Leica DISTO Laseravståndsmätare: Funktioner I D2 New Och D510, X310 Och S910. Bruksanvisning För Elektroniska Rouletter

Innehållsförteckning:

Video: Leica DISTO Laseravståndsmätare: Funktioner I D2 New Och D510, X310 Och S910. Bruksanvisning För Elektroniska Rouletter

Video: Leica DISTO Laseravståndsmätare: Funktioner I D2 New Och D510, X310 Och S910. Bruksanvisning För Elektroniska Rouletter
Video: Leica DISTO D2 new работа с ней больше года 2024, Maj
Leica DISTO Laseravståndsmätare: Funktioner I D2 New Och D510, X310 Och S910. Bruksanvisning För Elektroniska Rouletter
Leica DISTO Laseravståndsmätare: Funktioner I D2 New Och D510, X310 Och S910. Bruksanvisning För Elektroniska Rouletter
Anonim

Mätning av avstånd och objektens storlek har varit av intresse för människor sedan antiken. Idag är det möjligt att använda högprecisionsinstrument för dessa ändamål - DISTO laseravståndsmätare. Låt oss försöka ta reda på vad dessa enheter är, samt hur man använder dem korrekt.

Beskrivning av enheten och funktionsprincip

Laseravståndsmätare är ett slags avancerat måttband. Bestämning av avståndet mellan enheten och det önskade objektet sker på grund av fokuserad (koherent) elektromagnetisk strålning. Alla moderna avståndsmätare kan fungera i pulserade, fas- och blandade lägen . Fasläge innebär att signaler skickas med en frekvens på 10-150 MHz. När enheten byts till pulsläge, fördröjer den att sända pulser då och då.

Även de mest "enkla" laseravståndsmätare kan mäta avstånd på 40-60 m. Mer avancerade enheter kan arbeta med sektioner upp till 100 m. Och de mest avancerade modellerna för proffs mäter objekt upp till 250 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det tog för ljusstrålen att nå reflektorn och återvända kan man bedöma avståndet mellan den och lasern. Impulsenheter kan mäta de största avstånden / De kan också arbeta i smygläge, vilket resulterar i att de används i olika sevärdheter.

Fasavståndssökaren fungerar lite annorlunda. Objektet belyses av strålning av olika frekvenser. Fasskiftet visar hur långt enheten är från "målet". Frånvaron av en timer minskar kostnaden för enheten. Men fasmätare kommer inte att kunna fungera normalt om objektet är mer än 1000 m från observatören. Reflektion kan ske från olika arbetsplan. De kan vara:

  • väggar;
  • golv;
  • tak.

Beräkningarna görs genom att lägga till våglängderna som returneras från det önskade objektet. Det erhållna resultatet reduceras med 50%. Klippta vågmätvärden läggs också till. Den sista siffran visas. Ett elektroniskt lagringsmedium kan lagra resultaten från tidigare mätningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniska egenskaper och syfte

Leica DISTO laseravståndsmätare används huvudsakligen för att mäta avstånd. Till skillnad från vanlig roulette är det bekvämt att arbeta med det ensam. Viktigare är att mätarnas hastighet och noggrannhet ökar avsevärt. I allmänhet används laseravståndsmätare inom en mängd olika områden:

  • under konstruktion;
  • i militära frågor;
  • inom jordbruksindustrin;
  • inom markförvaltning och matrikelundersökning;
  • på jakt;
  • vid upprättande av kartor och topografiska planer för området.
Bild
Bild
Bild
Bild

Modern mätteknik kan framgångsrikt användas både i öppna områden och i slutna rum. Mätfelet under olika förhållanden kan dock variera kraftigt (upp till 3 gånger). Vissa modifieringar av avståndsmätare kan bestämma en byggnads yta och volym, tillämpa Pythagoras sats för att bestämma längden på segmenten och så vidare. Mätningar kan göras även där det är omöjligt eller mycket svårt att klättra med mekaniska måttband. Leica DISTO avståndsmätare kan ha ett antal hjälpfunktioner:

  • mätning av vinklar;
  • bestämning av tidsperioden;
  • bestämning av höjden på det studerade ämnet;
  • förmågan att mäta den reflekterande ytan;
  • ta reda på de största och minsta avstånden till planet av intresse för observatören;
  • utförande av arbete i lätt regn (duggregn) - allt beror på den specifika modellen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter och deras egenskaper

En av de bästa modellerna för laseravståndsmätare övervägs nu Leica DISTO D2 Ny … Som namnet antyder är detta en uppdaterad version. Den nya elektroniska roulette har blivit mer perfekt i jämförelse med "förfadern" som har vunnit stor popularitet. Men samtidigt förlorade hon varken kompakthet eller enkelhet. Att skilja mellan nya och gamla modeller är ganska enkelt eftersom designen har blivit mycket mer modern.

Designerna har utvecklat ett ovanligt gummerat fodral - därför har avståndsmätarens motståndskraft mot ogynnsamma förhållanden ökat dramatiskt. Mätområdet har också ökat (upp till 100 m). Viktigare är att ökningen av det uppmätta avståndet inte minskade mätnoggrannheten.

Tack vare moderna gränssnitt har det blivit möjligt att koppla avståndsmätaren till surfplattor och smartphones. Enheten kan arbeta vid temperaturer från - 10 till + 50 grader.

Bild
Bild

Leica DISTO D2 Ny Utrustad med en skärm med hög ljusstyrka. Konsumenterna uppskattade också det multifunktionella stödet. För att sammanfatta kan vi säga att detta är en relativt enkel och pålitlig enhet som utför en grundläggande uppsättning mätningar. Med standardutrustning kan du bara arbeta inomhus. Men den här versionen avslutar naturligtvis inte sortimentet.

Förtjänar uppmärksamhet och Leica DISTO D510 … Enligt experter är detta en av de mest moderna modifieringarna. Den kan framgångsrikt användas både i konstruktion och i planeringsarbete i öppna områden. Enheten är utrustad med en stor färgdisplay. Det förenklar avläsningen och ytterligare beräkningar som operatören redan måste göra.

Bild
Bild

Avståndsmätaren har en fyrdubbel förstoring för tydlig siktning på avlägsna objekt. Denna egenskap gör det närmare teleskop för geodetiska instrument. Mätningar på ett avstånd av 200 m utförs så snabbt som möjligt. Leica DISTO D510 utrustad med en kraftfull processor som effektivt bearbetar grafisk information. Ger trådlös dataöverföring med hjälp av Bluetooth -protokollet.

Tillverkaren hävdar att enheten kan:

  • överför kontakt med vatten;
  • överleva fallet;
  • används på dammiga platser;
  • skapa ritningar i realtid (när du interagerar med Apple -teknik).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett bra alternativ kan vara Leica DISTO X310 … Enligt tillverkaren är denna avståndsmätare mycket effektivt skyddad mot fukt och kontakt med damm. Vid montering av fodralet och installation av tangentbordet används speciella tätningar. När du har tappat enheten i smutsen är det tillräckligt att tvätta den med vatten och fortsätta arbeta. Kvalitetskontroll på fabriken innebär alltid en funktionskontroll när den sjunker från 2 m.

Avstånd upp till 120 m mäts framgångsrikt. Mätfelet är 0, 001 m. Mätresultaten lagras i enhetens minne. Lutningssensorn har förbättrats kraftigt. Detta gör det enkelt att överge den ytterligare byggnivån, tack vare en speciell konsol kan du med säkerhet ta mätningar från svåråtkomliga hörn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Leica DISTO D5 - den allra första modellen av detta märke, utrustad med en digital videokamera. Som ett resultat var det möjligt att förbättra mätningens noggrannhet på betydande avstånd. Utan att använda en precisionssikt skulle det vara omöjligt att ge vägledning till objekt på ett avstånd av upp till 200 m. Vad som är viktigt är att sökaren kan förstora bilden med 4 gånger. Avståndsmätarkroppen är belagd med ett lager som absorberar stöt- eller fallenergi.

D5 lagrar de senaste 20 mätningarna. Konsumenter noterar att tangentbordet är ganska enkelt att använda - det är väldigt logiskt. Mätning på ett avstånd av upp till 100 m utförs även utan hjälpreflektorer. Därför är avståndsmätaren väl lämpad för matriser, landskapsdesign, geodetisk mätning. Att använda den är inte svårare än en banal bubblanivå.

Bild
Bild

Om du behöver en mätapparat i ekonomiklass är det vettigt att välja Leica DISTO D210 … Denna enhet har blivit en ersättare för den mycket populära, men redan föråldrade D2 laserrouletten. Designerna kunde göra mätaren mer kraftfull. Dessutom fungerar det även i 10-graders frost. Displayen har också förbättrats: tack vare den mjuka bakgrundsbelysningen i gråtoner visar den all information tydligare än tidigare. Noggrannheten har ökat med 50%. Leveranssetet innehåller en bekväm väska. Avståndsmätaren kan enkelt fästas på din egen handled tack vare en speciell rem. Enheten förbrukar lite ström och kan fungera även när den drivs av ett par små batterier. Ett antal viktiga funktioner stöds:

  • mäta ytorna i rektanglar;
  • kontinuerlig mätning;
  • fastställa punkter;
  • volymberäkning.
Bild
Bild

Leica DISTO S910 är inte en laseravståndsmätare, utan en hel uppsättning. Den innehåller en adapter, stativ, laddare och ett hållbart plastfodral. Utvecklarna utgår från det faktum att människor i många fall inte bara behöver vissa nummer, utan också exakta koordinater. Med det medföljande stativet kan du mäta höjden på raka linjer och längden på lutande föremål. På grund av adaptern minskar felet och sikten på avlägsna föremål underlättas.

En annan elektronisk laseravståndsmätare som förtjänar uppmärksamhet - Leica DISTO D1 … Den kan mäta allt på avstånd upp till 40 m, medan mätfelet är 0, 002 m. Sådana "inte imponerande" egenskaper kompenseras dock helt av enhetens kompaktitet. Massan av D1 är 0,087 kg, och måtten på fodralet är 0,15x0, 105x0,03 m. Ett par AAA-batterier används som energikälla, avståndsmätaren arbetar vid en temperatur på 0-40 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Leica DISTO D3A kan arbeta på ett avstånd av upp till 100 m och lagra resultaten av 20 mätningar. Videokamera och Bluetooth ingår inte i denna modell. Men den kan kontinuerligt mäta objekt, utföra indirekta mätningar av avstånd i två och tre dimensioner, uppskatta de största och minsta avstånden. Funktionen möjliggör bestämning av arean av en triangel och en rektangel. Avståndsmätaren kan också ange punkter.

Leica DISTO A5 mäter avstånd inte bara i millimeter, utan också i fot och tum. Det deklarerade mätfelet är 0, 002 m. Det största arbetsavståndet är 80 m. Leveranssetet innehåller ett fodral, en sladd för fastsättning på armen och en platta som återger ljus. När det gäller avståndsmätaren Leica DISTO CRF 1600-R , då är detta en ren jaktanordning och kan inte jämföras direkt med ett konstruktionsverktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kalibrerar jag?

Oavsett hur perfekt en laseravståndsmätare är, måste kalibrering göras. Det är hon som låter dig ta reda på enhetens verkliga noggrannhet. Kalibrering utförs årligen. Var noga med att inspektera enheten innan det för att se till att det är i gott skick. Testning utförs endast under den första kalibreringen, det krävs inte i framtiden. Noggrannheten kan ställas in på två sätt. Särskilda laboratorier kan mäta:

  • den största kraften;
  • genomsnittlig pulsenergi;
  • vågfrekvens;
  • fel;
  • divergens av ljus;
  • känslighetsnivån för den mottagande enheten.

Det andra tillvägagångssättet innebär att bestämma dämpningsfaktorn. Det mäts i fältet. Det är omöjligt att kalibrera avståndsmätaren själv. Hjälp från specialiserade företag krävs. Baserat på resultatet av deras arbete utfärdar de ett metrologiskt certifikat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man leta efter när man väljer?

De viktigaste kriterierna för att välja kommer att vara:

  • avståndsmätarens vikt;
  • dess dimensioner;
  • mätnoggrannhet;
  • det största mätavståndet;
  • och bara sist men inte minst, ytterligare funktioner.

Dessutom uppmärksammar de:

  • strömförsörjningsparametrar;
  • klarhet i bilden;
  • förmåga att arbeta utomhus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användarmanual

För att mäta avståndet så exakt som möjligt behöver du ett speciellt stativ. I starkt ljus är reflektorer oumbärliga. De används också när man mäter nära det maximala avståndet. När det är möjligt, arbeta utomhus efter solnedgången. På frostiga dagar används avståndsmätaren endast efter anpassning till kall luft. Även modeller som är resistenta mot vatten hålls bäst borta från det.

Damm ska inte få samlas på höljet . Det är bäst att använda ett måttband i varma, väl upplysta rum. Om det finns urtag eller nischer i väggen som ska mätas, bör ytterligare mätningar göras med ett måttband (avståndssökaren kan exakt bestämma bara raka avstånd).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är oönskat att mäta på gatan när det är en tjock dimma. I blåsigt väder, arbeta inte utomhus utan stativ.

Rekommenderad: