Skruvmejselbatterier: Vilket Batteri är Bättre? Hur Förvaras Och Laddas Det?

Innehållsförteckning:

Video: Skruvmejselbatterier: Vilket Batteri är Bättre? Hur Förvaras Och Laddas Det?

Video: Skruvmejselbatterier: Vilket Batteri är Bättre? Hur Förvaras Och Laddas Det?
Video: Ladda och underhåll dina batterier! 2024, Maj
Skruvmejselbatterier: Vilket Batteri är Bättre? Hur Förvaras Och Laddas Det?
Skruvmejselbatterier: Vilket Batteri är Bättre? Hur Förvaras Och Laddas Det?
Anonim

Batteridrivna skruvmejslar är en populär typ av verktyg och används ofta i konstruktion och vardag. Effektiviteten och hållbarheten hos en sådan enhet beror dock helt på vilken typ av batteri som är installerat i enheten. Därför bör valet av strömförsörjning ägnas särskild uppmärksamhet.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Hög konsumenternas efterfrågan och ett stort antal positiva recensioner om batterier beror på ett antal obestridliga fördelar med sådana modeller. Jämfört med nätverksenheter är sladdlösa skruvmejslar helt autonoma och behöver inte en extern strömkälla. Detta gör att du kan utföra arbete i de angränsande områdena, där det är tekniskt omöjligt att sträcka bärandet, såväl som på fältet.

Dessutom har enheterna ingen tråd, vilket gör det möjligt att använda dem på svåråtkomliga platser där du inte kan komma nära med ett nätverksverktyg.

Bild
Bild

Liksom alla komplexa tekniska enheter har batterimodeller sina svagheter. Dessa inkluderar en större, jämfört med nätverksmodeller, vikt på grund av närvaron av ett tungt batteri och behovet av att ladda batteriet regelbundet.

Bild
Bild

Dessutom överstiger kostnaden för några fristående prover avsevärt kostnaden för enheter som drivs från nätverket, vilket ofta är en avgörande faktor och tvingar konsumenten att överge köpet av batterier till förmån för elektriska.

Bild
Bild

Vyer

Idag är sladdlösa skruvmejslar utrustade med tre typer av batterier: modellerna nickel-kadmium, litiumjon och nickel-metallhydrid.

Nickelkadmium (Ni-Cd)

De är den äldsta och mest utbredda batteritypen som mänskligheten känt under de senaste 100 åren. Modellerna kännetecknas av sin höga kapacitet och låga pris. Deras kostnad är nästan tre gånger lägre än för moderna metallhydrid- och litiumjonprover.

Batterierna (bankerna) som utgör den gemensamma enheten har en nominell spänning på 1, 2 volt, och den totala spänningen kan nå 24 V.

Fördelarna med denna typ inkluderar lång livslängd och hög termisk stabilitet hos batterier, vilket gör att de kan användas vid temperaturer upp till +40 grader. Enheterna är konstruerade för tusen urladdnings- / laddningscykler och kan användas i aktivt läge i minst 8 år.

Dessutom kan du med en skruvmejsel utrustad med denna typ av batteri arbeta tills det är helt urladdat, utan rädsla för minskad effekt och snabbt avbrott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den största nackdelen med nickel-kadmiumprover är närvaron av en "minneeffekt", på grund av vilken det rekommenderas inte att ladda batteriet förrän det är helt urladdat … Annars, på grund av frekvent och kortvarig laddning, börjar plattorna i batterierna att försämras och batteriet går snabbt sönder.

Bild
Bild

En annan betydande nackdel med nickel-kadmium-modeller är problemet med bortskaffande av använda batterier.

Faktum är att elementen är mycket giftiga, varför de kräver särskilda villkor för bevarande och bearbetning.

Detta ledde till ett förbud mot användning i många europeiska länder, där strikt kontroll har fastställts för att upprätthålla renheten i det omgivande rummet.

Bild
Bild

Nickelmetallhydrid (Ni-MH)

De är mer avancerade, jämfört med nickel-kadmium, version av batterier och har högpresterande egenskaper.

Batterierna är lätta och små, vilket gör det mycket lättare att arbeta med en skruvmejsel. Giftigheten hos sådana batterier är mycket lägre än den tidigare modellen, och Även om "minnseffekten" är närvarande, uttrycks den ganska svagt.

Dessutom kännetecknas batterierna av en hög kapacitet, ett hållbart fodral och klarar mer än ett och ett halvt tusen laddningsurladdningscykler.

Bild
Bild

Nackdelarna med nickel-metallhydridmodeller inkluderar låg frostbeständighet, vilket tillåter dem inte att användas under negativa temperaturer , snabb självurladdning och inte särskilt lång, jämfört med nickel-kadmiumprover, livslängd.

Dessutom tolererar enheterna inte djupurladdning, tar lång tid att ladda och är dyra.

Bild
Bild

Litiumjon (Li-Ion)

Batterier utvecklades på 90 -talet av förra seklet och är de mest moderna ackumulatorerna. När det gäller många tekniska indikatorer överträffar de märkbart de två tidigare typerna och är opretentiösa och pålitliga enheter.

Enheterna är konstruerade för 3000 laddnings- / urladdningscykler och deras livslängd når 5 år . Fördelarna med denna typ inkluderar frånvaron av självurladdning, vilket gör att du inte kan ladda enheten efter långtidsförvaring och omedelbart börja arbeta, liksom hög kapacitet, lätt vikt och kompakta dimensioner.

Batterierna har ingen "minnseffekt" alls, varför de kan laddas vid vilken urladdningsnivå som helst utan rädsla för strömförlust. Dessutom laddas enheterna snabbt och är fria från giftiga ämnen.

Bild
Bild

Tillsammans med många fördelar har litiumjonanordningar också svagheter. Dessa inkluderar höga kostnader, lägre livslängd och låg slaghållfasthet jämfört med nickel-kadmium-modeller. Så, under stark mekanisk stöt eller tappas från en hög höjd kan batteriet explodera.

Men i de senaste modellerna har vissa tekniska brister eliminerats, så enheten har blivit mindre explosiv. Så, en styrenhet för uppvärmning och batteriladdningsnivå installerades, vilket gjorde det möjligt att helt utesluta en explosion från överhettning.

Bild
Bild

Nästa nackdel är att batterier är rädda för djupurladdning och kräver regelbunden övervakning av laddningsnivån. Annars kommer enheten att börja förlora sina arbetsegenskaper och snabbt misslyckas.

En annan nackdel med litiumjonmodeller är det faktum att deras livslängd inte beror på användningsintensiteten för skruvmejseln och de cykler den har fungerat, som är fallet med nickel-kadmium-enheter, utan enbart på åldern på batteri. Så, efter 5-6 år kommer även nya modeller att fungera , trots att de aldrig har använts. därför köp av litiumjonbatterier är rimligt endast i de fall då regelbunden användning av en skruvmejsel förväntas.

Bild
Bild

Design och specifikationer

Batteriet anses med rätta vara en av skruvmejselns huvudkomponenter, enhetens effekt och varaktighet beror på hur höga dess prestandaegenskaper är.

Strukturellt är batteriet anordnat helt enkelt: batterilådan är utrustad med ett lock som fästs på det med hjälp av fyra skruvar. En av hårdvaran är vanligtvis fylld med plast och fungerar som ett bevis på att batteriet inte har öppnats. Detta är ibland nödvändigt i servicecentra vid service av batterier som har garanti. Inuti höljet finns en krans av batterier med en seriekoppling, på grund av vilken batteriets totala spänning är lika med summan av spänningen för alla batterier. Var och en av elementen har sin egen märkning med driftsparametrar och modelltyp.

De huvudsakliga tekniska egenskaperna hos laddningsbara batterier för en skruvmejsel är kapacitet, spänning och full laddningstid.

Bild
Bild

Batterikapacitet mätt i mAh och visar hur länge cellen kan leverera lasten när den är fulladdad. Till exempel indikerar en kapacitetsindikator på 900 mAh att vid en belastning på 900 milliamper kommer batteriet att laddas ur på en timme. Detta värde gör att du kan bedöma enhetens potential och korrekt beräkna belastningen: ju högre batterikapacitet och desto bättre håller enheten en laddning, desto längre kan skruvmejseln fungera.

Kapaciteten för de flesta hushållsmodeller är 1300 mAh, vilket räcker för ett par timmars intensivt arbete. I professionella prover är denna siffra mycket högre och uppgår till 1,5-2 A / h.

Bild
Bild

Spänning Det anses också vara en viktig teknisk egenskap hos batteriet och har en direkt inverkan på elmotorns effekt och mängden vridmoment. Hushållsmodeller av skruvmejslar är utrustade med medeleffektbatterier för 12 och 18 volt, medan batterier för 24 och 36 volt installeras i kraftfulla enheter. Spänningen för vart och ett av batterierna som utgör batteripaketet varierar från 1, 2 till 3, 6 V och beror på batterimodell.

Bild
Bild

Full laddningstid anger hur lång tid det tar innan batteriet laddas helt. I grund och botten laddas alla moderna batterimodeller snabbt nog, på cirka 7 timmar, och om du bara behöver ladda enheten lite, räcker det ibland med 30 minuter.

Men med korttidsladdning måste du vara extremt försiktig: vissa modeller har den så kallade "minneeffekten", varför frekventa och korta laddningar är kontraindicerade för dem.

Bild
Bild

Urvalstips

Innan du köper ett batteri för en skruvmejsel, är det nödvändigt att avgöra hur ofta och under vilka förhållanden verktyget är planerat att användas. Så om enheten köps för tillfällig användning med minimal belastning, är det ingen idé att köpa en dyr litiumjonmodell. I det här fallet är det bättre att välja tidstestade nickel-kadmiumbatterier, med vilka ingenting kommer att hända under långtidsförvaring.

Litiumprodukter, oavsett om de används eller inte, måste förvaras i ett laddat tillstånd, samtidigt som de håller minst 60% laddning.

Om batteriet väljs för installation på en professionell modell, vars användning kommer att vara konstant, då är det i detta fall bättre att ta "litium".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper en skruvmejsel eller ett separat batteri från dina händer måste du komma ihåg om litiumjonmodellernas egenskap att åldras i enlighet med deras ålder.

Och även om instrumentet ser ut som nytt och aldrig har slagits på, är batteriet i det troligtvis redan ur funktion. Därför bör du i sådana situationer bara välja nickel-kadmium-modeller eller vara beredd på att litiumjonbatteriet snart måste bytas.

Bild
Bild

När det gäller skruvmejselns driftsförhållanden bör man komma ihåg att om verktyget är valt för arbete i landet eller i garaget, är det bättre att välja "kadmium " … Till skillnad från litiumjonprover, de tål frost mycket bättre och är inte rädda för slag och fall.

För sällsynta inomhusarbeten kan du köpa en nickelmetallhydridmodell.

De har en stor kapacitet och är väl beprövade som hushållsassistent.

Bild
Bild

Således, om du behöver ett billigt, tåligt och hållbart batteri, måste du välja nickel-kadmium. Om du behöver en rymlig modell som kan vrida motorn under lång tid och kraftfullt - detta är naturligtvis "litium".

Bild
Bild
Bild
Bild

Nickel-metall-hydridbatterier i sina egenskaper ligger närmare nickel-kadmium, därför kan de för drift vid positiva temperaturer väljas som ett mer modernt alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

För närvarande tillverkar de flesta elverktygsföretag batterier för borrar och skruvmejslar. Bland det stora utbudet av olika modeller finns både populära världsmärken och billiga enheter från lite kända företag. Och även om på grund av hög konkurrens är nästan alla produkter på marknaden av hög kvalitet, vissa modeller bör markeras separat.

Ledaren i antalet godkännande recensioner och kundernas efterfrågan är Japanska Makita … Företaget har tillverkat elverktyg i många år och tack vare den samlade erfarenheten levererar det bara högklassiga produkter till världsmarknaden. Således är modellen Makita 193100-4 en typisk representant för nickelmetallhydridbatterier och är känd för sin höga kvalitet och långa livslängd. Produkten tillhör högpriskategorin batterier. Fördelen med denna modell är en stor laddningskapacitet på 2,5 A / h och frånvaron av en "minneeffekt". Batterispänningen är 12 V, och modellen väger bara 750 g.

Bild
Bild
Bild
Bild

Batteri Metabo 625438000 är ett litiumjonbatteri och har införlivat alla de bästa egenskaperna hos denna typ av produkt. Enheten har ingen "minneeffekt", som gör att du kan ladda den efter behov, utan att vänta på en fullständig urladdning av batteriet. Modellens spänning är 10,8 volt och kapaciteten är 2 A / h. Detta gör att skruvmejseln kan arbeta länge utan laddning och användas som ett professionellt verktyg. Att installera ett utbytbart batteri i enheten är mycket enkelt och orsakar inte problem även för de användare som byter ut batteriet för första gången.

Särskilt för denna tyska modell är dess låga vikt, som bara är 230 g. Detta gör att skruvmejseln avsevärt lättare och sätter den på samma nivå som elapparaterna när det gäller användarkomfort.

Dessutom är ett sådant batteri ganska billigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nickel-kadmium modell NKB 1420 XT-A Charge 6117120 produceras i Kina med rysk teknik och är analog med Hitachi EB14, EB1430, EB1420 batterier och andra. Enheten har en hög spänning på 14,4 V och en kapacitet på 2 A / h. Batteriet väger ganska mycket - 820 g, vilket dock är typiskt för alla nickel -kadmium -modeller och förklaras av batteriets designfunktioner. Produkten kännetecknas av förmågan att arbeta på en enda laddning under lång tid, nackdelarna inkluderar närvaron av en "minneeffekt".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kubbatteri 1422-Makita 192600-1 är en annan medlem i den populära familjen och är kompatibel med alla skruvmejslar av detta märke. Modellen har en hög spänning på 14,4 V och en kapacitet på 1,9 A / h. En sådan enhet väger 842 gram.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom välkända märkesmodeller finns det andra intressanta mönster på den moderna marknaden.

Således har Power Plant lanserat tillverkning av universalbatterier som är kompatibla med nästan alla populära märken av skruvmejslar.

Sådana enheter är mycket billigare än inhemska batterier och har visat sig ganska bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Drift och underhåll

Ett antal enkla regler måste följas för att öka batteriets livslängd och för att säkerställa att de fungerar korrekt och stabilt.

  • Arbete med skruvmejslar utrustade med nickel-kadmiumbatterier måste fortsätta tills batteriet är helt urladdat. Det rekommenderas att endast lagra sådana modeller i urladdat tillstånd.
  • För att NiCd -enheter snabbt ska "glömma" den oönskade laddningsnivån rekommenderas det att köra dem flera gånger i en "full laddning - djup urladdning" -cykel. I processen med ytterligare arbete är det extremt oönskat att ladda sådana batterier, annars kan enheten "komma ihåg" onödiga parametrar igen och i framtiden "stänga av" exakt vid dessa värden.
  • En skadad Ni-Cd eller Ni-MH batteribank kan återställas. För att göra detta leds en ström genom den i korta pulser, som måste vara minst 10 gånger högre än batteriets kapacitet. Under pulsernas gång förstörs dendriterna och batteriet startas om. Sedan "pumpas" den i flera cykler av "djup urladdning - full laddning", varefter de börjar använda den i arbetsläge. Återvinningen av ett nickel-metallhydridbatteri följer samma schema.
  • Det är omöjligt att återställa litiumjonbatterier med hjälp av diagnostik och pumpning av en död cell. Under deras drift sker sönderdelning av litium, och det är absolut omöjligt att kompensera för dess förluster. Defekta litiumjonbatterier får endast bytas ut.
Bild
Bild

Regler för byte av batterier

För att byta ut burkarna i ett Ni-Cd- eller Ni-MH-batteri måste du först ta bort det korrekt. För att göra detta, skruva loss fästskruvarna, och i fler budgetmodeller som inte är utrustade med en löstagbar struktur, bänd försiktigt blocket med en skruvmejsel och ta bort batteriet.

Om kroppen är limmad i handtaget på skruvmejseln, koppla sedan bort blocket runt hela omkretsen med hjälp av en skalpell eller en kniv med ett tunt blad och dra sedan ut det. Därefter måste du öppna locket på blocket, avlasta eller bita av alla burkar med tång från anslutningsplattorna och skriva om informationen från märkningen.

Normalt är dessa batterimodeller utrustade med batterier med en spänning på 1, 2 V och en kapacitet på 2000 mAh. De är vanligtvis tillgängliga i varje butik och kostar cirka 200 rubel.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att löda elementen till samma anslutningsplattor som fanns i blocket. Detta beror på att de redan har det erforderliga tvärsnittet med motstånd, vilket är nödvändigt för att batteriet ska fungera korrekt.

Om det inte var möjligt att spara de "inhemska" plattorna, kan kopparremsor användas istället . Sektionen av dessa remsor måste vara absolut identisk med sektionen av de "naturliga" plattorna annars blir de nya bladen mycket heta under laddning och utlöser termistorn.

Bild
Bild

Lödkraft vid arbete med batterier bör inte överstiga 65 W … Lödning måste göras snabbt och exakt, utan att elementen överhettas.

Batterianslutningen måste vara konsekvent, det vill säga "-" i den föregående cellen måste vara ansluten till "+" i nästa. Efter att kransen är monterad utförs en full laddningscykel och strukturen lämnas ensam i ett dygn.

Bild
Bild

Efter att den angivna perioden har passerat måste utspänningen på alla batterier mätas.

Med korrekt montering och högkvalitativ lödning kommer detta värde att bli samma på alla element och motsvara 1,3 V. Sedan monteras batteriet, installeras i en skruvmejsel, slås på och hålls under belastning tills det är helt urladdat. Därefter upprepas proceduren, varefter enheten laddas och används för sitt avsedda ändamål.

Rekommenderad: