Vernier Caliper (47 Bilder): Vad är Det Och Vad Består ShTs-1 Av? Visningar Med En Djupmätare Och Andra, Fel- Och Mätnoggrannhetsverifieringsmetod

Innehållsförteckning:

Video: Vernier Caliper (47 Bilder): Vad är Det Och Vad Består ShTs-1 Av? Visningar Med En Djupmätare Och Andra, Fel- Och Mätnoggrannhetsverifieringsmetod

Video: Vernier Caliper (47 Bilder): Vad är Det Och Vad Består ShTs-1 Av? Visningar Med En Djupmätare Och Andra, Fel- Och Mätnoggrannhetsverifieringsmetod
Video: How to use Vernier Caliper 2024, Maj
Vernier Caliper (47 Bilder): Vad är Det Och Vad Består ShTs-1 Av? Visningar Med En Djupmätare Och Andra, Fel- Och Mätnoggrannhetsverifieringsmetod
Vernier Caliper (47 Bilder): Vad är Det Och Vad Består ShTs-1 Av? Visningar Med En Djupmätare Och Andra, Fel- Och Mätnoggrannhetsverifieringsmetod
Anonim

En tjocklek är ett universellt mätverktyg och är mycket efterfrågat av kontrollanter, teknologer, formgivare, svarvar, fräsar, låssmeder, bilmekaniker och snickare. Enhetens stora popularitet beror på dess användarvänlighet, stora mätområde och högsta noggrannhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Bromsoket beror främst på den industriella revolutionen under 1700-talet ., under vilken en massiv övergång började till mekaniseringen av manuellt arbete och industrialisering. Men prototypen på ett modernt mätinstrument, som ofta användes inom maskinteknik under den perioden, dök upp två århundraden tidigare, nämligen i mitten av 1500 -talet. Vid den tiden började härskare av trä och utrustade med rörliga käkar dyka upp i svarvverkstäder på skärmaskiner.

Lite senare, nämligen 1631, av matematikern P. Vernier, modifierades instrumentet och utrustades med en extra mätskala så att du kan utföra mer exakta mätningar med minimala fel. Bromsoket skapat av honom har överlevt till denna dag praktiskt taget oförändrat och har i yrkesmiljöer fått det populära namnet "Columbic".

Bild
Bild
Bild
Bild

Begreppet uppträdde i sovjettiden, då Columbus var den främsta tillverkaren och leverantören av mätutrustning till hemmamarknaden.

Idag är huvudsyftet med en tjocklek att utföra högprecisionsmätningar som kan göras både inuti de uppmätta föremålen och utsidan. Dessutom används den för att mäta djupet av hål, steg och krökta element. Verktyget är helt enkelt nödvändigt för att mäta ytter- och innerdiametrar på föremål med runda och cylindriska former ., såsom bultar och muttrar, och för att bestämma de inre parametrarna för diken, urtag och sprickor. Columbus funktionsprincip är att bestämma storleken med hjälp av rörelsemetoden för en speciell mätram, fritt rörlig längs stången, med en skala applicerad på den.

Bild
Bild

Vad består den av?

Bromsoket har en enkel enhet, ser ganska opretentiös ut och består av flera komponenter.

  • Linjalstång med en skala applicerad är det huvudsakliga strukturella elementet och bestämmer det maximala mätvärdet. Ju längre stång, desto bredare mätområde.
  • Mätramen representeras av den rörliga delen av verktyget och kan enkelt röra sig längs huvudbommen. Närvaron av en speciell skala - vernier med ett steg på 0,1 mm - och användningen av tekniken för inriktning av divisioner gör det möjligt att få mätningar med en noggrannhet på en bråkdel av en millimeter. En fixeringsskruv och en fjäder är placerade på insidan av ramen, tack vare vilken ramen pressas hårt mot stången och inte snedställs när den rör sig längs en fast linjal. På vissa modeller ersätts verniern med en urtavla eller en liten digital display, beroende på bromsoksmodell.
  • Käftarna är viktiga delar av anordningen, som är rörliga och icke-rörliga . De förstnämnda ingår i utformningen av den rörliga ramen eller är fast fastsatta på den, de senare är en del av stången och är absolut statiska. De rörliga och fasta käftarna är placerade mittemot varandra och när mätramen flyttas har de nära kontakt. I detta fall sammanfaller nollmärkena för skivstångs- och vernierskalan. Enligt deras funktionella syfte är svamparna indelade i ensidiga (endast mätningar utifrån) och dubbelsidiga (även avsedda för interna mätningar).
  • Utdragbar stång är en strukturell del av mätramen och är utformad för att mäta djupet av hål och spår.
Bild
Bild

En beskrivning av en tjocklek skulle vara ofullständig utan att ta hänsyn till de material som den är tillverkad av.

I de flesta fall används för tillverkning av särskilt noggranna mätinstrument kol och rostfritt stål, liksom dess låglegerade verktygskvaliteter 9ХС och ХВГ.

För att underlätta utformningen av moderna bromsok började kompositkompositioner baserade på kolfibrer och polymerhartser användas som tillverkningsmaterial, samt att inkludera plastelement i konstruktionen.

Bild
Bild

Vyer

För närvarande finns det tre designvarianter av bromsok, som skiljer sig åt i storleken på felet, enheten och mättekniken. Oavsett typ gör verktygen ett utmärkt jobb med interna och externa mätningar av delar ., men skiljer sig bara i användarvänlighet, mäthastighet och pris.

Vernier (analog)

Denna typ av Columbic är en klassisk version av instrumentet. Den består av en stång och en rörlig ram med en vernier . Enheten kännetecknas av sin enkla design och ganska överkomliga kostnad. Så den enklaste vernier-modellen med ensidiga käkar och en djupmätare kan köpas för 400 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slå (pekare)

På kaliper av denna typ ersätts verniern med en urtavla, på vilken en rörlig hand omedelbart visar mätresultaten. Vid användning av sådana enheter krävs inga beräkningar, vilket gör deras användning bekväm och enkel.

Pilmodellerna är något dyrare än analoga: till exempel kommer den enklaste modellen att kosta minst 1700 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Digital

Kaliprar av denna typ är utrustade med digitala flytande kristallskärmar, vilket gör det möjligt att erhålla högprecisionsmätningar. Sådana modeller är dessutom utrustade med ett laddningsbart batteri, har en på / av -knapp och kan mäta inte bara i millimeter utan även i tum . Det billigaste digitala instrumentet kan köpas inom 1000 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bromsok av alla typer tillverkas i strikt överensstämmelse med GOST 166-89 och är märkta därefter

SHT-1 är ett verktyg som kännetecknas av dubbelsidig placering av käkar och är avsett för externa och interna linjära mätningar. Enheten är också utrustad med en djupmätare och anses vara den mest populära bromsoksmodellen.

Bild
Bild

SHT-2 har också dubbelsidig placering av käkar, och förutom interna och externa linjära mätningar kan den användas för märkning. För detta är enheten utrustad med en mikrometermatningsram, som gör att du kan markera ytor jämnt och exakt.

Bild
Bild

SHT-3 är ett verktyg med ensidig käftplacering och är avsett för interna och externa linjära mätningar.

Bild
Bild

ShTsK - vernierkaliper, har en cirkulär skala och tillåter mätningar med hög noggrannhet och hastighet.

Bild
Bild

ШЦТ-1 representeras av ett verktyg med ensidig käftplacering och kännetecknas av ökat slitstyrka. Enheten är tillverkad av hårda legeringar och kan inte bara mäta linjära dimensioner utan också djup.

Bild
Bild

SCC - elektronisk digital modell, som kännetecknas av hög mätnoggrannhet och modernt utseende.

Bild
Bild

Förutom modeller tillverkade i enlighet med GOST 166-89, finns det instrument på hemmamarknaden för mätutrustning tillverkade i enlighet med tekniska villkor 3933-145-00221072-2003.

Bild
Bild

Sådana prover inkluderar:

skjutmått ShTsS-200 tillverkad av korrosionsbeständigt stål och kan mäta stegade ytor, djup och utsprång;

Bild
Bild

modell ShTSSU-200 , som är en variant av den tidigare versionen, gjord med konstruktions- och verktygsstål;

Bild
Bild

apparat ШЦГ-200 , också en typ av ShTsS-200, utrustad med en djupmätare och tillverkad av korrosionsskyddande stål;

Bild
Bild

modell SCCS , som är en modern digital mekanism, som har förmågan att ändra mätvärdet från millimeter till tum och visa mätresultaten till externa enheter som ligger på ett avstånd av upp till 70 m från enheten;

Bild
Bild

skjutmått SCR , avsedd för märkning av arbeten på olika föremål och ytor, och närvaron av slipade hårdmetallkäftar gör att du kan markera märkningen direkt på hårda ytor.

Bild
Bild

Förutom de typiska modellerna som är avsedda för linjära interna och externa mätningar, samt att bestämma djupet, finns det flera enheter på marknaden som har en smalare specialisering.

De används för att lösa problem som ett konventionellt instrument inte klarar av och klassificeras som professionell mätutrustning:

  • SCCT -modellen är utformad för att mäta rörens inre och yttre diametrar, varför det ofta kallas en rörmodell;
  • ShTSTsD -enheten kan mäta tjockleken på olika delar med många utskjutande delar;
  • vernier -tjocklek ШЦЦП används för att bestämma däckets mönsterdjup och används ofta i däckbutiker;
  • ShTSTsM-verktyget är utformat för att mäta avstånd från centrum till centrum mellan angränsande delar av komplexa mekanismer;
  • PShV -bananordningen är utformad för att mäta järnvägssängen, tillhör kategorin ett högspecialiserat verktyg och kostar mer än 20000 rubel;
  • Bromsok för att bestämma tjockleken på bromsskivorna gör att du kan bestämma graden av slitage utan att ta bort hjulen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Trots det stora utbudet av varianter på marknaden är de viktigaste tekniska egenskaperna hos verktyget gemensamma för alla dess typer och representeras av parametrar som den maximala mätgränsen, käftens slag, det tillåtna felet och måtten på Produkter.

Mätgränser

Den här parametern visar den maximala mätstorleken och anges alltid på bromsokets märkning. Till exempel, enheten ШЦ-1 125 kan mäta avstånd från 0 till 125 mm , och för större modeller, som ШЦ-3 630, börjar mätgränsen inte från noll, utan från 250 mm och slutar med 630 mm.

Verktyget märkt ШЦ-3 4000 kan arbeta med stora föremål och har ett mätområde från 2000 till 4000 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förlängning av käftarna vid måttmått

Denna parameter beror också på bromsoksmodellen. Till exempel, för modell ШЦ-1 måste den vara minst 40 mm för yttre mätningar (nedre käftarna) och minst 17 mm för inre mätningar (övre käftarna) … I det här fallet kan ShTs-3 4000-enheten, som enbart är avsedd för externa mätningar, förlängningen av käftarna inte vara mindre än 150 mm.

Bild
Bild

Tillåtet fel

Noggrannhetsklassen för instrument med vernier är begränsad till en division på 0,05 mm, eftersom en finare gradering praktiskt taget inte uppfattas av människosyn och kan leda till fel i beräkningarna. Elektroniska digitala enheter är utrustade med en delningsskala på 0,01 mm och är mer exakta mekanismer … Felfrekvensen beror på enhetens noggrannhetsklass. Till exempel kan en modell av andra klassen mäta en borrdiameter på 5, 7 eller 5,8 mm, och en produkt från den första klassen kan enkelt bestämma storleken på 5,75 mm.

Orsakerna till en liten ökning av mätfelet kan vara själva verktygets fel, dålig kvalitet på den uppmätta delen, förekomst av grader, metallbearbetning av låg kvalitet, avvikelser från djupmätaren från ett strikt vertikalt läge, löst pressning av käftarna mot föremålet och dålig fixering av vagnen med en skruv.

Bild
Bild

Vikt

Denna parameter beror helt på typen av tjocklek och varierar från 125 g till 9 kg. Denna vikt är dock typisk för hushålls- och små professionella modeller.

Enheter med ett mätområde på upp till 5000 mm väger ofta mer än 35 kg.

Bild
Bild

Dimensioner

Instrumentets storlek beror på dess typ, syfte, mätområde och varierar från 12,5 cm till flera meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verifieringsmetod

Kalibrering av mätinstrument, liksom deras produktion, utförs i enlighet med standarderna i GOST 8.113-85. Kontroll- och mätmanipulationer utförs i speciella laboratorier och utförs på ultraprecisa maskiner . Du kan dock utföra den enklaste bromsokskalibreringen hemma. För att göra detta rengörs verktyget noggrant från smuts, damm, vidhäftande sågspån, metallspån och smörjmedel och torkas sedan med en ren trasa. Sedan bringas tjocklekens käkar till stoppet och tittar på nollslagens position.

Bild
Bild

Om enheten är korrekt inställd bör riskerna matcha . Annars är det nödvändigt att kontakta ett specialiserat center, där de kommer att kalibrera och justera enheten, på grundval av vilket ett certifikat för det etablerade formuläret kommer att utfärdas. Vid regelbunden användning av en tjocklek utförs verifiering minst en gång om året. Om metallen i arbetsbackarna är sliten blir verktyget oanvändbart och måste bytas ut mot en ny. För att öka enhetens livslängd är det nödvändigt att hålla den ren och förvara den bara i ett fodral eller fodral.

Bild
Bild

Dessa krav beror på att även knappt synliga gropar och repor påverkar mätnoggrannheten negativt och ökar felet.

Tillverkares översikt

Den moderna marknaden för mätinstrument har ett brett utbud av bromsok. Nedan visas de bästa tillverkarna enligt versionen av onlinebutiker, vars produkter är mycket exakta och uppfyller alla moderna krav.

Japanska företaget Mitutoyo har tillverkat bromsok och annan mätutrustning sedan 1934 till idag. Företagets sortiment inkluderar både enkla vernier-modeller och högteknologiska digitala prover som drivs av solpaneler.

Bild
Bild

Inte mindre välkänt företag Shahe är också en erkänd ledare inom tillverkning av mätutrustning. Företagets produkter representeras av modeller av alla typer, inklusive digitala elektroniska modeller och mekaniska versioner med en vernier -skala.

Bild
Bild

Bromsok av det tyska märket Matrix tillverkade i Kina är också mycket efterfrågade bland amatörer och proffs. Företagets produkter är av hög kvalitet, brett utbud och rimliga priser. Till exempel kan du köpa en ultraprecis elektronisk modell med en djupmätare för endast 1600 rubel.

Bild
Bild

Instrument av det ryska märket "Kolibron "tillverkas vid en fabrik i Kina, kännetecknas av ett brett prisklass och konsumenttillgänglighet. Den enklaste modellen av den första noggrannhetsklassen av vernier -typen kan köpas för endast 800 rubel. Produkterna överensstämmer med den statliga standarden 166-89 och uppfyller fullt ut moderna kvalitetskrav och tillförlitlighetskrav.

Bild
Bild

Interverktyg från Kina levererar exakta och hållbara verktyg till marknaden. Företaget bedriver produktion av analoga, urtavla och digitala enheter till mycket lägre priser än konkurrenternas. Detta gör att du kan köpa ett starkt och exakt instrument för lite pengar, som kommer att fungera pålitligt i mer än ett år.

Bild
Bild

Ungt ryskt företag "Zubr " började ägna sig åt produktion av mätinstrument ganska nyligen, men på kort tid drog det uppmärksamhet från både amatörer och proffs. Företaget har en egen designbyrå, som anställer högkvalificerade specialister, och testerna av de tillverkade enheterna utförs i ett eget laboratorium. Den billigaste tjocklek med en längd på 12,5 cm och som bara väger 140 g kan köpas för 700 rubel, medan en elektronisk digital modell kommer att kosta 4 300 rubel.

Bild
Bild

Urvalstips

Förvärvet av ett mätinstrument är en mycket viktig och ansvarsfull verksamhet, därför måste dess val behandlas med särskild omsorg. Det första du ska titta efter när du köper ett instrument är noggrannhetsklassen och de förhållanden under vilka instrumentet ska användas.

Så, om det behövs en kaliber för att mäta delar upp till 300 mm i storlek för hushållsändamål, är det bästa alternativet en enkel analog modell ШЦ-1 med en lämplig mätgräns.

Bild
Bild

När du köper en tjocklek utformad för fina smyckearbeten är det bättre att fokusera på korta miniatyrprover 12-15 cm långa. Det är mycket bekvämare för dem att mäta små föremål utan rädsla för att skada deras ytor.

Om det i första hand är bekvämligheten med det utförda arbetet, liksom mätningshastigheten, är det bättre att välja en elektronisk-digital eller rattpekarmodell. När det gäller noggrannhetsklassen, för hushållsbruk, är en enhet med en avläsning på 0,1 mm ganska tillräcklig, och för professionella prover krävs en mycket högre noggrannhet: avläsningsskalan på sådana enheter bör ha ett steg på 0,05, 0,02 och till och med 0,01 mm.

Bild
Bild

Nästa viktiga kriterium blir valet av tillverkare. Experter rekommenderar att man köper produkter från välkända varumärken, som kommer att vara en garant för tillförlitlighet, noggrannhet och hög kvalitet på mätinstrument . Om mätningar planeras att göras under svåra yttre förhållanden är det bättre att köpa en enhet på vilken skalan kommer att ingraveras på metallen och inte målas med färg. De bästa professionella modellerna är tyska, japanska och schweiziska modeller, som i princip inte kan vara billiga. Men en sådan tjocklek kommer att hålla mer än ett dussin år och kommer att ärvas av barnbarn.

Vid köpet bör du kontrollera tillgängligheten av medföljande dokumentation som anger noggrannhetsklass och stålkvalitet, och också se till att det inte finns något spel mellan stationära och rörliga delar. Förutom, nollmärkena för båda skalorna med hårt pressade käkar måste nödvändigtvis sammanfalla … Vid felaktig användning av verktyget, för tätt eller tvärtom enkel rörelse av mätramen och käftarna, såväl som närvaro av defekter och skador, bör köpet av enheten överges.

Rekommenderad: