Skruvmejselbitar (52 Bilder): Vilket är Bättre? Har Professionella Kors- Och Magnetbitar. Hur Sätter Man In Dem I En Skruvmejsel?

Innehållsförteckning:

Video: Skruvmejselbitar (52 Bilder): Vilket är Bättre? Har Professionella Kors- Och Magnetbitar. Hur Sätter Man In Dem I En Skruvmejsel?

Video: Skruvmejselbitar (52 Bilder): Vilket är Bättre? Har Professionella Kors- Och Magnetbitar. Hur Sätter Man In Dem I En Skruvmejsel?
Video: Best Magnetic Screw Driver Set with 30 Bits || Taparia BS 31 || Unboxing & Review || 2021 2024, Maj
Skruvmejselbitar (52 Bilder): Vilket är Bättre? Har Professionella Kors- Och Magnetbitar. Hur Sätter Man In Dem I En Skruvmejsel?
Skruvmejselbitar (52 Bilder): Vilket är Bättre? Har Professionella Kors- Och Magnetbitar. Hur Sätter Man In Dem I En Skruvmejsel?
Anonim

För reparationsarbete, montering eller demontering av låselementen används elverktyg för att underlätta processen att fästa och ta bort hållarna. Skruvmejslar och borrar kan misslyckas på grund av ett felaktigt valt munstycke, därför använder hantverkare bits för säkert och högkvalitativt flerdimensionellt arbete. Låt oss titta närmare på de moderna typerna av bitar, vad de är och hur man använder dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En bit är en stång som är fäst vid chucken på ett elverktyg, och den valda borren är redan införd i den. Munstyckets arbetsyta är en sexkant. Varje bit motsvarar typen av fästelement.

Verktygstillbehör består av:

  • borra;
  • magnetisk / vanlig bit och hållare (förlängningssladd).

Bits för en skruvmejsel måste väljas för storleken på fästhuvudet och munstyckets egenskaper. Med hänsyn till alla dessa kriterier består uppsättningarna av vanliga munstycken i praktiken från 2 till 9 mm.

Varje element har sin egen plats i resväskan. Dess storlek anges också där, vilket förenklar lagring och användning av verktyget.

Bild
Bild

Olika sorter

Varje munstycke kännetecknas av arbetsytans geometriska form. På dessa grunder skiljer sig följande kategorier.

  • Standard . De är huvuden för bultar, raka handstycken, korsformade och sexkantiga för skruvar, stjärnformade.
  • Särskild . Utrustad med olika fjädrar med ändstopp, används för fixering av gipsskivor. De har en triangulär form.
  • Kombinerad . Dessa är vändbara redskap.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förlängningssladdar finns i två varianter:

  • en fjäder - ett munstycke som sätts in i en bit, som regel lämpar sig för styv fixering;
  • magnet - fixerar spetsen med ett magnetfält.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rak spline

Dessa bitar finns i alla bituppsättningar, eftersom de används i nästan alla jobb. Bitar för en rak slits dök upp först; idag används sådana munstycken vid arbete med skruvar och skruvar, vars huvud har en rak sektion.

Utrustning för en platt slits är märkt S (slits), varefter det finns ett nummer som anger slitsbredden, storleksintervallet är från 3 till 9 mm. Alla spetsar har en standardtjocklek på 0,5-1,6 mm och är inte märkta. Svansen anger materialet från vilket munstycket gjordes. Alla element har ökat erosionsskydd och hårdhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Titanspår är otroligt hållbara . Guldplätering sopas bort med bokstäverna TIN, vilket indikerar att spetsen är gjord av titannitrid. Bredden på sådana spetsar är större än standard - upp till 6,5 mm, och tjockleken är något mindre - upp till 1,2 mm.

Spårmunstycken är ofta vändbara, i kombination med en korsformad spets. Detta beror på mångsidigheten och den frekventa efterfrågan på produkten. Tjockleken på en platt bit är vanligtvis inte angiven, eftersom den har en internationellt accepterad standard från 0,5 till 1,6 mm.

Vissa riggar finns i en utökad version. På grund av längden uppnås möjligheten till tät kontakt mellan skruven och munstycket, vilket förbättrar kvaliteten och noggrannheten i arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korsa

Många företag producerar bitar med egna märken, men i standardform. Philips sätter bokstäverna PH på tvärsnittet och producerar dem i fyra storlekar: PH0, PH1, PH2 och PH3. Diametern beror på skruvhuvudets storlek. Den vanligaste PH2 används i hemmet. PH3 används av hantverkare vid bilreparationer, möbelmontering. Bitarna sträcker sig i längd från 25 till 150 mm. Flexibla förlängningar är utformade för att fästa arbete på svåråtkomliga platser.

Denna form gör att du kan fixa skruven i en lutande vinkel.

Pozidrive korsformade bitar är dubbelformade . Ett sådant munstycke säkerställer tillförlitlig drift med vridmoment; stark vidhäftning uppstår även när skruvhuvudet vrids i en liten vinkel i förhållande till det. Storleksintervallet för bitar är markerat med bokstäverna PZ och siffrorna från 0 till 4. PZ0 -verktyget är avsett för små skruvar och skruvar med en diameter på 1,5 till 2,5 mm. Det största huvudet PZ4 används för att fästa ankarbultarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hexagonal

Hexhuvudfästningsmaterial säkras med sexkantiga bitar. Sådana skruvar används vid montering av tunga möbler, reparation av stor utrustning. En speciell egenskap hos sexkantiga fästelement är den svaga deformationen av bulthuvudet. Detta bör beaktas när du vrider klämmorna.

Bitarna är indelade i storlekar från 6 till 13 mm . Den vanligaste biten i vardagen är 8 mm. Det är bekvämt för dem att dra åt skruvar och utföra takarbete. Vissa bitar är speciellt magnetiserade med metallhårdvara. På grund av detta är magnetbitar en och en halv gånger dyrare än konventionella, men samtidigt underlättar och påskyndar de arbetet med fästelement kraftigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stjärnformad

En sådan spets liknar en sexstrålad stjärna i form. Dessa bitar används för reparation av bilar och utländska hushållsapparater.

Spetsarna finns i storlekar från T8 till T40, angivna i millimeter . Storlekar under T8 -värdet produceras av tillverkare för högspecialiserade skruvmejslar som används inom mikroelektronisk teknik. Stjärnformade munstycken har också en andra märkning - TX. Siffran i markeringen indikerar avståndet mellan stjärnans strålar.

Sexstrålarinsatsen skapar ett säkert grepp om borrningen mot bulten utan överdriven kraft. Denna form minimerar risken för att skruvmejseln glider och slits.

Torx -hålkampanjbitar finns i två smaker: ihåliga och fasta . Denna punkt bör beaktas vid köp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Icke-standardiserade blanketter

Triangulära munstycken är märkta med bokstäverna TW (Tri wing) och ett storleksintervall från 0 till 5. Huvudet på ett sådant verktyg ser ut som en trihedral med strålar. Modeller används med Phillips -skruvar. Denna typ av skruvar används vanligtvis i utländska hushållsapparater för att skydda mot obehörig öppning av utrustningen. För att fixa gipset har munstycken med en begränsare skapats, vilket inte tillåter att skruven dras åt djupare än stoppet.

Fyrkantiga bitar är av mycket specialiserad karaktär . Betecknad med bokstaven R, består spline av fyra ytor och finns i fyra storlekar. Fyrkantiga bitar används vid montering av stora möbler.

Långa bitar finns tillgängliga upp till 70 mm.

Gaffelformade bitar representeras av en platt slits med en central slits. De betecknas med bokstäverna GR och finns i fyra storlekar. Typ - standard, förlängd, längd upp till 100 mm. De fyra- och trebladiga bitarna är märkta med TW. Dessa är professionella bilagor som används inom flyg- och flygindustrin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Icke-standardtyper ingår i konventionella bitsatser, men används inte vid hemreparationer, så det är lämpligt att ge företräde till uppsättningar som innehåller standard- och Phillips-munstycken för mutter, skruv, skruv och andra fästelement.

Vinklar och långa skruvmejselmunstycken är utformade för arbete med fästelement på svåråtkomliga platser . De är flexibla och solida, gör att du kan skruva in och ut skruvarna. Tillverkad av slitstarka material, icke-magnetiska.

Slag- eller vridmunstycken är utformade för att lindra effekten av vridmomentet som uppstår när skruven skruvas fast i arbetsytans mjuka lager. Dessa tillbehör används endast med en slagskruvmejsel och kräver inte ökad belastning på enheten. Bitmarkeringar är färgkodade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering efter material och beläggning

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt materialet från vilket biten är tillverkad, dess beläggning. Det mesta av arbetet utförs av munstyckets yta, och material av låg kvalitet kommer att leda till snabbt verktygsslitage.

Kvalitetsbitar finns i olika legeringar:

  • molybden med vanadin;
  • molybden med krom;
  • kommer att vinna;
  • vanadin med krom;
  • Höghastighetsstål.

Det senare materialet är billigare och utsätts för snabbt slitage, så det beaktas inte när man jämför prestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lödningen av biten är gjord av sprutning:

  • nickel;
  • titan;
  • volframkarbid;
  • diamant.

Den yttre beläggningen appliceras alltid, den ger skydd mot korrosion, ökar slitstyrkan och förbättrar hållfastheten hos det material som elementet är tillverkat av. Titanlödning visas i gyllene nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ställer betyg

Det finns inget universellt svar på frågan om vilka bitar som är bättre, men företräde bör fortfarande ges till beprövade märken. Billiga produkter låter dig inte bara utföra uppgiften på ett högkvalitativt sätt, utan skadar också verktyget.

Tyska företag levererar en enorm mängd produkter till marknaden, bra både i pris och kvalitet.

Tillverkarnas egenskaper och egenskaper hos satserna:

  • Bosch 2607017164 - kvalitetsmaterial, hållbarhet;
  • KRAFTOOL 26154 -H42 - adekvat pris i förhållande till produktkvalitet;
  • HITACHI 754000 - multifunktionell uppsättning med 100 delar;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Metabo 626704000 - bästa verktygskvalitet;
  • Milwaukee Shockwave - Hög tillförlitlighet
  • Makita B -36170 - rullbitar med manuell skruvmejsel, hög kvalitet;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bosch X -Pro 2607017037 - enkel användning;
  • Metabo 630454000 - ökad säkerhetsmarginal för verktyget;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ryobi 5132002257 - stort set i mini -fodral (40 st.);
  • Belzer 52H TiN-2 PH-2-medelslitage på element;
  • DeWALT PH2 Extreme DT7349 - hög hållbarhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka är bättre att använda?

Frågan om bitutnyttjande förblir alltid relevant.

  • Tyska uppsättningar från företaget Belzer och DeWALT representerar produkter av över genomsnittlig kvalitet. Under de första minuterna av arbetet uppträder slitage på fästelementen, små avbrott i bitarna, genombrott på element av låg kvalitet, men efter några minuter stannar slitaget. Dessa förändringar sker med alla bitar från olika företag. Tyska bitar är de mest slagfasta.
  • I stora uppsättningar HITACHI 754000 bitar av alla storlekar och typer presenteras, de är lämpliga för hantverkare från stora reparations- och byggföretag. Kvaliteten på bitarna är genomsnittlig, men den kompenseras av antalet munstycken. Med en noggrann inställning blir livslängden obegränsad.
  • Kraftool företag presenterar kromvanadiumlegeringstips. Setet består av 42 artiklar, varav ett är ett fodral. ¼”adapter ingår.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Makita (tyskt företag) - en uppsättning kromvanadiumstål, representerad av vanliga typer av splines. Bitarna är utformade för att fungera med en skruvmejsel, men satsen innehåller också en manuell skruvmejsel. Dessutom finns en magnetisk hållare. Alla element är av hög kvalitet.
  • Amerikansk Milwaukee -uppsättning ger hantverkare arbetsytor, som var och en är konstruerad med Shock Zone -teknik, som skyddar biten från att knäcka under drift. Materialets utmärkta elasticitet och slaghållfasthet garanterar en lång livslängd.
  • Metabo set markerad med färgkodning. Varje typ av spline är färgkodad för att göra det lättare att lagra och hämta en viss bit. Setet innehåller 9 långsträckta baser på 75 mm och 2 munstycken.

Material - krom vanadiumlegering.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ryobi Är ett japanskt företag som fokuserar på att duplicera populära bitar i olika längder. Magnethållaren är tillverkad i ett icke-standardformat, ser ut som en bussning på ett sexkantigt skaft, på grund av detta är lös magnetisk fixering av fästelementet och biten möjlig. I allmänhet har uppsättningen tillräcklig styrka och kvalitetsmaterial.
  • Bosch har etablerat sig som ett företag som producerar kvalitetsprodukter som åtnjuter hantverkarnas prestige. De mest använda bitarna är guldtitanbelagda, men volfram-molybden, krom-vanadin och krom-molybden är mer hållbara. Titan ersätts med nickel, diamant och volframkarbid för att skydda mot korrosion och minska slitage. Titanbeläggningen ökar produktens pris, men det kommer också att hålla längre. För kortsiktiga och sällsynta verk kan du välja vanlig hårdvara.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver fylla på uppsättningen med bitkopior, bör du ta en titt på verktygen av Whirl Power märkt med gröna markeringar. Har utmärkt hårdhet och magnetism, fästelement håller länge. Biten fäster hårt vid chucken, faller inte ut. Standardbiten WP2 används i de flesta fall för att fixera skruvar, men för självgängande skruvar är WP1 avsedd. Bitarnas längd är olika, storleksintervallet är 25, 50 och 150 mm. Spetsarna har skåror som är ansvariga för materialets slitstyrka. Bitar av detta märke har bevisat sig på marknaden, de används av byggföretag och privata hantverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Om du köper en bit för bit, det är viktigt att välja modeller med:

  • närvaron av en skyddande beläggning;
  • hög slaghållfasthet.

När du köper en uppsättning bör du vara uppmärksam på lite olika parametrar

  • Materialet från vilket bitarna är gjorda . Ju bättre det är, desto färre problem uppstår i arbetet.
  • Hur objektet behandlas . Det finns två typer av bearbetning. Fräsning är det minst hållbara alternativet på grund av att materialets ytskikt avlägsnas. Smide är en homogen struktur. Värmebehandling av bitarna gör att de kan användas i olika lägen med ökad belastning.
  • Profilering . Utformad för att underlätta hantering av svårsläppbara fästelement.

Sådana bitar ska inte användas på korrosionsskyddade, förkromade mässingsskruvar på grund av risken för skada på elementets arbetsyta.

Bild
Bild
  • Mikro-grovhet . Bitar med grova kanter, belagda med titanitrider, används för att säkra fästelement med en speciell beläggning.
  • Hårdhet . Standardvärdet för de flesta redskap är cirka 58-60 HRC. Bitarna är indelade i mjuka och hårda. Hårda bitar är ömtåliga, men de är mer hållbara. De används för fästelement med lågt vridmoment. Soft, å andra sidan, är utformade för hårda fästen.
  • Design . Metallspetsar ska inte användas i arbete där det finns flis från samma material. Detta kommer att göra fixeringsprocessen svårare och leda till slitage på arbetsstycket.
Bild
Bild

Tips för användning

Innan arbetet påbörjas är det värt att bestämma skruvdjupet på fästelementen och justera det. För att byta ut magnethållaren måste du ta bort chucken, fästet, kopplingen, varefter alla delar sätts tillbaka i skruvmejseln.

Efter val av munstycke bestäms skruvhuvudets konfiguration, dess storlek, urtagstyper, biten installeras i mitten av hållarens öppna kammar . Därefter vrids hylsan medurs och biten fixeras i patronen. För att ta bort eller byta borr, vrid chucken moturs.

Om en nyckelchuck används, vrids nyckeln medsols, sätts in i dess avsedda urtagning i chucken på elverktyget. Samtidigt går spetsens spets in i skruvens spår. Dubbelsidiga bitar behöver inte klämmas fast i chucken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vidare justeras rotationsriktningen: vridning eller vridning . Chuckringen är markerad med markeringar som anger det värdeintervall som krävs för att dra åt de olika fästelementen. Värdena 2 och 4 är lämpliga för gipsapplikationer, högre värden behövs för hårda material. Korrekt justering minimerar risken för skador på splines.

Rotationsriktningen har ett mittläge, vilket blockerar skruvmejselns funktion, det är nödvändigt att byta bitarna utan att koppla bort verktyget från elnätet. Chucken i elektriska borrar byts också ut vid behov. Själva hylsan fästs med specialskruvar med vänster gänga.

Spetsarna kan härdas med en vanlig brännare, men inte alla typer lämpar sig för detta förfarande . Metoden används för att öka motståndet och hårdheten hos materialet från vilket elementet är tillverkat. Enheten är ansluten till nätverket eller en bärbar strömförsörjning används.

Genom att trycka på avtryckaren eller knappen med olika styrkor regleras rotationshastigheten.

Bild
Bild

Borrbatteriet laddas ur med tiden, det rekommenderas att ladda det innan arbete så att vridmomentets hastighet och effekt inte sjunker. Den första laddningen tar upp till 12 timmar. Bromsning av elmotorn kan skada batteriet.

Rekommenderad: