Stabilisatorer För Kameran: Elektroniska Steadicams För En Videokamera, Manuella Tre-axliga Stabilisatorer För Actionkameror Och DSLR-modeller, Hur Man Gör Det Själv

Innehållsförteckning:

Video: Stabilisatorer För Kameran: Elektroniska Steadicams För En Videokamera, Manuella Tre-axliga Stabilisatorer För Actionkameror Och DSLR-modeller, Hur Man Gör Det Själv

Video: Stabilisatorer För Kameran: Elektroniska Steadicams För En Videokamera, Manuella Tre-axliga Stabilisatorer För Actionkameror Och DSLR-modeller, Hur Man Gör Det Själv
Video: SONY FDR X3000R Против GOPRO HERO 9 BLACK - сравнение: Видео, аудио и стабилизация - На русском 2024, Maj
Stabilisatorer För Kameran: Elektroniska Steadicams För En Videokamera, Manuella Tre-axliga Stabilisatorer För Actionkameror Och DSLR-modeller, Hur Man Gör Det Själv
Stabilisatorer För Kameran: Elektroniska Steadicams För En Videokamera, Manuella Tre-axliga Stabilisatorer För Actionkameror Och DSLR-modeller, Hur Man Gör Det Själv
Anonim

Nästan ingen är perfekt, och du kan använda även den bästa kameran, men om din hand skakar när du trycker på slutaren, förstör den perfekta bilden. Vid videoinspelning kan situationen visa sig vara ännu värre - att röra sig bakom ett föremål i rörelse och inte alltid har tid att titta under fötterna, en operatör, särskilt en oerfaren, kommer oundvikligen att framkalla skakningar. Men du märkte förmodligen att proffs inte har detta problem.

Faktiskt tricket ligger inte i en lång och flitig utveckling av handstabilitet i ett stabilt läge, utan i inköp av specialutrustning som jämnar ut skakningarna för inspelningsutrustningen . En sådan anordning kallas en stabilisator eller steadicam.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns många olika modeller av gimbals tillgängliga för din kamera, men de kommer alla i två huvudklasser, radikalt olika i hur de fungerar. Följaktligen kan steadicam vara antingen mekanisk eller elektronisk.

Mekaniken kom säkert före . Mekaniska steadicams kallas ofta handhållna eftersom de ser ut som en fritt flytande kamerahållare med handtag. Vid fotografering med sådan utrustning kontrollerar operatören inte så mycket själva kameran som hållaren. Det fungerar enligt principen för klassiska skalor - platsen för montering av kameran är alltid i horisontellt läge, och om du drar i handtaget skarpt kommer utrustningen att återgå till "rätt" läge av sig själv, men det kommer att göra det smidigt, utan att göra bilden suddig.

En professionell gyrostabilisator av denna typ fungerar i alla axlar, varför det kallas det - tre -axel

Bild
Bild
Bild
Bild

De som vill spara pengar och helt enkelt göra allt kan göra en sådan enhet även på egen hand.

Som det passar de tidlösa klassikerna har den mekaniska steadicam många fördelar. Här är bara några av dem:

  • mekanismen är mycket enkel, består av ett minimum av delar, därför är det relativt billigt;
  • den mekaniska steadicam beror inte på vädret på något sätt, den behöver inte vara vattentät, eftersom den inte är rädd för fuktinträngning - om bara kameran skulle tåla;
  • en sådan stabilisator fungerar uteslutande tack vare fysikens grundläggande lagar, den har i princip inget som en strömkälla, och därför behöver den inte laddas och kan fungera på obestämd tid.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du redan tror att du är kär i den här typen av enheter, var beredd på att den också har betydande nackdelar . Först måste enheten justeras korrekt, annars, istället för en idealisk horisontell position, kommer den hela tiden att snedvrida din kamera längs ett eller flera plan. För det andra, under skarpa svängar kan den roterande utrustningen helt enkelt "inte komma ikapp" ramen, som måste fotograferas snabbt, eller, på grund av tröghet, vid första svängen starkare än vi skulle vilja. Med ett ord är en mekanisk steadicam väldigt enkel vid första anblicken, men du måste fortfarande vänja dig vid det.

Den elektroniska enheten fungerar på ett fundamentalt annorlunda sätt - elmotorer återställer kameran till rätt läge . Avvikelser från den korrekta positionen detekteras av sensorer, så att även en liten vinkelfel, som du inte skulle ha märkt med blotta ögat, kommer att fixas och korrigeras. Elektroniska stabilisatorer är uppdelade i två-axlar och tre-axlar, de senare ger naturligtvis en mycket bättre bild än den förra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med att använda en elektronisk steadicam är uppenbara. Först och främst är det enkelt och enkelt att ställa in dem, "smart" utrustning i sig kommer att berätta hur bäst, kommer att dubbelkolla allt korrekt . Tack vare detta erhålls både foton och videor på professionell fotografering - givetvis om du har en bra kamera och att du har konfigurerat den korrekt.

Men även här fanns det några nackdelar . För det första kan teknologiskt sofistikerad utrustning a priori inte vara billig - det är därför det inte är värt det. För det andra fungerar den elektroniska steadicam tack vare batteriet, och om det laddas ur blir hela enheten värdelös. För det tredje är de flesta typiska elektroniska stabilisatorer, som det passar en elektrisk apparat, rädda för kontakt med vatten. Instruktionerna för dem indikerar specifikt att de inte är lämpliga för att skjuta utomhus i regnväder.

Naturligtvis finns det vattentäta modeller, men för kvaliteten, som ofta är fallet, måste du betala extra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellbetyg

Naturligtvis finns det inte den bästa stabilisatorn som skulle vara lika bra för vilken kamera som helst - i alla fall måste du anpassa dig till kameran och fotograferingsfunktionerna. Under samma förhållanden och en modell för inspelningsutrustning kommer dock vissa steadicams att ha en fördel framför alla andra. Med tanke på detta kommer vårt betyg att vara ganska godtyckligt - ingen av modellerna som presenteras i listan kan vara lämplig för en enskild läsare. Ändå är dessa de bästa eller mycket populära modellerna i sina klasser, som helt enkelt inte bör ignoreras om de passar dig enligt egenskaperna.

Feiyu FY-G5 . Medan alla kritiserar kinesiska varor är det steadicam från Mellanriket som av miljontals användare anses vara det mest kompakta bland alla tre -axliga - det väger bara 300 gram. Förresten, det kommer att kosta mycket - cirka 14 tusen rubel, men det har ett universalfäste där du kan fästa valfri kamera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dji Osmo Mobile . En annan "kinesisk", som av många betraktas som den bästa lösningen när det gäller funktionalitet och kvalitet. Det är dock värt ännu dyrare än den tidigare modellen - från 17 tusen rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

SJCAM Gimbal . Bland elektroniska modeller kallas det ofta det mest prisvärda - om du vill kan du hitta det för 10 tusen rubel med ett öre. Många anser nackdelen med enheten att den endast är lämplig för actionkameror från samma tillverkare, men det är ett nöje att använda dem, eftersom hållaren har de nödvändiga knapparna som gör att du inte kan nå kameran.

Bild
Bild
Bild
Bild

Xiaomi Yi . En stabilisator från en känd tillverkare lockar uppmärksamheten hos fans av detta märke, som köper en steadicam för en kamera från samma företag. Det är dock värt att notera att designen till ett pris av 15 tusen rubel överraskande saknar hållare, så du måste dessutom köpa ett standardmonopod eller stativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steadicam . Detta går naturligtvis inte att göra, men den driftiga kinesen bestämde sig för att producera en mekanisk steadicam under varumärket som bokstavligen kallas det. Detta komplicerar något sökandet efter rätt produkt, men den utsedda modellen av flygaluminium som väger 968 gram kostar mindre än 3 000 rubel och anses vara en av de bästa i sin kategori.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beholder MS-PRO . Stabilisatorer för professionella behov kostar mycket mer, men de har förbättrade egenskaper. För den här modellen måste du betala cirka 40 tusen rubel, men det är en utmärkt, sällsynt för amatörsteadams, kombination av lätthet och styrka. En aluminiumenhet med en blygsam vikt på 700 gram tål en kamera som väger upp till 1,2 kilo.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zhiyun Z1 Evolution . För en elektronisk stabilisator är det mycket viktigt att arbeta så länge som möjligt utan ytterligare laddning, den här modellen, för 10 tusen rubel, uppfyller detta krav på bästa möjliga sätt. Batteriet har en bra kapacitet på 2000 mAh, och den generösa tillverkaren, för säkerhets skull, lade också till två av dessa i paketet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zhiyun Crane-M . Samma tillverkare som i föregående fall, men en annan modell. Denna steadicam, för 20 tusen rubel, kallas ofta det bästa för små kameror i viktintervallet 125-650 gram, det används också ofta för att stabilisera smartphones.

I det här fallet beslutade leverantören också att sätta två batterier i lådan samtidigt, och var och en av dem på en laddning uppskattas till i genomsnitt 12 timmar.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du köper en stabilisator för en videokamera måste du förstå att den befintliga variationen av modeller inte existerar precis så, och det är omöjligt att välja den villkorade bästa kopian bland dem för alla tillfällen. Allt beror på vilka behov du köper en steadicam för. Av ovanstående kan man dra slutsatsen att elektroniska steadicams verkar mer relevanta för professionell videofilmning, i allmänhet är det sant - det är lättare och lättare att installera.

Men även detta kriterium beror starkt på situationen, och om du inte skjuter någon action i dess epicentrum, kan mekaniken vara tillräckligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vilket fall som helst, när du väljer, är det värt att fokusera på mycket specifika kriterier, som vi kommer att överväga mer detaljerat

  1. För vilken kamera (spegellös eller SLR) är denna modell lämplig . Anslutningen av steadicam till själva kameran ska vara så tillförlitlig som möjligt, så att inspelningsutrustningen inte skiljer sig från hållaren vid en skarp sväng. Samtidigt produceras vissa stabilisatorer med tanke på en specifik kameramodell - de ger bättre grepp, men fungerar inte med alternativ utrustning. De flesta modellerna på marknaden har en standardkontakt och passar alla kameror.
  2. Mått . En stabilisator behövs knappt hemma - det här är utrustningen som du tar med dig på affärsresor, resor, resor. Därför är kompaktitet för en sådan enhet utan tvekan ett stort plus. Paradoxalt nog, men det är de små steadicams som vanligtvis är mer tekniskt avancerade - om bara för att mekaniken alltid är stor, men de har inga ytterligare funktioner.
  3. Tillåten belastning . Kameror kan variera avsevärt i vikt - alla GoPro passar lätt i handflatan och väger i enlighet därmed, och professionella kameror passar inte alltid på axeln till en robust man. Uppenbarligen bör en steady väljas så att den klarar vikten av skjututrustningen som de vill fixa på den.
  4. Vikt . I de flesta fall hålls en gimbal med en kamera fäst vid en utsträckt arm. Denna position på handen är på många sätt onaturlig, lemmen kan bli trött även om du inte håller något i den. Om utrustningen också är tung är det helt enkelt inte möjligt att skjuta för länge utan paus, och ibland är det helt enkelt kriminellt att avbryta. Av denna anledning är lättviktsmodeller av steadicams mer uppskattade - de gör handen mindre trött.
  5. Drifttid utan laddning . Detta kriterium är endast relevant vid val av elektroniska steadicams, eftersom mekanik inte alls har en strömkälla och därför kan "bryta" någon elektronisk konkurrent. Genom att spara på ett batteri med låg kapacitet riskerar du att hamna i en situation där det finns en stabilisator, men du kan inte använda det.
Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumenter undrar ofta vilken modell de ska välja för DSLR och spegelfria kameratyper. I den meningen är det ingen grundläggande skillnad - fokusera endast på de kriterier som anges ovan.

Hur gör man det själv?

Förmodligen har ännu inte en sådan person fötts som hemma, med egna händer, skulle designa en elektronisk stabilisator. Ändå är utformningen av dess mekaniska motsvarighet och principen för dess användning så enkel att uppgiften inte längre verkar oöverstiglig. En hemgjord steadicam, gjord med stor omsorg, kommer sannolikt inte att vara mycket värre än billiga kinesiska modeller, men kommer att kosta bara slantar . Samtidigt bör det förstås att det inte är värt att vänta på ett direkt fantastiskt resultat från sådana hantverksprodukter, därför är det vettigt att dessutom bearbeta videon genom videoredigerare.

Teoretiskt kan du experimentera med alla tillgängliga material, men i de flesta fall monteras en pålitlig och hållbar enhet naturligtvis av metall. Det märks att de enklaste mekaniska stabilisatorerna ger ett bättre resultat med en massaökning, därför är det knappast nödvändigt att räkna med att slutprodukten kommer att visa sig vara lätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Horisontella och vertikala remsor bör tillverkas av metallämnen. Styvhet är obligatorisk för båda - svängande vikter ska inte svänga den horisontella stången till vilken de är upphängda, och den vertikala stången måste motstå vridning och böjning . De är anslutna till varandra med en skruvanslutning, utformade så att vinkeln mellan dem enkelt kan ändras och utan ytterligare verktyg genom att skruva av och lossa de enskilda delarna. Kameran monteras på en vertikal stapel. Det är nödvändigt att justera enheten enligt en vanlig bubbelnivå, eller, om inspelningsutrustningen kan göra det, enligt dess sensorer.

Längden på den horisontella stången behövs så länge som möjligt - ju längre motsatta vikter, hängande längs stavens kanter, från varandra, desto bättre stabilisering . I det här fallet bör fragmenten av stabilisatorn inte falla in i ramen ens vid minsta brännvidd, och detta medför vissa begränsningar för den högsta tillåtna längden av strukturen. En lösning på problemet kan vara genom att förlänga det vertikala fältet med en högre kamerafästpunkt, men detta skulle göra designen för krånglig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som vikter kan du använda alla små men ganska tunga föremål, inklusive vanliga plastflaskor fyllda med sand. Den exakta vikten av vikterna, som kommer att ge tillförlitlig och högkvalitativ stabilisering, kan bara bestämmas empiriskt . - för mycket beror på kamerans vikt och dimensioner, såväl längden på den horisontella stången som till och med själva vikternas form. I hemlagad design för kameror som väger cirka 500-600 gram kan en hemlagad stabilisator med vikter lätt väga mer än ett kilo.

För enkelhetens skull bultas handtagen fast på strukturen på olika ställen, som kan köpas till ett lågt pris . Var exakt de ska placeras, i vilken mängd (för en hand eller för två), beror endast på flykten av designerns fantasi och funktioner i hans kamera, inklusive dess mått och vikt. I det här fallet, innan den slutliga monteringen, måste du helt se till att handtaget inte faller in i ramen även vid minsta brännvidd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många självlärda designers noterar att en korrekt tillverkad styv tröghetssteadicam visar sig vara mer praktisk och mer tillförlitlig än billiga pendelmodeller från en butik . Med korrekt beräkning av dimensioner och vikt på steadicam, kommer kameran att visa en normal bild, även om operatören kör över stötar. Samtidigt är kontrollen av strukturen extremt enkel - när skakningarna ökar måste handtaget pressas hårdare, och när det minskar kan greppet lossas.

Rekommenderad: