Hur Använder Man En Tjocklek? Instruktioner Om Hur Man Mäter Kabeltvärsnittet. Hur Mäter Man Den Inre Diametern Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Använder Man En Tjocklek? Instruktioner Om Hur Man Mäter Kabeltvärsnittet. Hur Mäter Man Den Inre Diametern Korrekt?

Video: Hur Använder Man En Tjocklek? Instruktioner Om Hur Man Mäter Kabeltvärsnittet. Hur Mäter Man Den Inre Diametern Korrekt?
Video: Measuring cable size and calculations, cross sectional area of the conductor 2024, April
Hur Använder Man En Tjocklek? Instruktioner Om Hur Man Mäter Kabeltvärsnittet. Hur Mäter Man Den Inre Diametern Korrekt?
Hur Använder Man En Tjocklek? Instruktioner Om Hur Man Mäter Kabeltvärsnittet. Hur Mäter Man Den Inre Diametern Korrekt?
Anonim

Under reparationer eller svarvning och VVS -arbete måste du göra alla slags mätningar. De måste vara så exakta som möjligt för att allt ska fungera enligt den förberedda planen. Det finns många verktyg för mätningar: nivå, linjal, måttband. Men bland dem finns det en av de mest mångsidiga och mest användbara - det här är en tjocklek.

Med den kan du ta reda på höjd, djup, bredd, diameter, radie och mycket mer . Det kan verka som ett komplicerat verktyg till en början, men det är faktiskt ganska enkelt att använda en tjocklek, trots dess många funktioner.

Bild
Bild

Grundläggande användarvillkor

För att enheten alltid ska fungera korrekt och göra exakta mätningar måste du följa alla nödvändiga lagringsvillkor. Smörj den rörliga delen med maskinolja så att käftarna rör sig smidigt och utan större ansträngning. Observera säkerhetsåtgärder under arbetet, eftersom svampens kanter är skarpa - en oerfaren person kan bli skadad av dem. De är specialtillverkade för att göra markeringen.

Förvara bromsoket på en plats fri från överflödigt damm, skräp, spån och andra element som kan täppa till mekanismen . Nyligen har tillverkare sålt dessa instrument tillsammans med fodral. De skyddar enheter mot fukt, smuts och damm.

Om det kommer smuts eller fukt till bromsoket måste det rengöras.

Bild
Bild

Eftersom mätningar kan utföras på olika platser med olika förhållanden och vissa symboler eller siffror helt enkelt kan försvinna under ett lager av damm eller smuts, torka av enhetens framsida före och efter arbetet, där du kan se siffrorna och var mätningen tar plats med hjälp av svampar. Under arbetet, se till att alla svampar är täta och inte lossna. Den största fördelen med en tjocklek är att den kan ge avläsningar med en noggrannhet på en tusendels millimeter, så att käkarnas snedställning kan påverka mätningarnas riktighet.

Om käftarna är lösa på grund av mätmetoden, och inte på grund av själva enheten, kan de dras åt med låsskruven . Den sitter ovanpå en tjocklek och är formad som ett litet hjul. Den måste skruvas loss så att käftarna kommer i kontakt med den uppmätta delen eller ytan så tätt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man arbetar?

För att fungera korrekt med en bromsok måste du förstå hur du läser avläsningarna. Allt här är lite mer komplicerat än med en enkel linjal. Faktum är att instrumentet har två skalor … Den första (huvud) är millimeter. Det ger de första mätdata. Den andra (aka vernier) hjälper dig att mäta delar med hög noggrannhet. Även fraktioner av en millimeter kan kännas igen på den.

Vernier är 0,1 mm, så korrekt mätning kan ge ett mycket exakt resultat. Men varje bromsoksmodell kan ha ett annat steg (en division). Som regel anges steglängden något till vänster om själva vågen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vernierskalan kan också ha olika längd. I vissa modeller når den 2 cm (20 mm) från den huvudsakliga mätskalan, medan den i andra kan vara cirka 4 cm. Ju längre längd desto mer exakt ger den sekundära skalan avläsningar. I grund och botten mäts moderna bromsok med en noggrannhet på 5 hundredels millimeter (0,05 mm), äldre enheter har en noggrannhet på endast en tiondel av millimeter (0,1 mm), vilket är två gånger mindre.

Bromsoket har två par käkar: en övre och en nedre . Vissa har bara en, men det är redan högspecialiserade typer av enheter. Den yttre bredden och höjden mäts med de övre käftparet. Den nedre mäts för diametern och den inre bredden på delen. De inre spåren måste pressas ordentligt mot elementets insida så att det inte blir någon motreaktion och diametermätningen är mycket exakt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa käkar kan röra sig ett ganska stort avstånd, så de kan användas för att mäta diametern, längden, bredden och höjden på ett rör, ett stort lager, stora delar och andra typer av reservdelar. Men den största fördelen med tjockleken är att den kan bestämma parametrarna för mycket små eller tunna föremål. Till exempel kan de mäta kabelns tvärsnitt, bestämma trådens bredd, spik, mutter, bultgängning och mycket mer.

Alltid under en stor mängd svarvnings- eller VVS -arbeten använder de en bromsok på grund av dess bekvämlighet och mångsidighet . Men den här enheten kan också användas på en byggarbetsplats.

Om du vill mäta diametern på armering, tegel, betongblock, så hjälper en vernierkaliper också här.

Bild
Bild

Förutom ett par svampar har vissa modeller också en djupmätare. Det gör att du enkelt kan mäta djup, även på små delar. Denna enhet glider ut tillsammans med en mät- och vernier -skala. Djupmätaren är mycket tunn och passar bekvämt på baksidan av bromsoket . För att mäta djupet, sänk helt enkelt den här enheten hela vägen in i delen (samtidigt som den placeras så att själva delen stöds) och säkra uppifrån med en klämskruv. Därefter kan du med mätskalan beräkna djupet på samma sätt som mätning av längd, höjd och andra mängder.

Bild
Bild

Om du inte vet vilken borr du använde för att göra ett specifikt hål är det bara att mäta diametern. I allmänhet kan en vernierkaliper svara på många frågor, och efter lite arbete med den del som ska mätas kan du studera den helt . En bruksanvisning kan medfölja bromsoket, så att du kan bekanta dig med det innan det första arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vernierkalipern är korroderad, behandla den med ett speciellt rostskyddsmedel. Se bara till att det här verktyget inte korroderar metallen, eftersom det kan leda till att delningarna och stegen på mät- och verniervågarna inte kommer att synas.

Det finns elektroniska typer av bromsok, men de måste hanteras mer försiktigt . Undvik kontakt med vatten eller andra vätskor i första hand. En kortslutning kan inträffa i den elektroniska resultattavlan, och du kommer inte att kunna ta reda på exakta data.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte heller värt att mäta saker som drivs av el. Detta kan slå av resultattavlan och resultaten efter mätningen blir felaktiga. Innan arbetet påbörjas, kontrollera enheten och tryck på PÅ -knappen för att slå på vernierkalipern. När du har tagit avläsningarna och du måste mäta om, tryck sedan på inställningsknappen för nolläge. Principen för att slå på är ungefär densamma som för en icke-programmerbar räknare: efter varje operation måste värdet återställas.

Samma i den elektroniska versionen av bromsoket är det nödvändigt att ändra effekten … För att göra detta, öppna skyddslocket och byt ut batteriet. Glöm inte heller polariteten. Om batteriet fungerar men skärmen fortfarande inte fungerar, kontrollera om batteriet är rätt isatt.

Bild
Bild

Hur läser man avläsningarna?

Utför den första mätningen på huvudskalan. Välj ett helt antal millimeter. För att få reda på mer exakta avläsningar, leta efter risker på vernier (andra skalan). Du måste hitta var riskerna med den andra skalan sammanfaller med den första. Om du kan bestämma med ögat på huvudskalan att avläsningen är närmare slutet av en millimeter, är det också bättre att leta efter hack från slutet av vernierskalan . Det är riskerna som ska visa de mest exakta avläsningarna.

Om du har flera risker som sammanfaller är det bättre att inte arbeta med en sådan tjocklek och inte ens försöka justera, eftersom den är felaktig. Endast divisioner av nollor kan matcha, men de matchar på grund av att de är samma nummer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du ungefär vill ta reda på innebörden är det inte nödvändigt att titta på vernier -skalan. Grundvärdet kan också bestämmas av mätningen. Det händer också att värdena på vågen raderas eller blir osynliga. För bättre bevarande, avfett dessa ytor och torka med en trasa, för på så sätt kommer du att se alla avdelningar.

Det finns andra typer av bromsok till salu, till exempel: urtavla och elektronisk . Urtavlan är gjord i form av en cirkel, där pilen indikerar ett visst mått. Denna operation ersätter beräkningen av indikatorer på verniern. Elektroniska alternativ är mycket lättare att arbeta med, men dyrare. Du behöver bara göra en mätning (valfri, det kan vara djup, diameter, längd) och ett nummer kommer att visas på det elektroniska kortet. Detta blir det önskade värdet. Det kan också ha en noggrannhet på 0,05, 0,02 eller 0,01 mm.

Bild
Bild

Utför märkning

Bromsoket har många funktioner, så det kan också användas för märkning. Denna process beror på enhetstypen. Faktum är att de nedre käftarna (med vilka de markerar) kan inte bara vara rektangulära med inre böjningar utan också runda. I vilket fall som helst är innerkanten specialskuren så att märken kan göras med underkäken.

För att göra detta, ta en mätning och tryck ner lite med den nedre svampen på materialet där du kommer att göra märket. På grund av att kanten är något vässad kommer den att repa och märka på ett märkligt sätt. Du kan också hoppa över skrapmetoden och lämna bara tjockmarkören på plats och markera med en markör, penna eller annat föremål.

Om du gör markeringen enligt delens plan, glöm inte bort skalan, eftersom den inte alltid är 1 till 1.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga misstag

Nybörjare börjar göra många misstag under de första mätningarna och det efterföljande arbetet. Exempel kan ges när nybörjare börjar mäta innerdiametern med de övre läpparna, som är utformade för att mäta delarnas ytor. Nybörjare följer inte alltid låsskruven: den rör sig fritt med dem . Men det är denna del av enheten som på ett tillförlitligt sätt fixar delen i en skruvstång, vilket ger de mest exakta mätningarna.

Allt kommer med erfarenhet, och det finns inget sätt att ta reda på alla finesser i en tjocklek utan att använda den, så det viktigaste förebyggandet mot misstag är övning.

Rekommenderad: