Hur Använder Man En Mikrometer? Hur Mäter Man Korrekt Med 0-25 Mm Mekanisk Mikrometer? Hur Ställer Jag In Det? Verifieringsmetod

Innehållsförteckning:

Video: Hur Använder Man En Mikrometer? Hur Mäter Man Korrekt Med 0-25 Mm Mekanisk Mikrometer? Hur Ställer Jag In Det? Verifieringsmetod

Video: Hur Använder Man En Mikrometer? Hur Mäter Man Korrekt Med 0-25 Mm Mekanisk Mikrometer? Hur Ställer Jag In Det? Verifieringsmetod
Video: Outside Micrometer Calibration - How to Calibrate - Mitutoyo 2024, Maj
Hur Använder Man En Mikrometer? Hur Mäter Man Korrekt Med 0-25 Mm Mekanisk Mikrometer? Hur Ställer Jag In Det? Verifieringsmetod
Hur Använder Man En Mikrometer? Hur Mäter Man Korrekt Med 0-25 Mm Mekanisk Mikrometer? Hur Ställer Jag In Det? Verifieringsmetod
Anonim

Det finns situationer när du behöver veta den exakta storleken på en del, ner till hundradelar eller till och med tusendelar av en millimeter. Sådana är till exempel instrument för precisionsmekanik, där nästan varje mikrometer är viktig. För detta används enheten med samma namn, där stressen faller på en annan stavelse.

Bild
Bild

Regler för användning av olika typer

I sin enklaste form är en mikrometer en mätanordning med minst tre linjaler. En, den viktigaste, räknar hela millimeter. Den andra, förskjuten med en halv millimeter i förhållande till den första, låter dig mäta delens bredd (tjocklek, höjd) med en noggrannhet på 500 mikron. Den tredje, gängad, har en referenspunkt (noll), i förhållande till vilken trumman roterar. Den roterar runt enhetens huvudaxel - och har 50 divisioner, liknande millimeter. I detta fall är mätnoggrannheten 10 μm (0,5 mm / 50 = 0,01 mm). Den enklaste analoga (mekaniska) mikrometern fungerar på ett skruvpar, som är en mikroskruv , där arbetsstycket, tråden eller stålplåten som ska mätas kläms fast.

Bild
Bild

Enhet

Applikationsspecifika mikrometrar har sina egna egenskaper. Så, en slät mikrometer som mäter 0–25 mm med en mekanisk eller digital mätare består av följande delar.

  • fäste - ett lagerelement för en fast del;
  • stopp - fixerat vid änden av fästet och strikt vinkelrätt mot ytan på den klämda delen;
  • skruv - upp till tiotals gånger längre än konsolen, roterar på en fast skruvbas och är också vinkelrätt mot den fastspända delen; den rör sig inom mätzonen lika med 2, 5–7, 5 cm för mekaniska mikrometer;
  • propp - förhindrar att skruven dinglar;
  • mätbas (stam) - innehåller två grova mätskalor (exakt till en halv millimeter); det ser ut som en ihålig cylinder där ett skruvpar roterar, som hålls av speciella fästelement;
  • trumma - grunden för noggrann mätning, som roterar med skruven och innehåller en skala för noggrann mätning (upp till 0,01 mm);
  • spärr - begränsar kraften som appliceras på den uppmätta delen;
  • referensdel för verifiering - används för att justera en felriktad mikrometer; levereras med enheten.
Bild
Bild

Noggrannhetsklass

I vardagen är noggrannhet större än 0,01 mm knappast användbar. Men i produktionen - särskilt i precisionsmekanikfabriker - och bland smalprofilerade hantverkare är standarden delningspriset på 1 mikron (0, 001 mm) eller 100 nm (0, 0001 mm), vilket uppnås främst på mikrometer med en digital våg. En ännu högre noggrannhetsklass som används vid tillverkning av nanomaterial som används till exempel i mikrokretsar - partiet är inte mikrometer, utan helt andra mekanismer och enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur är andra typer av mikrometer arrangerade?

Alla typer av mikrometer fungerar på samma princip. Det mest kända tillämpningsområdet är identifiering av defekta delar som kan orsaka störningar i mekanismerna där de används. Men mätnoggrannheten - upp till 10 mikron - uppnås på olika sätt.

I en spakmikrometer ersätts den roterande trumman med en pekare . Fördelen med en mätare är en ökning av hastigheten, genomströmning i steget att kontrollera delar med en mikrometer: det finns ingen anledning att titta in i divisionerna.

Bild
Bild

Räknar mikrometer (klocka eller urtavla) - liknande dem som används i elektromekaniska mätare och kassettbandspelare (eller rulle-till-rulle)- kalibrerade och används på samma sätt som den klassiska. Rotation av siffror i räknaren utförs steg för steg. Att byta en siffra till en annan är uppdelad i 10 ytterligare divisioner (positioner) - tack vare räkneväxlarna, vilket ökar mätnoggrannheten från tio till en mikron.

Bild
Bild

En särskilt noggrann sensor är installerad på digitala modeller , vilket ger en gradering i enheter av mikron. Fördel - mätnoggrannheten är 1 mikron, fel är praktiskt taget uteslutna. En sådan produkt är inte sämre än den tidigare typen - enhetens avläsningar läses nästan direkt. Det finns ingen anledning att lägga till avläsningar - sensorer och en mikroprocessor utför framgångsrikt detta arbete "on the fly".

Bild
Bild

Lasermikrometer är högre än digitala när det gäller noggrannhet . Laserstrålen skyms av delen, den fångas upp av en högprecisions fotomatris, som skickar den resulterande strålböjningen till ADC och sedan till processorn och displayen. Mätningen tar mindre än 1 sekund.

Men lasermikrometern tolererar inte stötar och vibrationer och kräver regelbunden justering. Det är kritiskt även för minsta damm, och de kommer inte att kunna mäta delarnas inre dimensioner.

Bild
Bild

För specifika uppgifter

Högspecialiserade mikrometrar har sina egna egenskaper.

Tandmätaren har stympade koniska munstycken , så att du kan bestämma klyftan i spåren, dimensionerna på kugghjulets eller kugghjulets tand. Teoretiskt sett är det möjligt att omvandla en vanlig (slät) mikrometer till en kodometer genom att installera speciella lock av en viss längd på skruven och hälen. I form liknar de försänkta skruvhuvuden - i det enklaste fallet kan de tillverkas av just sådana skruvar och sedan svetsas till hälen och skruvas. Vid mätning subtraheras längden på munstyckena från den som mäts av enheten som konverteras på detta sätt. Detta kommer att lägga till en extra beräkningsåtgärd till mätningarna. Dessutom bör den ursprungliga mikrometern ha en propellereffektreserv inte 2,5 cm, utan mer, till exempel 5–7,5 cm.

Engagera dig inte i amatörföreställningar-det är bättre att omedelbart köpa en färdig mikrometer-tandmätare, på vilken tillverkaren redan har justerat skalan och nollan.

Bild
Bild

" Pip" -mikrometern är efterfrågad bland anställda på förvaltningskontoren . De mäter tjockleken på rörväggarna för att bestämma deras slitage. Den har adaptrar som gör att du kan mäta diametern och tjockleken på rörväggen, täckt med rost. Dessa munstycken tillåter också detaljerad dimensionering av rör med varierande väggtjocklek. Det är lätt att avvisa rör och rör som har fått avvikelser från standardväggens tjocklek med en "rör" -anordning vid gjutnings- och valsningsstegen. Rörmikrometern skiljer sig från den vanliga (släta) mikrometern genom ett speciellt stopp (häl), som inte är beläget vinkelrätt, utan parallellt med det fastspända röret. Denna sond berör rörets inre yta med spetsen, vilket säkerställer noggrann mätning. Mätoperationer skiljer sig inte från dem med en slät mikrometer: samma skruv och spärrvals, när den utlöses får du önskad diameter eller rörväggstjocklek.

Bild
Bild

En plåttjockleksmätare har en grundare häl än en konventionell mikrometer , men skruven har ungefär samma diameter som skruven på en konventionell anordning. Examen här är mycket mer exakt än för en konventionell produkt. Häftklammern vid "listometern" är utsträckt långt ut åt sidan, som ett långt U-format rör. Munstycken för en sådan enhet levereras i två versioner: smala (för motsvarande delar och ark) och långsträckta (mäta tjockleken på breda och långsträckta arbetsstycken).

Det rekommenderas inte att mäta ark med en vanlig mikrometer - det kommer att trycka igenom dem med sin smala skruv. Här behövs kontaktytan flera gånger större än vid mätningar från lager och borrar.

Bild
Bild

Den universella mikrometern levereras med tillbehör för olika typer av delar . Den mäter både lagerkulans diameter och plåtens diameter lika exakt. Den har en stor propellerreservreserv - upp till 10 cm, vilket gör den "allätare": den kan mäta en kula, ark, tvärgående dimensioner av profilstolpar och strukturer - och till och med mäta huvudet på en järnvägsskena från alla sidor.

Bild
Bild

Tråd - lämplig för tråd, borrar, bollar och andra små delar med ett cirkulärt tvärsnitt, vilket är lätt att bryta med ett klipp av en vanlig mikrometer.

Bild
Bild

Prismatisk - gör det möjligt att mäta tjockleken på knivbladets nedstigning . Munstycket för det är gjort i form av en kontur som upprepar spetsen med en 30-graders lutning. Enkelt uttryckt är det en dubbel häl med sluttningar. Samtidigt är skruven spetsig, men spetsen är lite slö. Setet innehåller tillbehör för en annan nedstigningsvinkel, inklusive för "enstaka" slipning av blad, till exempel som gräsklipparknivar.

Bild
Bild

Spårmikrometern mäter djupet och diametern på hål som borras i väggar och stöd . Mätningen utförs med en speciell infällbar sond med ett litet lock i slutet. Detta gör att befälhavaren, utan att överborra eller borra hålet igen, kan välja en lämplig självgängande skruv för honom.

Bild
Bild

Trådmätaren mäter trådens djup . Den innehåller inskruvningsmunstycken med avsmalnande ändar eller med två-tandade huvuden.

Bild
Bild

Den multiskala mikrometern har en extra skala . På avstånd liknar den en bromsoksmätare, men den har en signifikant skillnad. Det är som två (tre, fler) mikrometer i en - identiska, klassiska mikrometriska mekanismer på en gemensam konsol som sträcker sig långt åt sidan. Med en effektreserv på upp till 10 cm kan du mäta ett arbetsstycke med vinkel, T-stång eller skenprofil i ett steg.

Alla profilstrukturer med en komplex tvärsnittsform, som påminner om en bokstav eller en enkel hieroglyf, är också mottagliga för accelererad mätning.

Bild
Bild

Varmvalsning är ett attribut för en metallurgisk fabrik . Det låter dig mäta tjockleken på en nyhärdad produkt i den form som den ges. I stället för en skruv innehåller en sådan anordning ett markeringshjul. Klacken är fjäderbelastad, har en tvärsträckt (och inte rund, som i en enkel produkt) form. Funktionsprincip - mikrometern rullas över ett ark eller en profil, så att du kan upptäcka defekter (chips, krökning) på en nygjuten billet.

Bild
Bild

Innermätare - fungerar tillsammans med maskinen när delen bearbetas på insidan . Dess sonder, som har en jämn krökning och en landningsstorlek minskar mot slutet, sätts in i den bearbetade rörstycket eller röret eller någon annan del som roterar i maskinens fixeringsmekanism. Detta påskyndar arbetet med vändaren - det finns ingen anledning att ta bort delen från kvarnen dussintals gånger för att se till att delen har fått önskad form.

Bild
Bild

Oavsett mikrometer - be säljaren att kontrollera den när du köper en produkt. Det kommer att vara en betydande fördel att kontrollera diametern eller tjockleken på samma del med hjälp av en annan, samma eller liknande anordning.

Noggrann kontroll under köpet är nyckeln till framgångsrik och långsiktig användning av produkten.

Hur ställer jag in och kontrollerar om det är korrekt?

Denna mätanordning är en av dem som kalibreras utan att misslyckas innan mätningar görs, eftersom vi pratar om mikron, inte millimeter. Om du bär den utan ett fodral eller ett fodral kan en oavsiktlig nedgång påverka noggrannheten. Verifieringstekniken, trots en nybörjares verkliga komplexitet, är mycket enkel. Följ några steg för att nollställa en konventionell 0-25 mm mekanisk mikrometer.

  1. Se till att enheten är ren - särskilt kontrollera greppytorna på hälen och skruven. För att ta bort skräp och fett är ett rent pappersark bäst lämpad - placera det mellan enhetens klämmor och vrid trumman tills det stannar.
  2. Snurra tillbaka trumman. Upprepa detta steg flera gånger vid behov, flytta papperet tills ytorna som ska stängas är klara. Justering utan rengöring av dessa ytor är omöjlig - fasta partiklar låter dig inte ställa in noggrannheten.
  3. Kontrollera att hängslen och hälen sitter ordentligt fast. De ska inte dingla. Om så inte är fallet måste instrumentet repareras, där fästet åter är säkert fastsatt och parallelliteten hos skruvens och hälens klämyta återinställs.
  4. Skruva i trumman hela vägen utan delen - tills det tredje, fjärde eller femte klicket på spärren. Se till att alla skalor är i linje med nollmarkeringarna.
  5. Om till exempel märket på trumman inte sammanfaller med noll, justera basen (spindeln) genom att vrida den med hjälp av specialnyckeln som medföljer i satsen. Skiftnyckeln används på ett instrument där skruven hålls kvar med en extra mutter eller en sekundär (stöd) skruv med en speciell urtagning.
  6. Kontrollera mätningarnas noggrannhet genom att hålla referensdelen med en mikrometer - i genomsnitt också upp till det fjärde klicket på spärren. Det är genom detta som du kan kalibrera själva enheten. Mikrometern har konfigurerats och är klar att användas.

Viktig! Om du tappar enheten orsakar det inte mycket skada. Efter att ha kalibrerat dess nollmarkeringar kan du använda den igen. Dessa enheter är tillverkade av högkvalitativt verktyg och rostfritt stål.

Bild
Bild

Hur mäter man rätt?

En spärr är inbyggd i enhetens trumma. När man mäter tjockleken eller diametern på en del, hörs det första klicket så snart det kläms något av klämmorna. Detta är "sanningens ögonblick" - sluta snurra trumman och räkna den resulterande storleken i divisioner. Instruktionen är extremt enkel och ser ut så här:

  1. placera delen mellan skruven och stoppet;
  2. snurra trumman tills spärren klickar.

Vidare skruvning av trumman med kraft efter att du har klickat på spärren kan lossa de spiralformade spåren på trumman. Om detta felaktiga steg upprepas många gånger kommer mikrometern att börja spela med tiden - trumtråden försämras. Ingen av de mest exakta nollställningarna kommer att göra tillförlitligheten hos mätningarna på den orörd, fastställd av tillverkaren. Det blir omöjligt att mäta med en skadad enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tunna trådar av mjuka metaller och legeringar - till exempel koppar, aluminium, tenn, bly eller lödtråd - platta mikrometerns fötter tråden 0,01–0,15 mm och mätresultatet blir felaktigt. Härdat stål och pobeditlegering är mycket mer motståndskraftiga mot spärrhake . En sådan tråd tål upprepade mätningar utan problem, utan att platta i diameter med en mikron - förutsatt att du inte fortsatte att komprimera den efter kontrollklick på trumman.

Egenskaper vid bestämning av indikationer

Det är också extremt enkelt att göra avläsningar av enheten. Till exempel mätte du diametern på en härdat ståltråd, på vilka efter ett klick under trumman roterades följande märken:

  • 3 mm på den första linjalen;
  • mellan 0, 5 och 1 mm för den andra;
  • "Spinnaren" har stannat vid cirka 5 divisioner.

Följaktligen är diametern på din trådstång 3 + 0,5 + 0,05 = 3 mm 550 mikron (mikron). I millimeter - 3, 55 mm. Hela svängen av precisionstrumman är 0,5 mm.

Rekommenderad: