Orbital Slipmaskin: Egenskaper Hos Elektriska Och Pneumatiska Maskiner. Vilken Excentrisk Trämodell Att Välja?

Innehållsförteckning:

Video: Orbital Slipmaskin: Egenskaper Hos Elektriska Och Pneumatiska Maskiner. Vilken Excentrisk Trämodell Att Välja?

Video: Orbital Slipmaskin: Egenskaper Hos Elektriska Och Pneumatiska Maskiner. Vilken Excentrisk Trämodell Att Välja?
Video: How To Surface Grind Super Flat Parts ? 2024, April
Orbital Slipmaskin: Egenskaper Hos Elektriska Och Pneumatiska Maskiner. Vilken Excentrisk Trämodell Att Välja?
Orbital Slipmaskin: Egenskaper Hos Elektriska Och Pneumatiska Maskiner. Vilken Excentrisk Trämodell Att Välja?
Anonim

För reparationsarbeten erbjuder tillverkarna ett stort urval av excentriska slipmaskiner. Dessa verktyg används för att bearbeta olika material. Orbital slipmaskiner är av två typer: elektriska och pneumatiska, de är mycket bekväma, praktiska och kraftfulla.

Särdrag

Den excentriska slipmaskinen är avsedd för efterbehandling av olika ytor som metall, sten, plast och trä. Dessa enheter kännetecknas av det faktum att de utför slipning av högsta kvalitet. Ytan blir helt slät utan några brister.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett orbitalfordon är ett bekvämt, pålitligt och okomplicerat verktyg. Enheten har en liten vikt inom 1-3 kg, det kräver inte mycket tryck för att arbeta. ESM -effekt varierar från 300 till 600 W . Vid låg effekt gör enheten höga varv och vid hög - låg. Huvudkarakteristiken för ett orbitalfordon är rörelseomfånget. Medel 3-5 mm.

Den maximala skivstorleken är 210 mm. Det optimala intervallet anses vara 120-150 mm .… Orbitalrengöringsmaskiner används för att rengöra ytor av plast, trä och metall. Orbitalanordningar används också i bilverkstäder och möbelfabriker. Vanliga användare väljer också liknande enheter.

Ägare använder ofta slipmaskiner för "garage" -verkstäder. För "hård" rengöring av ytan är maxhastigheten lämplig. För "fin" bearbetning av planet, välj lägsta hastighet.

Bild
Bild

Funktionsprincip

Verktyget används för slutlig polering och ytbehandling. Orbitalsliparen har en platt bas. Med hjälp av infästning eller kardborreband fixeras skivorna på sulan. Perforering tillhandahålls för dammborttagning. Satsen innehåller en dammuppsamlare, motor, extra handtag, stång och avtagbar strömkabel.

Det finns en startknapp på handtaget på kvarnen. Denna enhet har en regulator som styr antalet varv. Och det finns också en omkopplare som ändrar excentrikerns slag. När enheten är ansluten roterar sulan runt sin egen axel.

Excentriska maskiner utför både fram- och återgående rörelser, vilket liknar rörelsen av planeter i omloppsbana. På grund av detta fick enheten namnet - orbital.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Idag erbjuder tillverkare många olika modifieringar av banborrmaskiner. Excentriska maskiner är mycket populära bland all materialhanteringsutrustning. Orbital slipmaskiner bearbetar effektivt metallytor, trä och plast och polerar ytor. Som redan nämnts används enheter i bilverkstäder för polering av personbilar och för att förbereda en kaross för målning.

I butiker kan du se två typer av orbitalslipmaskin: pneumatisk och elektrisk. Skillnaderna mellan enheterna från varandra är att den elektriska fungerar från nätet och den pneumatiska - från tryckluften från kompressorn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I grund och botten används pneumo-orbitalslipmaskinen i produktionen. Jämfört med en elektrisk kvarn har pneumo-orbital sina fördelar:

  • dess vikt är betydligt mindre, och tack vare detta kan detta verktyg enkelt användas för att jämna tak och väggar;
  • den pneumatiska slipmaskinen kan användas i områden med hög explosionsrisk, där användning av ett elektriskt verktyg är strängt förbjudet.

Men för ägare är den här enheten inte lika bekväm som en elektrisk. Det finns flera anledningar till detta:

  • extra kostnader kommer att krävas för reparationer, köp och underhåll av en luftkompressor;
  • utrymme måste tilldelas kompressorn;
  • för att använda den pneumatiska maskinen på ett annat ställe måste du flytta den och kompressorn;
  • kontinuerligt ljud från kompressorn.

Pneumo-orbital-kvarnen används i bilverkstäder, där det finns annan specialutrustning och en kraftfull kompressor. Och resten av användarna köper modeller med en elektrisk enhet.

Detta verktyg fungerar på nätverket, det är mycket bekvämt, det är lättare och lättare att bära. Elektriska slipmaskiner är anslutna till ett enkelt uttag, så marknaden domineras av elektriska modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken ska man välja?

När du väljer en excentrisk slipmaskin måste du noggrant studera dess egenskaper som anges i dokumentet. Huvudparametern är enhetens effekt. Huvudserien av modeller har en effekt från 200 till 600 watt. Ju kraftfullare kvarnen, desto fler varv kommer den att kunna göra. Du kan slipa föremål med ett stort område med verktyg med en effekt på 300-500 watt.

Nästa parameter för att välja en kvarn är skivans rotationshastighet. I allmänhet varierar intervallet från 2600 till 24 tusen varv. För möbelfabriker, biltjänster och "garage" -verkstäder är modeller lämpliga där varvtalet varierar från 5 till 12 tusen. Och även när de köper en enhet, överväger användarna vikt och dimensioner. De flesta banor väger från 1,5 till 3 kg. Det finns tyngre och lättare slipmaskiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slipskivans storlek varierar från 100 till 225 mm. I andra modeller används skivor med olika diametrar, till exempel från 125 till 150. Valet av enhet är nödvändigt beroende på området för de bearbetade produkterna. Du måste överväga närvaron av din egen dammuppsamlare eller möjligheten att ansluta en dammsugare.

För att välja en specifik modell måste du bestämma enhetens syfte: om den ska användas för träverk eller för reparation av karosseri. Om verkstaden har en pneumatisk kompressor är det bättre att köpa en pneumatisk enhet … I andra fall är det bättre att välja modeller med eldrift.

När du väljer excentriska luftkvarnar måste du vara uppmärksam på luftflöde, antal varv och arbetstryck. Antalet varv påverkar direkt utrustningens prestanda och renheten i området. Ju högre denna indikator, desto effektivare fungerar pneumo-orbitalmaskinen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellbetyg

Elverktyg används massivt i byggnadsarbeten. De behövs för slipning, polering och skrapning på betong, trä, metall och putsade ytor. Slipmaskiner är svåra att klara sig utan. En av de mest populära typerna av dessa enheter är den orbitala (excentriska) kvarnen.

Hittills har experter sammanställt en översikt över excentriska slipmaskiner, som innehåller extremt beprövade och praktiska modeller

Ledaren för betyget är excentrisk funktionsslip Festool ETS EC 150 / 5A EQ … Dess minimala vikt och lilla storlek med 400 W effekt ger rotation upp till 10 000 rpm. Skivdiameter - 150 mm. Setet innehåller en slipskiva, broms och dammuppsamlare. Och EU -design och hög byggkvalitet bidrar till kvarnens hållbarhet.

Denna enhet är ett verktyg av hög kvalitet som är bekvämt att arbeta i alla positioner utan ansträngning. Slipkvaliteten är alltid på högsta nivå. Denna modell är värd 44 625 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den andra raden i betyget är upptagen av Mirka Ceros 650CV kvarn med en mycket blygsam storlek. Enhetens effekt är 350 W och rotationshastigheten är upp till 10 000 rpm. Skivdiameter - 150 mm. Denna kvarn är mycket bekväm och pålitlig, den kan enkelt arbeta i trånga utrymmen. Tack vare sin låga vikt och låga vibration kan enheten manövreras med en hand utan problem. Enheten kan köpas för 36 234 rubel.
  • Stänger de tre bästa slipmaskin Bosch GEX 150 Turbo . Dess främsta fördel är dess effekt på 600 W med en rotationshastighet på upp till 6650 rpm. Denna enhet har en dammuppsamlare som du kan ansluta en dammsugare till. Bosch GEX 150 Turbo är en ganska komplex enhet, men den anses vara en av de mest produktiva slipmaskinerna. Elverktyget är bullrigt, men ergonomiskt och praktiskt, trevligt att använda på jobbet. En sådan slipmaskin kostar 26 820 rubel.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fjärdeplatsen gick till en kvarn av ett välkänt tyskt företag Bosch GEX 125-150 AVE … Denna modell har solida 400 watt effekt med en maximal rotationshastighet på 12 000 rpm. Skivans storlek är 150 mm. Satsen innehåller en dammbehållare och ett handtag. Under kontinuerlig drift skyddar Vibration-Control-systemet dina händer från de negativa effekterna av vibrationer. Bosch GEX 125-150 AVE är utan tvekan en kraftfull, högkvalitativ och praktisk slipmaskin. Verktyget håller hastigheten bra, täpper inte och värms praktiskt taget inte. Priset på modellen är 17 820 rubel.
  • Den femte raden i betyget tas av en lätt, modern kvarn med bra tekniska indikatorer. Rupes ER03 TE … Med en effekt på 450 watt producerar enheten från 6000 till 10 000 rpm tack vare justeringen. Skivdiameter - 150 mm. Det finns en dammuppsamlare och ett bekvämt handtag. Enheten kan fungera länge och praktiskt taget tack vare motorventilationssystemet. En sådan enhet kostar 16 727 rubel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

Genom att använda borrslipmaskinen för verkstäder och möbelbutiker, användarna måste följa ett antal regler för drift och säkerhet av denna utrustning:

  • använd inte elverktyg i farliga områden;
  • utsätt inte instrumentet för våta förhållanden och regn, eftersom vatten kan skada själva instrumentet;
  • hantera nätsladden försiktigt;
  • fäst dammsamlaren försiktigt på verktyget;
  • Innan du ansluter produkten till uttaget, kontrollera strömbrytaren "På / Av", som ska vara i "Av" -läge.
  • när du arbetar med en kvarn är det nödvändigt att säkert hålla balansen;
  • När du arbetar med enheten måste du använda skyddsglasögon, andningsskydd, skyddsskor, hörlurar eller hjälm;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • användaren måste ha en bra inställning till verktyget, det är strängt förbjudet att använda slitna eller sönderrivna ark slippapper;
  • för enkel användning har enheten ett extra handtag; du måste övervaka renheten och torrheten i enhetens handtag;
  • rengör regelbundet slipmaskinen varje gång efter användning;
  • förvara elverktyget utom räckhåll för barn och icke-utbildade personer.

Orbitalslipmaskinen är ett kraftfullt, praktiskt verktyg med en modern design. Denna enhet används för slipning av olika material. Tillverkare erbjuder ett brett utbud av enheter från välkända företag. Användarna är nöjda med verktyget, eftersom det kan användas både för läxor och för produktion.

Rekommenderad: