Polermaskin: Funktioner Av Excentrisk Slipmaskin Och Polermaskin. Egenskaper För Batteri-, Pneumatiska Och Orbitalmodeller. Hur Väljer Man?

Innehållsförteckning:

Video: Polermaskin: Funktioner Av Excentrisk Slipmaskin Och Polermaskin. Egenskaper För Batteri-, Pneumatiska Och Orbitalmodeller. Hur Väljer Man?

Video: Polermaskin: Funktioner Av Excentrisk Slipmaskin Och Polermaskin. Egenskaper För Batteri-, Pneumatiska Och Orbitalmodeller. Hur Väljer Man?
Video: Granite Edge Grinding Polishing Machine 2024, April
Polermaskin: Funktioner Av Excentrisk Slipmaskin Och Polermaskin. Egenskaper För Batteri-, Pneumatiska Och Orbitalmodeller. Hur Väljer Man?
Polermaskin: Funktioner Av Excentrisk Slipmaskin Och Polermaskin. Egenskaper För Batteri-, Pneumatiska Och Orbitalmodeller. Hur Väljer Man?
Anonim

Det räcker inte att tillverka eller reparera många produkter eller ytor. Det är absolut nödvändigt att du också ger dem ett karakteristiskt glänsande utseende, polermedel. För detta ändamål används ofta specialanordningar.

Bild
Bild

Särdrag

Polermaskinen kan användas på en mängd olika områden. I synnerhet används denna enhet för efterbehandling och förbättring av ytans utseende. Verktygets breda funktionalitet tillhandahålls genom byte av munstycken och pastor. Uppgifter som:

att få en spegel eller fönsterglas att lysa

Bild
Bild

förbättra bilens utseende

Bild
Bild

polering av träprodukter

Bild
Bild

Oavsett vilken typ av uppgift som löses har polermaskinen en ganska typisk struktur:

  • ram;
  • drivmekanism;
  • ett par handtag;
  • avtagbart polerhjul.
Bild
Bild

Utseendet på en sådan anordning liknar vinkelsliparen . Den stora skillnaden är dock användningen av helt olika skivor. Det är naturligt att med en ökning av arbetsdelen ökar också den bearbetade ytan. Också viktiga egenskaper hos polermaskiner är kornstorleken på de installerade skivorna och enhetens totala effekt. När de tekniska egenskaperna ökar, ökar också priset.

Bild
Bild

Subtletter av val

För att välja rätt polermaskin måste du först och främst vara uppmärksam på kraften. Denna siffra kan variera från 0,8 till 2,5 kW. Du bör också ta hänsyn till i vilken takt skivan snurrar. Det maximala värdet är 10 tusen varv per minut.

Bild
Bild

Viktigt: du bör endast köpa polermaskiner med hastighetsregulator. Tack vare det säkerställs valet av driftläge i enlighet med ytfunktionerna.

Det är lämpligt för oerfarna och oerfarna användare att föredra maskiner med automatisk justering . Med ett sådant verktyg kan du polera allt utan att vara rädd för skador. Men det är fortfarande värt att öva på gamla, uppenbarligen onödiga, delar och ytor. Batteridrivna system är mer mobila än plug-in-system.

Bild
Bild

Vyer

Enligt typ av drivenhet är det vanligt att skilja pneumatiska och elektriska polermaskiner. Det som är bra med den pneumatiska designen är att kompressordriften inte kräver strömförbrukning. Dessutom är en sådan enhet den mest stabila och ställer inga särskilda krav under drift. Emellertid har elektriska enheter en viktig fördel - ökad rörlighet (på grund av bristande bindning till lufttillförselslangarna). Avtagbara uppladdningsbara batterier tillåter användning av enheten även om det inte finns någon stabil strömförsörjning.

Bild
Bild

Uppmärksamhet bör ägnas åt excentriska (orbital) polermaskiner - experter anser att sådana enheter är de mest produktiva. Förmågan att arbeta med en mängd olika ytor är också mycket viktig. Det orbitala slip- och poleringssystemet är utrustat med en rundformad plattform. Slipdelarna är fixerade på denna "stödplatta". Arbetsplattor är gjorda av:

  • skinna;
  • svampar;
  • känt;
  • korund;
  • päls och andra råvaror.

För att fixa slipblocket kan både kardborreband och ett klipp användas . Den första metoden uppskattas för sin bekvämlighet, och den andra - för sin ekonomi. Det är värt att komma ihåg att excentriska maskiner genererar en betydande mängd damm. Därför utrustar vissa tillverkare sina produkter med kanaler genom vilka de kommer att omdirigeras. Sulans huvudsakliga funktion är finslipning (producerad av en rotationsrörelse), och den fram och tillbaka hjälpbehandlingen hjälper till att förbättra resultatet.

Bild
Bild

Den excentriska slipmaskinen finns i olika effektnivåer, från 150W till 1000W. För de enklaste manipulationerna kan du begränsa dig till enheter med låg effekt - högst 400 watt. Mer intensiv motordrift behövs bara för grovslipning av hårda material. Vissa enheter kan leverera mer än 2000 W effekt, men dessa modeller kan bara fungera i "vått" läge.

Bild
Bild

I de flesta fall är excentriska polermaskiner utrustade med 125 mm skivor. Denna lösning kännetecknas av den mest rationella vibrationsamplituden under efterbehandlingen. Det allvarligaste arbetet utförs dock framgångsrikt endast med enheter som tillåter användning av cirklar med en diameter på upp till 215 mm.

Bild
Bild

Excentriska poleringssystem erbjuder ett brett spektrum av applikationer . De fungerar lika effektivt som vibrationskomplex. När det gäller kraft är den orbitalpolerande maskinen jämförbar med remmekanismer. Det är viktigt att det också kan slipa de behandlade ytorna. När du väljer excentriska enheter bör du inte glömma skillnaden mellan hushålls- och professionella modeller.

Bild
Bild

De versioner som används hemma är mestadels för träpolering . Som regel är dessa system med relativt låg effekt, som bara kan fungera med frekventa avbrott. Om det är känt att du kommer att behöva bearbeta metall och sten, bör du ge företräde åt de professionella versionerna. Dessa excentriska polermaskiner är mycket tunga. Men de kan agera mycket länge, samtidigt som de stabilt sparar arbetsresursen.

Bild
Bild

Golvslipare och polermaskiner kan effektivt bearbeta betong och natursten.

Högkvalitativa enheter i detta format kan:

  • justera basen;
  • förbereda den för efterbehandling;
  • slipa ytan till perfekt skick;
  • för att komprimera och härda det behandlade skiktet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Observera: golvpolering blir endast effektiv när enheten kompletteras med en industridammsugare. Annars kommer allt runtomkring att vara mycket täckt med damm.

Bild
Bild

Tänk på kornstorleken och mekanisk hållfasthet för diamantverktyget vid slipning av golvet. Vid slipning är ökat tryck på ytan som ska behandlas av stor vikt. Därför visar sig ett mer värdefullt alternativ vara bilar som kan tyngas med extra last.

Bild
Bild

Slip- och polermaskiner av hög kvalitet (inklusive märket Hodman) är utrustade med planetväxlar och kraftfulla motorer. Bra mekanismer använder verktygshållare i förkromad stål. Dessa hållare måste fästas så att rörelsen sker smidigt och snabbt, även på ojämna ytor. Detta tillstånd ökar avsevärt maskinens kontrollerbarhet.

Bild
Bild

Manuella roterande mekanismer används för polering av bilar . Tillsammans med dem kan orbitalsystem användas. Skillnaden mellan dem är antalet rotationsaxlar (1 respektive 2). Linjerna hos ledande företag inkluderar både roterande och cirkulära modeller. Varje sort är bra för sin specifika uppgift.

Bild
Bild

Roterande apparater är bättre än orbitalapparater:

  • efter prestandanivå;
  • med en mängd olika substratdiametrar;
  • om manövrerbarheten hos arbetsdelen;
  • att spara byggmästarens ansträngningar;
  • efter ljudnivå;
  • gemensam säkerhet;
  • efter driftstiden.
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att rotorsystem har en ganska låg prestanda. Det är därför de genererar mindre värme. Risken för skador på lacken minskar också. Utseendet på "holografiska" defekter är nästan uteslutet. Ett sådant verktyg är utmärkt för mjuk polering, men det hjälper knappast att polera hårda lacker.

Bild
Bild

Med all betydelse av att polera en bil måste några ord sägas om träbearbetningsmaskiner. Sådana anordningar har olika tillämpningar. Vissa alternativ hjälper till att utjämna oegentligheter, medan andra är för efterbehandling.

Bild
Bild

Viktigt: Försök inte använda vinkelslipar och bandmaskiner för slipning av trä. Då blir ytan för grov.

Träet bearbetas med excentriska maskiner . Trots sin lätthet och brist på speciellt ljud hjälper de perfekt att bearbeta krökta områden, såväl som profilerade ytor. Skivornas hörn kan enkelt dras in i urtag och skåror. Samtidigt kan verktyget bearbeta ett stort träblock på kort tid.

Bild
Bild

Ibland poleras och slipas trä med vibrationssystem. De är utrustade med triangulära eller rektangulära sulor. Vibrerande mekanismer hjälper till med efterbehandling. Prestanda för sådana enheter är dock orimligt låg. Dessutom kan en vibrerande maskin, även en triangulär, inte fungera nära en vägg eller något annat hinder.

Bild
Bild

Verktyget för polering och slipning av sten har alltid arbetsdelar med diamantpartiklar. För fullständig bearbetning krävs en hel uppsättning skivor med korn av olika fraktioner. När du väljer verktyg, var uppmärksam på:

  • färgen på den bearbetade stenen;
  • arbetsdelresurs;
  • mängden arbete;
  • effektivitet, regelbundenhet och intensitet av manipulationer.
Bild
Bild

För arbete på betong är de verktyg som är avsedda för manipulering av natursten inte lämpliga. Specialiserade armaturer kan ge betongytan perfekt jämnhet och öka dess hållfasthet. Samtidigt minskar materialets permeabilitet för vatten. Trots alla skillnader mellan specifika modeller är mönstren ganska nära. Den roterande enheten kompletteras med ett slipande element som kan ta bort det översta lagret av konststen.

Bild
Bild

Med polermaskiner och slipmaskiner kan du:

  • gör färska betongbeläggningar jämnare;
  • jämna ut massan för efterbehandling;
  • ta bort det spruckna, snabbt förfallna skiktet;
  • bli av med mindre deformationer;
  • öka vidhäftningen för efterföljande beläggning med färg och lack.
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Sammanfattningsvis granskningen av sorterna av polerings- och sliputrustning kan vi med säkerhet säga att de är mycket olika. Ändå finns det ett antal modeller som förtjänar noggrann uppmärksamhet. Bland de billiga versionerna som är värda att nämnas Sturm AG1014P … Denna enhet, även om den är märkt med logotypen för det tyska märket, monteras i Kina. Designerna kunde skapa en utmärkt mekanism som kan avlägsna smuts och onödig beläggning, samt artificiellt åldrande trä.

En elmotor med en effekt på 1400 W roterar med en hastighet på upp till 3000 varv per minut. Verktygets totala vikt är endast 3,35 kg. Det finns mjuka startalternativ och låsning av nycklar. Varvtalet i det laddade läget hålls på en stabil nivå. Mer avancerat (professionellt) alternativ - Bosch GSI 14 CE.

Bild
Bild

En liknande modell av en polermaskin klarar av grov och dekorativ bearbetning på hög nivå av ett brett spektrum av material. Elmotorn, liksom i den tidigare versionen, har en effekt på 1400 W och axelns rotationshastighet är densamma. Handtagen på maskinen är gummerade. Totalvikten är 3,5 kg. Av recensionerna att döma är ett sådant verktyg ganska bekvämt och säkert att använda. Men den här modellen kan inte kallas budget på något sätt.

En betydande summa pengar måste betalas för Makita BO6040 … Med denna apparat kan du ta bort rost och polera olika plana ytor. BO6040 anses vara det perfekta alternativet för lackering av bilar. Bestämning av antalet vibrationer och axelns rotationshastighet utförs med hjälp av ett elektroniskt system. Tack vare den smidiga uppstarten utförs behandlingen på ett skonsamt sätt.

Bild
Bild

Armaturer och reservdelar

Oavsett polermaskinens specifika modell spelar dess extrautrustning en viktig roll. Bland munstyckena sticker väskan ut för sin roll. Det låter dig samla så mycket skräp, damm och avfall som möjligt. Som ett resultat utförs arbetet så rent som möjligt.

Med självhäftande stödkuddar kan slipskivorna fästas på hållarna . Speciella flexibla axlar hjälper till att arbeta på svåråtkomliga platser. För själva slipningen används borstar eller rullar av nylon, metall och speciella kompositer. Polermaskiner levereras med huvud- och hjälphandtag. Men när du väljer sådana komponenter måste du noggrant kontrollera så att de underlättar arbetet och inte komplicerar det.

Bild
Bild

Sulan för en vibrationsmaskin, som redan nämnts, kan tillverkas i form av en triangel eller rektangel. Den första typen manifesterar sig bättre i ett trångt utrymme, den andra - i de fall det är nödvändigt att bearbeta den maximala ytan. Om den ursprungliga nätsladden är kort måste du använda en förlängningssladd kontinuerligt. Naturligtvis måste alla reservdelar och extra komponenter köpas endast från officiella tillverkare.

Bild
Bild

Användningstips

Du kan bara använda en polermaskin för att bearbeta bilkarosser efter att du har applicerat ett speciellt lack på ytan. När det gäller kemisk sammansättning är detta läkemedel ganska komplext. Som förberedelse för arbetet måste du förbereda ett par poleringshjul: ett för grovt och det andra för subtila effekter. En liten mängd pasta appliceras på skivorna. Därför är det omöjligt att bearbeta stora områden i ett steg.

Bild
Bild

Hastigheten för grov bearbetning bör vara minimal, och när arbetet närmar sig det logiska slutet ökar det . En jämn fördelning av lacken uppnås om arbetet utförs med "cross" -metoden - initialt horisontellt och sedan vertikalt. Tillvägagångssättet för träpolering bör vara annorlunda. För att få ett bra resultat bör du noggrant studera egenskaperna hos en viss maskin och tillverkarens rekommendationer. Du bör också ta hänsyn till egenskaperna hos en viss träslag.

Rekommenderad: