finns ett handratt som används för att justera bildens klarhet.

Justering av användarens syn utförs genom att vrida justeringsringen på okularet . Om du tittar in i okularet på enhetens teleskop kan du se att enheten, utöver att förstora det observerade objektet, applicerar en skala med tunna linjer (reticle eller reticle) på sin bild. Det skapar ett korsformat mönster från horisontella och vinkelräta linjer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Extrautrustning och utrustning

Förutom själva enheten behöver vi ovanstående stativ för mätningar, samt en specialiserad graderad stav för mätningar (mätstång). Avdelningarna är 10 mm breda ränder av omväxlande rött och svart . Siffrorna på skenan är placerade med en skillnad mellan 2 intilliggande värden på 10 centimeter och värdet från nollmarkeringen till skenans ände i decimeter, samtidigt visas siffrorna med 2 siffror. Så 50 centimeter är markerat som 05, talet 09 betyder 90 centimeter, talet 12 är 120 centimeter och så vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

För bekvämlighet är 5 centimeter markeringarna på varje decimeter också anslutna med en vinkelrät remsa, så att hela skenan är markerad med symboler i form av bokstaven "E", rak och spegelvänd. Gamla modifieringar av nivåer överför en inverterad bild, och en speciell skena behövs för dem, där siffrorna är inverterade . Enheten åtföljs av ett tekniskt pass, som säkert anger år, månad, datum för dess senaste verifiering, kalibrering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enheterna kontrolleras vart tredje år, i speciella verkstäder, om vilka ytterligare ett märke görs i databladet. Tillsammans med databladet kommer enheten med en underhållsnyckel och en trasa för att torka av optiken och ett skyddshölje. Prover utrustade med en urtavla levereras med en lodrör för installation exakt vid önskad punkt.

Egenskaper

För de optiskt-mekaniska nivåerna skapades GOST 10528-90, som innehåller information om enheterna, viktiga egenskaper och typer, tekniska specifikationer och kontrollmetoder. I enlighet med GOST tillhör varje optisk-mekanisk nivå en av de lämpliga klasserna.

  • Hög precision . Rot-medelkvadratfelet för det justerade värdet per 1 kilometer resa är inte högre än 0,5 millimeter.
  • Exakt . Avvikelsen är högst 3 millimeter.
  • Teknisk . Avvikelsen är högst 10 millimeter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsmaterial

Stativ för instrument är i regel gjorda av aluminium, eftersom denna metall har en liten massa, men samtidigt har en hög hållfasthet. Dessa egenskaper har en positiv effekt på utrustningens transportkomfort. Förutom, materialet för stativ är trä, men priset är högre, men stabiliteten är mer tillförlitlig … Små ministativ är främst tillverkade av glasfiber. Själva enheterna måste vara av hög hållfasthet. I detta avseende används främst metall eller specialplast för tillverkning av högkvalitativa prover av fodralet. Inställningsdetaljer, till exempel skruvar kan vara gjorda av plast eller metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och vikt

Med hänsyn till enhetstypen, liksom materialet från vilket den är tillverkad, kan den ungefärliga vikten vara från 0,4 till 2 kilo. Optiskt -mekaniska prover väger cirka 1, 2 - 1, 7 kilo. Vid användning av hjälputrustning, till exempel ett stativ, ökar vikten till 5 kilo eller mer. Ungefärliga dimensioner för de optiskt-mekaniska nivåerna:

  • längd: från 120 till 200 millimeter;
  • bredd: från 110 till 140 millimeter;
  • höjd: från 120 till 220 millimeter.
Bild
Bild

Funktionsprincip

Huvudprincipen som används vid utformningen av alla typer av enheter är överföring av en horisontell stråle till det avstånd som krävs för dess faktiska användning. Denna princip används genom implementeringen av korrelationen mellan geometriska förhållanden och en uppsättning tekniska medel för att överföra information i form av en optisk signal i nivåstrukturen.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Om vi jämför den optisk-mekaniska enheten med andra liknande enheter av olika typer, så har den ett ganska stort antal positiva egenskaper. Den viktigaste av dessa är ett acceptabelt förhållande mellan pris och kvalitet. Enheten har ett relativt lågt pris, men den kännetecknas av god noggrannhet . Ett ytterligare plus är närvaron av en kompensator (inte för varje enhet), som ständigt övervakar den optiska axeln i ett horisontellt läge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det optiska röret hjälper till att rikta riktningen mot föremålet för fotograferingen . Vätskenivån gör det möjligt att hålla enhetens orientering under kontroll under mätningar, vilket gör att du kan bestämma mätningarnas riktighet på plats. Den största fördelen med enheten är möjligheten att använda den på ganska stora avstånd. Noggrannheten försämras inte alls med en ökning av mätsträckan.

Bild
Bild

Nackdelarna med enheten kan hänföras till dess funktion i närvaro av 2 personer . Endast under sådana förhållanden är det möjligt att ta reda på rätt data. Dessutom inkluderar nackdelarna en stabil kontroll av den optisk-mekaniska anordningen, eller snarare dess arbetsposition. Denna enhet behöver konstant övervakning med hjälp av en nivå. En annan liten nackdel med enheten är dess manuella justering.

Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Enligt experter är den bästa optisk-mekaniska nivån BOSCH GOL 26D, som utmärker sig för sitt högkvalitativa utförande och utmärkta tyska optik. Ger högkvalitativa bilder och hög mätnoggrannhet. Dessutom inkluderades sådana prover i betyget.

IPZ N-05 - en precisionsmodell som används vid geodetiska undersökningar och tester om ökade krav ställs på resultatet.

Bild
Bild
Bild
Bild

CONDTROL 24X - en populär enhet för exakta och snabba mätningar. Tränade under konstruktion och renovering. Utrustad med 24x zoom, vilket gör det möjligt att arbeta på stora ytor. Samtidigt garanterar enheten extremt korrekta data - en avvikelse på högst 2 millimeter per 1 kilometer av den genomsnittliga höjden.

Bild
Bild
Bild
Bild

GEOBOX N7-26 - en utmärkt lösning för drift i öppna områden. Det sticker ut för sitt höga motståndskraft mot mekanisk belastning, fukt och damm. Ger en tydlig bild, har ett effektivt optiskt system.

Bild
Bild
Bild
Bild

ADA-instrument Ruber-X32 - en bra optisk enhet med ett gummerat hus för användning i en mängd olika väderförhållanden. Utrustad med förstärkta gängor för att minska skador från fall. Paketet innehåller en specialskruv för att säkra expansionsfogen under transport. Säkerställer exakt sikt och en integrerad sökare i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det viktigaste steget för att köpa en optisk-mekanisk nivå bör vara att studera marknaden för konstruktion och geodetiska enheter som uppfyller de nödvändiga egenskaperna och arbetsförhållandena. Följande beskriver de viktigaste aspekterna av att välja rätt enhet från den omfattande sortimentlistan som finns tillgänglig.

  • Ofta är den första aspekten av valet inte enhetens funktionalitet, utan dess pris. Med fokus på de mest budgetvänliga ändringarna riskerar konsumenten att köpa en enhet av låg kvalitet med den minsta uppsättningen alternativ och opålitlig mätnoggrannhet. Det optimala förhållandet mellan pris och kvalitet är i de flesta fall acceptabelt.
  • Nivåkonfiguration och behovet av närvaron av en kompensator i den. Kompensatorn är ett fritt hängande prisma eller spegel i det optiska systemet för att behålla hårlinjens horisontella linje när enheten lutas inom det angivna intervallet. Spjället dämpar oavsiktlig eller externt initierad svängning av kompensatorn. När du köper en enhet med en kompensator är det inte så speciellt med dess struktur, bland vilka det finns egentligen originella tekniska lösningar, att kvaliteten på deras genomförande av tillverkaren inte har någon liten betydelse.
  • Kvaliteten på delar och utförande. En egenskap hos den optisk-mekaniska anordningen är att det inte finns något särskilt att bryta i dess struktur. Ett eventuellt tillverkningsfel kommer att detekteras under de första mätningarna och enheten kommer att bytas ut. Kända företag garanterar utmärkt kvalitet på sina egna produkter, vilket uttrycker detta i produktens pris. När du köper i ett butik är det nödvändigt att kontrollera jämnheten i justeringen av styrskruvarna och omedelbart få stöd av en högkvalificerad specialist.
  • Noggrannhet, mångfald och andra tekniska parametrar beror igen på typen av framtida arbete. Optiska och mekaniska nivåer med en integrerad kompensator och ett magnetiskt vibrationsdämpningssystem anses vara mer exakta.
  • När du köper en enhet är det nödvändigt att ta reda på tillgängligheten av ett verifieringscertifikat (när det faktiskt krävs), eftersom priset för verifieringen ibland ingår i enhetens slutpris, vilket gör det dyrare följaktligen.
  • När du köper en enhet från ett av de populära märkena kommer det att vara användbart att ta reda på platsen för den närmaste organisationen som tillhandahåller servicestöd och underhållstjänster.
  • Tillgängligheten av läsbara och detaljerade tekniska dokument om inställningarna och orsakar inga problem med att använda enheten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Arbetet utförs av 2 personer: en - specifikt med enheten, placering, pekar på objektet - en linjal, läser och anger värden, och den andra med en mätstång, drar och placerar den enligt instruktionerna i den första, observera dess vinkelrätthet. Det första steget är att hitta en plats för att installera enheten . Den mest lämpliga platsen är i mitten av det område som ska mätas. Ett stativ placeras på det valda området. För att få ett horisontellt läge, lossa stativets benklämmor, montera stativhuvudet i önskad höjd och dra åt skruvarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nivån placeras och fixeras med en fästskruv på ett stativ . Genom att vrida enhetens lyftskruvar med nivån måste du uppnå nivåens horisontella position. Nu måste du fokusera på objektet. För att göra detta måste teleskopet riktas mot personalen, vrida handratten för att göra bilden så skarp som möjligt, skärpets skärpa justeras med justeringsringen på okularet.

Bild
Bild

När det är nödvändigt att mäta avståndet från en punkt till den andra, eller att ta ut axlarna i strukturen, utförs centreringen. För att göra detta placeras enheten över spetsen och en lodlinje hakas fast på monteringsskruven. Enheten flyttas längs stativhuvudet, medan lodet ska placeras ovanför punkten, då är nivån fast.

När du har installerat och konfigurerat enheten kan du börja utforska . Stången placeras på startpunkten, avläsningarna utförs längs medeltråden på teleskopnätet. Avläsningarna registreras i fältboken. Därefter rör sig personalen till den uppmätta punkten, processen med att läsa avläsningarna och registrera räkningen upprepas. Skillnaden mellan avläsningarna av de initiala och uppmätta punkterna blir överskottet.

Rekommenderad: