Bandslipare: Betyg På De Bästa Slipmaskinerna. Hur Väljer Man En Metallklippare? Översikt över Pneumatiska Och Stationära Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Bandslipare: Betyg På De Bästa Slipmaskinerna. Hur Väljer Man En Metallklippare? Översikt över Pneumatiska Och Stationära Modeller

Video: Bandslipare: Betyg På De Bästa Slipmaskinerna. Hur Väljer Man En Metallklippare? Översikt över Pneumatiska Och Stationära Modeller
Video: Which Electric Sander to Use? 2024, April
Bandslipare: Betyg På De Bästa Slipmaskinerna. Hur Väljer Man En Metallklippare? Översikt över Pneumatiska Och Stationära Modeller
Bandslipare: Betyg På De Bästa Slipmaskinerna. Hur Väljer Man En Metallklippare? Översikt över Pneumatiska Och Stationära Modeller
Anonim

Bandsliparen, eller LShM för kort, är ett av de mest populära snickeriverktygen. Enheten används i stor utsträckning både i hushållet och på professionell nivå, den utmärks av sin användarvänlighet, bearbetningseffektivitet och ett acceptabelt pris.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och applikationer

Bandslipmaskinen är ett elektromekaniskt verktyg som används för slipning av trä-, betong- och metallunderlag, samtidigt som deras absoluta jämnhet och enhetlighet säkerställs. Med hjälp av enheten kan du effektivt och snabbt ta bort gammalt lack från metall och trä , samt att göra grov bearbetning av icke hyvlade brädor och balkar. LSHM kan bearbeta områden i alla områden, samt utföra primär och mellanliggande slipning på dem med avlägsnande av ett tjockt träskikt.

Dessutom kan remmodeller perfekt förbereda arbetsytan för finslipning med excentriska eller vibrerande slipmaskiner. Och även med hjälp av LShM är det möjligt att ge träämnen rundhet och andra icke-standardiserade former.

Bild
Bild

Dessutom är vissa modeller utrustade med klämmor som gör att du kan fästa verktyget i ett omvänt läge, det vill säga med arbetsytan uppåt . Detta gör att du kan slipa miniatyrdelar, vässa plan, knivar och axlar, samt slipa och finslipa kanterna och kanterna på produkter. Sådant arbete bör dock utföras med extrem försiktighet, flytta i riktning mot bältets slipmedel och inte röra det med fingrarna. Men också många maskiner är utrustade med en begränsningslåda som styr slipdjupet. Denna funktion är mycket bekväm för nybörjare och tillåter inte att slipa av tjockare material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig egenskap hos enheterna är deras förmåga att slipa och rengöra ytor nära väggen . Detta beror på designfunktionen hos LShM, som består av platta sidoväggar, frånvaron av utskjutande element och närvaron av ytterligare rullar som tillåter bearbetning av döda zoner. För bearbetningens höga effektivitet, som består i alternativ avlägsnande av lager, och möjligheten att arbeta på svåråtkomliga platser, jämförs tejpmaskiner ofta med hyvlar. Till skillnad från den senare kräver dock tejpenheter ett minimum av arbetskostnader, eftersom de klarar uppgiften mycket snabbare. Detta beror på den förskjutna nedåtgående tyngdpunkten, vilket gör det enkelt att arbeta med LBM, vilket kräver liten fysisk ansträngning.

Bild
Bild

Funktionsprincip

Alla modifieringar av remslipmaskiner har en liknande design, varför de fungerar enligt samma princip. Verktygets främsta drivkraft är elmotorn. Det är han som skapar vridmomentet och överför det till rullmekanismen, på vilket slippbandet i sin tur slingas. Som ett resultat av rullarnas rotation börjar bältet också att röra sig cykliskt och slipa arbetsytan.

Bältslipmedel finns i ett stort antal standardstorlekar , som låter dig snabbt byta ut dem och bearbeta basen med skinn av olika bredd och kornstorlek. I början av bearbetningen installeras ett grovkornigt band, sedan under drift ändras det flera gånger till finslipande prover.

Vanligtvis resulterar tre till fyra antal slipskinn i en perfekt slät yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Klassificeringen av bandslipmaskiner görs enligt ett antal egenskaper. Huvudkriteriet är modellernas omfattning. Enligt denna parameter utmärks hushålls- och professionella verktyg. Den förra bearbetar huvudsakligen raka ytor, medan de senare är avsedda för bildandet av komplexa godtyckliga former och slipning av böjda och konvexa baser. Professionella modeller är ofta utrustade med en krökt sula som kan dras fram om det behövs. Dessutom är pro-enhetens arbetsliv mycket högre än för billiga hushållsapparater. Därför, om regelbunden användning av maskinen förväntas, är det att föredra att välja en mer funktionell enhet.

Bland de professionella modellerna finns högspecialiserade enheter avsedda för rengöring och slipning av rör ., rumpfogar och andra rundade element av trä eller metall. Sådana enheter skiljer sig från traditionella modeller genom spänningsmekanismens anordning och frånvaron av en sula. Och ytterligare en typ av professionell utrustning representeras av stationära maskiner. Sådana prover kännetecknas av ökad effekt och är ofta utrustade med en slipskiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller designfunktionerna består stationära prover av samma enheter som manuella exemplar och skiljer sig endast i storlek och yta på arbetsytan. Deras fördel gentemot mobila produkter är deras speciella bearbetningsnoggrannhet, höga produktivitet och användarsäkerhet.

Nästa kriterium för klassificering av mekanismer är slipbandets spänning . På grundval av detta utmärks två typer av enheter: med två och tre rullar. De senare är utrustade med en rörlig del med en tredje rulle installerad på den. En sådan anordning gör att banan kan böja och fånga upp ett stort område av den bearbetade ytan, vilket ger en mer exakt och högkvalitativ slipning. De första har inte sådana fördelar, eftersom de är traditionella hushållsmodeller avsedda för enkel bearbetning av plana ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat tecken på klassificering av maskiner är typen av motoreffekt . Man skiljer mellan elektriska, pneumatiska och batterimodeller. De förstnämnda är helt flyktiga och kräver en 220 V -strömkälla i omedelbar närhet. De senare drivs från en luftkompressor, kännetecknas av hög effekt och prestanda och kan användas på fältet. Batteridrivna enheter inkluderar rörslipmaskiner med batterier med en kapacitet på mer än 4 A.h och som väger cirka 3 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

De definierande driftsparametrarna för bandslipmaskiner inkluderar deras effekt, rotationshastigheten och bredden på slipmedlet, liksom anordningens massa.

Kraft är en av de viktigaste tekniska egenskaperna och påverkar direkt ett antal operativa funktioner hos enheten. Effekten beror på motorvarvtal, energiförbrukning, enhetens vikt och tiden för dess kontinuerliga drift. Moderna maskiner har en effekt från 500 W till 1,7 kW. Den lägsta effekten har Makita 9032 mini-enhet, kallad en elektrisk fil för sin blygsamma storlek. Modellen är utrustad med ett mycket smalt bälte och kan arbeta effektivt på svåråtkomliga platser. De flesta hushållsapparater finns med motorer från 0,8 till 1 kW, medan för intensivt arbete är det bättre att använda modeller på 1,2 kW. Professionella stationära maskiner har en effekt på 1, 7 eller mer kW och kännetecknas av hög energiförbrukning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotationshastighet Slipband är den näst viktigaste tekniska parametern, det beror helt på motorns effekt, som har stort inflytande på slipningshastigheten och den övergripande kvaliteten på bearbetningen. Förutom kraft påverkar själva remmarnas bredd även rotationshastigheten. Så enheter med högre hastighet är konstruerade för smala slipmedel, och bredare exemplar installeras på maskiner med låg hastighet. Den moderna marknaden presenterar LSHM med en hastighet på 75 till 2000 m / min, men de flesta hushållsmodeller fungerar med en hastighet av 300-500 m / min, vilket är det optimala värdet för användning i hemmavärkningar. På en minut kan en sådan enhet ta bort från 12 till 15 g av ett ämne från arbetsytan, vilket på ett fördelaktigt sätt skiljer LSHM från ytkvarnar och excentriska slipmaskiner, som kan ta bort från 1 till 5 g av ett ämne.

För att arbeta med små delar, liksom ett verktyg för nybörjare, är en enhet med en hastighet på 200 till 360 m / min lämplig. En sådan maskin tar inte bort mer material än vad som krävs och maler långsammare och jämnare.

Höghastighetsprov med en hastighet på över 1000 m / min är utformade för professionellt bruk och arbete på svåråtkomliga platser. Sådana modeller har ett tunnare slipband och kan ta bort över 20 g ämne per minut.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Maskinens vikt är också en viktig faktor som påverkar enhetens användbarhet och malningens kvalitet. Viktegenskaperna är särskilt viktiga vid vertikal bearbetning av dörrar, fönsterkarmar och sluttningar, när enheten måste hållas i vikt länge. Enhetens massa beror direkt på motoreffekten, och ju kraftfullare motorn är installerad på LSHM, desto tyngre är produkten. Så, medeleffektmodeller för hushållsbruk väger vanligtvis i intervallet 2, 7-4 kg, medan vikten av seriösa professionella prover ofta når 7 kg. När du arbetar med tung utrustning måste du vara extremt försiktig: vid start kan maskinen som står på en horisontell yta plötsligt rycka ur händerna och skada operatören. I detta avseende måste enheten först startas och först sedan sättas på en fungerande bas.
  • Bälte bredd är relaterad till motoreffekten och rotationshastigheten: ju bredare slipbredd, desto högre effekt och lägre hastighet, och vice versa. De vanligaste tejpen är 45, 7 och 53, 2 cm långa och 7, 7, 10 och 11, 5 cm breda material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Billig

Klassificeringen av bilar i ekonomiklass leds av modellen BBS-801N Kinesiska företaget Bort , utrustad med en 800 W elektrisk motor. Enheten är konstruerad för ett band som mäter 76x457 mm och kan arbeta med en bältes rotationshastighet på 260 m / min. Enheten kan användas i kombination med en dammsugare. Den är också utrustad med en hastighetsregulator. Modellen har ett strömbrytarlås och är utrustad med en 3 m lång elkabel. Designfunktionerna är möjligheten att snabbt byta tejp och närvaron av en handtagsregulator. I grundpaketet ingår en dammuppsamlare, ett slipband och ett extra handtag. Enhetens vikt är 3,1 kg, kostnaden är 2945 rubel. Garantitiden är 60 månader.

Den andra platsen i betyget för billiga enheter tillhör den inhemska modell "Kaliber LSHM-1000UE "med en motor på 1 kW och en remrotationshastighet på 120 till 360 m / min. Slipmedlet är väl fixerat på rullmekanismen, utan att glida under slipning, och själva enheten är utrustad med ett handtag med en spak som ger ett bekvämt grepp och ytterligare två kolborstar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tejpens bredd är 76 mm, enhetens vikt är 3,6 kg. Konsumenterna har inga speciella klagomål om verktyget, men behovet av periodisk avstängning noteras, vilket uppstår på grund av överhettning av tejpen. Kostnaden för produkten är 3200 rubel.

Och på tredje plats ligger MILITÄR BS600 -instrument med en effekt på 600 W och en remrotationshastighet på 170-250 m / min. Enheten är konstruerad för slipstorlek 75x457 mm och är utrustad med en elektronisk bälteshastighetsreglering. Modellen har ett inbyggt dammutsugningssystem och två klämmor som gör att den kan fästas säkert i önskat läge. Enhetens vikt är 3,2 kg, vilket gör att den kan användas för bearbetning av vertikala ytor. Modellen kännetecknas av en ergonomisk kropp och ett bekvämt system för byte av slipband, som tillverkas på ett nyckelfritt sätt med en spak. Under kontinuerlig drift kan startknappen låsas. Kostnaden för modellen är 3 600 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

För proffs

I denna kategori av maskiner är ledaren Japanska Makita 9404 med slipstorlek 10x61 cm. Modellen är utrustad med en dammuppsamlare och en remhastighetsregulator. Motoreffekten är 1,01 kW, rotationshastigheten är från 210 till 440 m / min. Bilen väger 4, 7 kg, kostar 15 500 rubel. Den andra platsen intas av en lätt schweizisk tillverkad Bosch GBS 75 AE-enhet till ett värde av 16 648 rubel. Enheten är utrustad med ett tygbaserat slipband, en filterpåse och en grafitplatta. Motoreffekten är 410 W, remhastighet - upp till 330 m / min, produktens vikt - 3 kg.

Och på tredje plats är en seriös stationär kombinerad band-skivmodell Einhell TC-US 400 … Enheten är konstruerad för små träbearbetningsverkstäder och har en låg ljudnivå. Bältets rotationshastighet når 276 m / min, storleken är 10x91, 5 cm. Förutom bältets slipmedel är enheten utrustad med en slipskiva med en rotationshastighet på 1450 rpm. Enhetens vikt är 12,9 kg, kostnaden är 11 000 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pålitlighet

Enligt detta kriterium är det ganska svårt att objektivt utvärdera modellerna. Varje produkt har både styrkor och svagheter, så det är svårt att välja en entydig ledare. Därför är det bara rättvisare att identifiera några modeller, vars positiva recensioner är vanligast. Sådana anordningar inkluderar Black Decker KA 88 värt 4299 rubel. Den erbjuder ett utmärkt pris / prestanda-förhållande och som en följd av den minskade storleken på den främre valsen kan den slipas effektivt i svåråtkomliga områden.

Den andra platsen kan villkorligt ges till enheten Skil 1215 LA värt 4 300 rubel. Konsumenter placerar enheten som en mycket pålitlig och hållbar enhet som dessutom är utrustad med automatisk centrering av slipmedlet. Enhetens vikt är 2,9 kg, hastigheten är 300 m / min. Den tredje platsen intas av den inhemska " Interskol LShM-100 / 1200E " värt 6 300 rubel. Modellen är utrustad med en 1,2 kW motor, kan arbeta med metall och sten och har också en lång livslängd under svåra förhållanden. Maskinen kan slipa skärverktyg, har en dammuppsamlare och väger 5,6 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Prylar

Förutom de grundläggande funktionerna är många LSHM utrustade med olika alternativ och användbara enheter, underlätta driftsprocessen och göra arbetet med enheten mycket bekvämare.

  • Smidig start av tejpen. Tack vare det här alternativet börjar slipmedlet inte röra sig i ett ryck, utan successivt, vilket eliminerar skador på operatören.
  • Det extra handtaget möjliggör mer exakt slipning.
  • Djupmätaren tillåter dig inte att ta bort extra millimeter utöver vad som var planerat.
  • Stationära fästelement gör det möjligt att fästa maskinen på en hård yta och förvandla den till en slipmaskin.
  • Med det nyckelfria alternativet för slipbyte kan du byta bältet med ett enda handtag.
  • Den automatiska centreringsfunktionen för slipmedlet förhindrar att bältet glider i sidled under drift.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken ska man välja?

När du väljer en LSHM är det nödvändigt att uppmärksamma parametrar som effekt, remhastighet och enhetsvikt. Om maskinen är planerad att användas på en verkstad, är det bättre att köpa en stationär stationär modell eller ett prov med funktionen att fästa vid bordet. Detta eliminerar behovet av att hålla enheten i vikt och gör att du kan hantera små delar.

Om det är planerat att arbeta med en professionell modell på fältet eller på vägen, bör den avgörande faktorn, tillsammans med motorresursen, vara vikten. När du köper en rörbehandlingsenhet är det bättre att välja en batteridriven modell.

Sådana enheter är inte beroende av elektriska strömkällor, är lätta och har en speciell remspänningskrets utformad för arbete med rör.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

När du arbetar med LSHM är det nödvändigt att följa några rekommendationer

  • För effektiv slipning av trä är enhetens egen vikt tillräckligt, så det är inte nödvändigt att sätta press på den under drift.
  • Du måste börja slipa träet med ett slipmedel med en kornstorlek på 80 och avsluta med 120 enheter.
  • De första rörelserna vid slipning av trä bör utföras i en viss vinkel mot träkornets riktning. Därefter måste du flytta längs trädets struktur eller göra cirkulära rörelser.
  • Elkabelns position måste övervakas. Om det kommer i vägen är det bättre att hänga det på ett fäste eller kasta det över axeln.

Använd alltid handskar och skyddsglasögon när du slipar någon yta.

Rekommenderad: